Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Szczerze nie chce mi się liczyć :)

Bo jest wiele ale jaki rozdzielacz, gdzie, izolacja, odpowietrzacze, rodzja glikolu itp.

Ja wolałbym rozdzielacz np z aspolu a ty mi powiesz że zadrogi i tak w kółko..

Jaki rozdzielacz? Widzisz, sam tworzysz koszty dla inwestora. Najpierw gadasz o studzience, teraz o rozdzielaczu. Ty znasz się na tym?

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A widzisz teraz to wyszliśmy obydwaj na wariatów :) bo ja ci podałem cenę za 3 pętel po 200m ze studzienką i rozdzielaczem i robcizną i się kłucimy a ty mówisz o jednej 200m to fakt jest różnica :)

Dzisiaj robiłem taką wycenę i jakoś mi w głowie zostało 600m DZ

Edytowane przez miki121

A widzisz teraz to wyszliśmy obydwaj na wariatów :) bo ja ci podałem cenę za 3 pętel po 200m ze studzienką i rozdzielaczem i robcizną i się kłucimy a ty mówisz o jednej 200m to fakt jest różnica :)

Dzisiaj robiłem taką wycenę i jakoś mi w głowie zostało 600m DZ

To ja cię proszę, napisz tutaj Arturo za ile można zrobić taki 200m kolektor z napełnieniem i podpięciem. Mam nadzieję, że będzie koniec dyskusji.

Myślę że w okolicach 4-5k dało by radę ;)

Nie da rady za 3k :))

Koparka 1000zł (ja 150m rury fi 25 zakopałem za 500zł, kopał i zasypywał 6h), rura fi32 500zł. Ile za roztwór glikolu, odpowietrzenie i podpięcie? 2500, 3500??????

Jutro zadzwonię do instalatora, który mi montował i się go zapytam ile by za to wziął. Zobaczymy jak się cenisz;)

Ależ LIWKO czemu się tak burzysz - Przecież każdy wie że jeśli ktoś ma chęci i czas to zrobi to sam za koszt materiałów. Ale jeśli ktos nie ma na to ochoty to musi zlecić komuś tą robotę a to kosztuje i nieważne ile 100, 200, 500, 1000 czy 10K. Przecież Miki nie jest sam na rynku jeśli jego oferta inwestora nie satysfakcjonuje to może poszukać kogoś innego. Idąc twoim tokiem myślenia to tak samo można powiedzieć o geodecie który za wytyczenie budynku bierze 700 a roboty ma na 2-3 godz. łącznie z wypiciem w międzyczasie kawy - przecież trochę kumaty człowiek może to zrobić sam tylko ten pieprzony stępelek za 700, elektryk za postawienie kreski na planie zagospodarowania od budynku do szafki i pieczątkę 300 przecież to też zdzierstwo 10 min roboty.

Ależ LIWKO czemu się tak burzysz - Przecież każdy wie że jeśli ktoś ma chęci i czas to zrobi to sam za koszt materiałów. Ale jeśli ktos nie ma na to ochoty to musi zlecić komuś tą robotę a to kosztuje i nieważne ile 100, 200, 500, 1000 czy 10K. Przecież Miki nie jest sam na rynku jeśli jego oferta inwestora nie satysfakcjonuje to może poszukać kogoś innego. Idąc twoim tokiem myślenia to tak samo można powiedzieć o geodecie który za wytyczenie budynku bierze 700 a roboty ma na 2-3 godz. łącznie z wypiciem w międzyczasie kawy - przecież trochę kumaty człowiek może to zrobić sam tylko ten pieprzony stępelek za 700, elektryk za postawienie kreski na planie zagospodarowania od budynku do szafki i pieczątkę 300 przecież to też zdzierstwo 10 min roboty.

Ale ja tutaj bym nawet palcem nie kiwnął. Biorę koparkę za 1000zł pod warunkiem, że mi wrzuci do rowu rurkę i ją zasypie. Do tego miki mi to napełni, odpowietrzy, podepnie i jeszcze zarobi. Zarobi i koparkowy i Miki i wszyscy będziemy zadowoleni:)

Witam. Na wiosnę pragnę założyć klimę w system WM, co polecicie aby ochłodziło dom ( przez kanałowy wymiennik ), nagrzało CWU oraz wspomogło ogrzewanie domu, chodzi mi o niewielką moc, oraz niskie koszty. Dzięki.

Przerabiamy ten temat w firmie i nie jest to takie proste, bo przy standardowych przepływach WM, które są bardzo małe nie da się skutecznie odebrać zimna / ciepła z wymiennika freonowego o mocy wystarczającej do nagrzania / schłodzenia pomieszczenia. Musiały by być mocno przewymiarowane przekroje kanałów WM. Zdecydowaliśmy się w końcu na klimatyzatory kanałowe (ME) jako kompromis, ale pozostaje duży problem z wysterowaniem tego wszystkiego i spięciem z WM, bo każdy klim. kanałowy ma swoje wenylatory o wydajności kilka razy większej od WM i kombinujemy teraz z przepustnicami, bypassami zawracającymi powietrze do WM itp. Więcej szczegółów mogę napisać, ale teraz nie mam czasu, muszę uciekać do pracy. W każdym razie żeby i WM i klimatyzatory chodziły z odpowiednią wydajnością i bez zakłócania się nawzajem, proponuję jednak rozdzielić systemy i założyć klimy w poszczególnych pomieszczeniach niezależne od WM.

Koparka 1000zł (ja 150m rury fi 25 zakopałem za 500zł, kopał i zasypywał 6h), rura fi32 500zł. Ile za roztwór glikolu, odpowietrzenie i podpięcie? 2500, 3500??????

Jutro zadzwonię do instalatora, który mi montował i się go zapytam ile by za to wziął. Zobaczymy jak się cenisz;)

Liwko, z calym szacunkiem dla Twojej dociekliwosci, ale popelniasz powazny blad porownujac robote "tymi recami" do kosztow wykonania czegos przez firme. Firma musi przynosic zysk i jeszcze ponosi za swoja dzialalnosc powazne koszty, czasem sam koszt (ZUSow, podatkow, maszyn, narzedzi) to dobre 50% ceny placonej przez inwestora wiec daj sobie spokoj z udowadnianiem, ze firmie da sie to zrobic taniej. Jesli tak faktycznie jest jak twierdzisz, to zalozo dzialalnosc, podzialaj chwile, zaplac podatki i inne koszty i wtedy napisz nam ile to Twoja firma przyniosla dochodu.

Pozdrawiam

Liwko, z calym szacunkiem dla Twojej dociekliwosci, ale popelniasz powazny blad porownujac robote "tymi recami" do kosztow wykonania czegos przez firme. Firma musi przynosic zysk i jeszcze ponosi za swoja dzialalnosc powazne koszty, czasem sam koszt (ZUSow, podatkow, maszyn, narzedzi) to dobre 50% ceny placonej przez inwestora wiec daj sobie spokoj z udowadnianiem, ze firmie da sie to zrobic taniej. Jesli tak faktycznie jest jak twierdzisz, to zalozo dzialalnosc, podzialaj chwile, zaplac podatki i inne koszty i wtedy napisz nam ile to Twoja firma przyniosla dochodu.

Pozdrawiam

Czy ja napisałem, że chcę mieć to za darmo? Zarobi i Pan od koparki i Miki.

Zaatakowano mnie więc udowodniłem, że nie kiwając palcem można taki kolektor wykonać za dużo mniejsze pieniądze niż się powszechnie sądzi.

Własną firmę mam już 14 lat i klienta traktuję jak partnera.

Temat brzmi "Pompy ciepła powietrze woda" a tutaj przez większość stron trwa dyskusja o tym za ile i czy można samemu zrobić dolne źródło z rozprowadzeniem. Czy nie sądzicie Panowie, że to się troszkę mija z celem? Dlaczego nie prowadzicie takich dyskusji w tematach które o tym traktują? Nie wątpię w Waszą fachowość i doceniam długi staż na tym forum ale błagam nie traktujcie go jak prywatnego czatu

To moze pokaz nam przyklad tego partnerskiego ukladu, bo wszelkie swoje wyceny odzierasz z jakiejkolwiek oplacalnosci.

Pozdrawiam

Przeczytałeś do końca?

Koparkowy za swoją prace dostanie uczciwą zapłatę. Również Miki za napełnienie, odpowietrzenie i podłączenie dostanie zapłatę. I wszyscy będą zadowoleni;)