plusfoto 06.09.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Cała instalacja pompy z wszystkimi elementami do tego by pracowała bez kiwnięcia palcem z twojej strony to wydatek rzędu 25 -35 K A teraz:ad1. zmieścisz bez problemuad2. dokładnie tak samo jak z samochodem lub innym urządzeniem typu lodówka, pralka, telewizor bądź komputerad3. to żaden problemad4. 2-3 kWad5. zrób OZCPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.09.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Dom będzie miał ~163m2 Parter + poddasze użytkowe. z ściana phorotherm 25 + 18cm styropian. kominek grawitacyjny/z dgp (jeszcze nie zdecydowałem) jako uzupełnienie podstawowej instalacji cieplnej. Paweł Lepiej daj YTONGa 24 cm i 15 cm styro, ściana będzie w tej samej cenie, cieńsza o 5 cm i o niego szczelniejsza i lepiej trzymająca wymiar (latwo potem to tynkować, ocieplać i prowadzić instalacje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 06.09.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Lepiej daj YTONGa 24 cm i 15 cm styro, ściana będzie w tej samej cenie, cieńsza o 5 cm i o niego szczelniejsza i lepiej trzymająca wymiar (latwo potem to tynkować, ocieplać i prowadzić instalacje). Takie durne rady lepiej zachowaj dla siebie. Do siebie dales Ytonga tylko dlatego, bo jest cieply? Sciana to element konstrukcyjny nie odpowiada za izolacyjnosc termiczna. Zapamietaj to sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.09.2016 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Takie durne rady lepiej zachowaj dla siebie. Do siebie dales Ytonga tylko dlatego, bo jest cieply? Sciana to element konstrukcyjny nie odpowiada za izolacyjnosc termiczna. Zapamietaj to sobie. Napisz że Ytong nie jest cieplejszy od silikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.09.2016 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Takie durne rady lepiej zachowaj dla siebie. Do siebie dales Ytonga tylko dlatego, bo jest ciepły? Ściana to element konstrukcyjny nie odpowiada za izolacyjnosc termiczna. Zapamietaj to sobie. Czy ja napisałem, że ma być YTONG bo jest cieplejszy od ceramiki? Gdzie ja u siebie dałem YTONGa? Mam dom z silikatów, ale dzisiaj wolałbym taki z YTONGa. Zalety YTONGa wymieniłem, czyli głównie dokładność wymiarowa i łatwa obróbka, a w porównaniu z ceramiką bezwzględnie łatwiej o szczelność takiej przegrody. Próbujesz mnie pouczać kiedy ja o tym, iż izolacyjność materiału konstrukcyjnego jest mało istotna pisałem kilka lat przed tym, zanim Ty się na tym forum pojawiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 07.09.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Planuję parterówkę ok 130m2 grzaną powietrzną pompą ciepła. Zostawiam sobie możliwość adaptacji poddasza (taka potrzeba może pojawić się 5-15 lat po wprowadzeniu). Taka adaptacja zwiększy metry użytkowe o 20-50% (taki rozrzut bo adaptacja może być częściowa). Jak to ugryźć w planowaniu ogrzewania? Planuję od razu pociągnąć tam rurki wod-kan i grzewcze i zaślepić. Ale co z mocą pompy po takiej adaptacji - będę musiał kupić nową mocniejszą? Czy warto już teraz zamontować coś większego? Wiem, że pompa = podłogówka inaczej to słaby pomysł, ale czy po takiej adaptacji grzejniki (odpowiednie, niskotemperaturowe) zdadzą egzamin? Dzięki za pomoc, może już ktoś stał przed takimi dylematami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 07.09.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Czy ja napisałem, że ma być YTONG bo jest cieplejszy od ceramiki? Gdzie ja u siebie dałem YTONGa? Mam dom z silikatów, ale dzisiaj wolałbym taki z YTONGa. Zalety YTONGa wymieniłem, czyli głównie dokładność wymiarowa i łatwa obróbka, a w porównaniu z ceramiką bezwzględnie łatwiej o szczelność takiej przegrody. Próbujesz mnie pouczać kiedy ja o tym, iż izolacyjność materiału konstrukcyjnego jest mało istotna pisałem kilka lat przed tym, zanim Ty się na tym forum pojawiłeś. Moj silikat trzymal wymiar, a jesli masz taka ekipe, ze potrafi murowac tylko z Ytonga to faktycznie wyboru zbyt duzego nie ma. Fakt, napisales "szczelniejsza" nie wiem czemu zinterpretowalem, ze cieplejsza - tutaj sry z mojej strony. Tak czy inaczej ja bym ytonga nie polecil nigdy w zyciu. Mam czesto przyjemnosc przebywac w domu z ytonga i masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.09.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Tak czy inaczej ja bym ytonga nie polecil nigdy w zyciu. Mam czesto przyjemnosc przebywac w domu z ytonga i masakra. A możesz napisać co tam takiego złego się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 07.09.2016 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 A możesz napisać co tam takiego złego się dzieje? Slychac wszystko z drugiego konca domu, a dom ma 20m z jednego kata do drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.09.2016 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 A to jakiś dziwny ten Ytong! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raven.art 08.09.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Cała instalacja pompy z wszystkimi elementami do tego by pracowała bez kiwnięcia palcem z twojej strony to wydatek rzędu 25 -35 K A teraz: ad1. zmieścisz bez problemu ad2. dokładnie tak samo jak z samochodem lub innym urządzeniem typu lodówka, pralka, telewizor bądź komputer ad3. to żaden problem ad4. 2-3 kW ad5. zrób OZC Pozdrawiam plusfoto, dzięki ! co do OZC, to profesjonalne zorbię ale dopiero jak będę miał gotowy projekt, narazie jestem na etapie koncepcyjnego. na stronce cieplowlasciwie.pl zrobiłem taki "prowizoryczny i wyszło mi: "Poniższe wyliczenia zakładają utrzymanie w domu przez całą zimę średniej dobowej temperatury 22,0°C. 7,1kW maksymalna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w "najmroźniejszy" dzień, przy średniej dobowej -20°C 3,5kW przeciętna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 1,3°C 43W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc 14 805kWh = 53GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie Tyle ciepła netto potrzebuje twój dom na cały sezon grzewczy. Zależnie od tego, czym i z jaką sprawnością będziesz grzać, ilość ciepła brutto, jaką musisz kupić w opale, będzie odpowiednio wyższa. 89kWh/m2*rok wskaźnik zużycia energii Tę wartość znajdziesz na świadectwie energetycznym budynku (nowsze takie mają). Na tej podstawie twój dom zalicza się do klasy energetycznej C Przygotowanie ciepłej wody użytkowej (CWU) Dla 4 osób, głównie prysznice, czasem wanna. 4kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU" Lepiej daj YTONGa 24 cm i 15 cm styro, ściana będzie w tej samej cenie, cieńsza o 5 cm i o niego szczelniejsza i lepiej trzymająca wymiar (latwo potem to tynkować, ocieplać i prowadzić instalacje). Dzięki za poradę, jeszcze nie zdecydowałem do końca. pomyślimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.09.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Pompa jako pompa jest ok ale zdecydowanie za drogo i czy będzie ok pod obciążenie cieplne to wątpię. Ona powinna kosztować 20 klocków z vatem i na tyle negocjuj. Ciekawe czy się udało za te 20 klocków . Ja myślę ,że powinien zażądać darmowych przeglądów na 5 lat i montażu liczników w tych 20 klockach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.09.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 plusfoto, 4kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU" y. Te 4 kW mocy to trochę beż sensu to odpowiada 2400 litrów wody na dobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raven.art 08.09.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Te 4 kW mocy to trochę beż sensu to odpowiada 2400 litrów wody na dobe być może, nie znam się dlatego pytam was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 09.09.2016 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 (edytowane) Ciekawe czy się udało za te 20 klocków . Ja myślę ,że powinien zażądać darmowych przeglądów na 5 lat i montażu liczników w tych 20 klockach. Może się uda ale kotłownia w standardzie Artura ogolona pocieniona zaoszczędzone nawet na otulinach Edytowane 9 Września 2016 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admund 09.09.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 (edytowane) Doradzicie czy iść w Pellet czy w Pompę ciepła Powietrze/woda ? Gazu nie ma, węgla nie chcę. Jaki koszt wyjdzie przy założeniu że parter podłogówka, góra grzejniki + łazienki podłogówka + wod-kan? Mam mętlik w głowie i nie wiem w co inwestować. Stan surowy zamknięty. W piwnicy też po jednym grzejniku. Edytowane 9 Września 2016 przez Admund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 09.09.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Doradzicie czy iść w Pellet czy w Pompę ciepła Powietrze/woda ? Gazu nie ma, węgla nie chcę. [ATTACH=CONFIG]366909[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]366910[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]366911[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]366912[/ATTACH] Jaki koszt wyjdzie przy założeniu że parter podłogówka, góra grzejniki + łazienki podłogówka + wod-kan? Mam mętlik w głowie i nie wiem w co inwestować. Stan surowy zamknięty. W piwnicy też po jednym grzejniku. jak pompa to nie grzejniki (jak już to duże a więc szpetne), ścienne albo podłogowe (sufitowe też działa może być na skosach np. ) ścienne i sufitowe lepiej chłodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.09.2016 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Doradzicie czy iść w Pellet czy w Pompę ciepła Powietrze/woda ?. Podłogówka wszędzie ( mozna położyć deskę Barlinecką) i PC . Węgiel i pelet to ten sam problem tylko inaczej brudzi . Na narty nie pojedziesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 11.09.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Wiem, że powielam swój własny post sprzed kilku dni, ale może ktoś będzie mógł coś doradzić. Sam nie wiem jak to ugryźć. Planuję parterówkę ok 130m2 grzaną powietrzną pompą ciepła. Zostawiam sobie możliwość adaptacji poddasza (taka potrzeba może pojawić się 5-15 lat po wprowadzeniu). Taka adaptacja zwiększy metry użytkowe o 20-50% (taki rozrzut bo adaptacja może być częściowa). Jak to ugryźć w planowaniu ogrzewania? Planuję od razu pociągnąć tam rurki wod-kan i grzewcze i zaślepić.Ale co z mocą pompy po takiej adaptacji - będę musiał kupić nową mocniejszą? Czy warto już teraz zamontować coś większego?Wiem, że pompa = podłogówka inaczej to słaby pomysł, ale czy po takiej adaptacji grzejniki (odpowiednie, niskotemperaturowe) zdadzą egzamin? Dzięki za pomoc, może już ktoś stał przed takimi dylematami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.09.2016 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 PC od razu daj taką, żeby mocy starczyło ci na góręPóki co, będzie przewymiarowana, ale to żaden problem A na górze jak nie będzie opcji podłogówki, to zrobisz klimakonwektery.Instalację na górę pociąg już teraz i zaślep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts