brochas 17.04.2016 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Od kilku dni posiadam pompę panasonika 9kw w domu jeszcze nie wykończonym. Dom parterowy z poddaszem użytkowym, 2 rozdzielacze do podłogówki (gorą - dol) do tego 2 pompy obiegowe, czy jest sens sterowania pompami CO za pomocą 2 termostatów (gora dol). Ustalamy temp w korytarzu na dole, pompka pracuje do momentu osiągnięcia żądanej temp. Osiągamy żadaną temp - wyłącza się pompka a zaraz później pompa ciepła, ponieważ temp na powrocie zostanie osiągnięta. Gdy temp na termostacie spadnie, pompa uruchamia się a zaraz po tym uruchamia się pompa ciepła, ponieważ temp na powrocie spadnie. Czy to ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 21.04.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Witam. Mam w chwili obecnej całkowite zuzycie prądu w okolicach 30kw.Mieszkam 2 m-ce dom 92m2. Pompa Atlantic 6kw.Zastanawiam się czy to nie duzo.Od 18.03 do 18-04 zużyłem ponad 700kw. W domu wszystko na prąd . Wspomniana pompa , reku. Brink exellent.Indukcja itp. Gdzie szukać zjadacza prądu? Pompę sprawdzałem kiedyś to w okolicach 0st. zużywała 15kw/dobę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.04.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Jak na taki metaż domu to sporo. Masz odłączoną grzałkę, co mówi instalator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 21.04.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Jak na taki metaż domu to sporo. Masz odłączoną grzałkę, co mówi instalator? Esy od grzałek mam wyłaczone. Instalator nic nie mówi bo nie pytałem. Generalnie nie było źle. Bo od Listopada do 18.03 przyszło 1100zł. za cały prąd. Tylko w ciepłym Kwietniu coś mi sporo zjadło tego prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 22.04.2016 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Powodów może być milion. Gdy zamieszkałem tez miałem podejrzenia, ze coś prądu dużo zużywam. Miałem podlicznik na pompie ciepła wiec wiedziałem, że nie ona generuje wyższe rachunki. Kupiłem miernik i podłączałem po kolei wszystkie urządzenia. Jak się okazało mechanizm bramy pobierał minimalnie 80watt. Wymienili mi i się poprawiło ale wciąż coś mi nie pasowało. Po "dogłębnym dochodzeniu" namierzyłem zjadaczy prądu. Okazały się nimi sterowniki do rolet. Jeden pobierał 12watt podczas spoczynku a mam ich w domu 16. Mój przykład pokazuje, że czasem tracimy prąd tam gdzie się najmniej tego spodziewamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.04.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 jest dokładnie tak jak pisze wyżej asaselllo. Dlatego podlicznik do PC to konieczność. U mnie osobiście zdziwienie wywołuje sam fakt, że ktoś nie ma podlicznika do PC, a próbuje zdiagnozować czy PC nie bierze za dużo prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.04.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Powodów może być milion. Gdy zamieszkałem tez miałem podejrzenia, ze coś prądu dużo zużywam. Miałem podlicznik na pompie ciepła wiec wiedziałem, że nie ona generuje wyższe rachunki. Kupiłem miernik i podłączałem po kolei wszystkie urządzenia. Jak się okazało mechanizm bramy pobierał minimalnie 80watt. Wymienili mi i się poprawiło ale wciąż coś mi nie pasowało. Po "dogłębnym dochodzeniu" namierzyłem zjadaczy prądu. Okazały się nimi sterowniki do rolet. Jeden pobierał 12watt podczas spoczynku a mam ich w domu 16. Mój przykład pokazuje, że czasem tracimy prąd tam gdzie się najmniej tego spodziewamy. Nieźle -- a jak problem rozwiązałeś? Jakiś przekaźnik odcinający zjadaczy prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 22.04.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 wszystkie wymienione - nie wiem już teraz jakiej firmy. Pobierają 0,8w. Moduł bramy garażowej 6-9w. Gdy ładuje akumulator 25w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.04.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 wszystkie wymienione - nie wiem już teraz jakiej firmy. Pobierają 0,8w. Moduł bramy garażowej 6-9w. Gdy ładuje akumulator 25w. Wow, to spora różnica, kosztowało Cię sporo zachodu. Widać warto było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 22.04.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Nie było tak źle. Dużo gorzej miał mój kuzyn. Co dwa miesiące płacił minimum 1000 zł. Ogrzewanie ekogroszkiem więc zupełnie nie miał pojęcia o co chodzi. Nie będę rozpisywał się o gehennę jaką przeżył szukając ''winnego'' - okazało się, że miał roznegliżowane przewody na dojściu do domu. Jakiś gryzoń ponadgryzał przewody. Nie znam się na elektryce ale jak je zaizolował, rachunki spadły do 400 zł za 2mc-e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.04.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Nie było tak źle. Dużo gorzej miał mój kuzyn. Co dwa miesiące płacił minimum 1000 zł. Ogrzewanie ekogroszkiem więc zupełnie nie miał pojęcia o co chodzi. Nie będę rozpisywał się o gehennę jaką przeżył szukając ''winnego'' - okazało się, że miał roznegliżowane przewody na dojściu do domu. Jakiś gryzoń ponadgryzał przewody. Nie znam się na elektryce ale jak je zaizolował, rachunki spadły do 400 zł za 2mc-e. No ładnie, dzięki za post na pewno może uratować wielu z opresji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 23.04.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 No ładnie, dzięki za post na pewno może uratować wielu z opresji. Porobię parę prób i zdam relację. Już wiem że to raczej nie będzie pompa, no chyba że CWU grzanie 300l. zbiornika który jest poprostu za duzy. To sprawdzimy. Narazie jak wyłaczyłem pompę na cały dzień to poszło mi ok. 8kw. Też sporo. Wszystko w domu energoosczędne. Będę szukał odłączał, dołączał itd. Aha pompa w 2 taryfie przez noc zjadła mi ok. 7kw z CWU. Temperatura u nas jakieś 4st. w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.04.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 asasello - podobny przypadek miał mój brat - w jego przypadku winny okazał się kabel, który był wyprowadzony z domu i stanowił zasilanie altanki i oczka wodnego tuż obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.05.2016 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Esy od grzałek mam wyłaczone. Instalator nic nie mówi bo nie pytałem. Generalnie nie było źle. Bo od Listopada do 18.03 przyszło 1100zł. za cały prąd. Tylko w ciepłym Kwietniu coś mi sporo zjadło tego prąd Pooglądaj połączenia rurek czynnika z jednostkami wew/zew jak są zatłuszczone to ucieka czynnik . I wtedy zaczyna spadać sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 07.05.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Witam serdecznie, czy ktoś posiadający PC gruntową wypisze mi wszystkie koszty poniesione kupując i instalując owy typ ogrzewania? ile trzeba zapłacić za cały komplet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.05.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 (edytowane) Nie da się. Zbyt wiele zmiennych począwszy od samej pompy, bo zależnie od mocy i producenta cena waha się do 5 do 20 tys. zł, przez wymienniki gruntowe, po osprzęt. Ja dostałem wycenę na komplet za 41 tys. zł brutto (VAT 8% z usługą montażu) i uważam to za bardzo wygórowaną kwotę. Przestrzeloną tak około 10 tys. zł. Ps. zauważyłeś, że to wątek o pompach powietrze-woda a nie gruntowych? Edytowane 7 Maja 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 08.05.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Witam serdecznie, czy ktoś posiadający PC gruntową wypisze mi wszystkie koszty poniesione kupując i instalując owy typ ogrzewania? ile trzeba zapłacić za cały komplet? Za powietrzną 20 - 30 tysięcy. Za gruntową musisz dodatkowo dodać koszt odwiertów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.05.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Za powietrzną 20 - 30 tysięcy. Za gruntową musisz dodatkowo dodać koszt odwiertów. A koszty odwiertów to średnio około 100zł/mb za odwiert wykonany na płuczkę, a ok 120-130 zł/mb za odwiert wykonany na młotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 12.05.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Poproszę o opinie nt. firmy GREENTEC z Kielna / Gdyni. Może komuś z forumowiczów montowali PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 16.05.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Panowie generalnie byłem zdecydowany na ogrzewanie gazowe, ale z ciekowosci jesli bym chciał PC to ile by mnie to wyszlo w ekonomicznym rozwiązaniu? Pytam o konkrety i zrobione przez firme a nie dlubanine i składanie klocków byle taniej.Dom pietrowy o powierchni 95m, garaż nie bedzie ogrzewany. Nowy budynek, ocieplenie 20cm styro na elewacji i 10cm od gruntu. Stropodach ocieplony wełną od 30 do 50cm.Wentylacja raczej mechaniczna z reku.Wszedzie podłogówka.Prosze o wycene orientacyjną jakąś firme która sie tym zajmuje i jest w stanie zrobić to za wskazaną kwotę.Kotłownia na gaz wychodzi mnie niecałe 8tyś ze wszystkim (piec, wkład kominowy itp). Nie potrafie znaleźć aktualnych cen PC z instalacją, wszystkie artykuły sa sprzed 5 lub wiecej lat. Szacowany koszt to wtedy było 50-60tyś wiec suma astronomiczna i nieopłacalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts