Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Gość Arturo72
Panowie generalnie byłem zdecydowany na ogrzewanie gazowe, ale z ciekowosci jesli bym chciał PC to ile by mnie to wyszlo w ekonomicznym rozwiązaniu? Pytam o konkrety i zrobione przez firme a nie dlubanine i składanie klocków byle taniej.

Dom pietrowy o powierchni 95m, garaż nie bedzie ogrzewany.

Nowy budynek, ocieplenie 20cm styro na elewacji i 10cm od gruntu. Stropodach ocieplony wełną od 30 do 50cm.

Wentylacja raczej mechaniczna z reku.

Wszedzie podłogówka.

Prosze o wycene orientacyjną jakąś firme która sie tym zajmuje i jest w stanie zrobić to za wskazaną kwotę.

Kotłownia na gaz wychodzi mnie niecałe 8tyś ze wszystkim (piec, wkład kominowy itp).

Nie potrafie znaleźć aktualnych cen PC z instalacją, wszystkie artykuły sa sprzed 5 lub wiecej lat. Szacowany koszt to wtedy było 50-60tyś wiec suma astronomiczna i nieopłacalna.

Do gazu dolicz przyłącze.

Malutki i cieply domek to sądzę,że w 20tys.zl się zmiescisz ale żeby mieć pewność to musisz się sam wykazać podstawa czyli podać obciążenie cieplne domu bo bez tego to koszt to wróżenie z fusów bo pompy są od 13 do 25tys.zl i to nie zależy od ekonomicznosci rozwiązania tylko od obciążenia cieplnego czyli odpowiednio dobranej mocy grzewczej pompy.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie generalnie byłem zdecydowany na ogrzewanie gazowe, ale z ciekowosci jesli bym chciał PC to ile by mnie to wyszlo w ekonomicznym rozwiązaniu? Pytam o konkrety i zrobione przez firme a nie dlubanine i składanie klocków byle taniej.

Dom pietrowy o powierchni 95m, garaż nie bedzie ogrzewany.

Nowy budynek, ocieplenie 20cm styro na elewacji i 10cm od gruntu. Stropodach ocieplony wełną od 30 do 50cm.

Wentylacja raczej mechaniczna z reku.

Wszedzie podłogówka.

Prosze o wycene orientacyjną jakąś firme która sie tym zajmuje i jest w stanie zrobić to za wskazaną kwotę.

Kotłownia na gaz wychodzi mnie niecałe 8tyś ze wszystkim (piec, wkład kominowy itp).

Nie potrafie znaleźć aktualnych cen PC z instalacją, wszystkie artykuły sa sprzed 5 lub wiecej lat. Szacowany koszt to wtedy było 50-60tyś wiec suma astronomiczna i nieopłacalna.

Czasy się zmieniły. Komplet z robocizną, zasobnikiem, sterowaniem itp to załóżmy 22-24 brutto, a jak do tego gazu co piszesz dołożysz zasobnik, cyrkulację i wszystkie niezbędne graty do montażu to nie ma opcji, że w 10 tys. się zmieścić. Plus przyłącze oczywiście.

Przyłącze jest od dawna, raczej nie zmieszcze sie w 10 tylko w 8400 bo na tyle mam wycene szczegołową ze wszystkimi gratami. Zakładając różnice 15tyś w instalacji i stracony przynajmniej metr kwadratowy pomieszczenia na wielki zasobnik zwroci mi sie to za jakies 5-8 lat. Może jakbym miał taki zapas gotówki to bym sie zastanowił. Teraz jeszcze chyba nie. Edytowane przez dwiecegly

Przyłącze jest od dawna, raczej nie zmieszcze sie w 10 tylko w 8400 bo na tyle mam wycene szczegołową ze wszystkimi gratami. Zakładając różnice 15tyś w instalacji i stracony przynajmniej metr kwadratowy pomieszczenia na wielki zasobnik zwroci mi sie to za jakies 5-6 lat. Może jakbym miał taki zasap gotówki to bym sie zastanowił. Teraz jeszcze chyba nie.

Jak jest przyłącze i komin to inna sprawa. Ja robiłem w nowo budowanym domu, więc oszczędności były oczywiste. Komina np nie mam wcale. Zasobnik nie musi być tak wielki. 200l spokojnie wystarcza w większości przypadków. Nawet 150 grzany do 42 C mi starczył dla 5 osób. Tylko do wanny podoniłem do 50 C, co pompa też potrafi

• 4 weeks później...

Witam,

Mam w domu kocioł gazowy kondensacyjny 2 funkcyjny na propan (c.o. i c.w.u.). W domu kaloryfery, w łazienkach, kuchni i przedpokoju podłogówkę (wszystko na jednym piecu, bo podłogówka ma wrzucone termostaty na wlotach - w sumie ciekaw jestem czy te termostaty to bezpieczne rozwiązanie, bo co jak walną, albo ktoś je przestawi i pójdzie na podłogówkę max temp.czyli aktualnie jakieś 75 stopni bo tak mam ustawione).

Główne pytanie : czy jest sens coś tutaj zmieniać? Kombinuję nad dodatkowym źródłem ogrzewania, żeby zapewnić sobie bezpieczeństwo w razie awarii no i przy okazji może to drugie źródło byłoby tańsze?

Wyszłoby taniej ogrzewać c.o. i c.w.u. pompą ciepła PW?

Ewentualnie zainwestować w małą instalację PV i zasilić pompę bezpośrednio z niej? W lecie by prąd poszedł do sieci, w zimie w dzień by się zasiliło pompę z PV, a w nocy w drugiej taryfie by się odebrało prąd z sieci?

A może jest jakieś lepsze rozwiązanie ?

Kombinuję nad dodatkowym źródłem ogrzewania, żeby zapewnić sobie bezpieczeństwo w razie awarii no i przy okazji może to drugie źródło byłoby tańsze?

Ewentualnie zainwestować w małą instalację PV i zasilić pompę bezpośrednio z niej? W lecie by prąd poszedł do sieci, w zimie w dzień by się zasiliło pompę z PV, a w nocy w drugiej taryfie by się odebrało prąd z sieci?

Zmontuj klimatyzator do grzania .To jest PCPP

Witam,

Mam w domu kocioł gazowy kondensacyjny 2 funkcyjny na propan (c.o. i c.w.u.). W domu kaloryfery, w łazienkach, kuchni i przedpokoju podłogówkę (wszystko na jednym piecu, bo podłogówka ma wrzucone termostaty na wlotach - w sumie ciekaw jestem czy te termostaty to bezpieczne rozwiązanie, bo co jak walną, albo ktoś je przestawi i pójdzie na podłogówkę max temp.czyli aktualnie jakieś 75 stopni bo tak mam ustawione).

Główne pytanie : czy jest sens coś tutaj zmieniać? Kombinuję nad dodatkowym źródłem ogrzewania, żeby zapewnić sobie bezpieczeństwo w razie awarii no i przy okazji może to drugie źródło byłoby tańsze?

Bez złośliwości, lepszym rozwiązaniem byłoby poprawienie Twojej instalacji C.O. kocioł kondensacyjny i 75 stopni nie bardzo się kalkuluje.

Witam,

Posiadam pompę Panasa 9kw 3fazy serie F, i mam problem z TIMER'em. Dział poprawnie tylko tydzień, po tym okresie muszę wejść w opcje ustawienia Timer'a i zatwierdzić ponownie po tym zabiegu działa poprawnie kolejny tydzień, zawsze do poniedziałku.

Do programowania użyłem instrukcji lukasza którą kiedyś napisał, a wygląda to następująco:

Pompa ustawiona w trybie HEAT

1 ON: MODE: HEAT+TANK; godz. 13.00

2 ON: MODE: HEAT; godz. 14.30

3. ON: MODE: HEAT; godz. 15

4 ON: MODE: HEAT godz. 15.30

5 ON: MODE: HEAT godz 16

6 ON: MODE: HEAT godz 17

Tak mam ustawione na wszystkie dni tygodnia, dzisiaj po 17 powinno pokazywać następną "akcje" na wtorek godz. 13.00 a pokazywało 14.30.

Jakieś pomysły co jest nie tak?

Pozdrawiam

Jacek

Gość Arturo72
Witam,

Posiadam pompę Panasa 9kw 3fazy serie F, i mam problem z TIMER'em. Dział poprawnie tylko tydzień, po tym okresie muszę wejść w opcje ustawienia Timer'a i zatwierdzić ponownie po tym zabiegu działa poprawnie kolejny tydzień, zawsze do poniedziałku.

Do programowania użyłem instrukcji lukasza którą kiedyś napisał, a wygląda to następująco:

Pompa ustawiona w trybie HEAT

1 ON: MODE: HEAT+TANK; godz. 13.00

2 ON: MODE: HEAT; godz. 14.30

3. ON: MODE: HEAT; godz. 15

4 ON: MODE: HEAT godz. 15.30

5 ON: MODE: HEAT godz 16

6 ON: MODE: HEAT godz 17

Tak mam ustawione na wszystkie dni tygodnia, dzisiaj po 17 powinno pokazywać następną "akcje" na wtorek godz. 13.00 a pokazywało 14.30.

Jakieś pomysły co jest nie tak?

Pozdrawiam

Jacek

Nie widzę tutaj "off" ?

zawory jedne z najtańszych. Ten pierwszy jest ze sprężyną i go sobie odpuść. Ten drugi droższy to mieszający(ty potrzebujesz przełączający), ale też może być.

A jak chcesz porządny zawór to wybierz np. esbe

http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/produkty/zestawy-zaworow-z-napedem-elektrycznym/vrg130-ara600-3-punktowy

ale jest 2x droższy od tego drugiego, droższego.

Nasza firma montuję takie:

http://allegro.pl/zawor-3-drogowy-do-pomp-ciepla-sterowany-faza-i6250738658.html

po pierwsze przepływ, pompa ciepła potrzebuje duże przepływu a ESBE i HONEYWELL mają mniejszy dlatego by nie było oporów montujemy właśnie takie.

po drugie bezawaryjność, kilkaset założone i jeszcze żaden nie padł.

po trzecie cena, najlepsza ze wszystkich tutaj podanych powyżej.

Nasza firma montuję takie:

http://allegro.pl/zawor-3-drogowy-do-pomp-ciepla-sterowany-faza-i6250738658.html

po pierwsze przepływ, pompa ciepła potrzebuje duże przepływu a ESBE i HONEYWELL mają mniejszy dlatego by nie było oporów montujemy właśnie takie.

po drugie bezawaryjność, kilkaset założone i jeszcze żaden nie padł.

po trzecie cena, najlepsza ze wszystkich tutaj podanych powyżej.

Rzeczywiście ten Kvs jest wyjątkowy w porównaniu.Aż nie chciałem wierzyć . Ale sprawdziłem podobną konstrukcję . to 3 razy więcej niż konkurencja

Rzeczywiście ten Kvs jest wyjątkowy w porównaniu.Aż nie chciałem wierzyć . Ale sprawdziłem podobną konstrukcję . to 3 razy więcej niż konkurencja

Papier wszystko przyjmie.

Jak ta "chinka" ma być lepsza od konkurencji i w dodatku tańsza?

NIEMOŻLIWE.

Co z tego że przyłącza 25 (1'') skoro nie ma DN25.

To nie jest nawet DN20, prawdopodobnie DN20R.

Panie od Meetinga, bądź pan bardziej wiarygodny na przyszłość, to się opłaci...

Albo wywal z opisu średnicę kulki (20mm)

W temacie zaworów przełączających, NIE polecam firmy ESBE, zawory z racji swej konstrukcji przeciekają.