NC_PC 20.06.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Papier wszystko przyjmie. Jak ta "chinka" ma być lepsza od konkurencji i w dodatku tańsza? NIEMOŻLIWE. Co z tego że przyłącza 25 (1'') skoro nie ma DN25. To nie jest nawet DN20, prawdopodobnie DN20R. Panie od Meetinga, bądź pan bardziej wiarygodny na przyszłość, to się opłaci... Albo wywal z opisu średnicę kulki (20mm) W temacie zaworów przełączających, NIE polecam firmy ESBE, zawory z racji swej konstrukcji przeciekają. niektórzy to prawie rasistowskie mają nastawienie do chińszczyzny. Różnica polega na konstrukcji dlatego przepływ jest innym w Honywell jest grzybek który się podnosi i opuszcza, mają też wersję z kulą ale są droższe. Kula ma dużo większy przepływ bo jest po prostu wielka dziura w zaworze i dlatego jest lepiej. Honywell ma grzybek który hamuje przepływ, do tego grzybek zbiera syf który lata po instalacji bo ma więcej elementów w przepływie na których może się on osadzić, oczywiście zakładamy że ktoś nie założył filtra, lub go wyrzucił by zwiększyć przepływ bo miał z nim problem. Poniżej zdjęcia chińczyka i Honywell do porównania dla tych co muszą zobaczyć by uwierzyć..... Edytowane 20 Czerwca 2016 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MisiekNS 22.06.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Możecie polecić jakiegoś sprawdzonego instalatora pomp ciepła z Małopolski. Dom w Nowym Sączu. Może być na priv. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 12.08.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Powiedzcie prosze przy ogrzewaniu podłogowym jak ustawić pompę obiegową? Ze zmienną wysokością cisnienia czy stałą. Widzę ze instalato ustawił mi zmienną i tak chodzi od 9 m-cy a dzis w instrukcji Atlantica znalazłem że powinno być ze stałą przy OP. Wytłumaczcie jak chłopu na granicy. Zrobiłem po swojemu (wg. instrukcji) i ustawiłem stałą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.08.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Wysokość podnoszenia zależy od przepływu - czy zmieniałeś przepływ w OP.Jeżeli nie to miałeś stałą wysokość podnoszenia . Teraz po zmianie nadal masz stałą wysokość podnoszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 13.08.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Wysokość podnoszenia zależy od przepływu - czy zmieniałeś przepływ w OP. Jeżeli nie to miałeś stałą wysokość podnoszenia . Teraz po zmianie nadal masz stałą wysokość podnoszenia Możesz prościej bo ja ni chu chu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.08.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Możesz prościej bo ja ni chu chu... Zmienny przepływ występuje prze grzejnikach z termostatami i przy OP jeżeli masz siłowniki na rozdzielaczach Ale domyślam się ,że nie posiadasz siłowników na rozdzielaczach. Jednym słowem nie ma znaczenia jak ustawisz pompkę . Ustaw na maxa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 13.08.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Zmienny przepływ występuje prze grzejnikach z termostatami i przy OP jeżeli masz siłowniki na rozdzielaczach Ale domyślam się ,że nie posiadasz siłowników na rozdzielaczach. Jednym słowem nie ma znaczenia jak ustawisz pompkę . Ustaw na maxa . A czy to co jest na zdjęciu jest prawidłowo? Nie mam chyba siłowników . Mam rozdzielacze z anemostatami ale to pewnie nie to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 14.08.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 A czy to co jest na zdjęciu jest prawidłowo? Nie mam chyba siłowników . Mam rozdzielacze z anemostatami ale to pewnie nie to samo? to raczej rotametry Anemostaty to w wentylacji. A pompkę ustawiłbym na max . albo tak aby podczas pracy różnica pomiędzy powrotem a zasilaniem wynosiła 5* ale ta różnicę ostawiałbym gdy na dworze jest około zera (czyli średnia moc pompy ciepla ) PC jest projektowana na taka róznice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAYA 17.08.2016 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 POMOCY !!!! proszę pomóżcie . kupuję 106 m ( pól blizniaka) domek bez kotłowni posiada założone ogrzewanie podłogowe . Jest dobrze ocieplony . ceramika ,styropian szary, wełna mineralna , dachówka . Myślałam o kotłowni na pelet , ale doradzono mi powietrzną pompę ciepła . Jeden fachowiec doradzał Pompa ciepła LAK-9,2 – rewersyjna . Zadzwoniłam do drugiej firmy a oni mówią że raczej w to nie iść taka pompa nadaje się tylko jako dodatkowy element grzewczy i doradzili Powietrzna pompa ciepła SPLIT, SAMSUNG AE060JXEDEH/EU AE090JNYDEH/EU. Boje się już dzwonić do kolejnego fachowca. Może ktoś doradziłby oczywiście zrozumiałym językiem dla laika na co zwracać uwagę w ofertach . Jakie ogrzewanie wybrać . Ważne parametry : cena eksploatacji , funkcjonalność , ciepło w domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.08.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Dobrze ocieplony to nie jest rzetelna informacja. Przy dobieraniu pompy ciepła należy wykonać OZC (Obliczenia Zapotrzebowania na Ciepło). Poszukaj audytora OZC, niech policzy i na tej podstawie wróć po dalszą dyskusję, poradę. Generalnie najpopularniejsze są pompy Panasonic 6/9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAYA 17.08.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Ten dokument dostane , przy zakupie domu dopiero we wrześniu , chciałam zamówić te kotłownię wcześniej . Instalatorzy mieli dokładne informacje na temat budynku i na tej podstawie zaproponowali te 2 urządzenia jeżeli chodzi o pompy ciepła . Alternatywnie Kocioł pellet 3,3-13,8 kW . Interesuje mnie , czy w ogóle pompa ciepla jest dobrym rozwiązaniem w polskim klimacie , czy raczej myśleć o pelecie Kotłownia z pompą ciepła jest o 12 tys droższa od od kotłowni na pelet . Zależy mi na komforcie , ale cena jest takze bardzo istotnym czynnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.08.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Dokument nie jest tajny przez poufny. Niech go udostępnią teraz (podejrzewam, że jest tylko charakterystyka energetyczna a nie OZC). Instalatorzy w większości przypadków będą Ci wciskać większe urządzenia, bo większą mają z nich prowizję -- dlatego trzeba wiedzieć czego się chce aby nie przepłacić. Aby to wiedzieć, trzeba użyć matematyki i to nie tej "instalatorskiej". Pompa jest u nas dobrym rozwiązaniem -- skoro w Szwecji i Norwegii je z powodzeniem montują. Jest droższa, wiadomo, ale za to czysta i bezobsługowa. Ponownie, wykonać/wydębić OZC inaczej będzie jałowo i co za tym idzie, źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAYA 17.08.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Zaproponowali 6kW więc chyba ok, mniejsze są chyba 5kW .ale nie w tym rzecz , chodzi o to czy warto dodać 10.000zł do pompy powietrznej zamiast kotłowni na pelet . czy w zimie przy pompie jest realne osiągnięcie temperatury w domu 23-24C?? czy nie okaże się ze przy określonej temperaturze pompa powietrzna przestanie działać i przełączy się ogrzewanie prądem a takie ogrzewanie jest drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.08.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Zaproponowali 6kW więc chyba ok, mniejsze są chyba 5kW .ale nie w tym rzecz , chodzi o to czy warto dodać 10.000zł do pompy powietrznej zamiast kotłowni na pelet . czy w zimie przy pompie jest realne osiągnięcie temperatury w domu 23-24C?? czy nie okaże się ze przy określonej temperaturze pompa powietrzna przestanie działać i przełączy się ogrzewanie prądem a takie ogrzewanie jest drogie. to zależy od tego czy PC jest dobrze dobrana do budynku i pewnie też od poprawności wykonania całej instalacji grzewczej. poza tym, jeśli budynek to nie jest jakaś energochłonna dziura, to dogrzanie go przez statystycznie kilka czy kilkanaście godzin w roku grzałką nikogo nie zrujnuje. ja np. grzeję tylko prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.08.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Zaproponowali 6kW więc chyba ok, mniejsze są chyba 5kW .ale nie w tym rzecz , chodzi o to czy warto dodać 10.000zł do pompy powietrznej zamiast kotłowni na pelet . czy w zimie przy pompie jest realne osiągnięcie temperatury w domu 23-24C?? czy nie okaże się ze przy określonej temperaturze pompa powietrzna przestanie działać i przełączy się ogrzewanie prądem a takie ogrzewanie jest drogie. 1kWh z pelletu to 0,20zł a 1kWh z pompy to 0,10zł. Do kosztu kWh musisz doliczyć koszt obsługi pelletu czyli kogoś kto będzie babral się w tym syfie czyli palacza. Policz mu najniższa krajowa za godzinę pracy razy cały sezon i to podziel na ilość kWh za ogrzewanie,wtedy porównuj. Pompa p-w nagrzeje dom nawet do 50st.C nawet podczas największych mrozów. Ogrzewanie prądem nie jest drogie,jest w podobnym koszcie co gazem ziemnym i nie dużo droższe od grzania pelletem a jest najtańsze w inwestycji i biorąc pod uwagę koszt inwestycji/koszt eksploatacji jest tańsze od węgla od pelletu i od gazu ziemnego. Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAYA 17.08.2016 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 dzięki,otrzymałam taka propozycje:czy pompy powietrzne samsung SPLIT, SAMSUNG AE060JXEDEH/EU AE090JNYDEH/EU to dobry dobór?? zasobnik CWU 200LZakres prac:• montaż jednostki zewnętrznej,• montaż jednostki wewnętrznej,• połączenie między jednostkami,• podłączenie do zasobnika CWU,• podłączenie zasobnika CWU do systemu dystrybucji CWU (bezcyrkulacji (płatne dodatkowo)• podłączenie do rozdzielacza CO• rozruch pompy ciepłą• krótki instruktaż z zakresu obsługi i eksploatacji całkowity koszt 23000zł + VAT ?? na co zwrócić uwagę?? co jest ważne? w całym systemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.08.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 dzięki, otrzymałam taka propozycje: czy pompy powietrzne samsung SPLIT, SAMSUNG AE060JXEDEH/EU AE090JNYDEH/EU to dobry dobór?? zasobnik CWU 200L Zakres prac: • montaż jednostki zewnętrznej, • montaż jednostki wewnętrznej, • połączenie między jednostkami, • podłączenie do zasobnika CWU, • podłączenie zasobnika CWU do systemu dystrybucji CWU (bez cyrkulacji (płatne dodatkowo) • podłączenie do rozdzielacza CO • rozruch pompy ciepłą • krótki instruktaż z zakresu obsługi i eksploatacji całkowity koszt 23000zł + VAT ?? na co zwrócić uwagę?? co jest ważne? w całym systemie Pompa jako pompa jest ok ale zdecydowanie za drogo i czy będzie ok pod obciążenie cieplne to wątpię. Ona powinna kosztować 20 klocków z vatem i na tyle negocjuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rounder 17.08.2016 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Witam. Mam pompę ciepła galmet 200l z jedną wężownicą. Dodatkowo spory piec kaflowy z silną podkową która będzie zimą zasilać tą wężownicę w pompie ciepła. Zbiornik 200l pompy ciepła chce wykorzystać także jako pewnego rodzaju wymiennik ciepła, bo woda po przejsciu przez wężownice pompy byłaby kierowana jeszcze na grzejniki. Czyli z podkowy pieca kaflowego gorąca woda nie poszła by bezpośrednio na grzejniki jak robią wszyscy, tylko najpierw przez wężownice w pompie ciepła, potem na grzejniki i na koniec powrót do pieca kaflowego. Po co te ceregiele? Obawiam się że piec ten jest za silny żeby bezpośrednio jechać z gorąca wodą na grzejniki. A z drugiej strony jest też za silny tzn za gorący na samą taką pompę i grzejniki będą słuzyły jako taki swoisty odprowadzacz gorąca. Będzie palone drewnem więc temp bardzo wysoka. Naczynie wzbiorcze izolowane na ocieplonym strychu ma zapobiegać wybuchowi bomby. Pytanie - o ile mniej więcej stopni schładza się woda wychodząca z pieca - powiedzmy że woda ma wtedy temp. 80-85 stopni - o ile się schłodzi po przejściu przez taką wężownicę pompy gdy woda we wnętrzu pompy ma temp ok 50 stopni. I czy w ogóle taki układ będzie działał, Oczywiście latem gdy pompa sama grzeje wodę to przepływ ciepła od niej do grzejników byłby zakręcany zaworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 18.08.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 ... Pompa p-w nagrzeje dom nawet do 50st.C nawet podczas największych mrozów. ... Dajesz jak sprzedawca maści na porost włosów u łysych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raven.art 06.09.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Witam, w temacie PC jestem kompletnie "zielony" stąd kilka pytań do was. Planuje budowę domu i zastanawiam się nad CO.Jako że teraz w szeregowcu w który mieszkam używam gazu to planowałem, że w nowym domu tez zainstaluje gaz, jednak jak naczytałem się o PC to coraz bardziej skłaniam się ku temu rozwiązaniu. Mam jednak kilka dylematów dlatego chciałem się was podpytać. . i tak: - czy zmieszczę całą instalacje PC (+cwu) w kotłowni 4,4m2? (169*262cm) ? czy musiałbym powiększyć kotłownie?- jak wygląda sprawa z "awaryjnością" pomp ciepła. macie jakieś doświadczenia? pytanie dla mnie dość istotne bo sama pompa to wydatek rzędu 15-25K. a w dzisiejszych czasach towary produkuje się na ok 10 "żywotności", - jak wygląda sprawa z dostarczaniem wody, na razie na mojej ulicy wodociąg jest "w planach" także sobie jeszcze poczekam. tymczasem będę musiał wiercić studnie + Zestaw hydroforowy. czy ma to jakiś wpływ na działanie PC?- dom będę budował na wsi, gdzie przerwy w dostawach prądu zdarzają się często. będę instalował Agregat aby awaryjnie zasilać piec z pompą CO, lodówkę i oświetlenie, jaki pobór mocy trzeba zarezerwować dla PC ? Dom będzie miał ~163m2 Parter + poddasze użytkowe. z ściana phorotherm 25 + 18cm styropian. kominek grawitacyjny/z dgp (jeszcze nie zdecydowałem) jako uzupełnienie podstawowej instalacji cieplnej. P.S Jaką PC byście polecili do takiego domu? z góry dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts