ana-76 29.02.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 nam nie chodzi o ochronę od czynników atmosferycznych a bardziej stworzenia miejsca, gdzie można byłoby przy okazji schować rzeczy które nie koniecznie muszą być 'na widoku' Co do przesłon roślinnych to trzeba mieć na uwadzę że zimą powietrze wywiewane jest bardzo zimne i strumień jest dość silny, nie wiem czy właśnie nie załatwiło mi jodły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 29.02.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 ... zimą powietrze wywiewane jest bardzo zimne i strumień jest dość silny... Tak sobie myślę, czy nie użyć tego zimnego powietrza (ale latem) do chłodzenia pomieszczenia, które będzie pełniło u mnie funkcję spiżarki, da się to jakoś połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 29.02.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 jeżeli przeciętny czas ładowania zbiornika cwu wynosi ok 1-2 na dobę to myślenie o wykorzystaniu agregatu do chłodzenia jest mało sensowne, powietrze nie zawsze jest takie zimne, to prędkość powietrza sprawia takie wrażenie, wentylatory nie mają sprężu aby wtłoczyć w kanały.jeżeli byś miał basen do ogrzewania i Pci która może ogrzewać wodę basenową (np. hitachi yutaki) i bardzo dużo determinacji no to może, ale to i tak za dużo kombinacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 01.03.2012 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Tak jak pisałam wcześniej jednostkę zwenętrzną zubadana mam postawioną z dala od domu, mieliśmy w planach zabudować go budynkiem drewnianym o wymiarach 5x6. Nie w celu osłonięcia przed czynnikami zewnętrznymi ale żeby wykorzystać miejsce na sprzęt przydomowy typu taczka, kosiarka, grabie itp tak by było to schowane i zastanawia mnie czy takie rozwiązanie, czyli budynek drewniany zadaszony ale z 'przedmuchami' będzie dobrym pomysłem? Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w temacie? bede na dniach ?? instalowal pompe. tez o czyms podobnym myslalem ale bardziej w sensie daszek nas jednostka zewnetrzna + scianka aby wydmuch szedl na nie wiem jak to nazwac? drewniane CUS pod czym sie siedzi latem i nie kapie na glowe ... fajnie by moze chlodzil ten wyrzut powietrza ? na drodze choinka, podobno wielce ucierpi jednak od tego chlodu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 01.03.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 bede na dniach ?? instalowal pompe. tez o czyms podobnym myslalem ale bardziej w sensie daszek nas jednostka zewnetrzna + scianka aby wydmuch szedl na nie wiem jak to nazwac? drewniane CUS pod czym sie siedzi latem i nie kapie na glowe ... fajnie by moze chlodzil ten wyrzut powietrza ? na drodze choinka, podobno wielce ucierpi jednak od tego chlodu ... mówisz pewnie o wiacie, pergoli? ja myslałam o czymś bardziej zabudowanym by nie było widać tych wszystkich dupereli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 01.03.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 mówisz pewnie o wiacie, pergoli? ja myslałam o czymś bardziej zabudowanym by nie było widać tych wszystkich dupereli...pergola do siedzenia latem i wlasnie na nia jakby skierowac wydmuch ... a chonika i tak ucierpi zatem bedzie niestety usunieta nad PCi myslalem tylko jakis daszek, zabudowac ja cala to chyba nie jest dobry pomysl ... ale popytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.03.2012 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 nam nie chodzi o ochronę od czynników atmosferycznych a bardziej stworzenia miejsca, gdzie można byłoby przy okazji schować rzeczy które nie koniecznie muszą być 'na widoku' Co do przesłon roślinnych to trzeba mieć na uwadzę że zimą powietrze wywiewane jest bardzo zimne i strumień jest dość silny, nie wiem czy właśnie nie załatwiło mi jodły. Obudowanie jednostki zewnętrznej ,to zły pomysł.Obniży cop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 01.03.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Obudowanie jednostki zewnętrznej ,to zły pomysł.Obniży cop. Chyba, że zrobić tunel i na wlocie odpalić koksownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy 01.03.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Tak się zastanawiałem przy jakiej temperaturze będzie pompa ciepła PW pracowała. Średnia roczna temperatura w Polsce wynosi około 6-8°C. Ale w sumie ważniejsza jest średnia temperatura w sezonie grzewczym. Dla woj. opolskiego dane z IMGW za 2010 rok: Miesiąc Średnia temp.:Styczeń -5*CLuty -0,5*CMarzec 4*CKwiecień 9*CPaździernik8*CListopad 6,5*CGrudzień 0*CSUMA: 22Średnia t. w sezonie g. = 3,142857143*C Pytanie brzmi, przy temperaturze 3*C jaki jest COP pomp: - Atlantic Alfea Excelia Tri - Panasonic Aquarea T-CapNie mogę znaleźć wykresów jak się zmienia ich COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.03.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Dokładniejsze info z tabelki - temperatura zasilania +35.COP przy temperaturach: + 7 - 4.46 0 - 3.15- 7 - 2.86- 15 - 2.35- 20 - 2.09 Dane dla pompy Alfa Excellia Tri 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 02.03.2012 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 cos ciekawego , jak dla mnie bomba https://www.vattenfall.pl/pl/promocje-pompy-ciepla-slask.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.03.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 artur ma cos takiego do s10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.03.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Dokładniejsze info z tabelki - temperatura zasilania +35. COP przy temperaturach: + 7 - 4.46 0 - 3.15 - 7 - 2.86 - 15 - 2.35 - 20 - 2.09 Dane dla pompy Alfa Excellia Tri 11 Skąd ta tabelka, bo na stronie atlantica nie widzę? Jakie parametry dla temp. wody 50/55? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 02.03.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Skąd ta tabelka, bo na stronie atlantica nie widzę? Jakie parametry dla temp. wody 50/55? Mogę Ci wysłać na maila te tabelki dla Alfea 11, 14 i 16, dostałem od Hydrauli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.03.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Skąd ta tabelka, bo na stronie atlantica nie widzę? Jakie parametry dla temp. wody 50/55? Są do dane z dtr-ki - techniczno rozruchowej dostępnej dla serwisu technicznego i i instalatora Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.03.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 No ciekawe, ciekawe, może coś sie ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.03.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Są do dane z dtr-ki - techniczno rozruchowej dostępnej dla serwisu technicznego i i instalatora Pozdrawiam Ciekawe dlaczego nie dla użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 02.03.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Tu macie stronkę: http://www.atlantic-comfort.com/our-products/renewable-energies/heat-pump-technology/alfea-s-excellia - są pdf-y na dole do ściągnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.03.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Ciekawe dlaczego nie dla użytkowników Właśnie nie wiem. Wiem że od 15 marca na mojej stronie będzie można ściągnąć wszystkie możliwe dokumenty w języku polski, angielskim i niektóre w francuskim Jeżeli uda mi się wcześniej to tak będzie a jak nie zapraszam na stronę od 15 marca http://www.alfea.co. Jeżeli ktoś chce jakieś dokumenty szybciej - dtr-ki, instrukcje czy coś w tym stylu proszę o meila z zapytaniem na adres [email protected] i w ciągu dnia może w dwóch wyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 02.03.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Chyba, że zrobić tunel i na wlocie odpalić koksownik. na wlocie to ja mam wylot z rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts