Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tabelka się kończy przy - 20 a pompa pracuje spokojnie do -28 tylko COP jest sporo niższe niż 2 :)

Poniżej - 20 istnieje możliwość wspomagania grzałką elektryczną..

Większość pomp ciepła ma podaną temperaturę graniczną z zapasem.

Tutaj też ma wpływ delikatnego przewymiarowania pompy bo jeżeli zwróciłeś uwagę pompa tri 11 np przy - 20 ma już 10,2 kW więc 1kW na spadło.

Poniżej temperatury wydajność spada w dół bardzo szybki COP jak i moc urządzenia.

A tak naprawdę każda pompa ciepła powietrzna ma niską wydajność poniżej - 20 i czesto wspomagają się grzałką.

Ale ile dokładnie jest godzin w roku poniżej - 20 w roku?

Dodatkowo robiąc ofertę i dobór pompy instalator może łatwo policzyć zużycie prądu i czas w jakim wspomagana pompa będzie grzałkami :)

Ja rozumiem że chodzi o tanią taryfę ale myślę że w wypadku zastosowania pompy ciepła powietrznej często nie jest brana praca na drugiej taryfie tutaj też wchodzi częściowa praca w dzień.

W wypadku gruntówki DZ nie odczuwa niskich temperatur samo w sobie aczkolwiek jeżeli zwiększa się zapotrzebowanie na ciepło w Naszym domu to za małe DZ też sprawi nam problem i pompa będzie wspierać się grzałkami :(

Wszedłem sobie na tę stronkę, przyglądnąłem wykresowi i wychodzi mi, że Excelia Tri 14 ma pełną moc do -7. Jak to jest, skoro w opisie jest, że gwarantuje do -15 kiedy to wg wykresu ma 12.4 kW mocy cieplnej?

No dlatego piszę że pompkę warto przewymiarować.

Nie tylko atlantic wszyscy inni mają

przy - 8 ma 13,81

przy - 15 ma 12,5

przy -20 ma 10,30

Dlatego instalator albo doradca z forum jeżeli mówi że wychodzi ci 11 to weź 11 robi krzywdę użytkownikowi.

Szczególnie że między 11 a 14 a 16 jest co wielkość przeskok o 1000zł netto.