Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Robia to dla autoreklamy w wiekszosci przypadkow... a nie bo maja tak dobre serce ... ;)

Moze w takim razie przedstawia min pojemnosc koniecznego bufora i uzasadnia jego istnienie w systemie przy PC P/W lub G/W Inverterowej....

Chetnie sie zapoznam z zeczowym uzasadnieniem bufora lub bufora i nadejscie zimy....lub nie ;)

Nie wnikajmy w motywy. Nawet jeśli dla autoreklamy, to co w tym widzisz złego?

O minimalnej pojemności sprzęgła/bufora było już przecież pisane przy roztrząsaniu zapotrzebowania ciepła na defrost. Inwertery P/W też przecież muszą się kiedyś rozmrażać. Z kolei pompą gruntową można ładować bufor w taniej taryfie.

W moim przypadku ,przy grzejnikach i wysokich temp grzewczych ( min poj dla defrostu ok 35 ltr ), jakoś jest do obrony argument energii do defrostu. Ale co z podłogówkami ?Wtedy energia do defrostu nie będzie miała znaczenia przy niskich temp.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to ten cały min zład- ale to można chyba ominąć stosując równoległe sterowanie pompą wtórną z PC w sprzęgle. Ale czy jest to konieczne- nie wiem.

Jest jeszcze zalecenie stosowania małego buforka podłączonego w szereg na powrocie PC- chyba Mkm to tłumaczył.

Pzdr

W moim przypadku ,przy grzejnikach i wysokich temp grzewczych ( min poj dla defrostu ok 35 ltr ), jakoś jest do obrony argument energii do defrostu.

bobrow, zapewne widziałeś filmik z mojego defrostu. Nie mam bufora, a pompa odmraża się szybko i skutecznie - znacznie lepiej niż niejedna z buforem (patrząc na statystyki jakie prezentował Andrzej), także ten argument średnio do mnie przemawia...

1. A jak sie odbywa defrost w P/W?

Podobno masz pompę? Nie wiesz jak działa?

No, ale może masz jakąś specjalną. W mojej chince wyłączają się wentylatory, przełącza sią zewór czterodrożny i wymienniki zamieniają się swoimi rolami.

A w P/P? Tez szronia... Buforow raczej nie maja ;)

Nie mam pojęcia, ale pewnie podobnie.

2. A P/W nie mozna ladowac bufora w taniej taryfie?

3. Czy ladowanie buforow itp. nie mija sie z zalozeniami pracy PC z Inverterem?

A posiadacz invertera ma inne taryfy za prąd niż posiadacz on/off?

Tylko pytam... :)

Trolujesz. :yes:

Poprosilem expertow o wytlumaczenie i uzasadnienie.... czy cos nie tak zrobilem?

Wiesz... moze mam nawet 30 napisanych ksiazek na koncie zyciowym... nie koniecznie o PC ;)

Wezmy przyklad .... PC P/P 6kW odszrania sie bez bufora, PC P/W 6kW musi juz miec bufor.... bo potem nadejdzie zima... ;)

A mechanizm jest ponoc taki sam ;)

"przełącza sią zewór czterodrożny i wymienniki zamieniają się swoimi rolami. "

Profesorze Varme ,

jeśli prosiłeś ekspertów o opinię , to trzeba było to zaznaczyć w pytaniu (wtedy nie śmiał bym pisnąć). Rozumiem ,że chciałeś ich sprawdzić -czy się "życzliwie" pośmiać z amatorów ?

Wiesz , tak też można -tylko PO CO ?

pzdr

PS

Mam nadzieję ,że książeczki udały Ci się (nie nudne i na temat , nawet inny...)

Szczerze mówiąc to ja też nigdzie nie mogę znaleźć żadnego opracowania na temat "pomocnej" roli bufora w procesie odszraniania:confused: Sprawdzałem w manualu pompy i nic takiego tam nie ma. Po wyguglowaniu wyskakują jakieś tam posty mkm, ale wiadomo, że on montuje bufory obligatoryjnie, niczego nie licząc ani nie mierząc, więc musi jakoś uzasadnić klientom wydatek dodatkowych kilkunastu stówek. Fakty są takie, że pompy PC-PW doskonale odszraniają się bez bufora, co można zaobserwować np u mnie ale i u wielu innych. Nie wspomnę już w ogóle o pompach PC-PP bo te odszraniają się doskonale i bez bufora i bez grzałki. Także, reasumując tego argumentu absolutnie nie kupuję:no:

1. Z nikogo sie nie smieje tylko pytam... i jak na razie nikt nie potrafil mi odpowiedziec i uzasadnic... ani amator ani expert.

2. Nikogo nie sprawdzam... prosilem o uzasadnienie bufora dla PC P/W z Inverterem , dlaczego? Jaka spelnia funkcje... co bedzie nie tak gdy go nie ma.

Jakos jasniej mam zadac te pytania?

Czytales moje poprzednie posty... po tym jak "zimy nie bedzie gdy jest bufor" ;)

Sam tez nie odpowiedziales tylko sie dziwisz ze zielone pytanie ( moze tylko "zyczliwie" kpisz )... a wiec prosze... chetnie przeczytam wyczerpujace uzasadnienie kilkaset litrowego bufora dla PC P/W z Inverterem. Pytam powaznie bez ironi.

To GIT (mam nadzieję ,że nie robisz mnie w przysłowiowego "kunia") !

Jako amator - z tego co wiem ,przy inwerterze bufor ciepła kilkaset litrów nie ma sensu o ile nie współpracuje z solarami czy z innym źródłem ciepła o dużej mocy.

Sam bufor o min ,ale określonej pojemności w zależności od wymagań PC może być montowany w systemie PC :

a)w obwodzie równoległym PC-system , wtedy pełni jednocześnie rolę sprzęgła hydraulicznego dopasowującego przepływy w PC i systemie.

W takim układzie zabezpieczamy ciepło do defrostu. Dodatkowo montując automatyczny odpowietrznik -odpowietrzamy układ .Tego typu buforki powinny mieć spust w dolnej części-wtedy działają jako osadniki zanieczyszczeń z systemu.Zapewniają min zład wody (rozumiem ,że w przypadku nie działającej pompy wtórnej w danym momencie)

b)w obwodzie szeregowym na powrocie PC -podobno mają zabezpieczyć energię do defrostu (nie pasuje mi to trochę). Mogą też działać jako magazyn wody przy dużych chwilowych wzrostach prędkości-np przy defrostach , aby nie wytworzyło się podciśnienie w pompie wodnej PC. Mogą dodatkowo działać j/w tj z odmulaczem.

Jest jeszcze sprawa sprzęgła hydraulicznego (nie bufor)- pojemności są zazwyczaj małe , więc nie wiem do końca jak to jest z tą energią do defrostu (może chodzi o to ,że strona pierwotna działa z chwilowymi dużymi prędkościami i wtórna nie "poda" ciepłej wody)

Co do pracy bezpośredniej , to wydaje mi się ,że jeśli przepływ nominalny jest -to defrost przebiegnie ok (może ciut dłużej niż na buforku).Po za tym podłogówka ma dużą bezwładność cieplną i z temp ok 30 st powinna spokojnie dostarczyć energii do defrostu (to zależy oczywiście od pojemności systemu). Przy grzejnikach już może być trochę gorzej (właściwie jak podłogówka będzie zimna i grzejniki-to i tak defrost potrwa dłużej i z większym zużyciem)

Generalnie uważam,że należy dopilnować parametrów zgodnych z wymogami producenta danej PC - bez udziwnień , wtedy sprawa bufora jest oczywista .Robi się wtedy tylko szczegółem technicznym, a nie dogmatem wiary buforowej (lub anty buforowej-łał takie podejście już kiedyś, gdzieś widziałem...)

To tyle .Mam nadzieję ,że nie nagmatwałem

pzdr

Jeszcze jedna sprawa : hałas przy grzejnikach.

O ile w układach bezpośrednich raczej nie ma problemu z hałasem przy przepływach 1,5-2 m3/h , o tyle przy grzejnikach już jest różnica (bardzo wyraźna).

Jeśli ktoś ma system z zanieczyszczeniami - to też wskazane jest mieć mały buforek (u mnie przy stalowych grzejnikach zbiera mi się trochę szlamu kotłowego).

Chyba wszystko...

Jeszcze z tym defrostem :

jeśli już jest bufor w ukł równoległym - to oczywiście ,że zapewnia energię do defrostu (to wynika z samego układu PC/bufor).

Funkcja ta jest przy okazji i tyle.

Jednak ta energia w buforze nie bierze się znikąd.

Trzeba ją tam najpierw dostarczyć, a potem jej ubytek związany z defrostem uzupełnić.

Kiedyś nawet próbowałem liczyć efektywność energetyczną takiego bufora do defrostu - szeregowego na rurze powrotnej.

Dla mojego przepływu nominalnego ~25 l/h i średniego czasu defrostu ok. 5 min musiałby mieć min. 100 l.

Ubytek ciepła w buforze uzupełnia oczywiście PC, jednak podgrzanie 100 l wody o co najmniej 5* to niemały wydatek (nie chce mi się teraz liczyć)

Wówczas to rachowałem i wyszło mi, że grzałka z COP=1 jest co najmniej tak samo efektywna.

W końcu machnąłem na to ręką, a życie i obserwacje wyników użytkowników odszraniających swoje PC bez udziału grzałki utwierdziły mnie w poprawności mojego rozumowania.

Pozdrawiam

Pratchawiec

CNC montuje "bufory 200 l w formie sprzęgła" bo proponuje swoim klientom 2 termostaty wewnętrzne (paddasze i parter), które sterują nie pompą ciepła, a obiegówkami po stronie wtórnej obiegu.

A czemu 200 litrów, bo pewnie cenę ma dobrą na taki baniak i zapewne używał go w dużych ilościach montując wcześniej On-off.

Zdjęcia wrzuca często, normalnego sprzęgła nie widziałem, zawsze daje 200 litrową beczke.

W moim układzie przy temp na buforze 40-45 st , zawsze mi starcza energii z buforka o pojemności 35 ltr.

To już czysta fizyka.

Natomiast kiedy przy np trybie CWU zabraknie enrgii do defrostu -akurat mój model T-capa spręża dodatkowo gaz i z niskim COP "dorobi" trochę ciepła.

pzdr

Od jednego z instalatorów: (ktos pytal o minimalna ilosc wody)

Wytyczne dla instalacji CO i kotłowni to poniżej :

1. Minimalna ilość wody w systemie wodnym wynosi 30 litrów (dla jednostek 7kW ~9kW) oraz 50 litrów (dla 12kW ~ 16kW oraz 9kW T-cap). Jeżeli warunki te nie sa spełnione przez instalacje, należy dodać dodatkowy zbiornik buforowy. Brak wymaganej ilości wody może wpłynąć na nieprawidłowe działanie procesu odszraniania lub na zbyt szybkie osiąganie parametrów przez pompę ciepła.

2. Jeżeli pojemność wody w instalacji jest większa niż 200 l to zainstalowane w pompie naczynie wzbiorcze nie bedzie w stanie skompensowac zmian objetosci wody wynikajacych ze zmian jej temperatury. Zawór bezpieczenstwa zainstalowany w pompie bedzie przepuszczał nadmiar wody. W celu zapewnienia prawidłowej pracy, nalezy zamontowac dodatkowe naczynie wzbiorcze.

3. W przypadku stosowania zbiorników CWU innych niz firmy Panasonic, należy zwrócic uwage na powierzchnie wezownicy, która w modelach 7-9 kW powinna wynosic: 1,4 m² i 1,8 m² dla zbiorników kolejno 200 l i 300 l, a w modelach 12-16 kW: m² i 2,4 m² dla zbiorników kolejno 200 l i 300 l.

4. instalacja musi posiadać możliwość dopełnienia

5. termometry na zasilaniu i powrocie

6. układ odbiorczy po stronie CO ma zainstalowane pompę lub pompy obiegowe. Jeżeli nie to należy przeprowadzić obliczenia hydrauliczne

7. montaż wykonywany zgodnie z schematem hydraulicznym w załączniku.

1.jpg

Edytowane przez Busters

CNC montuje "bufory 200 l w formie sprzęgła" bo proponuje swoim klientom 2 termostaty wewnętrzne (paddasze i parter), które sterują nie pompą ciepła, a obiegówkami po stronie wtórnej obiegu.

A czemu 200 litrów, bo pewnie cenę ma dobrą na taki baniak i zapewne używał go w dużych ilościach montując wcześniej On-off.

Zdjęcia wrzuca często, normalnego sprzęgła nie widziałem, zawsze daje 200 litrową beczke.

Przecież ten sam efekt można osiągnąć przez użycie odpowiedniego zaworu mieszającego, sterowanego termostatem lub nawet ręcznie.

Nawet w przypadku zastosowania zaworów na poszczególnych pętlach wystarczy zastoować w układze zawory róznicy ciśnien.

Trzeba natomiast wiedzieć po co i jak

Bez użycia bufora i pomp.

Pozdrawiam

Pratchawiec

1. Z nikogo sie nie smieje tylko pytam... i jak na razie nikt nie potrafil mi odpowiedziec i uzasadnic... ani amator ani expert.

2. Nikogo nie sprawdzam... prosilem o uzasadnienie bufora dla PC P/W z Inverterem , dlaczego? Jaka spelnia funkcje... co bedzie nie tak gdy go nie ma.

Jakos jasniej mam zadac te pytania?

... a wiec prosze... chetnie przeczytam wyczerpujace uzasadnienie kilkaset litrowego bufora dla PC P/W z Inverterem. Pytam powaznie bez ironi.

Z 13 tysiącami wypowiedzi to już sam powinieneś odpowiadać na takie pytania ze szczegółami. Więc może odwróćmy role: to Ty jako sceptyk udowodnij, że w każdej sytuacji i w każdej istalacji CO dodatek w postaci sprzęgła lub bufora jest absolutnie niepotrzebny lub wręcz szkodzi pompie w jej pracy.

No dawaj! :popcorn: