Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

No a opory glikolu to właśnie w wyniku dużo większej lepkości od wody. W dłuższej perspektywie czasu nie warto gonić glikolu przez podłogówkę. Powinno się zamontować wymiennik, który kosztuje najwyżej parę stówek i nie zajmuje prawie nic miejsca w kotłowni. Wymiennik odda ciepło wodzie i problem oporów i korozji podłogówki odpada. Glikol (roztwór), jak koledzy wspomnieli, ma też mniejszą zdolność przenoszenia ciepła.

tylko ta ta róznica temperatur na wymienniku .(pomiędzy wodą i glikolem)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki jest średnioroczny COP Alfea TRI 11-14 kW w praktyce, ale tak bez ściemy, rzeczywisty osiągalny w naszym klimacie (nie nadmorskim), z wykorzystaniem w większości nocnej taryfy ? Uwzględniając oczywiście pompki obiegowe, CWU, itp. Macie jakieś dane na ten temat z własnych obserwacji, może z ciepłomierzy - porównując do zużycia energii przez PC ?

Drugie pytanie - czy w razie poważnej awarii jedn.zewn., kiedy coś konkretnie się rozsypie po np. 10 latach w ciężkich warunkach pracy i nieodpowiedniej obsłudze/serwisowaniu można będzie ewentualnie wymienić samą jedn. zewn. pozostawiając wewnętrzną ? Czy można to będzie zamienić nowszą wersją j.zewn. ? Czy to się wtedy jakoś dogada elektronicznie, itp. ?

Jaki jest średnioroczny COP Alfea TRI 11-14 kW w praktyce, ale tak bez ściemy, rzeczywisty osiągalny w naszym klimacie (nie nadmorskim), z wykorzystaniem w większości nocnej taryfy ? Uwzględniając oczywiście pompki obiegowe, CWU, itp. Macie jakieś dane na ten temat z własnych obserwacji, może z ciepłomierzy - porównując do zużycia energii przez PC ?

Drugie pytanie - czy w razie poważnej awarii jedn.zewn., kiedy coś konkretnie się rozsypie po np. 10 latach w ciężkich warunkach pracy i nieodpowiedniej obsłudze/serwisowaniu można będzie ewentualnie wymienić samą jedn. zewn. pozostawiając wewnętrzną ? Czy można to będzie zamienić nowszą wersją j.zewn. ? Czy to się wtedy jakoś dogada elektronicznie, itp. ?

Jeśli chodzi o jednostkę zewnętrzną do atlantica to można podłączyć nawet innej firmy np Mitsubishi.

Regulator simensa podaje sygnał 0-10V a interfejs firmowy struje jednostka zewnętrzną.

Rozmawiałem już z jedną firmą i twierdzą ,ze jest to możliwe.

Nawet w fuijtsu sa dwa interfejsy do typu s i do typu tri.

A COP mam dwie pompy opomiarowane będę wiedział jak mnie zaproszą.

nie zapraszają .Chyba jest dobrze:)

COP to 2

Ja pytam poważnie :) , użytkowników itp. a nie niedowiarków, czy przeciwników pomp P-W, którzy nigdy takiej pompy na oczy nie widzieli, więc darujcie sobie Wasze "przypuszczenia". Zaraz ktoś napisze, że COP=1,5, a inny, że 4 :) Hydrauli, jakbyś miał możliwość dowiedz się przy okazji jak wyszły pomiary na tych pompach i w jakiej części Polski są zamontowane. Możesz mi przysłać na priva/maila charakterystyki COP i kW w zależności od temperatury zewn. ? Chodzi o TRI 11 i 14 kW.

już pisałem, ale napisze jeszcze raz, moja pompa przy -24 stopniach miała COP 1,62, to jakim cudem w całym sezonie miała by 2?? rydzadam, nie mam opomiarowanej całej instalacji ale zawsze mogę to zmierzyć. mam licznik, mam termometr, wiem ile przepływa powietrza i zawsze wyliczę jakie ma COP w danej chwili.

COP to 2

eee... aż tyle raczej bym strzelił w okolicy 0,3. Przeca użytkownicy pomp PW to kompletne barany co się dały wpuścić w maliny. Wydali po kilkanaście-dziesiąt pln, non stop chodzą muszą coś regulować i sterować, przełączać i załączać, i się martwić, za prąd bulą tyle co każdy inny za gaz, a przy -20 to nie działa a zimy u nas srogieee że hej, jak chwyci mróz to 3-4 miesiące trzyma.

już pisałem, ale napisze jeszcze raz, moja pompa przy -24 stopniach miała COP 1,62, to jakim cudem w całym sezonie miała by 2?? rydzadam, nie mam opomiarowanej całej instalacji ale zawsze mogę to zmierzyć. mam licznik, mam termometr, wiem ile przepływa powietrza i zawsze wyliczę jakie ma COP w danej chwili.

Dzięki. Muszę pogrzebać w tym wątku, na pewno było parę razy o COP Atlanticów. Chodzi mi bardziej o średnioroczny COP w rzeczywistych warunkach. Chwilowe jak najbardziej, ale do tego powinny charakterystyki wystarczyć. One się w miarę zgadzają z rzeczywistością.

Jeśli chodzi o jednostkę zewnętrzną do atlantica to można podłączyć nawet innej firmy np Mitsubishi.

Regulator simensa podaje sygnał 0-10V a interfejs firmowy struje jednostka zewnętrzną.

Rozmawiałem już z jedną firmą i twierdzą ,ze jest to możliwe.

Nawet w fuijtsu sa dwa interfejsy do typu s i do typu tri.

Ciekawe, czy Atlantic dogadałby się z jedn.zewn. Mits. PUHZ-HRP (Zubadanem) ? I jaki to by miało sens ? Czasem można zdobyć na zachodzie jedn.zewn. używaną z demontażu, a czasem są to Zubadany :)

Można kupić nowa 11kW zbadana za 4000 funtów ale jest problem związany z gwarancja ME w Polsce nie uwzględni gwarancji więc za wszystkie części trzeba by było płacić.

Można też w Polsce za około 4400 euro brutto i to z gwarancją, a jednostkę 14 kW za 5200 euro, można też jeszcze trochę taniej, trzeba tylko poszukać i dobrze pogadać :)

COP to 2

wolę fakty, przy pogodzie deszczowej temp +5,8* cop pc pp osiągnął 5,73, delta t miała 14* przy poborze prądu 360W dmuchawa podawała 450m3/h powietrza, następnego dnia też wilgotność wysoka, temp sięgała 10* - przy tych warunkach cop przekroczył 6 - próby wykonane na klimatyzatorze inwerterowym.

sezon grzewczy juz napewno mamy w wiekszosci zaliczony -- podzielcie sie wynikami ... ile poszlo kilowatów

Pisałem w zużyciu, ale tutaj też mogę wkleić:

OK, obiecałem, że pod koniec lutego podsumuję pierwsze 2 mies zużycia althermy 8,43kW daikina to wklejam.

Dom 170m2, grzane ok 130m2, stara podłogówka-duże odstępy, budynek z 1995. Temp wew 21-22st.

od 24.12.11 do 23.02.12 zużycie prądu na CO i CWU 2191kW (1 tar ok 30%), przez 3-4 doby dogrzewane testowo piecem olejowym.

W tym zużyciu jest 118 kW (19% 1 tar) pobrane przez grzałki do CO i 80kW grzałki CWU.

Z ciekawostek dodam, że symulacja daikina wg której rocznie na grzanie (tylko CO) powinienem zużyć 5570kW wskazywała w tym samym okresie zapotrzebowanie ok 2500kW + CWU.

Jak widać zima była cieplejsza i wynik jest lepszy :cool: Za 2 zimowe miesiące zapłacę ok 1000 zł za prąd, zamiast 2 lub 3 tys za olej :D

Ciekawe, czy Atlantic dogadałby się z jedn.zewn. Mits. PUHZ-HRP (Zubadanem) ? I jaki to by miało sens ? Czasem można zdobyć na zachodzie jedn.zewn. używaną z demontażu, a czasem są to Zubadany :)

ale nie trzeba Zubadana do niczego podłączać kupujesz w ME płytki i sterowanie .Lutujesz wymiennik płytowy i masz splita.

To rozwiązanie standardowe zalecane przez ME

Fujitsu opomiarowalo kilka swoich pomp Waterstage w domach w Belgii i Holandii. Wszystkie dane sa na biezaco podawane, jest dostep do szczegolowych statystyk. Dane ciekawe, szkoda tylko, ze tam nie ma takich mrozow jak u nas.

Cop przy ogrzewaniu podlogowym zgodne z danymi producenta, przy cieplej wodzie jednak jest juz sporo niższy. Moze wynika to z tego, ze woda jest pogrzewana w tanszej taryfie nocnej (jesli takowa jest) przy nizszych temperaturach.

Nawet w cieple letnie dni nie zbliża się do 3.

Podam wyniki za jeden sezon dla domu nr 4 - Mormont - http://www.liveheatpump.be/t/en/p/energieproductie/woning/MORM/d/20022012/s/day/h/16

Od 18.10.2010 do 30.06.2011 zuzyto:

CWU- 67 300 litrow, COP 2,1

CO- COP 2.9

Laczne zuzycie 3655 kWh + 348 kWh na podgrzanie wody do 60 stC- (antylegionella)

Srednia temperatura powietrza 7,4stC

Za luty 2012 - srednia temperatura -3.6stC,

Cop dla CO- 2.8, CWU- 1.9 - woda najczesciej grzana do 45-50 stC.

Najzimniejsze dni lutego-

1 lutego 2012 - srednia dobowa temp. -9stC, COP CO- 2.2, CWU-1.7, temp CWU 43stC

2 lutego 2012 - srednia dobowa temp. -10.7stC, COP CO- 2.4, CWU-2.1, temp CWU 44stC

3 lutego 2012 - srednia dobowa temp. -11,9stC, COP CO- 2.4, CWU-1.8, temp CWU 47.6stC

4 lutego 2012 - srednia dobowa temp. -12stC, COP CO- 2.2, CWU-1.4, temp CWU 59.3stC (5,9kWh z grzalek)

5 lutego 2012 - srednia dobowa temp. -10.7stC, COP CO- 2.4, CWU-1.3, temp CWU 54.8stC

6 lutego 2012 - srednia dobowa temp. -8.8stC, COP CO- 2.5, CWU-2.2, temp CWU 40.8stC

7 lutego 2012 - srednia dobowa temp. -12.3stC, COP CO- 2.2, CWU-1.8, temp CWU 44.8stC

8 lutego 2012 - srednia dobowa temp. -7.8stC, COP CO- 2.5, CWU-1.9, temp CWU 49.2stC

9 lutego 2012 - srednia dobowa temp. -9.5stC, COP CO- 2.4, CWU-1.7, temp CWU 45stC

10 lutego 2012 - srednia dobowa temp. -9.1stC, COP CO- 2.5, CWU-1.7, temp CWU 42.2stC

11 lutego 2012 - srednia dobowa temp. -11.5stC, COP CO- 2.3, CWU-1.3, temp CWU 60stC(6,6kWh z grzałek)

12 lutego 2012 - srednia dobowa temp. -9.2stC, COP CO- 2.5, CWU-1.8, temp CWU 40.2stC

13 lutego 2012 - srednia dobowa temp. -2.4stC, COP CO- 2.8, CWU-1.9, temp CWU 41.7stC

14 lutego 2012 - srednia dobowa temp. 0.4stC, COP CO- 2.9, CWU-2.1, temp CWU 38.3stC

15 lutego 2012 - srednia dobowa temp. 2.3stC, COP CO- 3.9, CWU-2.2, temp CWU 48.5stC

24 lutego 2012 - srednia dobowa temp. 8stC, COP CO- 5, CWU-2.9, temp CWU 50.5stC

Na tej stronie takze mozna zobaczyc ile pozytku przynosza solary (lewa strona - Green Hybrid)-

oprocz energii pozyskanej ze slonca jest takze podane zuzycie pradu przez pompy.

witam,

gdyby kogoś interesowało, zerknięcie na parametry online pracy powietrznej pompy ciepła zapraszam na stronę:

http://www.telekontrola.pl/monitor/pc1/index.php

trochę późno wystartowało, ale w końcu, na następny sezon opomiaruję jeszcze ze dwie instalacje, może uda mi się bardziej szczegółowo.

Pompa to hitachi yutaki s, najnowszej generacji typu split RWM-5FSN3E.