JTKirk 05.11.2016 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Mniej owieczek bardziej przyjazne forum będzie. tak długo jak ty z twoją kulturą osobistą będziesz tu pisać i z twoimi ciągotkami, to nie będzie to przyjazne forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr3k_12 05.11.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Jakby miał ktoś zainstalowaną pompę od chińczyka to proszę o kontakt na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) Jakby miał ktoś zainstalowaną pompę od chińczyka to proszę o kontakt na pwWrażenia użytkownika chińczyka:moja Meeting 7KW daje rade do -6stC, przy niższych temp za bardzo sie szroni i wiecej czasu się odszranian niż grzeje. ogrzewam nią domek 70m2, latem grzeje mi ciepłą wode bijler 170l i tu sprawuje się super.podsumowując jestem zadowolony ocena 8pkt w skali 0-10pktPanowie mam problem z METTINGIEM 5KW otóż nie załącza mi się odszranianie a wymiennik cały pokryty lodem ,jakieś pomysły?sprawdziłem wszystkie ustawienia i są ok POMOCYWitam czy w waszych pompach md20 Metting często wywala błąd E06 ?Pozdrawiam Młynek GrzegorzE06-zakócenia w układzie niskiego ciśnienia pojawia pojawia się taki błąd w okolicach 0 stopnia a poniżej pompa to już tragedia odzszraniaie działa ustawione co 30min pompa nowa pracuje 1 miesiącI chyba już jasne,że tanie g..o psy jedzą ? Edytowane 5 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 05.11.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Wrażenia użytkownika chińczyka:I chyba już jasne,że tanie g..o psy jedzą ? Ooo a przed chwilą na innym temacie mówiłeś że Viessmann drogi to zastanów się czy lepsze tanie Głowno czy drogi sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.11.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Dla zainteresowanych, trochę wiedzy na temat ; SCOP , COP , SEER ; http://www.blog.karbon.com.pl/?s=scop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Ooo a przed chwilą na innym temacie mówiłeś że Viessmann drogi to zastanów się czy lepsze tanie Głowno czy drogi sprzętWidzisz róznicę miedzy 5tys.zł za chińczyka totalną tandetę,15tys.zł za markową pompę a 30tys.zł za Vieska,który ma gorsze parametry od tych markowych pomp czyli Atlantic,Panasonic,Daikin,Fujitsu,Samsung itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.11.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Jakby miał ktoś zainstalowaną pompę od chińczyka to proszę o kontakt na pw Ja montowałem kilka . We wszystkich wystąpiły te same awarie. To jest niewątpliwa zaleta ( łatwa diagnostyka) Inna sprawa ,że te markowe też często z Chin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.11.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Tak jak i produkty Apple... lub podzespoly do calkiem drogich aut... Kwestia pewnie dopilnowania, kontrola jakosci i dopilnowanie zalozonych specyfikacji. Chinczyk sam w sobie pewnie nie wykona pracy gorzej od "Kowalskiego" jak Japonczyk przypilnuje Ale właśnie w kontroli pies jest pogrzebany. Swego czasu próbowałem kontrolować, pod sprzedaż w PL, rejestratory samochodowe (taki mój konik swego czasu). W końcu stwierdziłem, że szkoda zdrowia żeby się użerać z nimi. Trzeba by tam pojechać i z batem stać nad tyłkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr3k_12 09.11.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Pytanie do znawców firmy CHIGO, Model SPLIT CHIGO 6.9kW z wymiennikiem woda/freon Czy warto się tym zainteresować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 11.11.2016 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Jakie trzeba mieć przyłącze energetyczne (ile kW) przy założeniu że będzie pompa ciepła (pewnie jakaś 7-10kW), piekarnik i płyta indukcyjna.Reszta to raczej typowy sprzęt bez znaczącego poboru przynajmniej w stosunku do powyższej trójki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 11.11.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Witam Dołóż czajnik elektryczny, żelazko, odkurzacz, grzałka w pompie i zbiorniku CW. Ja na trzech fazach mam 17 kW, zabezpieczenie przedlicznikowe 32 A. Śpię spokojnie. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo1983 13.11.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Ile trzeba liczyć za kompletny system z pompa do grzania i wody ? około 10-12kW , z ogrzewaniem podłogowym, wszystko od A do Z ?czy wychodzi dużo drozej od gazu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.11.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 (edytowane) Ile trzeba liczyć za kompletny system z pompa do grzania i wody ? około 10-12kW , z ogrzewaniem podłogowym, wszystko od A do Z ?czy wychodzi dużo drozej od gazu ?Na około to możesz sobie pobiegać dookoła domu :DMusisz znać dokładne obciążenie cieplne domu bo bez tego za dużo nikt Ci nic nie powie a watpię,że obciążenie w nowym domu masz 10-12kW no chyba,ze ok.300m2 dom.Podłogówka będzie w takiej samej cenie co ta do gazu,niczym się nie różni zatem porównuj jedynie same systemy grzewcze czyli pompa ciepła+zasobnik cwu+montaż vs przyłącze gazowe na działkę+przyłącze gazu do domu,instalacja wewnątrz domu+kocioł gazowy+montaż+ zasobnik cwu.No już widzę,że chcesz budować ok.106m2 energooszczędny to obciążenie cieplne będziesz miał na poziomie 3-4kW a tu w zupełności wystarczy :http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6587337436.html lub http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9kw-kit-wc09f3e5-i5463318929.html Całość będzie ok.5tys.zł drozsza od gazu. Edytowane 13 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.11.2016 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Arturo72 a jakie masz przyłącze elektryczne do domu. Ile kW i amperów zabezpieczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.11.2016 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Arturo72 a jakie masz przyłącze elektryczne do domu. Ile kW i amperów zabezpieczenia? Nie pamiętam już Ale wydaje mi się,że 14,2kW bo od 14kW było zabezpieczenie 25A i takie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 14.11.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 WitamMam pytanie ale raczej do Panów instalatorów. W lecie przenosiłem jednostkę zewnętrzną co związane było z wymianą gazu no i w sezonie grzewczym zauważyłem że nie odszrania się jeden chyba drugi licząc od dołu poziom radiatora . Poza tym zauważyłem że pompa na najwyższym biegu szroni się nawet przy dziesięciu ( ! ) stopniach. Czy te objawy mogą mieć związek z ilością gazu w układzie? Pompa to chińczyk sprzedawany w Juli.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo1983 14.11.2016 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 dziękuje Arturo72 ! wydaje mi się, że nawet tanie niż gaz, bo ten znowu muszę ciągnąć z 50m więc to też spore koszty jak by nie patrzyła zasobnik do tego na 3 osoby, starczy 120l-150 ? i czy taki zasobnik musi mieć dodatkowe grzałki, bo jak mniemam woda w centralnym a woda do cwu, będą miały jakieś 15-20stopni różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.11.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Ile trzeba liczyć za kompletny system z pompa do grzania i wody ? około 10-12kW , z ogrzewaniem podłogowym, wszystko od A do Z ? czy wychodzi dużo drozej od gazu ? Witam ! W naszej ofercie znajdują się zarówno pompy ciepła jak i systemy ogrzewania podłogowego. Zachęcam do wypróbowania naszej bezpłatnej wyceny TUTAJ Oczywiście podane ceny są referencyjne i można się strać o rabaty u naszych autoryzowanych dystrybutorów, które wykonują takie instalacje kompleksowo. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 18.11.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Witajcie,Przez dłuższy czas byłem zwolennikiem założenia gazu (propan z własnej butli). Decyzja podyktowana była wygodą, w miare dobrze jak na moje oko ocieplonym domem i najważniejsze - sprawdzonym rozwiązaniem. Po przebiciu się przez wszytskie tematy i dyskusji ze znajomymi, którzy pompy założyli w tym roku skłaniam się coraz bardziej ku PC PW. Oczywiście OZC będzie zrobione (napisałem już do Asolta). Dom w tej chwili SSO, na wiosnę ruszam dalej i teraz pytanie. Jeśli mielibyście wybrać PC PW z tych trzech producentów LG Therma, Panasonic, Samsung, która by to była i dlaczego ? Najwięcej w tym temacie przewinęło się chyba Panasów. Zaznaczę - nie patrzyłem i nie pytałem jeszcze o różnice cenowe tych pomp. Z ewentualnym przyszłym instalatorem będę się widział w przyszłym tygodniu. Wiem, że montują własnie te 3 marki i na te 3 marki posiadają certyfikaty i szkolenia. Dom 164 m2 użytkowej (parter + pełne piętro bez skosów)+ garaż i "kotłownia" ok 40m2 (biję się z myślami czy ogrzewać czy nie). Beton komórkowy 24 + 25 cm styro, podłoga 20 cm styro, dach 40 cm wełna. Wentylacja mechaniczna z reku, ogrzewanie 100% podłoga + drabinka w łazience z temp taka jak na podłogówce.Z góry dzięki za info czym te pompy się różnią i jaka jest ich trwałość jeśli porównamy tylko te 3 marki. Edytowane 18 Listopada 2016 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.11.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Witajcie, Przez dłuższy czas byłem zwolennikiem założenia gazu (propan z własnej butli). Jeśli mielibyście wybrać PC PW z tych trzech producentów LG Therma, Panasonic, Samsung, która by to była i dlaczego ? Najwięcej w tym temacie przewinęło się chyba Panasów. Zaznaczę - nie patrzyłem i nie pytałem jeszcze o różnice cenowe tych pomp. Dobrze kolego, że się opamiętałeś z tym gazem z butli, bo po najdalej dwóch sezonach stałbyś się największym fanem kominka z tartakiem na podwórku;) Wierz mi, wielu mam takich na wiosce:mad: Co do wyboru pompy, to każda z nich będzie OK, Panasonic jest po prostu na fali, no i sprawdzony działaniu przez wielu forumowiczów, ale ja bym nie bał się dziś kupić ani Samsunga ani LG. Kiedy ja kupowałem swojego Panasa (2013) to był to wtedy produkt dość niszowy, a się nie zawiodłem. Myślę, że podobnie byłoby z LG, czy S, bo to firmy produkujące dobre klimatyzatory, a to bardzo zbliżone technicznie urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts