toomm 26.05.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 wreszcie zobaczę jak to działa Koledze pychy bardzo dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 26.05.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Pewnie będziesz musiał poczekać na odpowiedź do początku sezonu grzewczego, tak jak ja czekam na odpowiedź na swoje pytanie w innym wątku o pompach ty się dziwisz , że nikt ci nie chce odpowiedzieć - a ja się dziwię, ze jesteś takim leniem i nie chce ci się poszukać odpowiedzi.... temat był wałkowany wzdłuż,wszerz i w poprzek. Coraz mniej tutaj ludzi, którym się chce pisać po raz n-ty to samo, bo komuś innemu nie chce się poszukać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 26.05.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 (edytowane) Więc jak Panowie ,,, zaprosi mnie ktoś z okolic krakowa , tarnowa , bochni , brzeska na pokazanie jak i czy ta PC PW ma sens .. ? Witam , zapraszam do siebie narazie wirtualnie , bo rzadko jestem w domu , jak bede to i na zywo zapraszam w okolice ,,zakopianki,, jestem na etapie dorabiania do mojej pompy parownika powietrznego , tak ze bedzie to tez pompa powietrze woda http://www.pompaciepla-24.pl a czy to sie opłaca ?? koszt paliwa , czyli prądu to połowa tego co koszt gazu Edytowane 26 Maja 2015 przez pom_pla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 26.05.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 ty się dziwisz , że nikt ci nie chce odpowiedzieć - a ja się dziwię, ze jesteś takim leniem i nie chce ci się poszukać odpowiedzi.... temat był wałkowany wzdłuż,wszerz i w poprzek. Coraz mniej tutaj ludzi, którym się chce pisać po raz n-ty to samo, bo komuś innemu nie chce się poszukać.. Wydawało mi się, że przeczytałem wszystkie najważniejsze wątki o PC od początku do końca, ale nie przypominam sobie czegoś na ten temat. Jakbyś podał linka byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 26.05.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 (edytowane) No to mam moje OZC = 9,0 KW To muszę rozglądać się za porządnym "helikopterem" Okazuje sie, ze największe straty są na wentylacji grawitacyjnej przy normalnym wymianie tlenu. Bez wietrzenia może by wyszło na 7 KW Edytowane 26 Maja 2015 przez Bobromil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomm 29.05.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Do instalatorów . proszę o podanie kontaktów na PRIV firmy wyspecjalizowane w PC z okolic Bochni ,, chciałbym jakieś realne wyceny na PC grunt lub PW . Montaż z materiałem DZ i kotłowni z PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 31.05.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Czy ktoś może powiedzieć coś o nowej pompie P-W Samsung EHS z 2015 r. została trochę ulepszona. Ten COP to za wysoki nie ma. Choć grzeje do -25 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 31.05.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 jakie są koszta tej pompy ? interesuje mnie moc ok 12-15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.06.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 pytanie głównie do Mapa ale i do innychno mam możliwość odpalenia chłodzenia podłogówką.generalnie przy swoich okapach , roletach i izolacji nie mam większych kłopotów z temp tym bardziej że mam ggwcno ale może warto?łudzę się że skoro dom nie potrzebuje aż tak wiele do grzania to może do chłodzenia mi wiele nie starczy [może z 1do 2 kwh]ja teraz grzeję tylko w okienku 13-15w buforze w pompie jest dużo ciepłej wody -trochę się martwię że to idzie na straty.jak to u was jest?mi w zupełności wystarczy jak chłodzenie trochę pochodi po 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.06.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Malux czy już odpalałeś chłodzenie w tym roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 08.06.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Witam,zrobiłem OZC i wyszło to tak : 6,67kWoraz zapotrzebowanie na enrgię co+c.wu = 13673kWh/rok .Jak to się przełoży na rachunki?jaką pompę polecacie?7kW wystarczy?dodatkowo w domu będzie kominek.Proszę o pomoc i wskazówki pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.06.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Malux czy już odpalałeś chłodzenie w tym roku ? NO NIE podobno jak mam samą podłogówkę to nie bardzo to zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sle 28.06.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 szukam kontaktów do dobrych, sprawdzonych firm, instalatorów które zajmują się PC PW na terenie opolszczyzny/Opolejak coś proszę o PW z poleceniami lub już od samych instalatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 28.06.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 był u mnie hydraulik na wycenie i zaciekawił mnie pompą ciepła WGJ-HP 300 ELEKTROMET do grzania wody użytkowej, koszt całkowity z osprzętem i montażem 7K.on twierdzi że zagrzanie wody użytkowej dla 4 osób to koszt około 35zł/mc? czy to możliwe? bo nie chce mi się wierzyćjaki okres roku taka pompa może być aktywna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.06.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 był u mnie hydraulik na wycenie i zaciekawił mnie pompą ciepła WGJ-HP 300 ELEKTROMET do grzania wody użytkowej, koszt całkowity z osprzętem i montażem 7K. on twierdzi że zagrzanie wody użytkowej dla 4 osób to koszt około 35zł/mc? czy to możliwe? bo nie chce mi się wierzyć jaki okres roku taka pompa może być aktywna? Za 7k możesz grzać prądem w 2 taryfie ciepłą wodę latami i tu opłacalność zakupu pompy poooszła w dal. Czym obecnie podgrzewasz CWU ? U mnie w praktyce COP pompy Hewalex wyszedł 2,5-2,7 choć w opisie producent podawał 3,8 [okazało się, że do COP nie wlicza się prądu pobieranego przez pompkę obiegową, sterownik i dmuchawę choć są w obudowie urządzenia], ciekawe jak to wygląda w Elektromet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 29.06.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 mam piec Junkersa Eurostar, plus zasobnik Galmet 120l, grzeję propanem, koszt miesieczny około 200zł...dla 4 osób jak wypieprzę Gaspol i będę miał własną butlę, to koszt grzania spadnie do max 100zł/mc taniej jest grzać przepływowo wodę czy do zasobnika? rzeczywiscie, te 7000zł to jest sporo ciepłej wody - po za tym nie wierzę w perpetuum mobile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.06.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 rzeczywiscie, te 7000zł to jest sporo ciepłej wody - po za tym nie wierzę w perpetuum mobile Te perpetum mobile nazywa się COP a do tego taryfa G12 i mamy cenę 1kWh po 0,10zl a z gazu ziemnego 0,22-0,25zł Miesięcznie idzie mi na cwu ok.100kWh na 3 osoby czyli ok.30zl ale wydać 7tys.zł na samą cwu to głupota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 29.06.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 wiem, że to zabrzmi debilnie...ale co to jest COP? jak wyszukałem w guglach jest to współczynnik....a nie urządzenie kiedy ja budowałem dom to nie było tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.06.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 wiem, że to zabrzmi debilnie...ale co to jest COP? jak wyszukałem w guglach jest to współczynnik....a nie urządzenie kiedy ja budowałem dom to nie było tego No i dobrze czytałeś http://www.watt.pl/pl/produkty/zonda---powietrzne-pompy-ciepla/co-to-jest-pompa-ciepla/efektywnosc-pompy-ciepla---wspolczynnik-cop.html Jeśli nie budowales 50 lat temu to COP był już znany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.06.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 mam piec Junkersa Eurostar, plus zasobnik Galmet 120l, grzeję propanem, koszt miesieczny około 200zł...dla 4 osób Jeśli za samą CWU płacisz 200zł miesięcznie to chyba czas pomyśleć nad całkowitą zmianą systemu;) Ja płacę mniej za ogrzewanie całego domu + CWU + chłodzenie latem. A mam do obrobienie 190m2 powierzchni i 4 osoby:) COP to najprościej sprawność urządzenia. Pompy ciepłą to takie sprytne urządzenia, które sporą część energii pobierają z natury, czyli mogą mieć sprawność nawet 500%, podczas gdy piecyk gazowy co najwyżej 100% i dlatego są tak oszczędne, choć nie zawsze opłacalne..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts