Gość Arturo72 23.02.2016 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) Jak już napisano mam sporo przewymiarowana pompę i nie zauważyłem kichania czy taktowania w okresach przejściowych.Może dlatego że mam płytę a może właśnie inwenter robi płynną pracę jedynie w taniej taryfie.W każdym razie u siebie nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków tak dobranej pompy. Żeby dla nieborakow było ponownie jasne nie był to celowy wybór a niejako przy okazji. Edytowane 23 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 23.02.2016 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Obliczysz nam ilu procentowy to nadmiar mocy? Mamy tu innych specjalistów w tych sprawach. Niech sobie liczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trzciniak61 23.02.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ja otrzymałem dane od dystrybutora PANASONIC AQUAREA serii T-CAP 3 FAZOWA do porównania:moc grzewcza dla A 7/W40 : pompa ciepła 9,0 kW + grzałki w hydroboxie 3x3 kW COP 4,17moc grzewcza dla A-7/W45 : pompa ciepła 9,0 kW + grzałki w hydroboxie 3x3 kW COP 2,21moc grzewcza dla A-15/W50 : pompa ciepła 9,0 kW + grzałki w hydroboxie 3x3 kW COP 1,90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.02.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ale dlaczego za każdym razem W jest wyższe ?To zaburza porównanie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.02.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Pewnie żeby COP 4 się ładniej wybijał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 23.02.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Pytanie do urzytkowników Atlantica.Jak macie ustawiona wodę CWU. Można to ustawic w 3 fazach w trybie komfort ale za chiny nie mam pomysłu jakie godziny zadać. .Np. ostanio rodzina korzystała z kąpieli ok. godz. 20. Opróżniony zbiornik i zagrzany nowy ale po co na noc?.Mam ustawiony komfort do 21 ale jak dla mnie bez sensu aby CWU było grzane wtedy na noc.Czy jest jakies reczne urochomienie grzania CWU bez trzymania trybu komfort? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.02.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Pytanie do urzytkowników Atlantica. Jak macie ustawiona wodę CWU. Można to ustawic w 3 fazach w trybie komfort ale za chiny nie mam pomysłu jakie godziny zadać. . Np. ostanio rodzina korzystała z kąpieli ok. godz. 20. Opróżniony zbiornik i zagrzany nowy ale po co na noc?. Mam ustawiony komfort do 21 ale jak dla mnie bez sensu aby CWU było grzane wtedy na noc. Czy jest jakies reczne urochomienie grzania CWU bez trzymania trybu komfort? Straty zasobnika na cwu są symboliczne . Woda zagrzana wieczorem nie wystygnie do rana. Ręczna wersja sterowania polega na włączeniu i wyłączeniu ogrzewania cwu lewym górnym guzikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 23.02.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Straty zasobnika na cwu są symboliczne . Woda zagrzana wieczorem nie wystygnie do rana. Ręczna wersja sterowania polega na włączeniu i wyłączeniu ogrzewania cwu lewym górnym guzikiem To wiem ale np. przed chwila znowu sobie podgrzała wodę . Jest gdzies jakiś parametr ustawiony ze jak spadnie poniżej temp. x to podgrzewa. Temp. wody przez te kilka godz. 8-10 temp. potrafi spaść do 35st. stawione w komfort mam 45st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.02.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 To wiem ale np. przed chwila znowu sobie podgrzała wodę . Jest gdzies jakiś parametr ustawiony ze jak spadnie poniżej temp. x to podgrzewa. Temp. wody przez te kilka godz. 8-10 temp. potrafi spaść do 35st. stawione w komfort mam 45st. trzeba zmienić histerezę . Trzeba wejść w nastawy SPECJALISTA -Zasobnik cwu linia 5024 i zmniejszyć do np 4 ( jest 7) A pompka cyrkulacyjna pracuje w nocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 23.02.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 trzeba zmienić histerezę . Trzeba wejść w nastawy SPECJALISTA -Zasobnik cwu linia 5024 i zmniejszyć do np 4 ( jest 7) A pompka cyrkulacyjna pracuje w nocy? ? Tego nie wiem. Jestem zielony w tych kwestiach. Jak to sprawdzić czy chodzi w nocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.02.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Po pierwsze czyją masz .To element dodatkowy nie należy do PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 23.02.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Po pierwsze czyją masz .To element dodatkowy nie należy do PC Nie wiem czy ją mam. A jak ją znaleźć? Kurcze przypomniała mi sie scena : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.02.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 takie coś https://www.google.pl/search?q=pompa+cyrkulacyjna+cwu&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwirv4ybvo7LAhUGA3MKHZlOCZcQsAQIKA&biw=1242&bih=585 zamocowane na rurze w okolicy zbiurnika na wodę i podłączone nie daj Boże do gniazda na stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 23.02.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 takie coś https://www.google.pl/search?q=pompa+cyrkulacyjna+cwu&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwirv4ybvo7LAhUGA3MKHZlOCZcQsAQIKA&biw=1242&bih=585 zamocowane na rurze w okolicy zbiurnika na wodę i podłączone nie daj Boże do gniazda na stałe Pompy takiej nie dostrzegam. Przy wyjsciu z PC mam urzadzenie podobne ale nie to. http://www.abceko.pl/pl/p/Serwomotor-Honeywell-VC-6012-ZZ00-230V50Hz/6423 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 23.02.2016 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ale dlaczego za każdym razem W jest wyższe ? To zaburza porównanie..... wszystko jest Ok i nic nie zaburza porównania W od 40 do 50 to przecież typowe jak na grzejniki idzie to nie podłogówka, że sobie jedziesz cały rok W 32, czy tam zmieniasz jak Ci się chce od 28 do 34 miedzy jesienią a zimą w grzejnikach temperatura wymaga większego "rozstrzału" to co starczy normalnie przy plusie już przy -15 na zewnątrz nie starczy do ogrzania jakby podali samo W40 to byscie zarzucili, że nie uwzględniają zmiany temperatury i poprawiają COP dla -7 i -15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trzciniak61 24.02.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 krzywa od 45-65* oznacz 65* zasilanie 45* powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 24.02.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 trzeba zmienić histerezę . Trzeba wejść w nastawy SPECJALISTA -Zasobnik cwu linia 5024 i zmniejszyć do np 4 ( jest 7) A pompka cyrkulacyjna pracuje w nocy? Czyli zmienic ta histerezę? Spowoduje to rzadsze podgrzewanie CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.02.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Czyli zmienic ta histerezę? Spowoduje to rzadsze podgrzewanie CWU? Zmniejszenie histerezy spowoduje ustabilizowanie temperatury cwu. Jakie znaczenie ma częstość podgrzewania wody ???Jak się myjesz to trzeba podgrzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 25.02.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Zmniejszenie histerezy spowoduje ustabilizowanie temperatury cwu. Jakie znaczenie ma częstość podgrzewania wody ???Jak się myjesz to trzeba podgrzać A jak ustawić CO? Z poziomu specjalista tych parametrów w "obieg c.o." jest sporo. Mam krzywa grzewcza na 0,38 ustawioną, przesunięcie 0. zadana komfort to 21st. Natomiast w pomieszceniach mam 21,8 -23st. Salon z aneksem nasłoneczniony więc tam najcieplej 23st. Musze sie zając i zacząc to ustawiac jak należy bo pompa chodzi 3 m-ce a mieszkam 2tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 29.02.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Obecnie zagłębiam się w temat pomp ciepła i ich cen. Zakładając, że przyzwoita pompa ciepła powietrze - woda z całym towarzyszącym "szpejem" kosztuje 100%, to ile będzie kosztować gruntowa pion/ poziom itd - inne pozostałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts