Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Montaż pompy ciepła, to są znaczne koszty.Poczytaj forum http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page141 , tam szereg problemów było poruszanych i można wyciągnąć wnioski dla siebie . Jest tam paru uczestników którzy posiadają ogrzewanie pompą z grzejnikami . Alternatywą jest też gaz ,jeżeli jest możliwy

Alternatywa gaz.... U mnie wyszło 12 tysiaków przyłącz. Ok. 4 tys instalacja po działce i w domu, piec 12 tysi. i co.. Mamy drogie źródło energii, masę opłat za gotowość, za przyłącz, stała zmienną itp... Skończyło się na pompie ciepła. Przyłącz jest, stale i zmienne płacę te same, a w kuchni indukcja zamiast gazu. Brak syfu i farfocli na meblach bezcenne. Gaz odpadł zanim się zaczął. Szkoda że wybudowałem komin w nadziei, że sassiedzi sa eko i będą grzać gazem. Wyłamali się wszyscy, wola gumiaki i plastik w piecu i gazownia nie zrobiła darmowego przyłącza. Wahałem się pomiędzy buforem ciepła (grzanie grzałkami przy niechęci i drewnem ze zgazowca przy checi pracy) ale interes się skończył u mnie po 6-7 latach. Wtedy to kreski przecięły się z Pompą ciepła. Jeszcze nie pracuje, lae wygląda obiecująco. KOszty względem gazu nawet nie ma co porównywać. Już polecam choć nie pracuje :)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Witam.

Nie wiem w którym wątku to napisać więc jeśli będzie to złe zapytanie proszę moda o skasowanie.

Mianowicie czy jest ktoś z forumowiczów z okolic Piaseczna, Grójca i posiada pompe ciepła P/W i pozwolił by wpaść zobaczyć i porozmawiać o tym rozwiązaniu?

Mieszkasz w dużej aglomeracji i szukasz kogoś na forum z pompą zamiast zgłosić się do sadze do jednego z kilkudziesięciu jak nie kilkuset firm z Twojego regionu żeby dali Ci namiary na swoich klientów ? Zresztą dużo więcej nie zobaczysz i nie dowiesz się poza tym,że grzeje ale to chyba nie dziwne bo to nie jest czary mary,że bez ognia jest ciepło w domu ? :DWarszawa aż tak zacofana jest,że myśli,że to czary mary ? :D
Gaz odpadł zanim się zaczął. Szkoda że wybudowałem komin w nadziei, że sassiedzi sa eko i będą grzać gazem.
No to nie dziwne,u mnie gaz odpadł za nim się zaczął i to nawet przy ogrzewaniu prądem a nie pompą :DA i komina nie mam dlatego ;) Edytowane przez Arturo72

Witam

W temacie powietrznych pomp ciepła , proszę zainteresować się pompami na CO2.

Technologia jest w Polsce nowa, ale można już takie urządzenia dostać.

Pompa ciepła na CO2 w jednym przepływie przez wymiennik ciepła podgrzewa wodę z +10°C do +65°C ze sprawnością nie do osiągnięcia dla technologii freonowych (R407,R410,R...). (mogę wytłumaczyć dlaczego)

Dla przykładu produkt dostępny już we Francji --> Sanden AquaECo COP dla A7W65 ! min. 3.2 max 3.64

Dla popularnej przez producentów normy A15/W45 COP wychodzi około 5,2 !

To jest proszę Państwa inna jakość.

COP do sprawdzenia pod adresem.(inny producent, też CO2)

http://www.enex-ref.com/eng/heat-pum...ector-co2.aspx

Proponuję poczytać o ECOCUTE, technologia z powodzeniem stosowana w Japonii, Australii.

Pierwsza instalacje chłodnicze/pompy ciepła powstały na CO2.

Ze względu na brak materiałów konstrukcyjnych poszukiwano czynników niskociśnieniowych.

Powstały bardzo dobre czynniki pod względem, chłodniczym, które z czasem uznano za szkodliwe dla środowiska.

Te które są teraz stosowane też już mają wyznaczone daty końca ich stosowania.

CO2 jest gazem naturalnym

Technologia zatoczyła koło. Dzisiaj mamy lepsze materiały, więcej wiedzy...

Pierwsza instalacje chłodnicze/pompy ciepła powstały na CO2.

Ze względu na brak materiałów konstrukcyjnych poszukiwano czynników niskociśnieniowych.

Powstały bardzo dobre czynniki pod względem, chłodniczym, które z czasem uznano za szkodliwe dla środowiska.

Te które są teraz stosowane też już mają wyznaczone daty końca ich stosowania.

CO2 jest gazem naturalnym

Technologia zatoczyła koło. Dzisiaj mamy lepsze materiały, więcej wiedzy...

Dobre a chcesz mieć "bombę" w domu. Zobacz na jakich ciśnieniach to pracuje. Mała żywotność urządzeń i droższe materiały .

Bombę masz w telefonie, komputerze, samochodzie, kuchni, łazience, szafce z chemią, itd.

Nie o to chyba chodzi ..

Urządzenia są całkowicie bezpieczne i trwałe.

Nie ma żadnego ryzyka dla użytkowników.

tia, szczególnie te

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,20819267,ostrzezenie-dla-uzytkownikow-samsungow-galaxy-note-7-firma.html#Czolka3Img

Witam.

Nie wiem w którym wątku to napisać więc jeśli będzie to złe zapytanie proszę moda o skasowanie.

Mianowicie czy jest ktoś z forumowiczów z okolic Piaseczna, Grójca i posiada pompe ciepła P/W i pozwolił by wpaść zobaczyć i porozmawiać o tym rozwiązaniu?

Witam, jak chcesz namiary na firmy, które zajmują się montażem i pokażą Ci swoje referencje to wejdź TUTAJ i wpisz swój kod pocztowy - dostaniesz listę firm, które warto zapytać o doświadczenie i referencje.

W razie pytań, jestem do dyspozycji!

Koledzy podpowiedzcie bo nie moge się dowiedzieć nic na tematach o atlanticu. (jakies hermetyczne i małomówne to towarzystwo)

Posiadam Atlantica od roku (6kw , 2 fazy)

Załączeń sprezarki ma w tej chwili 0,2/godz. Nie wiem czy to już taktowanie czy nie ale muszę się w tym sezonie przyłożyć do wyregulowania wszystkiego.

Ciepłą wodę już doszedłem aby grzać 1 raz dziennie. I to mi wystarcza.

Woda chodzi 5-6 rano.

Grzeje w taniej taryfie

Problem mam z włałczającą się PC w godzinach nie ustawionych "drogich" np. załącza się o 10,30 i tak sobie chodzi do 15.

Albo włącza się przed 19 a powinna o 22. Nie wem o chodzi. W programie CO mam wszystko ustawione tak jak powinno.

Druga sprawa. Krzywą mam 0,32 przez instalatora wrzuconą. Temp komfort zadana 20,5 st.

W domu 22,5-23,5 st. Boję się podnieść bo będę miał za ciepło.

Co robić , zjeżdzac z tą krzywą? Co z tym załlączaniem w drogiej taryfie.

Zwariuję

Wiesz - celowo poprosiłem o to zdjęcie.

Masz idealny przykład źle wykonanej instalacji.

Nie łączy się kształtek ocynkowanych z miedzią w jednej instalacji.

Oczywiście instalator ma to w poważaniu bo dla niego ma być jak najszybciej i jak najtaniej.

W okresie gwarancji nic się nie dzieje, więc problemu "nie ma"

Zostaw jak jest i czyść filtr raz w roku.

A przy najbliższej okazji wymień wszystko na miedź, plastik lub stal nierdzewną.