Tomaszs131 15.04.2016 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Uwazasz, że jest to nieodpowiednia moc do takiej powierzchni? Jeśli tak to dlaczego? Koniecznie zrób OZC, wtedy siè okaże czy pompa o mocy 8 kw będzie optymalna do ogrzania domu w największe mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.04.2016 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Koniecznie zrób OZC, wtedy siè okaże czy pompa o mocy 8 kw będzie optymalna do ogrzania domu w największe mrozy. A dlaczego 8kW pompą ma nie dać rady ogrzać 100m2 budynku ...? OZC mu powie że ma być mniejsza ... Chłop założyć sobie takie mikro coś a potem będzie płakał że CWU mu grzeje w drogim prądzie bo popołudniowe okienko jest za krótkie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.04.2016 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) A dlaczego 8kW pompą ma nie dać rady ogrzać 100m2 budynku ...? OZC mu powie że ma być mniejsza ... Chłop założyć sobie takie mikro coś a potem będzie płakał że CWU mu grzeje w drogim prądzie bo popołudniowe okienko jest za krótkie ... Nigdzie nie napisałem, że pompa ma za dużą moc. Chodzi tu o pompę PWa nie gruntową. Nie wiem jak się przedstawia krzywa mocy wraz ze spadkiem temp. Po za tym, nic nie wiemy na temat izolacji termicznej budynku. Prawdopodobnie standardowo???? Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.04.2016 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Nigdzie nie napisałem, że pompa ma za dużą moc. Chodzi tu o pompę PWa nie gruntową. Nie wiem jak się przedstawia krzywa mocy wraz ze spadkiem temp. Po za tym, nic nie wiemy na temat izolacji termicznej budynku. Prawdopodobnie standardowo???? Od sytuacji krytycznych są grzałki ... Czy ktoś o zdrowych zmysłach decyduje się na powietrzną pompę ciepła i standardowe izolację ...? Takie standardy to są dobre dla zwolenników "śmieciuchów" z własnym lasem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.04.2016 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Od sytuacji krytycznych są grzałki ... Czy ktoś o zdrowych zmysłach decyduje się na powietrzną pompę ciepła i standardowe izolację ...? Takie standardy to są dobre dla zwolenników "śmieciuchów" z własnym lasem ... Nie wszystkie pompy taką grzałkę posiadają. U mnie niet. Jeśli chodzi o izolację to pozwólmy wypwiedzieć się zainteresowanemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 15.04.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.04.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Jeśli u mnie przy standardowym ociepleniu (tylko 12 cm styro na ścianach :rolleyes:oraz 30 na skosach i stropie wełny) dla powierzchni po podłogach 200m i jak dobrze pamiętam 170 kilka użytkowej wychodzi 5,5kW razem z CW to zakładam że przy 100m więcej jak 4kW nie będzie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 15.04.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Witam, buduje mały domek koło Wrocławia o pow. 106.8m2 i chcemy założyć powietrzną PC i tu mamy dylemat bo nie wiem którą pompę wybrać. Mam zrobione wyceny na pompe NIBE F2040 8 kW i Mitsubishi Electric Power Inverter również 8kW, jeszcze czekam na wycenę Mitsubishi Electric Zubadan Inverte. Proszę o rade, którą pompe wybrać? Może ktoś użytkuje którąś z tych pomp. Witaj! A pytałeś może o wycenę od firmy Viessmann i o urządzenia naszej firmy? Pamiętaj, że zawsze możesz zapytać o informację, lub skorzystać z naszego konfiguratora To nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje. Jeśli masz pytania - służę pomocą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.04.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Jeśli u mnie przy standardowym ociepleniu (tylko 12 cm styro na ścianach :rolleyes:oraz 30 na skosach i stropie wełny) dla powierzchni po podłogach 200m i jak dobrze pamiętam 170 kilka użytkowej wychodzi 5,5kW razem z CW to zakładam że przy 100m więcej jak 4kW nie będzie potrzeba. Jednym z czynników mających znaczenie przy liczeniu OZC jest strefa klimatyczna. Kto Ci liczył OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.04.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Jednym z czynników mających znaczenie przy liczeniu OZC jest strefa klimatyczna. Kto Ci liczył OZC? Nasz forumowy kolega:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 15.04.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Kolejne ważne czynniki to kubatura ogrzewana i to czy dom parterowy (jak mój) czy z poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.04.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Nie wszystkie pompy taką grzałkę posiadają. U mnie niet. Jeśli chodzi o izolację to pozwólmy wypwiedzieć się zainteresowanemu. Gruntowe nie potrzebują grzałki bo one " nie widzą" mrozu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 15.04.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Jeśli u mnie przy standardowym ociepleniu (tylko 12 cm styro na ścianach :rolleyes:oraz 30 na skosach i stropie wełny) dla powierzchni po podłogach 200m i jak dobrze pamiętam 170 kilka użytkowej wychodzi 5,5kW razem z CW to zakładam że przy 100m więcej jak 4kW nie będzie potrzeba. Podajesz wartość samego przenikania czy z wentylacją? Coś optymistycznie Ci wyszło przy takich parametrach, u mnie odpowiednio 5,2/6,7kW dla 180m2 (2 pełne piętra) przy lepszym ociepleniu na ścianach (20cm). Audytor (pewnie) ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.04.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) Podajesz wartość samego przenikania czy z wentylacją? Coś optymistycznie Ci wyszło przy takich parametrach, u mnie odpowiednio 5,2/6,7kW dla 180m2 (2 pełne piętra) przy lepszym ociepleniu na ścianach (20cm). Audytor (pewnie) ten sam. Pewnie ściany mają na to wpływ bo są z Ytonga energo 36,5, styropian grafit a wełna 0,035 no i reku a nie grawitacyjna. Strefa III a więc nie taka gorąca. Jak przeliczałem dla wyższych grubości styropianu to wychodziło że gra nie warta świeczki. Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 15.04.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Pewnie ściany mają na to wpływ bo są z Ytonga energo 36,5, styropian grafit a wełna 0,35 no i reku a nie grawitacyjna. Strefa III a więc nie taka gorąca. Jak przeliczałem dla wyższych grubości styropianu to wychodziło że gra nie warta świeczki. Ja liczyłem dla Silki 24cm +20cm styro 032 więc grubość ścian wychodzi na jedno... Oczywiście WM z reku było uwzględnione. Nadal jest trochę przepaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzel62 15.04.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Mamy parte i poddasze użytkowe. Ściany budowaliśmy z maxa ceramicznego i ocieplony 15cm styropianem lambda 38. Poddasza jeszcze nie ocieplaliśmy ale będzie 25cm wełny lambda 31-33, do tego okna mają 3 szyby i gruba ramę. Jeśli chodzi o kubaturę to projekt zakłada, że wyniesie 533m3. Dodatkowo założę kominek z płaszczem wodnym. Zastanawiam się też nad rekuperacją. Jakie macie zdanie na te temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.04.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Gdzie stawiasz dom? Jaki metraż ?Wełny lepiej dołorzyć, nigdy za wiele. Minimum 30 cm. Zrób OZC więcej będziesz wiedział- chociażby szacunkowe koszty ogrzewania. Przy PC kominek owszem tak, ale płaszcz wodny, po co? Zbędny wydatek. Rekuperacja to dobra inwestycja- powinna być standardem w nowo budowanych domach, podobnie OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzel62 16.04.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Pow. 106.8m2 i budujemy się koło Wrocławia. Jeśli chodzi o kominek to tak doradzil mi instalator i będe mógł nim wspomagać pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.04.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Instalator szuka owcy do strzeżenia. Pompa w zupełności wystarczy. Nie opieraj się na opinii tylko jednego instalatora.Skontaktuj się z szefem GHS-u. Firma instaluje pompy ciepła w Twoim rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.04.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Pompa daje radę sama. Kominek, a już szczególnie z płaszczem, to tylko niepotrzebne naciąganie na zbyteczny wydatek. To są ogromne koszty, które w życiu, jako wspomagacz, się nie zwrócą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts