Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

To 60 C potrzebne jest grzania wody ,ale trwa to około 30min dla 150 litrowego zbiornika.

Dokładnie tak. Przy podgrzewaniu ciepłej wody COP będzie malał wraz ze wzrostem temperatury wody w zasobniku.

To co nas w tym momencie powinno interesować, to jak długo potrwa zagrzanie całego zasobnika i ile przy tym zużyjemy kWh.

Z tego oczywiście możemy sobie policzyć średnie COP. Wbrew pozorom nie musi ono wyglądać tak tragicznie.

Nie mówiąc już o tym, że podgrzewanie ciepłej wody do temperatury 60 st. C to niepotrzebna rozrzutniość (pomijając okresowe wygrzewanie instalacji celem jej dezynfekcji).

U siebie podgrzewam ciepłą wodę do temperatury 45 st. C, co w zupełności wystarcza.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oceńcie w takim razie, jaki średnioroczny COP może osiągać taka pompa PW za około 11 tys.zł o mocy 18 kW. Może faktycznie jest to dobra alternatywa dla np. Ecopolu 11 kW ? Załóżmy dom średniej wielkości ze 150-200 m2 podłogówki, dobrze ocieplony, dla którego dobieramy PC glikol-woda 11 kW z odwiertami 200 mb. Wiem, że trudno to policzyć, ocenić, ale rzućcie jakimiś realnymi wartościami COP dla takiego rozwiązania, czy ma sens rozważanie: 18 kW P-W (inwestycja "kotłowni" ok. 16.000 bez podłogówki) zamiast 11 kW G-W (inwestycja ok. 35.000 z odwiertami, bez podłogówki). Powiedzmy, że region klimatyczny "średnio-zimny". Wychodzi około 20.000 drożej na starcie, czy ma to szansę się zwrócić powiedzmy w 20 lat ?

Może sam coś "założę": powiedzmy, że przy PC G-W zapłacimy za grzanie 2000 zł/rok przy COP 3,5. Powiedzmy, że przy PC P-W osiągniemy średnioroczny COP 2,3, więc zapłacimy 3000 zł/rok. To tak w uproszczeniu. Po 20 latach dopiero zwróci się inwestycja w odwierty i pompę G-W. Biorąc pod uwagę koszty obsługi większego kredytu o 20.000 zł na 20 lat - jest to minimum 1500 zł rocznie więcej w ratach. Jeśli nie mamy kredytu - można tą kasę w co innego wpakować, np. lepszą kuchnię, czy kostkę przed domem. Wady - większe rachunki bieżące za energię, ale i tak 3000 zł/rok to nie majątek. Do niedawna byłem sceptyczny co do PC P-W, ale widzę, że przy "praktycznej" analizie finansowej - chyba warto. Co o tym myślicie ?

Ostrożnie licząc - patrząc na wyżej linkowaną PC PW - uważam, że COP dla:

1. CWU ok. 4 (tyle samo co dla gruntowej - nie można zapominać o tym, że od temp. większej niż +8 C na zewn. PC PW grzeje wodę zdecydowanie z większym COP niż gruntowa, a w lecie przy + 30 C jest po prostu bezkonkurencyjna)

2. CO ok. 2 (średnioroczny i to tak z ostrożnością, wartą przyjęcia do liczenia, jak będzie lepiej nie będzie rozczarowania)

Teraz tylko matematyka.

Określi zapotrzebowanie domu na CO i CWU.

Jak dom 8 litrowy i 150 m2 i 4 osoby mieszkające to:

12000 kWh (CO) + 3500 kWh (CWU) = 6000 kWh (COP = 2) + 875 kWh (COP = 4) = 6875 kWh x 0,4 zł. (uśredniony koszt kWh) = 2750 zł.

Dla PC gruntowej (COP = 4) = 3000 kWh + 875 kWh = 3875 kWh x 0,4 zł. = 1550 zł.

Różnica to 1200 zł.

Lepsze ocieplenie domu (lepiej niż przyjęte przeze mnie 80 kWh/rok.m2) będzie skutkowało zmniejszeniem różnicy i to znacznie. Bo zmniejszy się ilość ciepła, kt. PC PW musi dostarczyć z COP = 2.

pzdr

Więc wyszło nam podobnie - 1000 zł różnicy przy dobrze ocieplonym domu (20 styro, np. 35 wełny w dachu = mniej więcej 5060 kWh/rokm2), powierzchnia z dogrzewanymi piwnicami ok. 200 m2.

wydaje mi się, że nie tędy droga, najpierw określmy koszt tych inwestycji tj pc gruntowa 11kW i pc pw 18kW, średnioroczny cop dla gruntowej =3,5, dla pw =3 (nie zapominajmy, że w ciągu roku występuje kilka/kilkanaście dni z temp -25stC - zależy od regionu, ale w sprzyjających warunkach pc pw potrafi wyciągnąć cop ponad 5), zatem po ustaleniu kosztu tych 2 wariantów (tu pomińmy "zrób to sam" - oceńmy kosztorysy wykonawców do uruchomienia systemu), możemy przyjąć zapotrzebowanie w wysokości 15000kWh, co+cuw. Proszę o podanie konkretnych propozycji, zobowiązuję się do porównania każdej.

wydaje mi się, że nie tędy droga, najpierw określmy koszt tych inwestycji tj pc gruntowa 11kW i pc pw 18kW, średnioroczny cop dla gruntowej =3,5, dla pw =3 (nie zapominajmy, że w ciągu roku występuje kilka/kilkanaście dni z temp -25stC - zależy od regionu, ale w sprzyjających warunkach pc pw potrafi wyciągnąć cop ponad 5), zatem po ustaleniu kosztu tych 2 wariantów (tu pomińmy "zrób to sam" - oceńmy kosztorysy wykonawców do uruchomienia systemu), możemy przyjąć zapotrzebowanie w wysokości 15000kWh, co+cuw. Proszę o podanie konkretnych propozycji, zobowiązuję się do porównania każdej.

Koszt inwestycji oceniłem właśnie realnie: dla przykładowego domu, gdzie ma być GW 11 kW lub PW 18 kW wychodzi 20.000 zł różnicy. Takie dane co do kosztów inwestycji mi wystarczą. Nie liczyłem projektu i papierów na odwierty. Nie chodzi o dokładne sumy, tylko o rząd wielkości - 20.000 zł. To samo z kosztami grzania - przejrzałem trochę wymieniane przez użytkowników kwoty - wychodzi coś około 1000 zł więcej rocznie przy P-W

prosty arkusz gotowy, oczywiście dane można zmienić

http://img641.imageshack.us/img641/1969/captureduj.jpg

przy cenie 0,39zł/kWh zwrot po 71,79 latach, dla 0,55zł/kWh po 50,91

http://img827.imageshack.us/img827/6606/capturenmu.jpg

dorzucę przy pesymistycznym cop = 2,3 dla pc pw

http://img402.imageshack.us/img402/7439/capturegi.jpg

przy cenie 0,39zł/kWh zwrot wypada po 22,93 latach, różnica w kosztach ekspl =872,05zł

Edytowane przez kbab

przy cenie 0,39zł/kWh zwrot wypada po 22,93 latach, różnica w kosztach ekspl =872,05zł

Więc znowu wychodzi podobnie :) Jakby nie liczyć - około 1000 zł różnicy rocznie z dokładnością +/- 200 zł i taka dokładność mi wystarcza. Reszta do podjęcia decyzji to zalety i wady "techniczne" i eksploatacyjne. I tu znowu można zakładać wiele różnych rzeczy - czy będzie kominek ( u mnie jest i w następnym domu też będzie), w jakiej strefie klimatycznej mieszkamy (ja w "średniej"), czy mamy miejsce na działce na poziomy (jeśli mamy, to różnica w inwestycji spada z 20.000 do 10.000 - ja na przykład miejsca nie mam specjalnie dużo i grunt żwirowy), to, czy budujemy z wolnych środków, czy z kredytu, itd., itp. Najważniejszy jest wyznacznik różnicy w kosztach grzania - około 1000 zł więcej i czas zwrotu inwestycji - 20 lat przy odwiertach. Moim zdaniem - nie opłaca się zakładać nawet najtańszej PC G-W, jeśli chcemy zrobić odwierty do DZ.

Oceńcie w takim razie, jaki średnioroczny COP może osiągać taka pompa PW za około 11 tys.zł o mocy 18 kW. Może faktycznie jest to dobra alternatywa dla np. Ecopolu 11 kW ? Załóżmy dom średniej wielkości ze 150-200 m2 podłogówki, dobrze ocieplony, dla którego dobieramy PC glikol-woda 11 kW z odwiertami 200 mb. Wiem, że trudno to policzyć, ocenić, ale rzućcie jakimiś realnymi wartościami COP dla takiego rozwiązania, czy ma sens rozważanie: 18 kW P-W (inwestycja "kotłowni" ok. 16.000 bez podłogówki) zamiast 11 kW G-W (inwestycja ok. 35.000 z odwiertami, bez podłogówki). Powiedzmy, że region klimatyczny "średnio-zimny". Wychodzi około 20.000 drożej na starcie, czy ma to szansę się zwrócić powiedzmy w 20 lat ?

Pompę ciepła GW o mocy 11kW dobrałbym dla domu o zapotrzebowaniu rocznym na energię do ogrzewania 20 000kWh. Miałaby przy tym wystarczający zapas mocy na podgrzanie ciepłej wody i wykorzystywałaby energię elektryczna w 2 taryfie w min. 80%.

Potrzeby ciepłej wody dla 6 osób po 45 litrów wody o temperaturze 50 st. C z uwzględnieniem strat to ~300 litrów dziennie, czyli ~14kWh na dobę, czyli ~5000kWh.

Na przygotowanie ciepłej wody z COP=3,0 PCi zużyje 1670kWh energii (można założyć, że w całości w 2 taryfie).

Na ogrzewanie można przyjąć COP średnie roczne 4,0, co da zuzycie energii 5000kWh (80% w 2 taryfie, 20 % w 1 taryfie).

Przy cenie energii elektrycznej w 1 taryfie 0,65zł/kWh i w 2 taryfie 0,32zł/kWh (tyle obecnie płacę) koszt roczny enegii na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody wyniesie 2463zł.

Dla PCi PW można założyć COP dla cwu 2,0 i dla ogrzewania 3,0 (uwzględniając konieczność używania grzałek elektrycznych w najchłodniejsze dni).

Procent zużycia energii w 2 taryfie proponuje pozostawić taki sam jak przy pompie GW.

Otrzymamy wtedy zużycie energii do ogrzewania 6667kWh (z czego 1333kWh w 1 taryfie) i do przygotowania cwu 2500kWh

Koszt roczny enegii na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody wyniesie 3373zł.

Różnica w kosztach eksploatacji nie jest powalająca - 910 zł rocznie.

Przy różnicy w kosztach inwestycyjnych rzędu 20 tys. zł, rzeczywiście warta rozważenia.

Chciałbym tylko zwrócić uwagę na dodatkowe elementy.

Pompa ciepła GW praktycznie nie wymaga konserwacji. Owszem konieczna jest kontrola szczelności (ciśnienia) w dolnym i górnym źródle, czy sprawdzenie okresowe glikolu, ale te czynności zazwyczaj może wykonać sam inwestor.

Pompa ciepła PW wymaga przeglądów podobnych do klimatyzatorów - oczyszczenia wymiennika powietrznego, oczyszczenia wentylatora, usuwanie ew. oblodzenia.

Jeżeli poradzi sobie z tym sam inwestor, to OK. Jeżeli jednak nie czuje się na siłach robić tego samemu, to za taki przegląd musi doliczyć kilkaset złotych rocznie do kosztów eksploatacji.

Druga sprawa to trwałość obu rozwiązań.

W glikolowych pompach ciepła firmy Ecopol stosowane są sprężarki typu scroll, których trwałość oceniana jest na 100tys. h, co przy rocznej pracy przez ~2500h oznacza pracę przez prawie 40lat. Sama pompa ciepła jest wewnątrz budynku, nie jest narażona na warunki atmosferyczne.

Tanie pompy ciepła PW, o których tu piszemy, bazują na sprężarkach rotacyjnych, których trwałość jest znacznie mniejsza, podobnie jak trwałość całego urządzenia narażonego na bezpośrednie działanie warunków atmosferycznych.

Warto to także wziąć pod uwagę, przy wyborze źródła ciepła do naszego domu.

Dla PCi PW można założyć COP dla cwu 2,0 i dla ogrzewania 3,0 (uwzględniając konieczność używania grzałek elektrycznych w najchłodniejsze dni).

Procent zużycia energii w 2 taryfie proponuje pozostawić taki sam jak przy pompie GW.

Otrzymamy wtedy zużycie energii do ogrzewania 6667kWh (z czego 1333kWh w 1 taryfie) i do przygotowania cwu 2500kWh

Koszt roczny enegii na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody wyniesie 3373zł.

Chciałbym tylko zwrócić uwagę na dodatkowe elementy.

Pompa ciepła GW praktycznie nie wymaga konserwacji. Owszem konieczna jest kontrola szczelności (ciśnienia) w dolnym i górnym źródle, czy sprawdzenie okresowe glikolu, ale te czynności zazwyczaj może wykonać sam inwestor.

Pompa ciepła PW wymaga przeglądów podobnych do klimatyzatorów - oczyszczenia wymiennika powietrznego, oczyszczenia wentylatora, usuwanie ew. oblodzenia.

Jeżeli poradzi sobie z tym sam inwestor, to OK. Jeżeli jednak nie czuje się na siłach robić tego samemu, to za taki przegląd musi doliczyć kilkaset złotych rocznie do kosztów eksploatacji.

Druga sprawa to trwałość obu rozwiązań.

W glikolowych pompach ciepła firmy Ecopol stosowane są sprężarki typu scroll, których trwałość oceniana jest na 100tys. h, co przy rocznej pracy przez ~2500h oznacza pracę przez prawie 40lat. Sama pompa ciepła jest wewnątrz budynku, nie jest narażona na warunki atmosferyczne.

Tanie pompy ciepła PW, o których tu piszemy, bazują na sprężarkach rotacyjnych, których trwałość jest znacznie mniejsza, podobnie jak trwałość całego urządzenia narażonego na bezpośrednie działanie warunków atmosferycznych.

Warto to także wziąć pod uwagę, przy wyborze źródła ciepła do naszego domu.

w swojej PC P-W NIE POSIADAM GRZAŁEK bo zapewnia pracę do -25, a zalożenia COP 2/3 nie ma odniesienia

koszt rocznej konserwacji 200zł, nawet w największe mrozy (u mnie bylo -24) nic mi się nie oblodzało

http://allegro.pl/pompa-ciepla-12kw-...475464392.html 12kW, 7900zł

HenoK ,czemu to kosztuje 7900brutto a podobny Mitsubishi Zubadan 25tys netto. Ma funkcję chłodzenia ok,co jeszcze.Pisałeś ,że odwiedziłeś tego użytkownika,co to za pompa ,Chiny?

an-76 ,bo nie widziałem twego posta - co ma twój zubadan ,że kosztuje 4 razy tyle co to co widział HenoK.Lepszą sprężarkę ,lepszy trochę COP ,funkcję chłodzenia.100% więcej ok , ale 400% więcej.Zwróci się?

Edytowane przez tomek131

w swojej PC P-W NIE POSIADAM GRZAŁEK bo zapewnia pracę do -25, a zalożenia COP 2/3 nie ma odniesienia

koszt rocznej konserwacji 200zł, nawet w największe mrozy (u mnie bylo -24) nic mi się nie oblodzało

Ale Twoja PCi wraz z montażem nie kosztowała tyle ile zakładał radzadam :

18 kW P-W (inwestycja "kotłowni" ok. 16.000 bez podłogówki)

http://allegro.pl/pompa-ciepla-12kw-...475464392.html 12kW, 7900zł

HenoK ,czemu to kosztuje 7900brutto a podobny Mitsubishi Zubadan 25tys netto. Ma funkcję chłodzenia ok,co jeszcze.Pisałeś ,że odwiedziłeś tego użytkownika,co to za pompa ,Chiny?

Niewykluczone, że Zubadan także powstaje w Chinach.

Jest to po prostu inna technologia (inna sprężarka, dodatkowe wymienniki ciepła). W zamian za to oferuje bardzo dobre parametry.

Jak dobrze poszukasz, to Zubadana także można kupić taniej :).

Niewykluczone,niemniej jednak, w/g mnie należy odróżnić sytuację w której lecisz do Chin,znajdujesz fabryczkę i każesz im wyprodukować pompę ciepła np o nazwie "HenoK" od sytuacji w której koncern Mitsubishi buduje tam fabrykę lub adaptuje istniejącą i produkuje tam swoje produkty.Pytanie czy warto,bo rożnica dramatyczna.

Copeland swoją drogą coś mi mówi ,trzeba by poszukać

Witam.Chciałbym się wypowiedzieć w kwestii produkcji PC-PW,a konkretnie marki NIBE Split.Pracując na co dzień w Szwecji,zauważyłem dziwną prawidłowość,która ma niewątpliwie wpływ z uiszczaniem należności podatkowych,wynikających z produkcji i handlu wyżej wymienionym artykułem w UE.Nie wnikając do wnętrza maszyn (być może,żeby nie przerazić się nagromadzoną tam chińszczyzną),zauważyłem wiele urządzeń z marką MADE in POLAND.Tak,tak ....szwedzka maszyna,a wyprodukowana w Polsce,montowana na terenie Szwecji.Osobiście nabyłem w hurtowni,w Stockholmie,szwedzką NIBE Split----MADE in Danmark!.A wszystko po to,by w miarę możliwości,uciec od podatków.To taka mała polityka koncernu,myślę,że bez większego wpływu na jakość.MAM NADZIEJĘ!Pozdrawiam.