AdrianEH 26.03.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Praktycznie tyle samo jak przy innym źródle ciepła i zależy to od Twoich umiejętności negocjacji bo od 60zl/m2 do 100zł/m2. Dlatego też podłogówka nie ma znaczenia dla kosztów systemu grzewczego bo musisz ją zrobić tak czy tak. W mojej okolicy na dobrych podzespołach i dobrym styropianie 85 zł. Bałbym się dać w wylewkę kiepską rurę i za parę lat kuć jak się rozwarstwi. Za te 140m policz do 12000 zł a może i coś po negocjujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.03.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 W mojej okolicy na dobrych podzespołach i dobrym styropianie 85 zł. Bałbym się dać w wylewkę kiepską rurę i za parę lat kuć jak się rozwarstwi. Za te 140m policz do 12000 zł a może i coś po negocjujesz Styropian jest w gestii inwestora,tak mi się przynajmniej zawsze wydawało bo izolacja podłogi to nie jest instalacja podłogówki. Przy izolacji podłogi 20cm a 10cm różnica byłaby spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 27.03.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Styropian jest w gestii inwestora,tak mi się przynajmniej zawsze wydawało bo izolacja podłogi to nie jest instalacja podłogówki. Przy izolacji podłogi 20cm a 10cm różnica byłaby spora. Izolacja 15 cm. Liczone ogrzewanie "na gotowo" tyle wychodzi ze styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.03.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Izolacja 15 cm. Liczone ogrzewanie "na gotowo" tyle wychodzi ze styropianem. Czyli podlogowka+izolacja podlogi. O tym trzeba pisac bo to nie jest i nie moze byc ze soba powiazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 29.03.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 O ile dobrze pamiętam, ktoś z Was ma Panasonica 9 kW 3-fazowego, ale nie T-Cap, tylko "zwykłego". Jak on się zachowuje przy małym zapotrzebowaniu na ciepło? Potrafi tak modulować "w dół", żeby nie włączał się co chwilę? T-Capy z tego co czytałem, niezbyt dobrze sobie z tym radzą, a SDF/SDC lepiej, czy tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziwello 29.03.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Ja mam i jestem zadowolony .Ale czytam ,że one nie działają .Ciekawi mnie gdzie popełniane są błędy.Podobno są drogie w eksploatacji .Ja płace 300 zł /miesiac a dom 250 m2 (przy temperaturach około 0C.A bywało -25 i też działa.Oczywiści e drożej bo około 33 zł /dobę.Ale też nie było ciągle -25(tylko noc). Moje pytanie jest takie jak wygląda zapotrzebowanie na ciepło twojego domu wg audytu energetycznego ?? Przynajmniej podaj parametry ilosć wełny na dachu i grubość styropianu na ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 30.03.2015 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Moje pytanie jest takie jak wygląda zapotrzebowanie na ciepło twojego domu wg audytu energetycznego ?? Przynajmniej podaj parametry ilosć wełny na dachu i grubość styropianu na ścianach Dom jest dopiero na papierze, ale Mam OZC: -projektowane obciążenie cieplne budynku 5106 W (bez CWU) -wskaźnik zapotrzebowania na ogrzewanie 32,8 kWh/m2*rok Pow.ogrzewana 196m2 Kubatura ogrzewana 482 m3 Ściany 25 cm szarego EPS Podłoga 25 cm XPS Dach 25 cm EPS100 między krokwie + 25cm między jętki Rekuperacja z powietrznym GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał K 30.03.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Witam.Chcę założyć we własnym domu pompę woda-powietrze 10KW czy jest ktoś pomocny abym mógł zobaczyć jak ona funkcjonuję już w stojącym domu interesuję mnie Szczecin i okolice !!! . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 31.03.2015 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Witam. Chcę założyć we własnym domu pompę woda-powietrze 10KW czy jest ktoś pomocny abym mógł zobaczyć jak ona funkcjonuję już w stojącym domu interesuję mnie Szczecin i okolice !!! . Jeśli mówisz o powietrze-woda a nie woda-powietrze to jest pewna firma ze Szczecina (w googlach znajdziesz z łatwością) co montuje dużo Panasoniców- zadzwoń do nich na pewno uda się dogadać i dadzą namiary na użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał K 31.03.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 rob30 no to żeś mi pomógł lepiej swoje mądre rady zachowaj dla siebie jeśli nie umiesz czytać treści pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 01.04.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 rob30 no to żeś mi pomógł lepiej swoje mądre rady zachowaj dla siebie jeśli nie umiesz czytać treści pozd. Nie wiem o co Ci chodzi ale Proszę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzel62 08.04.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam. Jestem nowym użytkownikiem i chciałbym doradzić się przy wyborze pompy ciepła typu powietrze woda.Budujemy dom koło Wrocławia o pow. 106.8m2 i kubaturze 540m3. Ściany postawione z pustaka cermicznego 24cm i docieplone styropiane 15 cm lambda 38, poddasze planuje ocieplić wełną 15 cm lambda 36 + 5cm lambda 31 (nie będzie za mało?)Jakiej firmy wybrać PC i czym się kierować przy wyborze? Co sądzicie o pomoście Nibe split? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.04.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 czemu tak oszczędnie z izolacją?jak zaizolujesz w miarę dobrze to taki domek ogrzejesz czymkolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 08.04.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 jak już chcesz koniecznie na ścianę 15cm to daj chociaż styro grafitowy.. na dach min 30cm wełny, z 20cm to nawet się nie wygłupiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.04.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Prawdopodobnie Orzel mial taka grubosc izolacji podana w projekcie.Nie wiem czy jakikolwiek masowy projekt podaje grubsza izolacje od tej wymienionej przez autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.04.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Ważny jest serwis(ant) PC .Zapytaj ile wykonawca zamontował w okolicy konkretnych PC .Nie bierz wykonawcy z daleka .Jak jesteś z Wrocławia nie bierz wykonawcy z Inowrocławia czy Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 08.04.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Ważne też czy instalator to "zmodernizowany" ekogroszkowiec czy zna się na pompach. Jakość urządzenia nie jest gwarantem dobrego ogrzewania. Nawet najlepsza pompa będzie miała problemy z ogrzaniem budynku przy nie przemyślanej instalacji górnego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.04.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Ważne też czy instalator to "zmodernizowany" ekogroszkowiec czy zna się na pompach. Jakość urządzenia nie jest gwarantem dobrego ogrzewania. Nawet najlepsza pompa będzie miała problemy z ogrzaniem budynku przy nie przemyślanej instalacji górnego źródła. Święte słowa, jeśli używać religijnego języka (znowu nie dla wszystkich zrozumiałego) Adrian, z poprzednichTwoich wpisów wnioskuję że jesteś pierwsza klasa fachman w branży. Zgadza się? Czy coś pogmatwałem? Jeśli tak to przepraszam. Jeśli się zgadza, to co byś zaproponował w nieszczęsnym domu 200m2 z 50% podłogówki i 50% zwykłych grzejników? Jaka instalacja "GÓRNEGO ŹRÓDŁA"??? Co wg Ciebie będzie korzystne? Jakie sterowanie i jakie podłączenie? PS. Jak ja nie cierpię zwrotu "górne źródĺo"... Co to za debilizm językowy, kiedy ktoś mądry znajdzie techniczno-językowy ekwiwalent, taki logiczny i oczywisty? Tak na marginesie, logicznym jest że w układzie oprócz źródła musi być odbiornik (w domyśle ciepła) Jak do cholery w układzie mogą istnieć 2 źródła bez odbiornika? -To tak bardziej humorystycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.04.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Samsung zapowiedział nowe pompy:http://www.samsungehs.pl/aktualnosci/nowosc-5-generacja-pomp-ciepla-powietrze-woda-samsung-ehs-z-wi-fi-i-grzaniem-do-25-st-c,11/ Czy ktoś z branży może się wypowiedzieć na ich temat ? Czy to rzeczywiście tak dobre jak opisują na tej stronie (grzanie do -25oC, wifi itp.) Macie może ceny tych pomp, czy jeszcze za wcześnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 09.04.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Święte słowa, jeśli używać religijnego języka (znowu nie dla wszystkich zrozumiałego) Adrian, z poprzednichTwoich wpisów wnioskuję że jesteś pierwsza klasa fachman w branży. Zgadza się? Czy coś pogmatwałem? Jeśli tak to przepraszam. Jeśli się zgadza, to co byś zaproponował w nieszczęsnym domu 200m2 z 50% podłogówki i 50% zwykłych grzejników? Jaka instalacja "GÓRNEGO ŹRÓDŁA"??? Co wg Ciebie będzie korzystne? Jakie sterowanie i jakie podłączenie? PS. Jak ja nie cierpię zwrotu "górne źródĺo"... Co to za debilizm językowy, kiedy ktoś mądry znajdzie techniczno-językowy ekwiwalent, taki logiczny i oczywisty? Tak na marginesie, logicznym jest że w układzie oprócz źródła musi być odbiornik (w domyśle ciepła) Jak do cholery w układzie mogą istnieć 2 źródła bez odbiornika? -To tak bardziej humorystycznie... jeżeli chodzi o "fachowość" to jeszcze dużo się muszę nauczyć. Też uważam, że górne źródło to jakieś dziwne określenie Nie wiem czy na forum można innych używać, aby nie zostać źle odebranym i mało fachowym ... Przypadek o którym piszesz 200m 50/50 to kiepski przypadek. Nie mam gotowego rozwiązania, ale w początkach mojej pracy wspiera mnie kilku naprawdę dobrych fachowców z branży pomp ciepła, na których zawsze w problematycznej sprawie mogę liczyć. Jeżeli "na poważnie" chcesz podyskutować o pompach i problemach z jakimi się możemy spotkać - napisz PW i się skontaktujemy telefonicznie. Pogadamy, może gdzieś w świecie się spotkamy... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts