Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

nam nie chodzi o ochronę od czynników atmosferycznych a bardziej stworzenia miejsca, gdzie można byłoby przy okazji schować rzeczy które nie koniecznie muszą być 'na widoku' Co do przesłon roślinnych to trzeba mieć na uwadzę że zimą powietrze wywiewane jest bardzo zimne i strumień jest dość silny, nie wiem czy właśnie nie załatwiło mi jodły.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeżeli przeciętny czas ładowania zbiornika cwu wynosi ok 1-2 na dobę to myślenie o wykorzystaniu agregatu do chłodzenia jest mało sensowne, powietrze nie zawsze jest takie zimne, to prędkość powietrza sprawia takie wrażenie, wentylatory nie mają sprężu aby wtłoczyć w kanały.

jeżeli byś miał basen do ogrzewania i Pci która może ogrzewać wodę basenową (np. hitachi yutaki) i bardzo dużo determinacji no to może, ale to i tak za dużo kombinacji

Tak jak pisałam wcześniej jednostkę zwenętrzną zubadana mam postawioną z dala od domu, mieliśmy w planach zabudować go budynkiem drewnianym o wymiarach 5x6. Nie w celu osłonięcia przed czynnikami zewnętrznymi ale żeby wykorzystać miejsce na sprzęt przydomowy typu taczka, kosiarka, grabie itp tak by było to schowane i zastanawia mnie czy takie rozwiązanie, czyli budynek drewniany zadaszony ale z 'przedmuchami' będzie dobrym pomysłem? Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w temacie?

bede na dniach ?? instalowal pompe. tez o czyms podobnym myslalem ale bardziej w sensie daszek nas jednostka zewnetrzna + scianka aby wydmuch szedl na nie wiem jak to nazwac? drewniane CUS pod czym sie siedzi latem :) i nie kapie na glowe :) ... fajnie by moze chlodzil ten wyrzut powietrza ?

na drodze choinka, podobno wielce ucierpi jednak od tego chlodu ...

bede na dniach ?? instalowal pompe. tez o czyms podobnym myslalem ale bardziej w sensie daszek nas jednostka zewnetrzna + scianka aby wydmuch szedl na nie wiem jak to nazwac? drewniane CUS pod czym sie siedzi latem :) i nie kapie na glowe :) ... fajnie by moze chlodzil ten wyrzut powietrza ?

na drodze choinka, podobno wielce ucierpi jednak od tego chlodu ...

mówisz pewnie o wiacie, pergoli? ja myslałam o czymś bardziej zabudowanym by nie było widać tych wszystkich dupereli...

mówisz pewnie o wiacie, pergoli? ja myslałam o czymś bardziej zabudowanym by nie było widać tych wszystkich dupereli...
pergola do siedzenia latem i wlasnie na nia jakby skierowac wydmuch ... a chonika i tak ucierpi zatem bedzie niestety usunieta

nad PCi myslalem tylko jakis daszek, zabudowac ja cala to chyba nie jest dobry pomysl ... ale popytam :)

nam nie chodzi o ochronę od czynników atmosferycznych a bardziej stworzenia miejsca, gdzie można byłoby przy okazji schować rzeczy które nie koniecznie muszą być 'na widoku' Co do przesłon roślinnych to trzeba mieć na uwadzę że zimą powietrze wywiewane jest bardzo zimne i strumień jest dość silny, nie wiem czy właśnie nie załatwiło mi jodły.

Obudowanie jednostki zewnętrznej ,to zły pomysł.Obniży cop.

Tak się zastanawiałem przy jakiej temperaturze będzie pompa ciepła PW pracowała. Średnia roczna temperatura w Polsce wynosi około 6-8°C. Ale w sumie ważniejsza jest średnia temperatura w sezonie grzewczym. Dla woj. opolskiego dane z IMGW za 2010 rok:

Miesiąc Średnia temp.:

Styczeń -5*C

Luty -0,5*C

Marzec 4*C

Kwiecień 9*C

Październik8*C

Listopad 6,5*C

Grudzień 0*C

SUMA: 22

Średnia t. w sezonie g. = 3,142857143*C

Pytanie brzmi, przy temperaturze 3*C jaki jest COP pomp:

- Atlantic Alfea Excelia Tri

- Panasonic Aquarea T-Cap

Nie mogę znaleźć wykresów jak się zmienia ich COP.

Dokładniejsze info z tabelki - temperatura zasilania +35.

COP przy temperaturach:

+ 7 - 4.46

0 - 3.15

- 7 - 2.86

- 15 - 2.35

- 20 - 2.09

Dane dla pompy Alfa Excellia Tri 11

Skąd ta tabelka, bo na stronie atlantica nie widzę?

Jakie parametry dla temp. wody 50/55?

Ciekawe dlaczego nie dla użytkowników :)

Właśnie nie wiem.

Wiem że od 15 marca na mojej stronie będzie można ściągnąć wszystkie możliwe dokumenty w języku polski, angielskim i niektóre w francuskim :)

Jeżeli uda mi się wcześniej to tak będzie a jak nie zapraszam na stronę od 15 marca http://www.alfea.co. Jeżeli ktoś chce jakieś dokumenty szybciej - dtr-ki, instrukcje czy coś w tym stylu proszę o meila z zapytaniem na adres [email protected] i w ciągu dnia może w dwóch wyślę :)