Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Właśnie założyłem ciepłomierz do swojej pompy ciepła powietrze-woda. Pompa on-off, w wersji split, moc katalogowa 14,7 kW przy 7oC/45oC i ..... totalna porażka. Cop 2,0. Coś nie tak. Przy przepływie 2000l/h delta 5oC, uzyskana moc . ca. 10,0 kW. Po zmniejszeniu przepływu do 1500 l/h delta wzrosła do 7oC, moc . do ca. 11,0 kW. No i zużycie prądu - 5,5 kWh. Powinno być około 4,0-4,2 kWh. Pompa jako skośnooka nigdy nie wykręcała super wyników, ale teraz coś jest nie tak. Co może być na rzeczy?

I tu leży problem pomp ciepła z wyssanymi z palca COP. Jedyne lekarstwo to założyć ciepłomierz. I nagle okazuje się , ze tylko nieliczni uzyskują COP powyżej 4 przy 7/35 dla pomp ciepła pow-woda. Czy znacie producentów pomp ciepła co maja ciepłomierze w standardzie.?

No ale wyniki COP ok 2 dla 7/45 są tak małe, ze musi być gdzieś błąd pomiaru albo samej pc..

Nie jest łatwo zmierzyć chwilowy pobór mocy czynnej. Łatwo pomylić z pomiarem mocy biernej. Ja używam licznika duńskiej firmy Kampstrud. W każdej chwili mogę odczytać pobór mocy czynnej. Czyli tej która pobiera pompa ciepła.

:mad:Mam pompę ciepła 10KW Rotaberg RHS-10EVI. COP przy 7/45 ok 3,7.

Może cos złego dzieje się z pompą ciepła? Dlaczego daje tylko 10KW jak powinna 14KW.? Warto zainstalować wziernik na cienkiej rurze aby zobaczyć czy nie masz czasem burzowin czyli mieszaniny gazu z cieczą. W Prawidłowo napełnionym systemie powinna być ciecz. Praktycznie żaden producent tego nie instaluje aby użytkownik za dużo nie wiedział.

Witam

Właśnie założyłem ciepłomierz do swojej pompy ciepła powietrze-woda. Pompa on-off, w wersji split, moc katalogowa 14,7 kW przy 7oC/45oC i ..... totalna porażka. Cop 2,0. Coś nie tak. Przy przepływie 2000l/h delta 5oC, uzyskana moc . ca. 10,0 kW. Po zmniejszeniu przepływu do 1500 l/h delta wzrosła do 7oC, moc . do ca. 11,0 kW. No i zużycie prądu - 5,5 kWh. Powinno być około 4,0-4,2 kWh. Pompa jako skośnooka nigdy nie wykręcała super wyników, ale teraz coś jest nie tak. Co może być na rzeczy?

Zakładam, że zużycie mocy czynnej 4,0-4,2 kWh powinno być dla mocy oddawanej 14,7KW (pewnie przy 7/35) a nie 10KW. Chyba masz bardzo duża pompę obiegową. Najlepszy COP uzyskuje się przy delta T ca 8K.

Dzięki, zagłębię się w ten temat trochę. Czyli rozumiem, że brak podłogówki całkowicie nie wyklucza PC?

Brak podłogówki nie wyklucza PC.!! Zawsze możesz wymienić jakiś centralnie położony grzejnik na klimakonwektor. Grzejnik z wentylatorem. Mogą nawet dac ze 3KW przy 45/40C. A piec ci się przyda jako zasilanie szczytowe. Pompa ciepła pow-woda traci moc wraz ze spadkiem temp na zewnątrz.

Temp od powiedzmy od -7C może zacząć włączać się grzałka na prąd. A to już jest najdrożej

...Pompa on-off, w wersji split, moc katalogowa 14,7 kW przy 7oC/45oC i ..... totalna porażka. Cop 2,0. Coś nie tak. Przy przepływie 2000l/h delta 5oC, uzyskana moc . ca. 10,0 kW. Po zmniejszeniu przepływu do 1500 l/h delta wzrosła do 7oC, moc . do ca. 11,0 kW. No i zużycie prądu - 5,5 kWh. Powinno być około 4,0-4,2 kWh. Pompa jako skośnooka nigdy nie wykręcała super wyników, ale teraz coś jest nie tak...

Rozumiem, że te 5,5 kWh to odczyt (dla całego układu) z podlicznika po 1h pracy.

Próbując ocenić osiągi układu wypada uwzględnić wszystkie podzespoły pobierające prąd. Jeśli znasz to podaj moc:

- obiegówki/obiegówek

- grzałki podgrzewającej karter

- grzałki podgrzewającej tacę

Dla 1,5m3/h i delty 7*C wychodzi grzewcza 12,2kW. W czerwcu pisałeś, że masz PC 13kW (nie podałeś dla jakich warunków).

Może lepiej podaj model tej skośnookiej PC.

Skoro twierdzisz, że "teraz coś jest nie tak", to rozumiem, że po zainstalowaniu PC założyłeś termometry na GZ i jeszcze jesienią delta GZ dla tych samych warunków pracy i przepływu była większa. Tak?

Dla porównania - osiągi przykładowej skośnookiej PC (monoblock, on/off) zmierzone przez użytkownika (miał w układzie chyba 3 obiegówki):

A2/W40

COP 2,3

A-5/W43

COP 1,6

Zakładam, że zużycie mocy czynnej 4,0-4,2 kWh powinno być dla mocy oddawanej 14,7KW (pewnie przy 7/35) a nie 10KW. Chyba masz bardzo duża pompę obiegową. Najlepszy COP uzyskuje się przy delta T ca 8K.

Tak zużycie mocy czynnej 4,0-4,2 kWh powinno być dla mocy 14,7 kW (7/45) i to jest teoria. Praktyka mówi o mocy 10 kW, Mój ciepłomierz to ultradźwiękowy Santech o przepływie nom. 2,5 m3.. Pompę obiegową wewnątrz pompy mam 32/8 (elektroniczna). Spróbuję ustawić deltę T na ca. 8K.

Rozumiem, że te 5,5 kWh to odczyt (dla całego układu) z podlicznika po 1h pracy.

Próbując ocenić osiągi układu wypada uwzględnić wszystkie podzespoły pobierające prąd. Jeśli znasz to podaj moc:

- obiegówki/obiegówek

- grzałki podgrzewającej karter

- grzałki podgrzewającej tacę

Dla 1,5m3/h i delty 7*C wychodzi grzewcza 12,2kW. W czerwcu pisałeś, że masz PC 13kW (nie podałeś dla jakich warunków).

Może lepiej podaj model tej skośnookiej PC.

Skoro twierdzisz, że "teraz coś jest nie tak", to rozumiem, że po zainstalowaniu PC założyłeś termometry na GZ i jeszcze jesienią delta GZ dla tych samych warunków pracy i przepływu była większa. Tak?

Dla porównania - osiągi przykładowej skośnookiej PC (monoblock, on/off) zmierzone przez użytkownika (miał w układzie chyba 3 obiegówki):

A2/W40

COP 2,3

A-5/W43

COP 1,6

Nie znam poboru prądu przez poszczególne elementy pompy. 5,5 kWh to jest odczyt z licznika dla całego układu. W układzie jest mierzona jedna pompa obiegowa elektroniczna.

1500x7x1,16=12,18 kW i jestem tego świadomy, ale ciepłomierz przy temperaturze wody 45oC pokazywał moc ca. 10 kW.

W czerwcu napisałem PC 13 kW - warunki 2/45. Dla 7/45 14,7 kW.

Czemu twierdzę, że coś nie tak - bo w realu zobaczyłem tę pompę i dla 7/35 wykręciła COP 3,6. To mnie utwierdziło, że moje cudo ma jakiś problem.

Co do modelu - zostańmy przy Skośnooka.

A2/W40 COP 2,3

A-5/W43 COP 1,6

To czysta katastrofa. Na mojej Rotaberg RHS-10EVI dla A2/W40 jest na pewno ponad 3,3. Sprawdze jutro.

..Tak zużycie mocy czynnej 4,0-4,2 kWh powinno być dla mocy 14,7 kW (7/45) i to jest teoria. Praktyka mówi o mocy 10 kW, Mój ciepłomierz to ultradźwiękowy Santech o przepływie nom. 2,5 m3... ...........1500x7x1,16=12,18 kW i jestem tego świadomy, ale ciepłomierz przy temperaturze wody 45oC pokazywał moc ca. 10 kW......

Czy na pewno prawidłowo zamontowałeś ciepłomierz? Sa ciepłomierze które montuje się za wymiennikiem czyli na zasilaniu lub na powrocie.

Jak czujnik temp oznaczony czerwonym paskiem czy flaga jest wkręcony w ciepłomierz to powinien być zamontowany za wymiennikiem na wyjściu. Ale mógł ktoś pozamieniać czujniki temperatury. Na Allegro można kupić za 100zł używany bez legalizacji.

.....Czemu twierdzę, że coś nie tak - bo w realu zobaczyłem tę pompę i dla 7/35 wykręciła COP 3,6.....

Taki COP to nie jest jakieś hallo i będą problemy przy temp minusowych. Mysle, należy oczekiwać minimum 4,2.

Nie znam poboru prądu przez poszczególne elementy pompy. 5,5 kWh to jest odczyt z licznika dla całego układu. W układzie jest mierzona jedna pompa obiegowa elektroniczna.

1500x7x1,16=12,18 kW i jestem tego świadomy, ale ciepłomierz przy temperaturze wody 45oC pokazywał moc ca. 10 kW.

W czerwcu napisałem PC 13 kW - warunki 2/45. Dla 7/45 14,7 kW.

Czemu twierdzę, że coś nie tak - bo w realu zobaczyłem tę pompę i dla 7/35 wykręciła COP 3,6. To mnie utwierdziło, że moje cudo ma jakiś problem.

Co do modelu - zostańmy przy Skośnooka.

COP 7/35 3,6 to raczej słaby rezultat. Także A2/W40 COP 2,3 A-5/W43 COP 1,6 to katastrofa.

Keller może źle zamontowałeś ciepłomierz.? W zależności jakiego koloru jest wkręcony w obudowę ciepłomierza czujnik temp tp montujemy przed lub za wymiennikiem.

COP 7/35 3,6 to raczej słaby rezultat. Także A2/W40 COP 2,3 A-5/W43 COP 1,6 to katastrofa.

Keller może źle zamontowałeś ciepłomierz.? W zależności jakiego koloru jest wkręcony w obudowę ciepłomierza czujnik temp tp montujemy przed lub za wymiennikiem.

Z ciepłomierzem jest wszystko ok. Zamontowany jest poprawnie.

Podając deltę bazowałem na wyświetlaczu pompy ciepła. Ta wahała sie pomiędzy 6-7K. Przyjąłem 7K i to był bląd. Prawidłowa dalta powinna być w granicach ca. 6k - i taką deltę pokazuje ciepłomierz z dokładnościa do dziesiątej części stopnia. Większej delty nie jestem w stanie wykręcić.

Teraz czas na czynnik - ciekawe czy jest jego prawidłowa ilość. Muszę rozejrzeć się za kumatym chłodnikiem, żeby rzucił okiem na urządzenie.

Ps. Za oknem 15oC pompa wykręciła COP rekordowy dla 45oC ....2,2

Edytowane przez Keller

• 3 weeks później...

Witam, buduje mały domek koło Wrocławia o pow. 106.8m2 i chcemy założyć powietrzną PC i tu mamy dylemat bo nie wiem którą pompę wybrać. Mam zrobione wyceny na pompe NIBE F2040 8 kW i Mitsubishi Electric Power Inverter również 8kW, jeszcze czekam na wycenę Mitsubishi Electric Zubadan Inverte.

Proszę o rade, którą pompe wybrać? Może ktoś użytkuje którąś z tych pomp.