JTKirk 05.02.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 odkrycia bogusia Grzejący nocną taryfą bezpośrednio posadzkę, uzyska jej najwyższą temperaturę rano czyli wówczas, gdy większość domowników wychodzi z domu. Gdzie tu sens... Małe potrzeby grzewcze lub ich brak = mały koszt grzania. Ważne by grzać o czasie i tyle co trzeba. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 06.02.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 odkrycia bogusia dobre, dobre, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.02.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Bogusław jest niereformowalny. Szczególny przypadek. Mnie zdiagnozował na podstawie stopki, taki lekarz..... Ale diagnozę zachował dla siebie, choć prosiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.02.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Ja mam podobne pytanie, ale forowicze nie bardzo garną się z pomocą. Drążę temat od kilku miesięcy i nie znalazłem tak naprawdę żadnego konkretnego postu który realnie przedstawia plusy i minusy PC. Osobiście myślę o PC pow.-woda. Ja modernizuję więc mam w domu kaloryfery. Aktualnie na dworze jest 2 st. plus, na zasilaniu z pieca 40 a w domu 23. Dom nieduży 140 m dosyc dobrze ocieplony. cześć kolego mam pierwszy sezon PC/PW na grzejnikach , jeśli chcesz się nt temat czegoś dowiedzieć -to możesz przeglądnąć moje posty na PC Aquarera . Jestem oczywiście do dyspozycji-możesz też pytać. hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.02.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) Spam Edytowane 10 Lutego 2016 przez panfotograf SPAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.02.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Może jednak da się Pan namówić i pomoże klientowi firmy Viessman rozwiązać problem z pompa ciepła?Mam nadzieje, ze oprócz obowiązku reklamy na FM zajmuje się Pan również doradztwem technicznym?Załamany klient firmy Viessman czeka na pomoc. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245942-Pompa-Ciepła-vitocal-242-g-ciepla-woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.02.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 UWAGA UWAGA! Instalatorzy! ten,tego, pogorszyło się?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 13.02.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 może ktoś ma dojście do pomp Panasonika w dobrej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 13.02.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) właśnie zakupiłem pompę ciepła EcoHeatComplex 11 S10 zastanawiam się czy powinienem zakupić zasobnik buforowy da zasilania podłogówki ( 130 m2 ) w domku z użytkowym poddaszem zbiornik zwykły ze względów finansowych Elektrotermet WGJ-B 220 i zasobnik do c.w.u z wężownicą 3m2 300L , czy jeden zasobnik buforowy 300L z przepływowym podgrzewem c.w.u przez wężownicę ( mim, 3m2) . Zastanawiam się czy jeden zasobnik nie będzie miał mniejszych strat ciepła w postoju niż dwa . Za zasodnikiem buforowym z wężownicą zastosuję grupę pompową z mieszaczem do podłogówki . Producent dla tej PC nie podaje parametrów dla zasilania 55C. http://i1.fmix.pl/fmi1976/ab3c69090018273556bf2343/zdjecie.jpg A do podgrzewania CWU przydałaby się trochę wyższa temp. wody niż 45 C Jaki jest koszt tej PC? A ile kosztuje 13S10? Edytowane 13 Lutego 2016 przez ProStaś Dodany wykres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 13.02.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Producent dla tej PC nie podaje parametrów dla zasilania 55C... A do podgrzewania CWU przydałaby się trochę wyższa temp. wody niż 45 C... Ale podaje: "Zakres temperatury wody na powrocie od 10*C do 50*C". Zatem ta PC powinna osiągać maksymalną na wyjściu 55*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 13.02.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Być może osiąga, ale producent nie chwali się osiągami przy tej temp. W przeciwieństwie do 13 S10.Stąd moje pytanie o cenę i różnicę do większej PC. Zakresem mocy nominalnej nie różnią się one zbytnio.Ale już wydajnością przy niższych temp. zewn. różnią się sporo. No i tutaj mamy wydajności dla 55C. http://i2.fmix.pl/fmi2962/58e8dc5e0024317b56bf919a/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zyzik 14.02.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Nie trzeba włączać 6 programów. Jak się wejdzie w TIMER, najedzie na wybrany program i wciśnie CANCEL to zgaśnie nad nim ten trójkącik. Wtedy dany program jest wyłączony. Ja mam ustawione u siebie 4 programy. 13:00 HEAT + TANK, 15:00 HEAT, 22:00 HEAT, 23:30 HEAT. Wystarczyło by dwa, bo grzeję raz dziennie CWU, ale 4 zostały mi z czasu gdy robiłem to dwa razy dziennie. Szanowni, akurat dyskusja dla mnie na czasie bo chciałbym sobie trochę zoptymalizować sterowanie. Mam dwie taryfy i w związku z tym na chłopski rozum OFF jest mi potrzebny aby wyłączyć pompę gdy wchodzę w droższą. Nie mam zewnętrznego sterownika (jeszcze, ale domyślam się z postów, ze to przydatna rzecz). Chyba, ze chciałbym aby cwu chodzilo non stop to wtedy ONem Tanka wyłączam ON Heata i po kłopotach. Czy tak? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 14.02.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 ...Mam Taki problem właśnie zakupiłem pompę ciepła EcoHeatComplex 11 S10 zastanawiam się czy powinienem zakupić zasobnik buforowy da zasilania podłogówki ( 130 m2 ) w domku z użytkowym poddaszem zbiornik zwykły ze względów finansowych Elektrotermet WGJ-B 220 i zasobnik do c.w.u z wężownicą 3m2 300L , czy jeden zasobnik buforowy 300L z przepływowym podgrzewem c.w.u przez wężownicę ( mim, 3m2) . Zastanawiam się czy jeden zasobnik nie będzie miał mniejszych strat ciepła w postoju niż dwa . Za zasodnikiem buforowym z wężownicą zastosuję grupę pompową z mieszaczem do podłogówki... Ze schematu wynika, że masz w jednostce wewnętrznej zawór przełączający CO/CWU i dwa oddzielne wyjścia (CO i CWU). Sam pomysł, aby w układzie z PC zasilać podłogówkę poprzez mieszacz z grzanego do wysokich temperatur zbiornika jest jakimś nieporozumieniem (PC to nie kocioł). Podłogówka była liczona dla jakiegoś przepływu, czy zbudowana tak "na oko"? Dla grzewczej 11,5kW i delty 5*C wychodzi przepływ 1,98m3/h. Znasz typ obiegówki GZ? Składasz wszystko sam, czy masz instalatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 16.02.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Właśnie jestem po odwiedzinach mojego serwisanta od pomp ciepła. I dowiedziałem się ciekawej sprawy. Od początku roku wszystkie firmy które zajmują się montażem pomp ciepła, klimatyzacji, chłodnictwa itp. Muszą mieć uprawnienia wynikające z ustawy o gazach zubażających warstwę ozonową.I co się dowiedziałem każdy firma sprzedająca pompę ciepła powinna być:- zgłoszona jako przedsiębiorstwo do UDT według lokalizacji, to UDT wydaje certyfikat na podstawie oświadczenia a od września będzie weryfikować w firmach oświadczenia;- pracownicy powinni przejść szkolenie wraz z egzaminem a następnie się zgłosić do UDT o wydanie certyfikatu pracownika.- powinien mieć narzędzia tj: potrzebne do montaż ale też stację do odzysku freonu, butle do odzysku, wagi itp. ( weryfikowane przez pracowników UDT-u )- prowadzić gospodarkę magazynową wraz z dokumentacją zużycia gazów i ich odzysku oraz utylizacji.Podsumowując montaż pomp ciepła, klim itp. bez tych dokumentów jest nielegalny i wiąże się z dużym ryzykiem między innymi w kwestiach gwarancji.Konkurent który nie wygra "konkursu" ofert u klienta wiedząc o braku tych dokumentów może narobić wiele problemów wykonawcy wraz z surowymi karami w dziesiątkach tysięcy licząc.Podobno teraz jest okres przejściowy do września a potem rozpoczną się kontrole.Mój serwisant jest bardzo zadowolony bo jak to mówił wyleci sporo partaczy i ciułaczy z rynku.Mówił że koszt przygotowania się łącznie z papierami to przy 3 osobowej firmie około 12000 - 25000zł w zależności od posiadania narzędzi itp.Warto sprawdzić swojego INSTALATORA, SERWISANTA czy to ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.02.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Tak, są takie szkolenia i UDT przeprowadza i certyfikuje instalatorów OZE. Mówisz tutaj jeszcze pewnie o instalacjach f-gazowych. Uniwersalnymi szkoleniami sa szkolenia EUCERT - podpowiem tylko dla zainteresowanych, że krajowym koordynatorem Europejskiego Systemu Szkoleń i Certyfikacji Instalatorów Pomp Ciepła EUCERT jest PORT PC. Warto wiedzieć, że system certyfikacji który został wprowadzony w Polsce w 2014 roku. Program szkoleń i certyfikacji instalatorów pomp ciepła EUCERT umożliwia rozwijanie porównywalnych kwalifikacji instalatorów pomp ciepła we wszystkich krajach, które do niego przystąpiły. Szkolenia te nie są ukierunkowane na konkretnego producenta, co jest niewątpliwą zaletą tego systemu szkoleń. Europejski System Szkoleń i Certyfikacji Instalatorów Pomp Ciepła EUCERT swoim zakresem nie obejmuje czynności instalacyjnych i serwisowych związanych z wykorzystaniem f-gazów. Doskonałym uzupełnieniem systemu EUCERT w tym zakresie jest Modułowy System Szkoleń i Certyfikacji Krajowego Forum Chłodnictwa (KFCh) kierowany dla osób z branży chłodnictwa, klimatyzacji oraz zajmujących się technologią pomp ciepła. F-gazy zdominowały rynek syntetycznych czynników chłodniczych, które wykorzystuje się obecnie w większości stosowanych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła. W styczniu 2016 roku wydano ostatnie akty prawne pozwalające na wejście w życie w pełni krajowej legislacji f-gazowej. W myśl nowych przepisów osoby pracujące z f-gazami lub substancjami kontrolowanymi powinny posiadać certyfikat f-gazowe. Szkolenia i certyfikacja f-gazowa organizowane są przez Regionalne Centra Szkoleń i Certyfikacji działające pod egidą KFCh (Gdańsk, Poznań, Bydgoszcz, Białystok, Łódź). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 16.02.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 A to wszystko po to żeby urzędnicy w Brukseli mieli co robić, firmy szkoleniowe i certyfikujące zarobiły, a nasz kochany UDT wyszedł na swoje. Jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 16.02.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Moim zdaniem to jest to o co powinna walczyć każda branża - gazownik, elektryk, monter klimatyzacji itp.Certyfikacja pracowników którzy podchodzą do tego poważnie i żyją z tego.A nie ktoś kto sprzedaje wszystko i wykonując na wariackich papierach instalacje każde.Chciałbym aby w mojej branży też tak było. Dużo papudraków którzy po godzinach pracy robią domki za bezcen.Chociaż prawdopodobne jest to że ceny pójdą trochę do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.02.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 W każdej branży tak jest - nie tylko branża grzewcza tak robi. NP. żeby zamontować płytę indukcyjną też konieczny jest papier od elektryka z uprawnieniami, każda ingerencja w elektrykę w nowym mieszkaniiu bez uprawnień - utrata gwarancji na instalację. .. Przecież urządzenia też są certyfikowane i to dla klientów końcowych jest wyróżnik jakości - oby było tak też z instalatorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.02.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Przecież urządzenia też są certyfikowane i to dla klientów końcowych jest wyróżnik jakości - oby było tak też z instalatorami Hmmm... "oby było tak też z instalatorami " - żeby daleko nie szukać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245942-Pompa-Ciep%C5%82a-vitocal-242-g-ciepla-woda Żaden certyfikat, ani za 300zł ani za 2000zł nie zastąpi myślenia. Jest jeszcze w tym biurokratycznym padole jakiś naiwniak? Czy jest jeszcze ktoś, kto nie wie o co głównie w tym chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 16.02.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Nie jest tak. Dla większości to cena jest wyznacznikiem. Mało zapłać dużo dostań. Na tym forum jak napisałem że mam z Viessmanna wszystko tzn. podłogówkę, pompę ciepła powietrze-woda, rekuperacje, stacje itp. to zostałem zaatakowany że jestem głupi i że przepłaciłem. Tylko pytanie jest jedno czy to mój czy ich portfel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts