Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rwojtek napisał:
Pewnie będziesz musiał poczekać na odpowiedź do początku sezonu grzewczego, tak jak ja czekam na odpowiedź na swoje pytanie w innym wątku o pompach :bash:

ty się dziwisz , że nikt ci nie chce odpowiedzieć - a ja się dziwię, ze jesteś takim leniem i nie chce ci się poszukać odpowiedzi....

temat był wałkowany wzdłuż,wszerz i w poprzek. Coraz mniej tutaj ludzi, którym się chce pisać po raz n-ty to samo, bo komuś innemu nie chce się poszukać..

toomm napisał:
Więc jak Panowie ,,, zaprosi mnie ktoś z okolic krakowa , tarnowa , bochni , brzeska na pokazanie jak i czy ta PC PW ma sens .. ?

Witam , zapraszam do siebie narazie wirtualnie , bo rzadko jestem w domu , jak bede to i na zywo zapraszam w okolice ,,zakopianki,,

jestem na etapie dorabiania do mojej pompy parownika powietrznego , tak ze bedzie to tez pompa powietrze woda

http://www.pompaciepla-24.pl

a czy to sie opłaca ?? koszt paliwa , czyli prądu to połowa tego co koszt gazu

Edytowane przez pom_pla

JTKirk napisał:
ty się dziwisz , że nikt ci nie chce odpowiedzieć - a ja się dziwię, ze jesteś takim leniem i nie chce ci się poszukać odpowiedzi....

temat był wałkowany wzdłuż,wszerz i w poprzek. Coraz mniej tutaj ludzi, którym się chce pisać po raz n-ty to samo, bo komuś innemu nie chce się poszukać..

Wydawało mi się, że przeczytałem wszystkie najważniejsze wątki o PC od początku do końca, ale nie przypominam sobie czegoś na ten temat. Jakbyś podał linka byłbym wdzięczny.

pytanie głównie do Mapa ale i do innych

no mam możliwość odpalenia chłodzenia podłogówką.

generalnie przy swoich okapach , roletach i izolacji nie mam większych kłopotów z temp tym bardziej że mam ggwc

no ale może warto?

łudzę się że skoro dom nie potrzebuje aż tak wiele do grzania to może do chłodzenia mi wiele nie starczy [może z 1do 2 kwh]

ja teraz grzeję tylko w okienku 13-15

w buforze w pompie jest dużo ciepłej wody -trochę się martwię że to idzie na straty.

jak to u was jest?

mi w zupełności wystarczy jak chłodzenie trochę pochodi po 22

Gość krzychu85

Witam,zrobiłem OZC i wyszło to tak : 6,67kW

oraz zapotrzebowanie na enrgię co+c.wu = 13673kWh/rok .

Jak to się przełoży na rachunki?jaką pompę polecacie?7kW wystarczy?dodatkowo w domu będzie kominek.

Proszę o pomoc i wskazówki pozdrawiam.

• 3 weeks później...

był u mnie hydraulik na wycenie i zaciekawił mnie pompą ciepła WGJ-HP 300 ELEKTROMET do grzania wody użytkowej, koszt całkowity z osprzętem i montażem 7K.

on twierdzi że zagrzanie wody użytkowej dla 4 osób to koszt około 35zł/mc?

czy to możliwe? bo nie chce mi się wierzyć

jaki okres roku taka pompa może być aktywna?

Arek74 napisał:
był u mnie hydraulik na wycenie i zaciekawił mnie pompą ciepła WGJ-HP 300 ELEKTROMET do grzania wody użytkowej, koszt całkowity z osprzętem i montażem 7K.

on twierdzi że zagrzanie wody użytkowej dla 4 osób to koszt około 35zł/mc?

czy to możliwe? bo nie chce mi się wierzyć

jaki okres roku taka pompa może być aktywna?

Za 7k możesz grzać prądem w 2 taryfie ciepłą wodę latami i tu opłacalność zakupu pompy poooszła w dal.

Czym obecnie podgrzewasz CWU ?

U mnie w praktyce COP pompy Hewalex wyszedł 2,5-2,7 choć w opisie producent podawał 3,8 [okazało się, że do COP nie wlicza się prądu pobieranego przez pompkę obiegową, sterownik i dmuchawę choć są w obudowie urządzenia], ciekawe jak to wygląda w Elektromet.

mam piec Junkersa Eurostar, plus zasobnik Galmet 120l, grzeję propanem, koszt miesieczny około 200zł...dla 4 osób

jak wypieprzę Gaspol i będę miał własną butlę, to koszt grzania spadnie do max 100zł/mc

taniej jest grzać przepływowo wodę czy do zasobnika?

rzeczywiscie, te 7000zł to jest sporo ciepłej wody - po za tym nie wierzę w perpetuum mobile ;-)

Gość Arturo72
  Arek74 napisał:

rzeczywiscie, te 7000zł to jest sporo ciepłej wody - po za tym nie wierzę w perpetuum mobile ;-)

Te perpetum mobile nazywa się COP a do tego taryfa G12 i mamy cenę 1kWh po 0,10zl a z gazu ziemnego 0,22-0,25zł :)

Miesięcznie idzie mi na cwu ok.100kWh na 3 osoby czyli ok.30zl ale wydać 7tys.zł na samą cwu to głupota.

Gość Arturo72
  Arek74 napisał:
wiem, że to zabrzmi debilnie...ale co to jest COP?

jak wyszukałem w guglach jest to współczynnik....a nie urządzenie

kiedy ja budowałem dom to nie było tego

No i dobrze czytałeś :)

http://www.watt.pl/pl/produkty/zonda---powietrzne-pompy-ciepla/co-to-jest-pompa-ciepla/efektywnosc-pompy-ciepla---wspolczynnik-cop.html

Jeśli nie budowales 50 lat temu to COP był już znany ;)