rydzadam 21.05.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Inna sprawa, to czy pompa musi chodzić z wewnętrznym buforem? Czy zbiornik na ciepłą wodę można zamontować osbno ale będzie go podgrzewała pompa. Z pompą podraża samą pompę Napisz to proszę jeszcze raz trochę inaczej, jaśniej, bo nie bardzo można zrozumieć sens pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 21.05.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Witam Wszystkich! Wiem, że należy wyliczyć zapotrzebowanie na KW. Jednak zanim to zrobię (nie mogę teraz tego zrealizować) proszę o wskazówki. Pompa split Powietrze-woda. Mam do wyboru DANKINA. Widzę, że większośc chwali Pnasonica T-CAP 9kW Jaka moc w KW pompy??? Dom: ściany wewnętrzny wymiar 850 x 850. Czyli bez kotłowni i z piętrem jakieś 140 m (bez odliczenia skosów), dach prosty dwuspadowy i skosy wełna 25 cm + blacha. Ściany24 cm + 10 cm styropian. Parter cały w podłogówce. Piętro jeszcze nie zagospodarowane ale będą pokoje i klimakonwektory Z góry dzięki za konkrety I Daikin i T-Cap to dobre pompy, ale żadna nie będzie dobra, jak ją kupisz zbyt małą albo zbyt dużą (moc). Jak nie wiesz na tym etapie trochę dokładniej, jakie będziesz miał ocieplenia, okna, itp. to poczekaj z decyzjami dotyczącymi modelu i firmy pompy. Czytaj forum, opinie, zapoznaj się z danymi technicznymi różnych modeli, a jak już ustalisz zapotrzebowanie domu na ciepło (w kW), wtedy można rozmawiać o konkretach. Ja tak zrobiłem i mam nadzieję, że będę zadowolony. Kolejność: zaplanowanie pomieszczeń, stolarki, przegród, rodzaju i grubości ociepleń, potem OZC, potem moc PC przy załóżmy -15st.C, potem dopiero model, cena, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.05.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Bobromil, rydzadam dobrze prawi. Moim zdaniem powinieneś zastanowić się nad grubością izolacji. Trochę za mało jak na grzanie pompa- śmieciuch da rade . Każdy wybierając Pci spodziewa się taniego ogrzewania budynku. Niestety nie tedy droga- wpierw dobrze zaizoluj dom, a dopiero potem możesz dzięki OZC dobrać Pci o niższej mocy, a co za tym idzie spodziewać się niskich rachunków za prąd. Patrząc na Twoje założenia termoizolacji, to nie wiem czy pompa o mocy 11 KW była by wystarczająca by grzać choć trochę w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 21.05.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Inna sprawa, to czy pompa musi chodzić z wewnętrznym buforem? Czy zbiornik na ciepłą wodę można zamontować osobno ale będzie go podgrzewała pompa. Z pompą podraża samą pompę. Napisz to proszę jeszcze raz trochę inaczej, jaśniej, bo nie bardzo można zrozumieć sens pytania. Czy pompa musi mieć bufor, czyli tzw "sprzęgło". Czy może lepiej brać bez bufora. Woda w podłogówce to kilkaset litrów, może stanowić bufor. Inna sprawa, to zbiornik wody c.w.u. Zastanawiam się czy ze zbiornikiem jednostka wewn. ni będzie droższa? O le droży będzie sam zbiornik na wodę użytkową wpięty w system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 21.05.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) I Daikin i T-Cap to dobre pompy, ale żadna nie będzie dobra, jak ją kupisz zbyt małą albo zbyt dużą (moc). Jak nie wiesz na tym etapie trochę dokładniej, jakie będziesz miał ocieplenia, okna, itp. to poczekaj z decyzjami dotyczącymi modelu i firmy pompy. Czytaj forum, opinie, zapoznaj się z danymi technicznymi różnych modeli, a jak już ustalisz zapotrzebowanie domu na ciepło (w kW), wtedy można rozmawiać o konkretach. Ja tak zrobiłem i mam nadzieję, że będę zadowolony. Kolejność: zaplanowanie pomieszczeń, stolarki, przegród, rodzaju i grubości ociepleń, potem OZC, potem moc PC przy załóżmy -15st.C, potem dopiero model, cena, itp. Okna mam PCV dwuszybowe; mają ok. 8 lat. Ocieplenie mam. Te 10 cm na murze styrop. może być za mało. Nic nie zrobię już. Będę chyba musiał wyliczyć, bo gdybać nie zamierzam. Zapytałem orientacyjnie jaki przedział KW i jaka firma co Pompy P-W? Znaczenie ma też ilość osób w domu=3 os. Nie będę robił pompy w zimę tylko teraz zanim nadejdą mrozy i cena jest na nie dobra. Edytowane 21 Maja 2015 przez Bobromil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.05.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Czy pompa musi mieć bufor, czyli tzw "sprzęgło". Czy może lepiej brać bez bufora. Woda w podłogówce to kilkaset litrów, może stanowić bufor. Inna sprawa, to zbiornik wody c.w.u. Zastanawiam się czy ze zbiornikiem jednostka wewn. ni będzie droższa? O le droży będzie sam zbiornik na wodę użytkową wpięty w system? Wystarczy prześledzić watek- bufor jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 21.05.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Czy pompa musi mieć bufor, czyli tzw "sprzęgło". Czy może lepiej brać bez bufora. Woda w podłogówce to kilkaset litrów, może stanowić bufor. Inna sprawa, to zbiornik wody c.w.u. Zastanawiam się czy ze zbiornikiem jednostka wewn. ni będzie droższa? O le droży będzie sam zbiornik na wodę użytkową wpięty w system? Nie musi mieć bufora / sprzęgła. Co do zbiornika CWU, to większość użytkowników kupuje niezależny 200 lub 300 l. Najbardziej popularny na forum to Galmet 300l, choć są też inne. Nie chcę robić reklamy firmie. CWU niezależny wychodzi taniej niż taki "wbudowany" w pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.05.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 . Woda w podłogówce to kilkaset litrów, Jeśli w przybliżeniu 100l to kilkaset? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 21.05.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Jeśli w przybliżeniu 100l to kilkaset? Zależy jak gęsto położone są rury w sekcjach. U mnie co 10 cm. Inni kładli co 15, 20 cm. Więc może być gorzej z grzaniem a i litraż jest inny (mniejszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 21.05.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Witam,mam wycenę z pewnej firmy na gotowo z montażem i uruchomieniem Panasonic to 22,400 brutto a Pnasonic "all in one" czyli z wbudowanym zasobnikiem 23.300brutto.Więc róznica nie znaczna a chyba opcja ciekawsza co sądzicie?Pompa obliczona przez firmy wyszło im 7kW mówią ,żeby OZC nie robić bo 5kW za słaba a 9 za duża do tego domku.Paramtry domu: typowa stodoła118m2 po podłogachstyro na podłodze 15cmstyro na ścianie 15-20cmwełna na poddaszu 30cmogrzewanie tylko podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 21.05.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) Witam,mam wycenę z pewnej firmy na gotowo z montażem i uruchomieniem Panasonic to 22,400 brutto a Pnasonic "all in one" czyli z wbudowanym zasobnikiem 23.300brutto.Więc róznica nie znaczna a chyba opcja ciekawsza co sądzicie? Pompa obliczona przez firmy wyszło im 7kW mówią ,żeby OZC nie robić bo 5kW za słaba a 9 za duża do tego domku. Paramtry domu: typowa stodoła 118m2 po podłogach styro na podłodze 15cm styro na ścianie 15-20cm wełna na poddaszu 30cm ogrzewanie tylko podłogowe. Jaki typ pompy tego Panas ? Jest jeszcze jedna rzecz: Jeżeli w domu nonstop będą grzane wszystkie pomieszczenia do temp 22 C, to większa pompa. Jeżeli wybiórczo, to mniejsza też pociągnie. może być tylko gorzej jak przyjdzie bardzo silny mróż Edytowane 21 Maja 2015 przez Bobromil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkam 22.05.2015 03:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Witam, jaka pompe ciepla powietrzna doradzilibyscie w moim przypadku? OZC zrobione w domu bedzie co najmniej 4 osoby (moze wiecej), wszedzie podlogowka + 3 drabinki w lazienkach. Szukam odpowiednio dobrze znajacego sie fachowca, ktory mi to wszystko pospina i uruchomi oczywiscie w miare rozsadnej cenie Dom budowany jest w woj. dolnoslaskim w Glogowie. Ma ktos namiary na sprawdzona osobe/firme? W okolicy rozmawialem z paroma hydraulikami, ktorym rzucilem, ze chcialbym PC PW Panasonica i wtedy z ich strony mala konsternacja.....i odpowiedz "poczytam o tym". Nie chce zeby facet testowal i sie uczyl u mnie. Ponizej przedstawiam wycinek z OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 22.05.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Moja specyfikacja domu jest nie co podobna do kolegi @map78 trochę z gorszym ociepleniem styropianu i wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkam 22.05.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Wiesz... to ze ktos jest kierowca nie koniecznie wszystkim musi umiec jezdzic. Hydraulik to nie instalator PC czy klimatyzacji... Moze sie znac, nie musi. Szukaj autoryzowanych instalatorow. A jakieś konkretne modele PC polecicie do mojego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 23.05.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Wg OZC moje zapotrzebowanie na grzanie to 9,1 KW. Więc czy pompa powinna być ok. 9 KW, czy większa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 23.05.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 9,1kW dla 140m2? Przy jakiej temp zewn? II strefa klim. tj. -18. Wewn. +20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.05.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 ciężko uwierzyć w te 9,1kw, zwłaszcza że II strefa i tylk +20C planowane w domu (niektórzy fantaści piszą o +25C ) no ale doczytałem że tylko 10cm styro i 25cm wełny...może być tyle... musi być trochę więcej, bo do tego musisz doliczyć po 0,25kw/osobe na cele CWU czyli potrzebujesz niecałe 10kw dla -18/20 ciężki orzech do zgryzienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 23.05.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 (edytowane) Wg OZC moje zapotrzebowanie na grzanie to 9,1 KW. Więc czy pompa powinna być ok. 9 KW, czy większa ? Moja skromna rada: zainwestuj +5000 na izolacje ścian i dachu, a kupisz pompę min.kilka tys. tańszą, bo słabszą, a w kolejnych latach będziesz miał powiedzmy po 500zł mniejsze roczne wydatki za prąd. U mnie dla domu o pow.grzanej ok. 160-170m2 wyszło zapotrzebowanie ok. 5kW, a jakiś super oszczędnych rozwiązań nie mam w planach, dlatego Twoje 9,1kW to trochę dużo na niewielki dom=stosunkowo droga pompa. Jedak jeśli pozostaniesz przy tym OZC 9,1kW, to pompa 9kW jako jedyne źródło ciepła jest niestety za mała. Musisz zaplanować kominek, itp. na większe, dłuższe mrozy. Edytowane 23 Maja 2015 przez rydzadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 23.05.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Ne wiem, czy opłaci się pruć klej i styropian dokładając dodatkowe płyty. Myślę nad opcją grzania pompą w taryfie G12 i ewentualnie większy bufor do magazynu energii. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 23.05.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 PANASONIC AQUAREAWH-UD07FE5 / WH-SDC07F3E5sprężarka INWERTER, moc grzewcza 7kW. dom pod Szczecinem więc zimy łagodne.a tutaj ta druga droższa:Pompa ciepła / hydrobox z zasobnikiem CWUPANASONIC AQUAREA WH-UD07FE5 / WHADC0309G3E5„ALL in ONE” , sprężarkaINWERTER, moc grzewcza Q=7,0 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts