Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

A co wy tacy zadowoleni ,że COP CWU poniżej 2.

Powiedzta jak lepiej taką pompę dać -od północy i od razu wejście do kotłowni ,czy od południa i trza przejść 10m przez dom do kotłowni?

Zimą od południa w dzień słońce i w słońcu plus 5 ,ale straty na przesyle przez te 10m

Od północy zaś zimą cień i minus 10 ale mniejsze straty na przesyle.Choć przesył przez dom ,przez kuchnię to strat może dużych nie ma

Wydajnosc w zaleznosci od dlugosci przylacza, pompa 7kW, temp.zew. 7stC, 35stC/30stC

3m- pobor pradu- 1.56kW, moc grzewcza 7kW,

7m - pobor pradu - 1.59kW, moc grzewcza 7kW

10m- pobór prądu - 1.54kW, moc grzewcza 6.3kW

nie powinno się przekraczać 7m jak widać z tych danych

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro jestem marketingowcem to powiedz mi mój drogi od początku histori pomp ciepła z pod loga general fujitsu jak był sprzedawane te urządzenia???

Dlaczego oferta się zmieniała i dlaczego pierwsze agragaty został zamienione na inne??

Czym rózni się seria S od serii Tri???

Dlaczego jedne pompy wedługo producenta pracują do - 15 a drugie do - 20???

Jakie są różnice w konstrukcji agregatów???

Proszę podziel się tymi opiniami i podaje mi konkretne argumenty a nie wszystko zamykaj z klucza tekstem paplanie marketingowca???

Ja jestem związany z produktami z rodzinki genereal fujitsu od 2001 roku i w klimie i wentylacji i pomp ciepła zarówno w serwisie jak i montażem :)

I wszystkie zmiany które zachodził widziałem co, dlaczego i w dużej mierze przy udziale działu technicznego firmy KLIMA-THERM ludzi którzy można by powiedzieć nie projektują pompy ciepła dla domku120m2 tylko obiektów gdzie moc grzewczą nie raz szło przeliczyć w setki kilowatów:)

Więc proszę ściągnij sobie dtr-ki od początku wprowadzenia tych produktów i porównaj wszystkie zmiany i różnice jakie następują w ciągu tych paru lat.

Warto także powiedzieć że COP jest zazwyczja podawane przez producentów w oparciu o pracę przez cały rok a nie przez 4-7 miesięc:)

A mówiąc że będzie maiła powyzej 3,5 musisz wiedzieć że może spaść nawet poniżej 1,34 w bardzo duże mrozy i tak samo w górną stronę..

Ale cały taki rok pokazuje dopiero rzeczywiste COP.

Nie ma ochoty dalej się kucić i udowadniać Tobie ale najpoźniej do czerwca na stronie http://www.alfea.co będziesz miał conajmiej 15 pomp na śląsku, małopolsce i okolicach łodzi opomiarowanych dla Ciebie i innych:)

Włąśnie w Piątek dogadałem się z producentem modułów do monitoringu pomp ciepła i w zależności od umowy z klientem będzie przesyłana inormacja po sieci lokalnej albo po GSM-ie :)

Edytowane przez miki121

Bo to po pierwsze są dane da dla pomp marki general z serii compact i comfort i w skali roku wychodzi w okolicach trzech.

Za to pompię która jest odpowiednikiem serii Tri Excellion średnie rocznę COP wychodzi według tych informacji około 3,8.

Trzeba troszkę czasu to poczytać..

Dodatkowo to nie jest fujitsu tylko general który też jest tym samym produktem :)

Ale kilka modeli jednofazowych są jeszcze z agreagatami klimatyzacyjnymi a nie dedykowanymi do pomp ciepła co za tym idzie mają gorsze parametry pracy.

Myślę że to daje też troszkę do myślenia przyjmując COP średnie dla roku 3,8 a minimalną temperatury -16 według info z tej strony :)

Też coś podobnego wyczytałem.Bo tam było jeszcze kilka innych miesięcy niż luty.

Skoro jestem marketingowcem to powiedz mi mój drogi od początku histori pomp ciepła z pod loga general fujitsu jak był sprzedawane te urządzenia???

Dlaczego oferta się zmieniała i dlaczego pierwsze agragaty został zamienione na inne??

Czym rózni się seria S od serii Tri???

Dlaczego jedne pompy wedługo producenta pracują do - 15 a drugie do - 20???

Jakie są różnice w konstrukcji agregatów???

Proszę podziel się tymi opiniami i podaje mi konkretne argumenty a nie wszystko zamykaj z klucza tekstem paplanie marketingowca???

Ja jestem związany z produktami z rodzinki genereal fujitsu od 2001 roku i w klimie i wentylacji i pomp ciepła zarówno w serwisie jak i montażem :)

I wszystkie zmiany które zachodził widziałem co, dlaczego i w dużej mierze przy udziale działu technicznego firmy KLIMA-THERM ludzi którzy można by powiedzieć nie projektują pompy ciepła dla domku120m2 tylko obiektów gdzie moc grzewczą nie raz szło przeliczyć w setki kilowatów:)

Więc proszę ściągnij sobie dtr-ki od początku wprowadzenia tych produktów i porównaj wszystkie zmiany i różnice jakie następują w ciągu tych paru lat.

Warto także powiedzieć że COP jest zazwyczja podawane przez producentów w oparciu o pracę przez cały rok a nie przez 4-7 miesięc:)

A mówiąc że będzie maiła powyzej 3,5 musisz wiedzieć że może spaść nawet poniżej 1,34 w bardzo duże mrozy i tak samo w górną stronę..

Ale cały taki rok pokazuje dopiero rzeczywiste COP.

Nie ma ochoty dalej się kucić i udowadniać Tobie ale najpoźniej do czerwca na stronie http://www.alfea.co będziesz miał conajmiej 15 pomp na śląsku, małopolsce i okolicach łodzi opomiarowanych dla Ciebie i innych:)

Włąśnie w Piątek dogadałem się z producentem modułów do monitoringu pomp ciepła i w zależności od umowy z klientem będzie przesyłana inormacja po sieci lokalnej albo po GSM-ie :)

Chętnie podłącze do takiego systemu moje PC.

Jeśli możesz pomóc to daj kontakt na takie ustrojstwa

Mogę podłączyć też inne marki

Ale nie ma sensu tłumaczyć bo i tak to będzie marketing.

Dlatego chce opomiarowac pompy aby rozwiać takie komentarze ale i pewnie powiedzą ze to wyniki tez marketingowe a nie rzeczywiste :)

Robię dwa moduły.

Pierwszy tylko do pomiaru i wysyłki danych na serwer a drugi do pomiaru, wysyłki danych na serwer i sterowania on-linę.

Całość będzie logowania moja marka.

A w wypadku innych pomp będzie można tez podpisać po monitoring.

Wszystko zgrzewane do studzienki - nic na skręcanych kształtkach ...

Widzę, że towarzystwo wzajemnej adoracji nawet nie zareagowało. 200m kolektora i studzienka??? Widzę, że jesteś kolejnym który doi klientów.

W zeszłym roku robiłem u siebie GWC glikolowy. 150m rury fi25 zakopanej na 1,5m głębokości kosztowało mnie 850zł. Nie mam jeszcze jej zalanej glikolem. Można?

powiem Ci tak,

szkłem doopy nie utrzesz,

robisz to dla siebie i sam będziesz miał do siebie pretensje,

instalatora który chciałby robić z takich materiałów u mnie, wygnał bym w pierony

Masz rację. Wkleiłem pierwszą lepszą niebieską. Mea culpa.

http://allegro.pl/rura-pe-niebieska-32x2-4-pn10-warszawa-i2156324889.html

200=600zł

1000zł koparka

+instalatorowi za roztwór glikolu, napełnienie, odpowietrzenie i podpięcie. Nawet rozdzielacz niepotrzebny. Ile wyjdzie?

Masz rację. Wkleiłem pierwszą lepszą niebieską. Mea culpa.

http://allegro.pl/rura-pe-niebieska-32x2-4-pn10-warszawa-i2156324889.html

200=600zł

1000zł koparka

+instalatorowi za roztwór glikolu, napełnienie, odpowietrzenie i podpięcie. Nawet rozdzielacz niepotrzebny. Ile wyjdzie?

To zrób mojemu klientowi taki wymiennik daj gwarancje na 10 lat a ja podepnę do tego pompę.

Ty zarobisz na DZ ja nie skroje klienta a ty w razie problemu przez dziesięć lat dajesz gwarancje klientowi a ja śpię spokojnie:D

Dołożę zamiast jednej dodatkowo trzy sztuki ale dwie na mazurach :)

Edytowane przez miki121

Widzę, że towarzystwo wzajemnej adoracji nawet nie zareagowało. 200m kolektora i studzienka??? Widzę, że jesteś kolejnym który doi klientów.

W zeszłym roku robiłem u siebie GWC glikolowy. 150m rury fi25 zakopanej na 1,5m głębokości kosztowało mnie 850zł. Nie mam jeszcze jej zalanej glikolem. Można?

Rozumiem ,że to oferta .Mam taki temat do wykonania koło Radzymina.Tylko razy 4

ZApraszam akceptuję cenę.

To zrób mojemu klientowi taki wymiennik daj gwarancje na 10 lat a ja podepnę do tego pompę.

Ty zarobisz na DZ ja nie skroje klienta a ty w razie problemu przez dziesięć lat dajesz gwarancje klientowi a ja śpię spokojnie:D

Dołożę zamiast jednej dodatkowo trzy sztuki ale dwie na mazurach :)

O jaką gwarancję ci chodzi? Co się z tą zakopaną rurą może stać?

Ja się tym nie zajmuję, natomiast tak robiłem GWC glikolowy. Jest to tak proste jak budowa cepa, a jak ktoś woli za to zapłacić 3x więcej to jego sprawa.

A jak budowałeś dom to wszystko robiłeś za 1/3 ceny mniej bez gwarancji???

Umiesz położyć tapetę albo pomalować pokój? Ja to robiłem samemu, bo jest to tak proste jak poziomy czy to kolektor czy GWC.

Nie róbcie z tego jakiejś czarnej magii!!!

Wielu na tym forum samemu robiło różne GWC, a już DZ to nie wolno, nie można, bo to, bo tamto. Owszem można, można to zrobić samemu. Jeżeli zakopiemy odpowiednią ilość rury na odpowiedniej głębokości to niczym ten kolektor nie będzie się różnił od tego zrobionego przez firmę. Będzie tylko sporo tańszy.

A może dzięki temu i firmy zejdą trochę z cen bo przeginają. U mnie za GWC jedna firma sobie zawołała 10tyś:lol2:

ok rozumiem że można samemu :)

ale wychodzę że pewne rzeczy powierzema innym.

Co do gruntówek w większości wolę przekonać klienta do powietrznej pompy.

Jeżeli ja mam wykonać DZ to napewno nie uda się tego zrobić za 3k tylko za około 8k.

I nie jest to spowodowane że zdzieram z kogoś a z tego że mam zus dla siebie i kolegów do zapłacenie że mam podatki do doliczenia i robiąc klientowi usuługę daję mu 10 lat gwarancji na poprewność działania instalacji.

Oczywiście możesz zlecić Panu K wykopanie dziury i dać mu bez faktury ale jeżeli ktoś kupuje pompę ciepła z DZ i bierze to np. przez bank to raczej powinny być papiery dokumenty i faktury :)

Oczywiście możesz powiedzieć że można to zrobić bez kwitów ale są ludzie którzy to tak zrobią a ja wolę zrobić wszystko z dokumntami, fakturami i po legalu :)

Jeżeli klient chce wykonać DZ w swoim zakresie to jak najbardziej jestem za i z chęcią zrobię mu dobór DZ wraz z projktem takiego źródła.

Ja mogę ominąć dla mnie tą sprawę i cieszyć się z faktu że mam rury od DZ w kotłowni bardzo to ułatwi mi życie :)

Liwko ty chyba tego nigdy nie zrozumiesz :)

Więc szkoda prowadzić polemikę..

Moja rada do ciebie zajmij się tym montażem DZ za te 3 tysiące a ja będę każdy temat dawał Tobie myślę że kilku innych też ci podrzuci i można by powiedzieć że będziesz zarobiony.

A jeżeli trzymasz dalej że ździeram to policz wysztkie koszta a szczerze mówiąc to wole powietrzne a sam jesteś ciekaw jak ty zarabiasz na życie skoro i czy nie ździeresz za to co robisz :)

Odpuszam temat bo dyskusja ta do niczego nie doprowadzi.

Ale szczerze mówiąc mało ludzi jednak robi tak za 3 k samemu DZ a szkoda mniej roboty by dla mnie było i mógłbym się skupić na kotowni i instalacji w domu a nie zabawie w piasku ;)

Ale szczerze mówiąc mało ludzi jednak robi tak za 3 k samemu DZ a szkoda mniej roboty by dla mnie było i mógłbym się skupić na kotowni i instalacji w domu a nie zabawie w piasku ;)

Dlatego właśnie opisujemy to między innymi tutaj na forum. Ludzie powinni wiedzieć za co płacą i ile jest warta ta praca. Tylko wam ewidentnie to nie pasi, ale to już nie mój problem. Nie cierpię naciągactwa.