rydzadam 23.05.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Ne wiem, czy opłaci się pruć klej i styropian dokładając dodatkowe płyty. Myślę nad opcją grzania pompą w taryfie G12 i ewentualnie większy bufor do magazynu energii. Co o tym myślicie? Ok. Nie skumałem że już masz styro Ale jeśli ma grzać jedynie pompa to 7 kW będzie mała niestety. Prędzej TCap 9 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.05.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 G12 i ewentualnie większy bufor do magazynu energii. G12 to prawie oczywista sprawa. bufor musiałby być ogromnej pojemności (czyli drogi), inaczej musiałbyś go zasilać wyższą temperaturą (czyli niski COP) - według mnie nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 23.05.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Wszystkim dzięki za sugestie. Górę zamierzam zrobić z klimakonwektorami. Jeszcze nie mam tam grzania. Ale podłogówki tam nie będzie. Podłoga drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.05.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Ne wiem, czy opłaci się pruć klej i styropian dokładając dodatkowe płyty. Myślę nad opcją grzania pompą w taryfie G12 i ewentualnie większy bufor do magazynu energii. Co o tym myślicie? ale dlaczego od razu pruć? To jakiś problem przykleić drugą warstwę? jak jeszcze nie ma tynku, to tak właśnie bym zrobił. Dodatkowa robota, ale tak chyba korzystniej niż kupować mocniejszą (droższą PC) Jeśli jest już tynk, to niestety odpada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.05.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Mysle jednak ze taki T-Cap 9kW moze byc bezpieczny też nad tym myślałem, tylko będzie dużo wychodzić poza tanią taryfę, już przy niewielkim mrozie, bo nie ma zapasu, PC będzie niedowymiarowana Ale i tak nie wiem, czy to nie najlepsza opcja....trzeba by to dokładnie policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 23.05.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Tego nie wiem.... nigdy sam sie nie nastawialem na tania taryfe.... grzeje jak leci i gdy potrzebuje. PC jest w sumie ustawiona na dlugie okresy pracy ale na min obciazeniu. Czasami chodzila 24/7. Gdy pracuje tak akurat pod zadana temp ( gdy sie wylonczy )... ma najnizsze zuzycie Srednia dla domu wypada 0,48-0,52:- / kWh ... nie kazdy miesiac jest taki sam. Tak czy inaczej mysle ze 9kW przy -15*C powinno spokojnie wystarczyc... ale policzyc i podjac decyzje musi inwestor ... i przede wszystkim odpowiedzieć sobie, czy będzie miał rezerwowe źródło ciepła na tęgie mrozy, np. kominek. Jeśli tak - to nie ma bólu. 9kW w 95% sytuacji wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 23.05.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Mam możliwość wziąć DAIKIN zewn. ERHQ011BV3. Natomiast wewnętrzna zastanawiam się czy bez zbiornika CWU będzie dużo tańsza. Oczywiście jeżeli tylko grzanie bez chłodzenia też zbija cenę. Jaki sens chłodzić podłogówkę? Chyba że piętro/poddasze. Ale z klimakonwektorami, czy się nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 24.05.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Mam możliwość wziąć DAIKIN zewn. ERHQ011BV3........ sam sobie tą jednostkę wybrałeś? i skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 24.05.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 sam sobie tą jednostkę wybrałeś? i skąd? Otrzymał taką ofertę i przedyskutowałem z serwisantem i człowiekiem który robi tajkie projekty znając się na DANKIN-ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 24.05.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 No cóż. Działaj Ale ani jeden ani drugi nie mają żadnego pojęcia. Ani o projektach ani o Daikinie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 24.05.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 No cóż. Działaj Ale ani jeden ani drugi nie mają żadnego pojęcia. Ani o projektach ani o Daikinie. pzdr Dlaczego ta sądzisz nie znając ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 24.05.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Nie muszę ich znać. Wystarczy, że widzę co Ci zaproponowali.Ta jednostka od 6 lat nie jest sprzedawana w Polsce, ma o wiele słabsze parametry niż aktualne jednostki, a do tego wersja jednofazowa (tak, tak, tańsza niż trójfazowa) ma zupełnie obcięty trójkąt osiąganych zasilań w niskich temperaturach zewnętrznych.Co innego można powiedzieć o projektancie, który projektuje takie rozwiązania i serwisancie, który powinien znać parametry serwisowanych przez siebie urządzeń??? Maestro??? Miszczu???No chyba, że o tym wiesz, parametry znasz i świadomie wybierasz to urządzenie. Wtedy zwracam honor i przepraszam.Tylko po co byś się wtedy radził na forum?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomm 24.05.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) Witam.. buduje nowy domek ok 95m2 (z216) płyta grzewcza 25cm w wannie z 20cm xps , Ściany ceramika i 30 grafitowego , dach 40 wełna ,, pompa pw ?(mała działka) może gaz ?? hmmm pomóżcie , doradźcie .. dom w Bochni (małopolska) 100 % ogrzewanie podłogowe . Chciałbym pompe pw ale czy wyrobie na rachunki ... hmm Edytowane 24 Maja 2015 przez toomm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.05.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) Witam.. buduje nowy domek ok 95m2 (z216) płyta grzewcza 25cm w wannie z 20cm xps , Ściany ceramika i 30 grafitowego , dach 40 wełna ,, pompa pw ?(mała działka) może gaz ?? hmmm pomóżcie , doradźcie .. dom w Bochni (małopolska) 100 % ogrzewanie podłogowe . Chciałbym pompe pw ale czy wyrobie na rachunki ... hmm żarty sobie stroisz? w takim domu wstaw grzałkę 6 kW w baniak 100-200L, do tego pompa obiegowa i CO gotowe. do tego bojler CWU. wszystko opędzisz w taniej taryfie. jak kiedyś prąd znacznie podrożeje, to kupisz sobie PC. EDIT: sam grzeję grzałką 6 kW, mam podobne parametry domu jak Ty, tylko ogrzewam 123 m2 (mam też rekuperator, o którym nie wspominasz). przy dzisiejszych cenach energii grzanie prądem jest w takim domu najbardziej sensowne ekonomicznie. za zaoszczędzone pieniądze kup lepsze okna albo pojedź na wakacje. chyba że masz dostęp do jakiegoś dużego dofinansowania do PC Edytowane 24 Maja 2015 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Chciałbym pompe pw ale czy wyrobie na rachunki ... hmm Czy wyrobisz na rachunki ? Grzejąc prądem ten dom zapłacisz za ogrzewanie 1000zł a co dopiero pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomm 24.05.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) kurcze , samego prądu się troszke boje ,,, pompa to takie troszke zabezpieczenie na niższe rachunki (cop) ... a może jest ktoś z moich okolic kto grzeje samym prądem (kablami) lub małą pc pw ... wpadłbym na kawe jako niedowiarek (reku z odzyskiem oczywiście w planie) Edytowane 24 Maja 2015 przez toomm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.05.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 kurcze , samego prądu się troszke boje ,,, pompa to takie troszke zabezpieczenie na niższe rachunki (cop) ... a może jest ktoś z moich okolic kto grzeje samym prądem (kablami) lub małą pc pw ... wpadłbym na kawe jako niedowiarek (reku z odzyskiem oczywiście w planie) nie ma się czego obawiać. zajrzyj do wątku elektrycznego, sporo ludzi tak grzeje, może znajdziesz kogoś ze swojej okolicy. tyle, że np. ja nie grzeję kablami, tylko wodną podłogówką i grzałką. zadbaj o izolację (jakość klejenia styropianu, izolację ściany szczytowej z każdej strony, brak mostków - planujesz płytę, więc już nie masz potężnego mostka do gruntu). wylicz sobie OZC, będziesz z całkiem sporą dokładnością wiedział ile zapłacisz za ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomm 24.05.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 dzięki ,,, ale poczekam jeszcze na wypowiedzi pompiarzy bo na pewno nie jeden użytkuje podobny dom z działającą PC pw , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.05.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Witam.. buduje nowy domek ok 95m2 (z216) płyta grzewcza 25cm w wannie z 20cm xps , Ściany ceramika i 30 grafitowego , dach 40 wełna ,, pompa pw ?(mała działka) może gaz ?? hmmm pomóżcie , doradźcie .. dom w Bochni (małopolska) 100 % ogrzewanie podłogowe . Chciałbym pompe pw ale czy wyrobie na rachunki ... hmm masz mieszane uczucia po przeczytaniu tego... albo to prowokacja, albo totalne oderwanie od rzeczywistości dzięki ,,, ale poczekam jeszcze na wypowiedzi pompiarzy bo na pewno nie jeden użytkuje podobny dom z działającą PC pw , nie obraź się, ale do tak małego domu z takimi parametrami to tylko "ktoś oderwany od rzeczywistości" mógł pomysleć o czymś innym niż prąd...ewentualnie ktoś bardzo bogaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomm 24.05.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 właśnie czytam (str 151 dopiero) i widze ze przewymiarowana pompa do taryfy II jest lepsza ,, myśle , czytam ale już wole zapytać szanowne grono co polecają i czy w ogóle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts