hydraulik_ 25.02.2012 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Te dane są zarówno dal waterstage jak i atlantica Ja widzę co innego tam są cop powyżej 3(głównie )albo coś źle czytam Rok to nie tyko luty, A średnia dobowa na poziomie -10C to właśnie niedawno była u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.02.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Ja też to przeczytałem dlatego jestem zadowolony że ktoś to wrzucił do opomiarowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 25.02.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 A co wy tacy zadowoleni ,że COP CWU poniżej 2.Powiedzta jak lepiej taką pompę dać -od północy i od razu wejście do kotłowni ,czy od południa i trza przejść 10m przez dom do kotłowni?Zimą od południa w dzień słońce i w słońcu plus 5 ,ale straty na przesyle przez te 10mOd północy zaś zimą cień i minus 10 ale mniejsze straty na przesyle.Choć przesył przez dom ,przez kuchnię to strat może dużych nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 25.02.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Ja widzę co innego tam są cop powyżej 3(głównie )albo coś źle czytam Zle czytasz. SPF tot- sredni cop dla co i cwu SPF cv - cop dla co SPF sww - cop dla CWU COP dla CWU dla miesiecy letnich to (dom nr 4): czerwiec - 2.5 - srednia dobowa 17stC ale w nocy 5 lipiec - 2.4 - tu temp podobne sierpień - 2.4 - tu temp podobne COP'y szacunkowe przy podgrzaniu wody do 50 stC przy temp zewn 17 i 5 stopni powinny wynosic okolo 3.6 i 2.4- czyli wychodzi, ze woda grzana jest noca. Zatem najlepiej wziac wiekszy zbiornik na CWU- np 400l i grzac w ciagu dnia wykorzystujac 2h taniej taryfy tak by starczylo wody na 24h. W innym wypadku bedziemy zmuszeni zagrzac wodę nocą- i wtedy COP niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.02.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Bo to po pierwsze są dane da dla pomp marki general z serii compact i comfort i w skali roku wychodzi w okolicach trzech. Za to pompię która jest odpowiednikiem serii Tri Excellion średnie rocznę COP wychodzi według tych informacji około 3,8. Trzeba troszkę czasu to poczytać.. Dodatkowo to nie jest fujitsu tylko general który też jest tym samym produktem Ale kilka modeli jednofazowych są jeszcze z agreagatami klimatyzacyjnymi a nie dedykowanymi do pomp ciepła co za tym idzie mają gorsze parametry pracy. Myślę że to daje też troszkę do myślenia przyjmując COP średnie dla roku 3,8 a minimalną temperatury -16 według info z tej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.02.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 jeśli uwzględnić że to średniodobowe temp to całkiem nieżle wygląda.na cop przy cwu może mieć wydajność cieplna i wielkość zasobnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 25.02.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) Dla mnie jesteś jakiś nawiedzony kolego tomek131. Pompiarze gruntowi o tobie mysla podobnie (tak se domniemuje) Fakt faktem, że pompy powietrze-woda sa chimeryczne, czego o gruntówkach powiedzieć nie można. Jeśli uprawomocnia się ceny zaproponowane przez Liwko 3500 zł za 200m kolektora poziomego to raczej wybór winien byc jeden. Edytowane 25 Lutego 2012 przez simluc Nie uprawomocnia, a uprawomocni- znaczy się konkurencja będzie na naszym rynku i ceny znormalnieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.02.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Zle czytasz. SPF tot- sredni cop dla co i cwu SPF cv - cop dla co SPF sww - cop dla CWU COP dla CWU dla miesiecy letnich to (dom nr 4): czerwiec - 2.5 - srednia dobowa 17stC ale w nocy 5 lipiec - 2.4 - tu temp podobne sierpień - 2.4 - tu temp podobne COP'y szacunkowe przy podgrzaniu wody do 50 stC przy temp zewn 17 i 5 stopni powinny wynosic okolo 3.6 i 2.4- czyli wychodzi, ze woda grzana jest noca. Zatem najlepiej wziac wiekszy zbiornik na CWU- np 400l i grzac w ciagu dnia wykorzystujac 2h taniej taryfy tak by starczylo wody na 24h. W innym wypadku bedziemy zmuszeni zagrzac wodę nocą- i wtedy COP niższy. Dom 4 nie jest najlepszym przykładem choćby z tego powodu że pompa jest z najprostszej serii comfort i o mocy około 5kW a do tego maleństwa dobrano 400l zbiornik Sprawdź roczny wynik np dla domu nr 1,2,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.02.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 jeśli uwzględnić że to średniodobowe temp to całkiem nieżle wygląda. na cop przy cwu może mieć wydajność cieplna i wielkość zasobnika Dodatkow uwzględnijcie poziom izolacji budynków i przenieście to na Polski warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.02.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Pompiarze gruntowi o tobie mysla podobnie (tak se domniemuje) Fakt faktem, że pompy powietrze-woda sa chimeryczne, czego o gruntówkach powiedzieć nie można. Jeśli uprawomocnia się ceny zaproponowane przez Liwko 3500 zł za 200m kolektora poziomego to raczej wybór winien byc jeden. Co rozumiesz poprzez określenie że się utrzyma cena 3500zł za 200m kolektora ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.02.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 miki po holandii to taczej super izolacji się nie spodziewal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.02.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Wiem ale widać że pompki które pracują dużej mają bardzo fajne parametry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.02.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Ciekawy jestem jaka firma się podejmie wykonania dolnego źródła z pracami ziemnymi i gwarancją na 10 lat przy za 3500zł Ostatnio podsumowałem wykonanie dolnego źródła 280m2 na matach ze studnią na 3 obwody montażem z wpinką do domu i nieudało mi się zejść poniżej 11k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.02.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 W pompach gruntowych jest taki gość z nicka Liwko,który oferuję wykonanie kolektora poziomego za 3500zł To ja mam takie 3 do zrobienia za taką kasę nawet myślę że klieńci dołożą pare złotych a dla mnie ważne aby rury się pojawiły w budynku i dostać dla klienta 10 lat gwarancji na wykonane prace i z miłą chęcią każdy temat puszcze tej firmie w zakresie dolnego źródła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.02.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Sorry na to nie idę..Wykonanie według projektu który mu dostraczam, próby szczelności i gwarancja na całość.Wszystko zgrzewane do studzienki - nic na skręcanych kształtkach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 25.02.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Bo to po pierwsze są dane da dla pomp marki general z serii compact i comfort i w skali roku wychodzi w okolicach trzech. Za to pompię która jest odpowiednikiem serii Tri Excellion średnie rocznę COP wychodzi według tych informacji około 3,8. Trzeba troszkę czasu to poczytać.. Dodatkowo to nie jest fujitsu tylko general który też jest tym samym produktem Ale kilka modeli jednofazowych są jeszcze z agreagatami klimatyzacyjnymi a nie dedykowanymi do pomp ciepła co za tym idzie mają gorsze parametry pracy. Myślę że to daje też troszkę do myślenia przyjmując COP średnie dla roku 3,8 a minimalną temperatury -16 według info z tej strony Wez jeszcze raz zajrzyj na te strone i sprawdz dla jakich temperatur ten COP (zapewne chodzi ci o dom nr 3, ja wzialem jako reprezentatywny dom położony w Ardenach, gdzie SĄ jakieś ujemne temperatury). Te srednioroczne COP-y na poziomie 3.8 w naszym klimacie przy CO i CWU- to gadka szmatka marketingowca. Jak bedziesz podawal nadal 3.8 dla pomp ciepla powietrze - woda to ludzi zadowolonych nie bedzie. Chyba, że dodasz małym druczkiem, że ten COP dotyczy wysp zachodniofryzyjskich. Choc wtedy klienci beda jeszcze bardziej wqr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.02.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 To albo ja patrzę na inną stronę albo ty mówisz o czymś innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.02.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) A w wypadku czwartego przykładu nie możesz porównać tego z trój fazową tri tylko ze starym comfo który już nie jest w u nas sprzedawany Dodatkowo pompy od: 1-3 pracują od lipca zeszłego roku więc około 7 miesiący i mają wyższe COP powyżej 3 4 też 7 ale jak pisałem seria comfort modele bez dedykowanych agregatów do pomp ciepła 5 - 9 pracują od października więc średnie jest gorsze.. Rzeczywiste COP dla wszystkich urządzeń o wydajnosciach powyżej 7kW będzie w takich sytuacjach zawsze powyzęj 3,5 dla całego roku.. W wypadku serii Tri a z tego co tam widzę to nie ma żadnej COP będzie 3,8 dla całego roku Edytowane 25 Lutego 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 25.02.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Po co się kłócita,przyjmijta prawdę naoczną,że COP na CO I CWU to średnio to 2 w naszym klimacie i tyle.Na pomorzu 2.2.Ciekawe ile mają te chińczyki po parę złotych,pewno tyle samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 25.02.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Rzeczywiste COP dla wszystkich urządzeń o wydajnosciach powyżej 7kW będzie w takich sytuacjach zawsze powyzęj 3,5 dla całego roku.. W wypadku serii Tri a z tego co tam widzę to nie ma żadnej COP będzie 3,8 dla całego roku Wszystko robisz, żeby nikt nie instalował pomp powietrze-woda. Trojfazowka nie bedzie miala duzo lepszej sprawnosci od jednfazowki a tylko wieksza moc cieplna przy niższych temperaturach. Dzieki zwiekszeniu poboru pradu przy nizszej temperaturze koniecznosc uzycia grzalek zostanie zminimalizowana. To wsio. Zadnych cudow na poziomie 3.5 dziś nie dostaniesz. Paplasz jak marketingowiec. Rzeczywiste COP dla wszystkich urządzeń o wydajnosciach powyżej 7kW będzie w takich sytuacjach zawsze powyzęj 3,5 dla całego roku.. szkoda słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts