Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Temat brzmi "Pompy ciepła powietrze woda" a tutaj przez większość stron trwa dyskusja o tym za ile i czy można samemu zrobić dolne źródło z rozprowadzeniem. Czy nie sądzicie Panowie, że to się troszkę mija z celem? Dlaczego nie prowadzicie takich dyskusji w tematach które o tym traktują? Nie wątpię w Waszą fachowość i doceniam długi staż na tym forum ale błagam nie traktujcie go jak prywatnego czatu

Zaatakowano mnie, więc się bronię, i jak widać skutecznie;)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Temat brzmi "Pompy ciepła powietrze woda" a tutaj przez większość stron trwa dyskusja o tym za ile i czy można samemu zrobić dolne źródło z rozprowadzeniem. Czy nie sądzicie Panowie, że to się troszkę mija z celem? Dlaczego nie prowadzicie takich dyskusji w tematach które o tym traktują? Nie wątpię w Waszą fachowość i doceniam długi staż na tym forum ale błagam nie traktujcie go jak prywatnego czatu

Dolne zrodlo ma tu duze znaczenie, bo jesli jego koszt jest niski wtedy warto przemyslec pompe gruntowa, bo bez watpienia moze pracowac lepiej. Tylko sie zastanawiam czemu Liwko tak zaciekle tej swojej pompy broni gdzie sie da :p

Pozdrawiam

Dolne zrodlo ma tu duze znaczenie, bo jesli jego koszt jest niski wtedy warto przemyslec pompe gruntowa, bo bez watpienia moze pracowac lepiej. Tylko sie zastanawiam czemu Liwko tak zaciekle tej swojej pompy broni gdzie sie da :p

Pozdrawiam

A czemu man niby nie bronić? Od 3 lat pracuje bez żadnych problemów, do tego chcę na wiosnę połączyć do DZ chłodnicę rekuperatora. To dodatkowy plus DZ, a mało kto o tym pamięta;)

Pozdrawiam

A ja uważam że dolne źródło w tym temacie nie ma żadnego znaczenia. Jeśli temat brzmiałby "jaką pompę wybrać" to zgoda. Niestety ale takie wpisy powodują, iż człowiek, który chce się dowiedzieć czegoś konkretnego na temat który go interesuje musi przebrnąć przez strasznie długie wątki forum, gdzie 80 % postów ma się nijak do tematu.

Tak jak pisałam wcześniej jednostkę zwenętrzną zubadana mam postawioną z dala od domu, mieliśmy w planach zabudować go budynkiem drewnianym o wymiarach 5x6. Nie w celu osłonięcia przed czynnikami zewnętrznymi ale żeby wykorzystać miejsce na sprzęt przydomowy typu taczka, kosiarka, grabie itp tak by było to schowane i zastanawia mnie czy takie rozwiązanie, czyli budynek drewniany zadaszony ale z 'przedmuchami' będzie dobrym pomysłem? Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w temacie?

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w temacie?

Nie mam jeszcze doświadczenia, ale też myślę o obudowaniu jednostki zewnętrznej taką "przewiewną" drewnianą konstrukcją. Myślę, że w pracy pompy nie będzie to przeszkadzało, a zmniejszy narażenie na czynniki atmosferyczne i do pewnego stopnia (pewnie niewielkiego) zmniejszy hałas.

Nie mam jeszcze doświadczenia, ale też myślę o obudowaniu jednostki zewnętrznej taką "przewiewną" drewnianą konstrukcją. Myślę, że w pracy pompy nie będzie to przeszkadzało, a zmniejszy narażenie na czynniki atmosferyczne i do pewnego stopnia (pewnie niewielkiego) zmniejszy hałas.

Jest duże niebezpieczeństwo, że jednostka będzie zasysała zimne powietrze ze swojego wylotu - temperatura w szopce będzie szybko spadać poniżej temperatury otoczenia - pomimo bezdyskusyjnej przewiewności. Wg mnie powinno się jakoś rozdzielić wlot i wylot pod szopą :

ścianka ?, folia ? jakaś rura wyprowadzająca wylot z szopki ?