Konsultant Viessmann 16.02.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Nie jest tak. Dla większości to cena jest wyznacznikiem. Mało zapłać dużo dostań. Na tym forum jak napisałem że mam z Viessmanna wszystko tzn. podłogówkę, pompę ciepła powietrze-woda, rekuperacje, stacje itp. to zostałem zaatakowany że jestem głupi i że przepłaciłem. Tylko pytanie jest jedno czy to mój czy ich portfel? Tak, cena jest jakimś wyznacznikiem, ale jeszcze większym wyznacznikiem powinna być baza referencji, doświadczenie, ocena innych użytkowników i podejście firmy do klienta w kwestii serwisu, warunków gwarancji. Tak samo jest z instalatorami. Im większe doświadczenie i wyczucie tym lepszy instalator, ale niekoniecznie będzie on na liście tych najtańszych, bo dzisiaj wiedza kosztuje. I rzeczywiście, ostatecznie to i tak inwestor decyduje się finalnie na takie czy inne urządzenia za konkretnę cenę - i tylko taka osoba może rzeczywiście powiedzieć, czy jest zadowolona, czy też nie...... i co najwazniejsze może poprzeć to argumentami. PS. A kto Ci wykonywał instalację? Sprawdziłeś kwalifikacje instalatora/firmy wykonawczej przed wyborem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 16.02.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Miał wszystkie certyfikaty i jest znaną firmą wraz z salonem firmowy VIESSMANNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 16.02.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Właśnie jestem po odwiedzinach mojego serwisanta od pomp ciepła. I dowiedziałem się ciekawej sprawy. Od początku roku wszystkie firmy które zajmują się montażem pomp ciepła, klimatyzacji, chłodnictwa itp. Muszą mieć uprawnienia wynikające z ustawy o gazach zubażających warstwę ozonową. I co się dowiedziałem każdy firma sprzedająca pompę ciepła powinna być: - zgłoszona jako przedsiębiorstwo do UDT według lokalizacji, to UDT wydaje certyfikat na podstawie oświadczenia a od września będzie weryfikować w firmach oświadczenia; - pracownicy powinni przejść szkolenie wraz z egzaminem a następnie się zgłosić do UDT o wydanie certyfikatu pracownika. - powinien mieć narzędzia tj: potrzebne do montaż ale też stację do odzysku freonu, butle do odzysku, wagi itp. ( weryfikowane przez pracowników UDT-u ) - prowadzić gospodarkę magazynową wraz z dokumentacją zużycia gazów i ich odzysku oraz utylizacji. Podsumowując montaż pomp ciepła, klim itp. bez tych dokumentów jest nielegalny i wiąże się z dużym ryzykiem między innymi w kwestiach gwarancji. Konkurent który nie wygra "konkursu" ofert u klienta wiedząc o braku tych dokumentów może narobić wiele problemów wykonawcy wraz z surowymi karami w dziesiątkach tysięcy licząc. Podobno teraz jest okres przejściowy do września a potem rozpoczną się kontrole. Mój serwisant jest bardzo zadowolony bo jak to mówił wyleci sporo partaczy i ciułaczy z rynku. Mówił że koszt przygotowania się łącznie z papierami to przy 3 osobowej firmie około 12000 - 25000zł w zależności od posiadania narzędzi itp. Warto sprawdzić swojego INSTALATORA, SERWISANTA czy to ma Sprawdź sobie lepiej ile w twojej pompie jest czynnika, bo może okazać się że nie podlega pod ustawę o F-gazach. Po wpisie widzę, że już jesteś wstanie zapłacić więcej za przegląd, by przypadkiem UDT i do Ciebie nie przyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.02.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 wihajster - z ust mi wyjąłeś i w dodatku Ja nie narzekam...to że instalator sie nie popisał to fakt ale samo urzadzenie jest godne ploecenia dziwia mnie takie komentarze. Wiele razy pisałem, że instalatorów maja kiepskich ale urzadzenia sa dobre NIe pokreciłeś ale to potwierdza tylko to co ja napisałem instalatorów maja do dupy i tyle. Oni nic bez bufora nie potrafią zrobic, a że pokomplikowali instalacje to musieli zrobić ten grzejnik, bo nie byłoby obiegu a obiegowka w pompie chodzi non stop. Ogólnie skonczylo się tak że wywaliłem mieszacze (tak wstawili mi w rozdzielaczach uklady mieszające), wywaliłem grzejnik i puściłem zasilanie z pompy prosto w podłogę. Czyli tak jak ma wiekszość użytkowników tego forum, a jak według Viessmanna nie ma prawa zadziałać. Nawet instalator powiedział że to nie będzie działać. Działa od tamtej pory do dziś. NIe mam żadnych grzałek wbudowanych i śmiga w największe mrozy az miło. Dlatego ja polecam pompę. Znam też kilka instalacji Viessmanna w mojej okolicy i oczywiście po przerobkach (podstawa wywalenie bufora) wszystko działa jak należy. Pisząc działa jak należy mam na myśli dogrzewanie do zadanej temperatury przy niskich rachunkach. autor wpisu ma sprzęt V montażysta był autoryzowany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 16.02.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Od 3 kg podlega ustawie. Ale każda firma zajmując się pompami i klimami musi mieć kwity, choćby po to aby kupić czynnik. Bez certyfikacji przez UDT nie możesz kupić czynnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trzciniak61 16.02.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Tak sobie widzę jak pokazujecie Państwo koszty eksploatacjo PC pow-woda i myślę, że za bezobsługowe ogrzewanie zapłacenie nawet 800 złotych za zimny styczeń to dla średnio zamożnych rodaków (a chyba za takich należy uważać tych co mają własne domy) to jest tanio, dużo taniej niż gaz i olej opałowy. W skali roku zapłacić 3000 tys. za taki komforcik jets OK. Dzisiaj palę piecem miałowym dosyć tanio ok 2000, ale piec muszę obsługiwać osobiście, wyjechać zimą jest raczej trudno, kobieta sama z tym zadaniem sobie nie poradzi, za komfort się płaci - dalej obserwuję forum z dużym zainteresowaniem jeszcze nie jestem przekonany do końca w możliwości techniczne, jestem niedowierzający w to cudo. Mam do ogrzania dom z 2002 roku pow. ok 140m, 100% kaloryfer- purmo C21 raczej niskotemperaturowe. Technologia wykonania domu i instalacji CO pozwala przy temperaturze zewnętrznej -20 utrzymać temp.21-22 st. z zasilania 50st. Czekam na opinie forowiczów pozdrawiam BOBROWA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.02.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 kol trzciniak61dzięki za pozdrowienia , wracając do tematu bufora/ sprzęgła ,to może już w piątek zrobię bypass i ominę pompę wtórną (powinien lekko podskoczyć cop). Kol miireek już jakiś czas ma taką przeróbkę i jest bardzo zadowolony.Piec węglowy podłączę raczej wiosną - mam nadzieję , że z PC będzie wszystko ok ( to głownie z powodu awaryjnego systemu grzewczego zdecydowałem się na mały buforek)PC panasonic t-cap sprawdziła się w mrozy poniżej 20st ( generowała moc 7,7 kW bez grzałek) , a dla gwarantowanej 9kW przy -15st miała 10,5kW.Koszty jak na standard domu i poprzednie zimy- lepsze od zakładanych (o ok 50% mniejsze )Moje doświadczenia potwierdziły opinie innych użytkowników PC tego producenta .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.02.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Miał wszystkie certyfikaty i jest znaną firmą wraz z salonem firmowy VIESSMANNA Cieszę się, że to właśnie naszej firmie zaufałeś Mam nadzieje, że jesteś zadowolony Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 17.02.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Od 3 kg podlega ustawie. Ale każda firma zajmując się pompami i klimami musi mieć kwity, choćby po to aby kupić czynnik. Bez certyfikacji przez UDT nie możesz kupić czynnika A od kiedy ograniczyli sprzedaż tylko dla posiadaczy stosownego papiera? Pytam bo w 2011-12 brałem butlami R407 i problemów nie robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.02.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Nic nie ograniczyli, tylko teraz sprzedaż będzie rejestrowana.Po jakimś okresie instalator będzie zdawał raport ile zużył ile odzyskał.Teoretycznie będzie wiadomo ile w EU emitujemy gazów w atmosferę.Cała szopka będzie finansowana z naszych kieszeni. Zwykły idiotyzm.Zważywszy na to, że w USA, bliski oraz daleki wschód działa na gazach R22 i w poważaniu mają dziurę ozonową.Taki debilizm to tylko w Europie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 17.02.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Właśnie o to mi chodziło. Brukselki muszą mieć co robić, a udet przy okazji zarobić ...trochę też na nas bo usługi robią się droższe dzięki tym debilnym przepisom. Lobby rulez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 17.02.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Czytam i śledze forum już trzeci miesiac i coraz bardziej podoba mi się pompa ciepła PW powiedzmy Panasonica Aguarea 9 KW...Planuje dom o powierzchni użytkowej 139 m2 wybudować...Czy bez WM pompa ciepła PW będzie ekonomiczna Czy konieczna jest WM?Ile więcej prądu pobierze powyższa pompa bez WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.02.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Tyle co pompa weźmie mniej, tyle samo wydasz na prąd do centrali i wymianę filtrów. Edytowane 17 Lutego 2016 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 17.02.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Czytam i śledze forum już trzeci miesiac i coraz bardziej podoba mi się pompa ciepła PW powiedzmy Panasonica Aguarea 9 KW...Planuje dom o powierzchni użytkowej 139 m2 wybudować... Czy bez WM pompa ciepła PW będzie ekonomiczna Czy konieczna jest WM? Ile więcej prądu pobierze powyższa pompa bez WM? To dwie różne sprawy PC i WM. Chcesz mieć tanio w eksploatacji i komfortowo - kupuj pompę. Chcesz mieć jeszcze niższe rachunki i jeszcze bardziej komfortowo - kupuj WM (jak cię stać, itp.). Użytkownicy tego forum posiadający PC w nowych domach, w większości mają też WM, choć nie jest to regułą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 17.02.2016 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Ja budując dom pod pompę bardzo dobrze go zaizolowałem i zrobił się termos. Nie wyobrażam sobie w takim wypadku domu bez wentylacji mechanicznej tylko z pompą ciepła. Nowoczesny dom wymaga wentylacji mechanicznej dla zapewnienia poprawnego działania i życia użytkowników.U mnie wyszło na trochę ponad 80m2 rekuperacja 11.000 brutto - wszystko na Viessmannie ( rekuperator, sterownik, rury ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.02.2016 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Czytam i śledze forum już trzeci miesiac i coraz bardziej podoba mi się pompa ciepła PW powiedzmy Panasonica Aguarea 9 KW...Planuje dom o powierzchni użytkowej 139 m2 wybudować... Czy bez WM pompa ciepła PW będzie ekonomiczna Czy konieczna jest WM? Ile więcej prądu pobierze powyższa pompa bez WM? Tak jak Ci rydzadam pisał,ogrzewanie i wentylacja to dwie różne i niezależne od siebie sprawy. Ba,przy wentylacji grawitacyjnej pompa ciepła będzie bardzie zasadna ekonomicznie do domu niż przy WM z reku.Wentylacja z odzyskiem ciepła zmniejszy Ci jedynie rachunek za ogrzewanie ale to niezaleznie czym byś ogrzewał dom. To dwie różne sprawy PC i WM. Chcesz mieć tanio w eksploatacji i komfortowo - kupuj pompę. Chcesz mieć jeszcze niższe rachunki i jeszcze bardziej komfortowo - kupuj WM (jak cię stać, itp.). Ja budując dom pod pompę bardzo dobrze go zaizolowałem i zrobił się termos. Nie wyobrażam sobie w takim wypadku domu bez wentylacji mechanicznej tylko z pompą ciepła. Nowoczesny dom wymaga wentylacji mechanicznej dla zapewnienia poprawnego działania i życia użytkowników. U mnie wyszło na trochę ponad 80m2 rekuperacja 11.000 brutto - wszystko na Viessmannie ( rekuperator, sterownik, rury ). Ale wiesz,że opowiadasz bzdury i wprowadzasz zamęt ? I właśnie dzięki takim jak ty marketingowcom ludzie mają wodę z mózgu. Jak masz 80m2 i bardzo dobrze zaizolowany dom to jesteś prawdziwy frajer,że łyknąłeś pompę ciepła i to tak daremną Viesemanna bo w takim wypadku grzejąc zwykłym prądem przy inwestycji ok.3tys.zł zużyłbyś na ogrzewanie ok.2500kWh czyli jakieś 700zł. Czaisz bazę marketingowcu wieska jakie drętwe kity wciskasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 18.02.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Czytam i śledze forum już trzeci miesiac i coraz bardziej podoba mi się pompa ciepła PW powiedzmy Panasonica Aguarea 9 KW...Planuje dom o powierzchni użytkowej 139 m2 wybudować... zrób sobie za 400zł OZC które rozwieje Ci matematycznie i w PLN wszelkie wątpliwości co do inwestycji w ocieplenie (grubość), moc PC PW, rekuperacje. Za to 400zł zyskasz wiedzę jak rozsądnie wydać kolejne z 50 000zł - ocieplenie, instalacje CO i CWU. Czy bez WM pompa ciepła PW będzie ekonomiczna tak będzie ekonomiczna. Poziom zadowolenia wyrażony w rachunkach jaki uzyskasz zależeć będzie jednak od ceny jaką dasz za ocieplenia, i instalację CO/CWU. np: posadzka 17-20cm styropian, ściany 20 cm styropian, okna zwykłe ale z 3 szyby, dach 35-40cm wełny (im więcej wełny tym może być tańsza-gorszy współczynnik, ale sumarycznie cieplejsza). Taki dom to ok 13000-17000kWh na CO i CWU. Zależy jaka strefa dla CO i do ilu grzana temperatura w domu. Dom bez rekuperacji! PC PW zbije ten rachunek kWh do 4200-5600kWh. Od tego ile uda się nagrzać w taniej taryfie (moc PC PW) zależy jaki rachunek zapłacisz. Będzie to za 1kWh od 27gr (całość w 2 taryfie) do 40gr (większość w 2 taryfie). Zatem cena CO i CWU zgrubnie takiego domu to od: 4200 x 27 gr = 1130 zł 5600 x 40 gr = 2240 zł. Szczegóły znane z OZC plus moc PC PW i model zdecydują ile zapłacisz za grzanie. Czy konieczna jest WM? Ile więcej prądu pobierze powyższa pompa bez WM? Nie WM nie jest konieczna. Podałem CI wyliczenia zgrubne dla domu bez WM. Myślę, że z WM zaoszczędziłbyś maks 20% (bo trzeba wymienić filtr lub kupić rekuperator z filtrem do mycia, plus płacić pln za prąd do niego). Zatem bez WM płacisz w rachunkach podanych powyżej od 200 do 400zł. Tzn. gdybyś kupił WM to byś o tyle mógł taniej grzał CO. Czy warto płacić 10-15-17 tys za system reku by oszczędzić 200-400zł? Na pewno nie z punktu widzenia ekonomi gdy grzejesz tanio (od 1130 do 2240 zł PC PW). Jak dla mnie rekuperacja ma sens i sam cieszę się że ją mam z punktu widzenia komfortu (w nowym domu tez bym to zrobił), ale pod warunkiem, że jest wykonana za 5-6-7 tys. Komfort jak dla mnie jest bez wątpienia szczególnie nocą w okresie grzewczym. Jednak ja za ten komfort dałem pok 6 tys, za 12-15 tys bym z niego zrezygnował. Ekonomicznie to tej inwestycji nie obronię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 18.02.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 zrób sobie za 400zł OZC które rozwieje Ci matematycznie i w PLN wszelkie wątpliwości co do inwestycji w ocieplenie (grubość), moc PC PW, rekuperacje. Za to 400zł zyskasz wiedzę jak rozsądnie wydać kolejne z 50 000zł - ocieplenie, instalacje CO i CWU. tak będzie ekonomiczna. Poziom zadowolenia wyrażony w rachunkach jaki uzyskasz zależeć będzie jednak od ceny jaką dasz za ocieplenia, i instalację CO/CWU. np: posadzka 17-20cm styropian, ściany 20 cm styropian, okna zwykłe ale z 3 szyby, dach 35-40cm wełny (im więcej wełny tym może być tańsza-gorszy współczynnik, ale sumarycznie cieplejsza). Taki dom to ok 13000-17000kWh na CO i CWU. Zależy jaka strefa dla CO i do ilu grzana temperatura w domu. Dom bez rekuperacji! PC PW zbije ten rachunek kWh do 4200-5600kWh. Od tego ile uda się nagrzać w taniej taryfie (moc PC PW) zależy jaki rachunek zapłacisz. Będzie to za 1kWh od 27gr (całość w 2 taryfie) do 40gr (większość w 2 taryfie). Zatem cena CO i CWU zgrubnie takiego domu to od: 4200 x 27 gr = 1130 zł 5600 x 40 gr = 2240 zł. Szczegóły znane z OZC plus moc PC PW i model zdecydują ile zapłacisz za grzanie. Nie WM nie jest konieczna. Podałem CI wyliczenia zgrubne dla domu bez WM. Myślę, że z WM zaoszczędziłbyś maks 20% (bo trzeba wymienić filtr lub kupić rekuperator z filtrem do mycia, plus płacić pln za prąd do niego). Zatem bez WM płacisz w rachunkach podanych powyżej od 200 do 400zł. Tzn. gdybyś kupił WM to byś o tyle mógł taniej grzał CO. Czy warto płacić 10-15-17 tys za system reku by oszczędzić 200-400zł? Na pewno nie z punktu widzenia ekonomi gdy grzejesz tanio (od 1130 do 2240 zł PC PW). Jak dla mnie rekuperacja ma sens i sam cieszę się że ją mam z punktu widzenia komfortu (w nowym domu tez bym to zrobił), ale pod warunkiem, że jest wykonana za 5-6-7 tys. Komfort jak dla mnie jest bez wątpienia szczególnie nocą w okresie grzewczym. Jednak ja za ten komfort dałem pok 6 tys, za 12-15 tys bym z niego zrezygnował. Ekonomicznie to tej inwestycji nie obronię. Mam chcarakterystykę energetyczna dla gotowego domu...to po co mi OZC? To dwa razy mam robić OZC przed budową i po budowie jak coś zmienię(grubszy styro lub ciplejszy pustak)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.02.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Mam chcarakterystykę energetyczna dla gotowego domu...to po co mi OZC? To dwa razy mam robić OZC przed budową i po budowie jak coś zmienię(grubszy styro lub ciplejszy pustak)? Ponieważ pod spodem to jest bzdura: Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną Fi= 12 965 W Czyli nie masz poprawnie zrobionej charakterystyki energetycznej czyli nie wiesz jaką moc grzewczą potrzebujesz,wg mnie max.6kW i nie wiesz ile energii dom potrzebuje na ogrzewanie. OZC to konieczność w takim wypadku. OZC robi się przed budową wiedząc już ostatecznie jaka będzie izolacja i wentylacja i jedynie na tej podstawie dobiera się system grzewczy do domu a nie dopiero po budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.02.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 (edytowane) Ja budując dom pod pompę bardzo dobrze go zaizolowałem i zrobił się termos. Nie wyobrażam sobie w takim wypadku domu bez wentylacji mechanicznej tylko z pompą ciepła. Nowoczesny dom wymaga wentylacji mechanicznej dla zapewnienia poprawnego działania i życia użytkowników. U mnie wyszło na trochę ponad 80m2 rekuperacja 11.000 brutto - wszystko na Viessmannie ( rekuperator, sterownik, rury ). Witam! Cieszę się że zdecydowałeś się na nasze produkty, a w zasadzie cały system - wygodnie się użytkuje? SPAM Pozdrawiam! Edytowane 19 Lutego 2016 przez panfotograf SPAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts