Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Witam Wszystkich ! Od jesieni jestem użytkownikiem skandynawsko- chińskiej pompy powietrze woda o mocy 11kw. Domek ok. 160m2 użytkowej, 20cm styropian, okna trzy szyby, 30cm wełny na poddaszu.

Właśnie wyciągnąłem rachunek z Enea (mieszkam okolice Szczecina) a na nim kwota 1150 zł . Chciałbym zapytać użytkowników jak Wasze rachunki. Wydaje mi się trochę dużo, chociaż w domu jest dwójka małych dzieci i pralka, zmywarka chodzą praktycznie codziennie. Aaa, w całym domu podłogówka, temp 22 stopnie w chacie.

Witaj!

A masz rozliczanie miesięczne?

Jeśli ten rachunek jest tak wysoki co miesiąc co rzeczywiście trochę dużo. A temperatura cwu? Jak w ogóle ogrzewasz wodę?

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich ! Od jesieni jestem użytkownikiem skandynawsko- chińskiej pompy powietrze woda o mocy 11kw. Domek ok. 160m2 użytkowej, 20cm styropian, okna trzy szyby, 30cm wełny na poddaszu.

Właśnie wyciągnąłem rachunek z Enea (mieszkam okolice Szczecina) a na nim kwota 1150 zł . Chciałbym zapytać użytkowników jak Wasze rachunki. Wydaje mi się trochę dużo, chociaż w domu jest dwójka małych dzieci i pralka, zmywarka chodzą praktycznie codziennie. Aaa, w całym domu podłogówka, temp 22 stopnie w chacie.

Pytanie zasadnicze za jaki okres jest faktura i czy za cały dom czy tylko grzanie.

P.S. I jeszcze jedno To pierwszy sezon czy kolejny i czy dom budowany na szybko czy odstał swoje.

Edytowane przez plusfoto

Gość Arturo72

Właśnie wyciągnąłem rachunek z Enea (mieszkam okolice Szczecina) a na nim kwota 1150 zł .

Przede wszystkim jaka taryfa,jeśli G11 to będzie zużycie ok.1916kWh za dwa miesiące za cały dom czyli powiedzmy jest ok licząc miesięcznie ok.500-600kWh za c.o+cwu a 200-300kWh za prąd bytowy i takie zużycie energii jest możliwe.

Ok, zadam pytanie inaczej, bo widzę że rachunki forumowiczów za prąd to jakaś mega tajemnica. Czy ktoś z odwiedzających to forum, użytkuje pompę firmy Energy Save ? Chętnie wymienię opinie, spostrzeżenia! Pzdr !

kolego masz cały watek Zużycie prądu PC tylko sobie przewiń stronę!

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page473

473 stron wpisów. Dane co miesiąc dziesiątek osób z wynikami za grzanie co do 0,1 kWh na miesiąc

to tajemnica jest ... ale dla Ciebie jak to znaleźć

zacznij od podania taryfy jaką masz i ile kWh poszło ten rachunek bo nikt nie jest wróżką i u jednych 1100zł to będzie 1500kWh a u innych 4000kWh w zależności od taryfy (upraszczając).

zamontuj też jak ci radzą licznik za 100zł na PC

na koniec oszacuj potrzeby w kWh domu na m2 - albo daj dane od sprzedawcy jak to ocenił i dobrał do domu PC

to ktoś Ci poradzi a teraz to wróżenie z fusów