Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Map78 - z innej beczki. Sterownik zaprogramowałem tylko mam pytanie. Timer w pompie wykasowałem cały. Zostawiłem tylko dwa programy na dzień na grzanie wody. Chce żeby tank chodzil od 13 do 15. I teraz pytanie - mam ustawić załaczenie na 13 w timerze na tank+heat czy tylko na tank. Poza tym na 15 mam ustawić off czy nie? Jesli bedzie tank+heat to czy po dogrzaniu wody jesli zostanie jeszcze czas okienka to pompa automatycznie przejdzie w stan sterownika czy nie?

Hej,

Timera nie kasuj, bo on się będzie z Eurosterem uzupełniał. daj sobie dwa okienka dla CWU po godzince w taniej taryfie, a resztę ustaw na ON - HEAT. Te okienka zrób na Heat+Tank i temp na zasobniku ustaw sobie na maxa. Reszta na Eurosterze - w drogiej niższa temp, a w taniej podbicie i zobaczysz o ile oszczędniej to pracuje.

Bardzo ważne, pamiętaj aby Euroster pracował w funkcji Histerezy, a nie Pi (ustawiasz to zworką). Histerezę ustaw sobie na minimalną wartość, a temp podbicia i obniżenia nie więcej niż 1,5st różnicy - będziesz miał tanio i komfortowo.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Histereze mam na 1st ustawiona i tak pracuje, jak mam off tank na 15 to pompa wylaczy mi sie calkowicie czy nie? Bo jesli sie wylaczy to sterownik nie Bedzie dzialal?

Jak dasz OFF to Euroster nie włączy pompy. Sterownik musi cały czas być na ON, ale obiegówkę wyłącza, wiec prąd czerpie tylko świecąca dioda;)

jezeli histereze mam 0,5 to:

- rozumiem ze jak nastawie temp 22 to sterownik uruchomi pompę kiedy temp spadnie ponizej 21,5?

- kiedy pompa zaczyna grzac to sterownik ja wylaczy po osiagnieciu 22st? czy 22,5?

- jesli timer w pompie jest wlaczony i np wedlug niego powinno chodzic heat w danych godzinach to sterownik ma priorytet czy timer? chodzi mi o sytuacje kiedy np timer zaprogramowany na heat od 22.00 do 6.00 ale temperatura w domu zostala osiagnieta i sie utrzymuje na zadanym poziomie to pompa: wlaczy się czy nie?

jezeli histereze mam 0,5 to:

- rozumiem ze jak nastawie temp 22 to sterownik uruchomi pompę kiedy temp spadnie ponizej 21,5?

- kiedy pompa zaczyna grzac to sterownik ja wylaczy po osiagnieciu 22st? czy 22,5?

- jesli timer w pompie jest wlaczony i np wedlug niego powinno chodzic heat w danych godzinach to sterownik ma priorytet czy timer? chodzi mi o sytuacje kiedy np timer zaprogramowany na heat od 22.00 do 6.00 ale temperatura w domu zostala osiagnieta i sie utrzymuje na zadanym poziomie to pompa: wlaczy się czy nie?

Ad 1. Dokładnie tak.

Ad 2. Grzanie wyłączy się przy 22*C. Jeśli miałoby to być 22.5 to wtedy histereza wynosiła by 1*C

Ad 3. Pompa się nie włączy. Tutaj nie ma czegoś takiego jak priorytet, obydwa urządzenia są równorzędne, ale żeby grzało obydwa jednocześnie muszą być w trybie grzania. Jeśli którekolwiek stwierdzi że nie potrzeba grzać to pompa przestaje wtedy.

Ad.2 to chyba raczej nie byłaby histereza 1*C bo wtedy wylaczenie byłoby na 21 przy zadanej 22. Ale wiem o co Ci biega.Thx

Histereza to jest właśnie wartość tego przesunięcia między zmianą stanu. Wtedy wynosiła by 1 stopień. Inną sprawą jest jak się określa zakresy histerezy. Czy przez podanie wartości dla góry przedziału, dołu czy środka. Tutaj jest akurat górna wartość i od niej w dół liczona jest histereza.

Edytowane przez schizo85

Map78 ratuj bo mnie strzeli. Wczoraj o 22 patrze na sterownik, zapalila sie ikkona ognia, mowie ok, pompe zalaczyl jest git. Rano wstaje wszedzie o 1st mniej. Ide do pompy a tam dioda zielona sie nie swieci, pompa nie wlaczona. Sterownik RX pali sie czerwona dioda. Sterownik zadzialal prawidlowo ale pompa nie zareagowala. Malo tego. Ostatnie grzanie jakie realizowala to bylo heat+tank od 11.30 do 13.30. Poszedłem o 13.35 zobaczyc czy wyłaczylo. Pompa nie chodzila ale dioda sie swiecila. Co do cholery jest. Podaj swoje nastawy na timerze jak mozesz. Bo chyba off na 13.30 wylaczyl pompe. A tak to ten sterownik nie na wiele sie zda

Map78 ratuj bo mnie strzeli. Wczoraj o 22 patrze na sterownik, zapalila sie ikkona ognia, mowie ok, pompe zalaczyl jest git. Rano wstaje wszedzie o 1st mniej. Ide do pompy a tam dioda zielona sie nie swieci, pompa nie wlaczona. Sterownik RX pali sie czerwona dioda. Sterownik zadzialal prawidlowo ale pompa nie zareagowala. Malo tego. Ostatnie grzanie jakie realizowala to bylo heat+tank od 11.30 do 13.30. Poszedłem o 13.35 zobaczyc czy wyłaczylo. Pompa nie chodzila ale dioda sie swiecila. Co do cholery jest. Podaj swoje nastawy na timerze jak mozesz. Bo chyba off na 13.30 wylaczyl pompe. A tak to ten sterownik nie na wiele sie zda

Jak dałeś OFF na Timerze pompy to czego innego się spodziewałeś niż OOFFFF?

Na Timerze PC masz mieć wszędzie ON - wszędzie. Chyba, że chcesz w jakiś godzinach koniecznie wyłączyć PC to dajesz OFF.

Grzanie CWU wygląda na Timerze prosto jak byk:

13.00 ON Heat + Tank (koniecznie to a nie sam Tank bo gdy nagrzej CWU to Heat by stało a tak po Tank idzie Heat)

np: 14.00 ON Heat

wsio.

Tu się żadnych OFF nie ustawia by zakończyć "program". Masz 6 stref czasowych na Timerze. gdyby kończyć każdy program OFFem to z 6 opcji byś wycisnął 3 strefy (3 starty i 3 końce) a tu jest tak, że nowy ON znosi poprzednie ustawienie czasowe. Zatem zmień np: 13.30 z OFF na ON Heat i będzie Ok.

Ja mam podobne pytanie, ale forowicze nie bardzo garną się z pomocą. Drążę temat od kilku miesięcy i nie znalazłem tak naprawdę żadnego konkretnego postu który realnie przedstawia plusy i minusy PC. Osobiście myślę o PC pow.-woda. Ja modernizuję więc mam w domu kaloryfery. Aktualnie na dworze jest 2 st. plus, na zasilaniu z pieca 40 a w domu 23. Dom nieduży 140 m dosyc dobrze ocieplony.

Ja mam podobne pytanie, ale forowicze nie bardzo garną się z pomocą. Drążę temat od kilku miesięcy i nie znalazłem tak naprawdę żadnego konkretnego postu który realnie przedstawia plusy i minusy PC. Osobiście myślę o PC pow.-woda. Ja modernizuję więc mam w domu kaloryfery. Aktualnie na dworze jest 2 st. plus, na zasilaniu z pieca 40 a w domu 23. Dom nieduży 140 m dosyc dobrze ocieplony.

Jeżeli w największe mrozy Twoje kalafiory zadowolą się temp zasilania rzędu 50st to spokojnie możesz brać T-Cap 9kW - tak mocno na oko powinien sobie poradzić. jeżeli potrzebujesz temp wyższych to musisz celować w pompy HT. A najlepiej zleć policzenie OZC lub choćby sprawdź swój domek na tej stronie:

http://cieplowlasciwie.pl/ to już będziemy mieli jakiś punkt odniesienia. Tu na forum nikt wróżbita nie jest stąd na tak ogólne pytania ciężko jest odpowiedzieć.

Zanim podejmiesz jakąś decyzję zrób OZC -pewnie za 400zł.

jak żal Ci 400zł to pomiń nawet stronę ciepłowłaściwe a zacznij od czegoś 5x dokładniejszego

1. Podaj np: w dziale ogrzewanie a nie tylko tutaj ile węgla i jakiej jakości, w jakim kotle, jak czyszczonym w ostatnich 3 sezonach grzewczych spaliłeś/ał. Z tego da się w 95% oszacować zapotrzebowanie domu roczne na ciepło a od tego blisko jest do mocy czyli i mocy PC. Jeśli to nie kocioł na węgiel to jeszcze lepiej bo łatwiej sprawność i kaloryczność paliwa oszacować.

2. Podaj dokładnie ile potrzebujesz na zasilaniu CO przy mrozie a nie przy +2. Jak to było w styczniu i ile szło na kaloryfery.

3. Opisz do tego Dokładnie dom. Bo definicja "domu dość dobrze ocielonego" jest szeroka: tak od 5 do 18 cm styropianu na ściany.

Daj coś od siebie to możesz na poradę liczyć a na razie to jak Map napisał; wróżenie z fusów. Masz całkiem dobre dane by z fusów nie wróżyć jesli w tym kotle coś spalasz z 2-3 sezony. Z tego da się już wnioskować. Potem poproś Bobrow o poradę bo On tu grzejnikami się ogrzewa.

Edytowane przez lukasza

forumowicze setki razy juz pisali w takich tematach. zawsze odpowiedz brzmi zrob ozc, znajdz odpowiedniego instalatora itp... naprawde temat byl milion razy walkowany. pompy dzialaja moge Cie zapewnic, koszty akceptowalne, wybor nalezy do Ciebie.

Dzięki za wskazówki obliczenia ze strony ciepłownictwo.pl

Ile ciepła potrzebuje twój dom

6,7kW maksymalna moc grzewcza jakiej potrzebuje twój dom w największy mróz

54W/m2 wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu

14 547kWh tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego

117kWh/m2*rok zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej D

W najmroźniejszy dzień zimy średnia dobowa -20°C na zewnątrz

6,7kW potrzebna moc grzewcza

W przeciętny dzień zimy 1,1°C na zewnątrz

3,3kW potrzebna moc grzewcza

Santosz, Lukasza już w zasadzie wszystko wyjaśnił. Na timerze ma być cały czas ON, przy wszystkich 6 programach. To Euroster będzie włączał lub wyłączał pompę, bo on wie jaka jest temp w domu, a timer nie:)

Nie trzeba włączać 6 programów. Jak się wejdzie w TIMER, najedzie na wybrany program i wciśnie CANCEL to zgaśnie nad nim ten trójkącik. Wtedy dany program jest wyłączony. Ja mam ustawione u siebie 4 programy. 13:00 HEAT + TANK, 15:00 HEAT, 22:00 HEAT, 23:30 HEAT. Wystarczyło by dwa, bo grzeję raz dziennie CWU, ale 4 zostały mi z czasu gdy robiłem to dwa razy dziennie.

Nie trzeba włączać 6 programów. Jak się wejdzie w TIMER, najedzie na wybrany program i wciśnie CANCEL to zgaśnie nad nim ten trójkącik. Wtedy dany program jest wyłączony.

No to jest chyba oczywiste;) Mi chodziło o to, że jeżeli w którymkolwiek z 6 dostępnych programów wystąpi komenda OFF to pompa się zatrzyma i Euroster jej nie włączy:)

Cieszę się ,że na forum są sami fachowcy i użytkownicy pomp powietrze woda . Mam Taki problem właśnie zakupiłem pompę ciepła EcoHeatComplex 11 S10 zastanawiam się czy powinienem zakupić zasobnik buforowy da zasilania podłogówki ( 130 m2 ) w domku z użytkowym poddaszem zbiornik zwykły ze względów finansowych Elektrotermet WGJ-B 220 i zasobnik do c.w.u z wężownicą 3m2 300L , czy jeden zasobnik buforowy 300L z przepływowym podgrzewem c.w.u przez wężownicę ( mim, 3m2) . Zastanawiam się czy jeden zasobnik nie będzie miał mniejszych strat ciepła w postoju niż dwa . Za zasodnikiem buforowym z wężownicą zastosuję grupę pompową z mieszaczem do podłogówki . Czy ktoś ma doświadczenia z takim rozwiązaniem ???