Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co wy tacy zadowoleni ,że COP CWU poniżej 2.

Powiedzta jak lepiej taką pompę dać -od północy i od razu wejście do kotłowni ,czy od południa i trza przejść 10m przez dom do kotłowni?

Zimą od południa w dzień słońce i w słońcu plus 5 ,ale straty na przesyle przez te 10m

Od północy zaś zimą cień i minus 10 ale mniejsze straty na przesyle.Choć przesył przez dom ,przez kuchnię to strat może dużych nie ma

Ja widzę co innego tam są cop powyżej 3(głównie )albo coś źle czytam

Zle czytasz.

SPF tot- sredni cop dla co i cwu

SPF cv - cop dla co

SPF sww - cop dla CWU

COP dla CWU dla miesiecy letnich to (dom nr 4):

czerwiec - 2.5 - srednia dobowa 17stC ale w nocy 5

lipiec - 2.4 - tu temp podobne

sierpień - 2.4 - tu temp podobne

COP'y szacunkowe przy podgrzaniu wody do 50 stC przy temp zewn 17 i 5 stopni powinny wynosic okolo 3.6 i 2.4- czyli wychodzi, ze woda grzana jest noca.

Zatem najlepiej wziac wiekszy zbiornik na CWU- np 400l i grzac w ciagu dnia wykorzystujac 2h taniej taryfy tak by starczylo wody na 24h. W innym wypadku bedziemy zmuszeni zagrzac wodę nocą- i wtedy COP niższy.

Bo to po pierwsze są dane da dla pomp marki general z serii compact i comfort i w skali roku wychodzi w okolicach trzech.

Za to pompię która jest odpowiednikiem serii Tri Excellion średnie rocznę COP wychodzi według tych informacji około 3,8.

Trzeba troszkę czasu to poczytać..

Dodatkowo to nie jest fujitsu tylko general który też jest tym samym produktem :)

Ale kilka modeli jednofazowych są jeszcze z agreagatami klimatyzacyjnymi a nie dedykowanymi do pomp ciepła co za tym idzie mają gorsze parametry pracy.

Myślę że to daje też troszkę do myślenia przyjmując COP średnie dla roku 3,8 a minimalną temperatury -16 według info z tej strony :)

Dla mnie jesteś jakiś nawiedzony kolego tomek131.

Pompiarze gruntowi o tobie mysla podobnie :) (tak se domniemuje)

Fakt faktem, że pompy powietrze-woda sa chimeryczne, czego o gruntówkach powiedzieć nie można.

Jeśli uprawomocnia się ;) ceny zaproponowane przez Liwko 3500 zł za 200m kolektora poziomego to raczej wybór winien byc jeden.

Edytowane przez simluc
Nie uprawomocnia, a uprawomocni- znaczy się konkurencja będzie na naszym rynku i ceny znormalnieją.

Zle czytasz.

SPF tot- sredni cop dla co i cwu

SPF cv - cop dla co

SPF sww - cop dla CWU

COP dla CWU dla miesiecy letnich to (dom nr 4):

czerwiec - 2.5 - srednia dobowa 17stC ale w nocy 5

lipiec - 2.4 - tu temp podobne

sierpień - 2.4 - tu temp podobne

COP'y szacunkowe przy podgrzaniu wody do 50 stC przy temp zewn 17 i 5 stopni powinny wynosic okolo 3.6 i 2.4- czyli wychodzi, ze woda grzana jest noca.

Zatem najlepiej wziac wiekszy zbiornik na CWU- np 400l i grzac w ciagu dnia wykorzystujac 2h taniej taryfy tak by starczylo wody na 24h. W innym wypadku bedziemy zmuszeni zagrzac wodę nocą- i wtedy COP niższy.

Dom 4 nie jest najlepszym przykładem choćby z tego powodu że pompa jest z najprostszej serii comfort i o mocy około 5kW a do tego maleństwa dobrano 400l zbiornik :)

Sprawdź roczny wynik np dla domu nr 1,2,3

Pompiarze gruntowi o tobie mysla podobnie :) (tak se domniemuje)

Fakt faktem, że pompy powietrze-woda sa chimeryczne, czego o gruntówkach powiedzieć nie można.

Jeśli uprawomocnia się ;) ceny zaproponowane przez Liwko 3500 zł za 200m kolektora poziomego to raczej wybór winien byc jeden.

Co rozumiesz poprzez określenie że się utrzyma cena 3500zł za 200m kolektora ???

W pompach gruntowych jest taki gość z nicka Liwko,który oferuję wykonanie kolektora poziomego za 3500zł :)

To ja mam takie 3 do zrobienia za taką kasę nawet myślę że klieńci dołożą pare złotych a dla mnie ważne aby rury się pojawiły w budynku i dostać dla klienta 10 lat gwarancji na wykonane prace i z miłą chęcią każdy temat puszcze tej firmie w zakresie dolnego źródła...

Bo to po pierwsze są dane da dla pomp marki general z serii compact i comfort i w skali roku wychodzi w okolicach trzech.

Za to pompię która jest odpowiednikiem serii Tri Excellion średnie rocznę COP wychodzi według tych informacji około 3,8.

Trzeba troszkę czasu to poczytać..

Dodatkowo to nie jest fujitsu tylko general który też jest tym samym produktem :)

Ale kilka modeli jednofazowych są jeszcze z agreagatami klimatyzacyjnymi a nie dedykowanymi do pomp ciepła co za tym idzie mają gorsze parametry pracy.

Myślę że to daje też troszkę do myślenia przyjmując COP średnie dla roku 3,8 a minimalną temperatury -16 według info z tej strony :)

Wez jeszcze raz zajrzyj na te strone i sprawdz dla jakich temperatur ten COP (zapewne chodzi ci o dom nr 3, ja wzialem jako reprezentatywny dom położony w Ardenach, gdzie SĄ jakieś ujemne temperatury). Te srednioroczne COP-y na poziomie 3.8 w naszym klimacie przy CO i CWU- to gadka szmatka marketingowca.

Jak bedziesz podawal nadal 3.8 dla pomp ciepla powietrze - woda to ludzi zadowolonych nie bedzie. Chyba, że dodasz małym druczkiem, że ten COP dotyczy wysp zachodniofryzyjskich. Choc wtedy klienci beda jeszcze bardziej wqr....

A w wypadku czwartego przykładu nie możesz porównać tego z trój fazową tri tylko ze starym comfo który już nie jest w u nas sprzedawany

Dodatkowo pompy od:

1-3 pracują od lipca zeszłego roku więc około 7 miesiący i mają wyższe COP powyżej 3

4 też 7 ale jak pisałem seria comfort modele bez dedykowanych agregatów do pomp ciepła

5 - 9 pracują od października więc średnie jest gorsze..

Rzeczywiste COP dla wszystkich urządzeń o wydajnosciach powyżej 7kW będzie w takich sytuacjach zawsze powyzęj 3,5 dla całego roku..

W wypadku serii Tri a z tego co tam widzę to nie ma żadnej COP będzie 3,8 dla całego roku :)

Edytowane przez miki121

Rzeczywiste COP dla wszystkich urządzeń o wydajnosciach powyżej 7kW będzie w takich sytuacjach zawsze powyzęj 3,5 dla całego roku..

W wypadku serii Tri a z tego co tam widzę to nie ma żadnej COP będzie 3,8 dla całego roku :)

Wszystko robisz, żeby nikt nie instalował pomp powietrze-woda. Trojfazowka nie bedzie miala duzo lepszej sprawnosci od jednfazowki a tylko wieksza moc cieplna przy niższych temperaturach. Dzieki zwiekszeniu poboru pradu przy nizszej temperaturze koniecznosc uzycia grzalek zostanie zminimalizowana. To wsio. Zadnych cudow na poziomie 3.5 dziś nie dostaniesz. Paplasz jak marketingowiec.

szkoda słów