Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Gość Arturo72
  Busters napisał:
aha jeszcze jedno, ta cena rozumiem, że jest bez podłogówki? ile około trzeba liczyć podglogówke dla 140m2?

Praktycznie tyle samo jak przy innym źródle ciepła i zależy to od Twoich umiejętności negocjacji bo od 60zl/m2 do 100zł/m2.

Dlatego też podłogówka nie ma znaczenia dla kosztow systemu grzewczego bo musisz ją zrobić tak czy tak.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Arturo72 napisał:
Praktycznie tyle samo jak przy innym źródle ciepła i zależy to od Twoich umiejętności negocjacji bo od 60zl/m2 do 100zł/m2.

Dlatego też podłogówka nie ma znaczenia dla kosztów systemu grzewczego bo musisz ją zrobić tak czy tak.

W mojej okolicy na dobrych podzespołach i dobrym styropianie 85 zł. Bałbym się dać w wylewkę kiepską rurę i za parę lat kuć jak się rozwarstwi. Za te 140m policz do 12000 zł a może i coś po negocjujesz :)

Gość Arturo72
  AdrianEH napisał:
W mojej okolicy na dobrych podzespołach i dobrym styropianie 85 zł. Bałbym się dać w wylewkę kiepską rurę i za parę lat kuć jak się rozwarstwi. Za te 140m policz do 12000 zł a może i coś po negocjujesz :)

Styropian jest w gestii inwestora,tak mi się przynajmniej zawsze wydawało bo izolacja podłogi to nie jest instalacja podłogówki.

Przy izolacji podłogi 20cm a 10cm różnica byłaby spora.

Gość Arturo72
  AdrianEH napisał:
Izolacja 15 cm. Liczone ogrzewanie "na gotowo" tyle wychodzi ze styropianem.

Czyli podlogowka+izolacja podlogi.

O tym trzeba pisac bo to nie jest i nie moze byc ze soba powiazane.

O ile dobrze pamiętam, ktoś z Was ma Panasonica 9 kW 3-fazowego, ale nie T-Cap, tylko "zwykłego". Jak on się zachowuje przy małym zapotrzebowaniu na ciepło? Potrafi tak modulować "w dół", żeby nie włączał się co chwilę? T-Capy z tego co czytałem, niezbyt dobrze sobie z tym radzą, a SDF/SDC lepiej, czy tak samo?

Ja mam i jestem zadowolony .Ale czytam ,że one nie działają .Ciekawi mnie gdzie popełniane są błędy.

Podobno są drogie w eksploatacji .Ja płace 300 zł /miesiac a dom 250 m2 (przy temperaturach około 0C.

A bywało -25 i też działa.Oczywiści e drożej bo około 33 zł /dobę.Ale też nie było ciągle -25(tylko noc).

Moje pytanie jest takie jak wygląda zapotrzebowanie na ciepło twojego domu wg audytu energetycznego ?? Przynajmniej podaj parametry ilosć wełny na dachu i grubość styropianu na ścianach

cziwello napisał:

Moje pytanie jest takie jak wygląda zapotrzebowanie na ciepło twojego domu wg audytu energetycznego ?? Przynajmniej podaj parametry ilosć wełny na dachu i grubość styropianu na ścianach

Dom jest dopiero na papierze, ale Mam OZC:

-projektowane obciążenie cieplne budynku 5106 W (bez CWU)

-wskaźnik zapotrzebowania na ogrzewanie 32,8 kWh/m2*rok

Pow.ogrzewana 196m2

Kubatura ogrzewana 482 m3

Ściany 25 cm szarego EPS

Podłoga 25 cm XPS

Dach 25 cm EPS100 między krokwie + 25cm między jętki

Rekuperacja z powietrznym GWC

Rafał K napisał:
Witam.

Chcę założyć we własnym domu pompę woda-powietrze 10KW czy jest ktoś pomocny abym mógł zobaczyć jak ona funkcjonuję już w stojącym domu interesuję mnie Szczecin i okolice !!! .

Jeśli mówisz o powietrze-woda a nie woda-powietrze to jest pewna firma ze Szczecina (w googlach znajdziesz z łatwością) co montuje dużo Panasoniców- zadzwoń do nich na pewno uda się dogadać i dadzą namiary na użytkowników.

Witam. Jestem nowym użytkownikiem i chciałbym doradzić się przy wyborze pompy ciepła typu powietrze woda.

Budujemy dom koło Wrocławia o pow. 106.8m2 i kubaturze 540m3. Ściany postawione z pustaka cermicznego 24cm i docieplone styropiane 15 cm lambda 38, poddasze planuje ocieplić wełną 15 cm lambda 36 + 5cm lambda 31 (nie będzie za mało?)

Jakiej firmy wybrać PC i czym się kierować przy wyborze? Co sądzicie o pomoście Nibe split?

Z góry dziękuję za pomoc

AdrianEH napisał:
Ważne też czy instalator to "zmodernizowany" ekogroszkowiec czy zna się na pompach. Jakość urządzenia nie jest gwarantem dobrego ogrzewania. Nawet najlepsza pompa będzie miała problemy z ogrzaniem budynku przy nie przemyślanej instalacji górnego źródła.

Święte słowa, jeśli używać religijnego języka (znowu nie dla wszystkich zrozumiałego) :D

Adrian, z poprzednichTwoich wpisów wnioskuję że jesteś pierwsza klasa fachman w branży. Zgadza się? Czy coś pogmatwałem? Jeśli tak to przepraszam.

Jeśli się zgadza, to co byś zaproponował w nieszczęsnym domu 200m2 z 50% podłogówki i 50% zwykłych grzejników? Jaka instalacja "GÓRNEGO ŹRÓDŁA"???

Co wg Ciebie będzie korzystne? Jakie sterowanie i jakie podłączenie?

PS. Jak ja nie cierpię zwrotu "górne źródĺo"... Co to za debilizm językowy, kiedy ktoś mądry znajdzie techniczno-językowy ekwiwalent, taki logiczny i oczywisty?

Tak na marginesie, logicznym jest że w układzie oprócz źródła musi być odbiornik (w domyśle ciepła)

Jak do cholery w układzie mogą istnieć 2 źródła bez odbiornika?

-To tak bardziej humorystycznie...

Samsung zapowiedział nowe pompy:

http://www.samsungehs.pl/aktualnosci/nowosc-5-generacja-pomp-ciepla-powietrze-woda-samsung-ehs-z-wi-fi-i-grzaniem-do-25-st-c,11/

Czy ktoś z branży może się wypowiedzieć na ich temat ? Czy to rzeczywiście tak dobre jak opisują na tej stronie (grzanie do -25oC, wifi itp.)

Macie może ceny tych pomp, czy jeszcze za wcześnie ?