fachman19 12.01.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 też mam wrażenie, ze PC ma za małą moc w mrozy, zwłaszcza jeśli są błędy wykonawcze termowizja za kilka dni jak mrozy wrócą - koniecznie! ale i tak mi nie pasuje, że temperatura w wiatrołapie spadła do 9C ?!? tam musi być jakaś mega dziura... aneta_ewa - piwnicę tez ogrzewasz?? to zacznij od wyłączenia grzania piwnicy.... jaki jest metraż pozostałej części domu? no i sprawdź jaka to dokładnie jest pompa.... WYstarczy policzyć ile emituję podłoga w wiatrołapie , a ile wypuszczają drzwi . A drzwi duuużo mogą wypuścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 12.01.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 9 stopni w wiatrołapie to brzmi wręcz nieprawdopodobnie. Tyle to mam w nieogrzewanym garażu w największe mrozy. W drzwiach garażowych mam dodatkowo 2 spore kratki nawiewne. Wiatrołap koniecznie do gruntownego przeglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.01.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Jak dla mnie te 9st jest całkowicie nieprawdopodobne. U mnie w największe mrozy +15st jest w 20m2 garażu ogrzewanym jednym kalafiorem, gdzie cug WG jest tak ogromny, że folia paroizolacyjna na suficie aż faluje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 13.01.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 a OZC było robione ? wiadomo jakie jest max zapotrzebowanie na ciepło ? może źle dobrana pompa w stosunku do domu Panas F-ka jeśli to zwykła 1 fazowa to dla -15C daje coś 5 - 5,2 kW mocy. piszesz takie pierdoły o pompie której nie masz. Kto Ci powiedział i skad te informacje ze 9KW zwykła nie tcap - ze jej sprawność spada znacznie? to znaczy jak znacznie ? bo ja nie odczuwam tego u siebie. Poza tym przy -15 ma 5,9kW a nie 5. Jak podajesz jakies dane to podawaj je rzetelnie a nie niechlujnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 13.01.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 I rzeczywiście ten wiatrołap dziwny - ja również nie ogrzewam garażu i prz -14 byłko w nim 14 na plusie. Pytanie czy rzeczywiście dobrze odpowietrzona podłogówka, ja bym przepchnał na razie tylko wiatrołap, czyli pozamykać wszystkie obiegi i puscic tylko wiatrołap, jesli jest tam powietrze to zostanie przepchniete. Stawiałbym na nieodpowietrzenie układu. Ja nie majac styropianu na scianie w ubiegłym roku bez problemu utrzymywałem +18st w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 13.01.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Santosz - ale jak wytłumaczysz to? Wg.producenta pompa powinna dzialac do temp.zewnetrznej -15stopni, ale jak spadla temp.do -5 to juz podlogowka w wiatrolapie (pomieszczenie ok.7m2) przestala dzialac. Temperatura w pomieszczeniu byla ustawiona na 19stopni, a spadla az do 9 (przy zewnetrznej -17). Jak temperatura na zewnatrz zaczela rosnac, to i w wiatrolapie zrobilo sie znowu cieplo. Dzis ponownie spadla temperatura do -8 i juz rano w wiatrolapie bylo tylko 14 stopni. W pozostalej czesci domu zadana temperatura powietrza, tj.21-23stopnie (w zaleznosci od pomieszczenia) zaczela spadac w piatym dniu mrozow dochodzaych do -17. Wczesniej bylo wszystko ok. no z tego wynika że w wiatrołapie ogrzewanie działało, ale przestało działać, jak spadła temperatura na zewnątrz. Potem zrobiło się cieplej to i wiatrołapie wzrosło do 14C. Potem znowu temperatura zaczęła spadać, jak spadła temperatura na zewnątrz Moim zdaniem to nie zapowietrzenie, tylko tak jak pisałem mega "dziura" Ta "dziura" to też w części może być strop nad piwnicą, wysunięty poza budynek(podest). Super "radiator", pewnie na tym są olbrzymie straty. Dodaj do tego np. nieszczelne drzwi, mała akumulacja(dom z bali) i wszystko pasuje jak dla mnie... spadła temperatura na zewnątrz, to ciepło przez tą "dziurę" szybciej uciekało. PC cały czas grzała, żeby utrzymać w wiatrołapie temperaturę, że zaczęło w pewnym momencie brakować czasu żeby dogrzać resztę, stąd zaczęła tam spadać temperatura. No a przy -17C, to ta moc jeszcze trochę mniejsza niż przy -15C Ja to tak interpretuje - poprawcie mnie jeśli się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 13.01.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 a jak grzejnik masz zapowietrzony i jest letni w połowie a w połowie zimny to co - jak bedzie na dworzu w miare to i w pomieszczeniu z takim grzejnikiem bedzie w miare, a jak spadnie temoeratura to juz letni grzejnik nie nagrzeje prawda? nie mowiac juz o tym, że jeszcze sa nieszczelnosci. poza tym przy -17 moc wcale nie jest mniejsza bo zalacza sie grzalka o mocy 3kW i dogrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 13.01.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Fakt, ze mróz bardzo mocno wyciaga cieplo, ale trzeba bylo zwiekszyc temperature zasilania na 40st, zwlaszcza jak to pierwszy rok, zwlaszcza jak sa nieszczelnosci, zwlaszcza jak mury niewygrzane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 13.01.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 piszesz takie pierdoły o pompie której nie masz. Kto Ci powiedział i skad te informacje ze 9KW zwykła nie tcap - ze jej sprawność spada znacznie? to znaczy jak znacznie ? bo ja nie odczuwam tego u siebie. Poza tym przy -15 ma 5,9kW a nie 5. Jak podajesz jakies dane to podawaj je rzetelnie a nie niechlujnie. bolek .. czytaj ze zrozumieniem.. napisałem jeśli to zwykła 1fazowa... paniał ?! czy trzeba przeliterować ? tu dane do pompy 9kW nie T-CAP, pierwszy lepszy przykład z netu... 5,9 kW przy -7C http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-9kw-cop4-13-1faza-najtaniej-i5905677573.html dalej twierdzisz że dane niechlujne podaję, znawco jednej pompy.. wg ciebie tylko ten co ma pompe może o niej pisać... żenada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 13.01.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) santosz - tak, ale to dom z bali, a hydraulik sprawdzał czy nie ma powietrza i nie ma.... co do grzałek, to też teoretycznie mogą być wyłączone czy nie? (pytam bo nie wiem) więcej się nie ustalimy chyba, dopóki aneta_ewa nam nie odpisze.... @Jacekss - znalazłem inną stronę i tam było dla -15C moc 5,9kw...sam już nie wiem akurat taka mi się otwarła http://www.tepelna-cerpadla-eshop.cz/tepelna-cerpadla-c1/tepelne-cerpadlo-panasonic-aquarea-wh-sdf09c3e5-i4/ Edytowane 13 Stycznia 2016 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 U MNIE JEDNOFAZÓWKA przy -17 spokojnie grzala dom na minimalnej modulacji Panowie PROSZĘ O SUGESTĘkumpel w domu 150 m2 -naprawdę pasywnym -30 cm na ścianie4-szybowe okna ma drugą dobę atlantica duo 8pompa elegancko utrzymuje temp w domu 22 stop powrót i zasilanie w normie-22do27 ale pompa jedzie na 100% modulacjifakt że tynki i posadzki w grudniu robionei codziennie osuszacz wyciąga 50 litrów.ale kumpla nmówiłem na pompę- no ale chłopina jedzie na budowlanym aż mi go szkoda to dziwne pompa z jednej strony elegancko utrzymuje temp w domu a z drugiej żre prąd jak głupiaczy głównym powodem jest ta wilgoć czy budowa płyty fundamentowej od góry 8 cm posadzka10 cm styro 0,4030 cm płyty fundamentowej35 cm szkła piankowego jakieś takie mam dziwne uczucie że pompa wygrzewa i te 8cm posadzki i te 30 cm płyty fundmentowej-pomimo tych 10 cm styro co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 13.01.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 przez pierwsze 15 dni pompa pobierała mi 70 kwh dziennie. Dom z sylikatów. Po tych dwóch tygodniach powoli zaczęło się poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 u niego tez tak wychodziu mnie szło cos 50 kwh to ile gościom wychodzi wtedy na kablach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 13.01.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Ja mam tak przemoczony po budowie dom, wszystko: płytę, silikat, że jak dołożę na wiosnę posadzki i tynki to aż się boję ile kWh prądu pójdzie w pierwszym sezonie. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 13.01.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 bolek .. czytaj ze zrozumieniem.. napisałem jeśli to zwykła 1fazowa... paniał ?! czy trzeba przeliterować ? tu dane do pompy 9kW nie T-CAP, pierwszy lepszy przykład z netu... 5,9 kW przy -7C http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-9kw-cop4-13-1faza-najtaniej-i5905677573.html dalej twierdzisz że dane niechlujne podaję, znawco jednej pompy.. wg ciebie tylko ten co ma pompe może o niej pisać... żenada Bolek to sam jestes i to cienki - nawet odpowiednich parametrów dla tej pompy jednofazowej znalezc nie mozesz, i kolejne pierdoły i dane wyssane z palca podajesz. Nie kłam bo ktoś gotów uwierzyc. Bolek co bierze dane z allegro - hahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.01.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 u niego tez tak wychodzi u mnie szło cos 50 kwh to ile gościom wychodzi wtedy na kablach? jeśli dobrze pamiętam, to ktoś pisał kiedyś że pod 2000kwh... rydzadam - jak odpowiednio szybko skończysz tynki+wylewki i potem latem będziesz już intensywnie wietrzyć, to nie będzie tak źle... u mnie 1 sezon grzewczy miałem prawie takie samo zużycie jak w drugim, tyle że dużo gorsze proporcje tania/droga i gorszy komfort (wilgotność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta_ewa 14.01.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Hydraulik próbował coś zdziałać i średnio mu to wyszło. Odpowietrzyl najpierw instalację w wiatrolapie i nic. Potem w całym domu i nic. Wymienił też wodę w rurkach i żadnej poprawy. Teraz już przy -5 na zewnątrz, w wiatrolapie jest tylko +14. A wcześniej pompa dawała radę ogrzewać wiatrołap do -10 na zewnątrz. Termowizje robiliśmy i nie przez wiatrołap ucieka najwięcej ciepła ale przez strop na piętrze. Tam gdzie paroizolacyjna położona jest byle jak. Pompę mamy WH- SDF09c3e5. Piwnice ogrzewamy i tam temperatura zadana 18-19 stopni utrzymuje się cały czas. Pod wiatrolapem też jest piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 14.01.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Czy przepływ w podłogówce w wiatrołapie jest prawidłowy? Jeśli tak to problem jest z pewnością po innej stronie. Nie chcę oczywiście straszyć ale trzeba sprawdzić też inne ewentualności. U mojego znajomego (ogrzewanie ekogroszkiem) wystąpił problem z niedogrzanymi dwoma pokojami po dwóch latach od zamieszkania. Cudował z podłogówką ale okazało się, że miał potężne podsiąki. Woda i wilgoć pod podłogą zabierały mu całe ciepło. Oczywiście życzę aby problem okazał się prozaiczny i tani w usunięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.01.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 U MNIE JEDNOFAZÓWKA przy -17 spokojnie grzala dom na minimalnej modulacji Panowie PROSZĘ O SUGESTĘ kumpel w domu 150 m2 -naprawdę pasywnym -30 cm na ścianie 4-szybowe okna ma drugą dobę atlantica duo 8 pompa elegancko utrzymuje temp w domu 22 stop powrót i zasilanie w normie-22do27 ale pompa jedzie na 100% modulacji fakt że tynki i posadzki w grudniu robione i codziennie osuszacz wyciąga 50 litrów. ale kumpla nmówiłem na pompę- no ale chłopina jedzie na budowlanym aż mi go szkoda to dziwne pompa z jednej strony elegancko utrzymuje temp w domu a z drugiej żre prąd jak głupia czy głównym powodem jest ta wilgoć czy budowa płyty fundamentowej od góry 8 cm posadzka 10 cm styro 0,40 30 cm płyty fundamentowej 35 cm szkła piankowego jakieś takie mam dziwne uczucie że pompa wygrzewa i te 8cm posadzki i te 30 cm płyty fundmentowej-pomimo tych 10 cm styro co o tym myślicie? sprawdziliśmy na podliczniku doba wychodzi 37 kwh 100% modulacji duo 8 a tu wychodzi 1,5 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta_ewa 14.01.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Tak, przepływ jest prawidłowy. Ale skąd wilgoć i podsiąki pod wiatrolapem, skoro pod spodem jest piwnica, a podłoga w wiatrolapie leży 1m nad poziomem terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts