Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Czy mocy starczy do naładowania bufora? Tu jest haczyk. Do grzejników potrzebuję 30-50 stopni, zależnie od aury. Gdy bufor będzie za duży pompa może nie dać rady nagrzać odpowiedniej temperatury. Trzeba mądrze dobrać pojemność, albo postawić mniejszy, a w razie potrzeby dołożyć drugi.

Wpisz proszę w Google : kalkulator energii do podgrzania wody , wpisałem tam 5000 ltr/20kWPC/dt=25 st.

Wyszło ok 8h-więc na styk.Ja na Twoim miejscu kupił bym używkę ciepłomierz i pomierzył energię cieplną w różnych warunkach, szczególnie kiedy będzie większy mróz (ale nie największy, będzie tu najważniejszy ). Po takich pomiarach - w przyszłym sezonie miał byś dużą pewność co do wielkości bufora.

pzdr

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i zima bedzie ... ale tylko u tych bez buforow ;)

Wezmę kolegę CNC w obronę.

Skrót myślowy "przychodzi Zima" tyczy się instalacji poskładanych bez pomyślunku.

W ciemno mogę powiedzieć, że jeśli "na start" Pompa Ciepła nie zgłasza problemów z przepływem

Po podłączeniu do NIEZNANEJ instalatorowi instalacji podłogowej, taka instalacja będzie działać.

Problemy mogą pojawić się, gdy temperatura spadnie w pobliże tych obliczeniowych.

W tym momencie MOŻE braknąć biegów, przepływu, wyskoczy błąd i temperatura w domu zacznie spadać.

Jednocześnie w warunkach temperatur przejściowych wszystko będzie działać prawidłowo.

Witam

mam pompę ciepła powietrze - woda 9kW , zamierzam do niej zastosować zasobnik buforowy z przepływowym przygotowaniem ciepłej wody , znalazłem taki : http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/137/wgj-b-inox-z-wezownica-ze-stali-nierdzewnej czy ktoś z osób znających temat jest w stanie mi doradzić będzie dobry i da odpowiednią ilość c.w.u. , rodzina czteroosobowa . zasobnik 500 L

Pozdrawiam

Wpisz proszę w Google : kalkulator energii do podgrzania wody , wpisałem tam 5000 ltr/20kWPC/dt=25 st.

Wyszło ok 8h-więc na styk.Ja na Twoim miejscu kupił bym używkę ciepłomierz i pomierzył energię cieplną w różnych warunkach, szczególnie kiedy będzie większy mróz (ale nie największy, będzie tu najważniejszy ). Po takich pomiarach - w przyszłym sezonie miał byś dużą pewność co do wielkości bufora.

pzdr

Moje szacunki okazują się trafne. :wiggle:

Dobra rada z ciepłomierzem, ale to najprędzej na wiosnę mógłbym zrobić. Dużo zabawy z wpinaniem w instalację, a jest sezon i trzeba grzać. Do bufora mam wyprowadzone miejsca na przyłączenie i mogę to zrobić prawie bezinwazyjnie. Poza tym, po podłączeniu bufora o znanej pojemności nie będę już potrzebował ciepłomierza. Czas grzania i różnica temperatur pozwoli policzyć ciepło.

Moje szacunki okazują się trafne. :wiggle:

Dobra rada z ciepłomierzem, ale to najprędzej na wiosnę mógłbym zrobić. Dużo zabawy z wpinaniem w instalację, a jest sezon i trzeba grzać. Do bufora mam wyprowadzone miejsca na przyłączenie i mogę to zrobić prawie bezinwazyjnie. Poza tym, po podłączeniu bufora o znanej pojemności nie będę już potrzebował ciepłomierza. Czas grzania i różnica temperatur pozwoli policzyć ciepło.

Chyba nie o to mi chodziło , widzisz-na razie wiemy ,że np od 30 do 55 st w 8h naładujesz bufor (zakładając ,że stale będzie te 20kW mocy-a jak wiemy właśnie w nocy i nad ranem są najniższe temp, pytanie do jakich temp i z jaką mocą pociśnie chinka ? ).

Pytanie brzmi :

czy ta ilość ciepła wystarczy do grzania od godz 6 do 24 w średnio niskiej temp ? Dlaczego 24 , a no dlatego że jak PC w tanim prądzie ruszy o 22 -to nie zagrzejesz bufora (grzanie z bufora może być też w godz 10-22 , ale generalnie dom sobie "weźmie" tyle ciepła ile mu potrzeba ). Jest jeszcze jeden problemik-kiedy będziesz ładował bufor , to chałupa będzie się nadal wychładzać. Więc za dnia trzeba będzie uzupełnić straty za noc.Trzeba jeszcze uwzględnić straty postojowe , z izolacji.

Ciepłomierz używka , to koszt ok 100-200 zł- i na wiosnę to będzie za późno na pomiary

Tak sobie myślę , tylko

pzdr

Re _John

Dokładnie w ten sposób jaki wskazałeś, w obszernej, nie waham się użyć słowa - instrukcji dobierałem u siebie pompę obiegową.

Punkt 1 postu proponuję wytłuścić i przenieść jak startowy do nowego wątku. "Jak dobrać pompę obiegową".

Pozwoli to uniknąć młócenia plew w sprawach oczywistych.

Moja fabryczna obiegówka- to konwencjonalny Grundfoss 25-80 - takie wtedy instalowano.

Na III biegu, a na takim u mnie musiała chodzić pobierała 180 W.

Na etapie instalacji PC wymieniłem na nową, z płynną regulacją mocy. która obecnie, przy przepływach nominalnych pracuje na ok. 75 % mocy pobierając 63 W.

Mam przy tym dość duże opory, dodatkowy ciepłomierz i zawór T sterujący klimakonwektorem.

W sytuacji, gdy PC pracuje u mnie w systemie ciągłym w ciągu doby zużyłaby ponad 4 kWh.

Podstawowa rzecz, co do której nie można gdybać to poprawnie policzone całkowite opory instalacji.

Mając tę wiedzę dobór pompy obiegowej w konwencjonalnych instalacjach jest zadaniem dziecinnie łatwym.

Co do konieczności / potrzeby instalacji bufora, bez szerszego wchodzenia w problematykę można moim zdaniem wyodrębnić co najmniej trzy grupy sytuacji, w której może/ powinien/musi być stosowany:

1. Budynek z instalacją mieszaną - podłogówka / kaloryfery.

2 Modernizacja istniejącej instalacji - przy istnieniu bufora można pójść na pewne "skróty" ergo - wykonać modernizację mniejszym nakładem pracy i materiałów.

3. Niekonwencjonalne instalacje ze zróżnicowanymi oporami i zapotrzebowaniem cieplnym.

Wskazanych przypadków nie powinno się wykonywać "na oko', powinny wynikać z precyzyjnych obliczeń i projektu.

Pozdrawiam

Pratchawiec

-Ciepłomierz używka , to koszt ok 100-200 zł--:no:

Akurat , kupisz ale taki 1/2" ,z marnym przepływem wody

To zależy jak trafisz- ja kupiłem na alllegro nie montowany kamstrup (ultradźwiękowy) za 400pln z przyłączem 1", widziałem mechaniczne w tej kasie-jest ryzyko ,że są rozkalibrowane (przy używkach tak jest...)

pzdr

Poza tym, po podłączeniu bufora o znanej pojemności nie będę już potrzebował ciepłomierza. Czas grzania i różnica temperatur pozwoli policzyć ciepło.

Błądzisz

Być może błądzę od czasu do czasu , ale zazwyczaj trafiam na właściwą ścieżkę ;)

I masz rację , po zamontowaniu bufora ciepłomierz jest nie potrzebny -bo albo bufor jest wystarczający , albo za mały ...

To kto teraz zabłądził ?

Co do konieczności / potrzeby instalacji bufora, bez szerszego wchodzenia w problematykę można moim zdaniem wyodrębnić co najmniej trzy grupy sytuacji, w której może/ powinien/musi być stosowany:

1. Budynek z instalacją mieszaną - podłogówka / kaloryfery.

2 Modernizacja istniejącej instalacji - przy istnieniu bufora można pójść na pewne "skróty" ergo - wykonać modernizację mniejszym nakładem pracy i materiałów.

3. Niekonwencjonalne instalacje ze zróżnicowanymi oporami i zapotrzebowaniem cieplnym.

Moja instalacja wypełnia chyba wszystkie te punkty i obyło się bez bufora, także to w dalszym ciągu pewne uogólnienie.

IMHO, jeśli instalacji nie da się policzyć to trzeba ją pomierzyć. Bufor to droga na skróty, jak piszesz w punkcie drugim, ale moim zdaniem większym nakładem materiałów, a przede wszystkim większym kosztem, bo chyba za darmo nikt Ci nie da zbiornika i obiegówki (co najmniej). U mnie wycięto całą instalację w kotłowni i poprowadzono nową, po to żeby nie było protezowania ekogroszkowych rozwiązań i koszt tego był znacznie niższy niż bufora - to w końcu tylko kilka rurek...

Poza tym, po podłączeniu bufora o znanej pojemności nie będę już potrzebował ciepłomierza. Czas grzania i różnica temperatur pozwoli policzyć ciepło.

to twierdzenie gondoljerzy

A moja odpowiedź - błądzisz . Właściwym rozwiązaniem zawsze jest montować ciepłomierz . Takie liczenie jak proponuje gondoljerzy to tak pi razy oko , nic tutaj dokładnie nie policzy , tutaj trochę zmiennych jest , nie tylko ilość energii potrzebna do podgrzania wody , jeszcze jest np masa samego bufora (stali) straty bufora do otoczenia , trochę ciepła pewnie też rozejdzie się wod w rurach itp najlepszym rozwiązaniem jest jednak najlepiej nowy ciepłomierz , 1" w cenie ok 500 pln , on dużo tez informacji daje przy próbach właściwej, optymalnej nastawy pc .

Być może błądzę od czasu do czasu , ale zazwyczaj trafiam na właściwą ścieżkę ;)

I masz rację , po zamontowaniu bufora ciepłomierz jest nie potrzebny -bo albo bufor jest wystarczający , albo za mały ...

To kto teraz zabłądził ?

Moje zdanie jest w temacie takie- ciepłomierz jest zawsze potrzebny , bufor tylko w wypadkach zła potrzebnego .

jeśli ciepłomierz to jaki?

Hej Szefie,

moim zdaniem ultradźwiękowy , ponieważ nie ma części ruchomych ( najlepiej z funkcjami pomiaru przepływu i mocy)

Z braku laku , mogą być zwykłe mechaniczne , w obu przypadkach ( jeśli grosza szkoda) mogą być używki.

Wpięcie w system na zasadzie bypassu- tak , aby można było okresowo kontrolować COP ( no i oczywiście przy rozruchu)

Pzdr

PS

Miałem w zeszłym sezonie na stałe wpięty ciepłomierz , latem zrobiłem bypass i teraz jest ominięty ( zawsze to jakieś zawirowanie i opór)

to twierdzenie gondoljerzy

A moja odpowiedź - błądzisz . Właściwym rozwiązaniem zawsze jest montować ciepłomierz . Takie liczenie jak proponuje gondoljerzy to tak pi razy oko , nic tutaj dokładnie nie policzy , tutaj trochę zmiennych jest , nie tylko ilość energii potrzebna do podgrzania wody , jeszcze jest np masa samego bufora (stali) straty bufora do otoczenia , trochę ciepła pewnie też rozejdzie się wod w rurach itp najlepszym rozwiązaniem jest jednak najlepiej nowy ciepłomierz , 1" w cenie ok 500 pln , on dużo tez informacji daje przy próbach właściwej, optymalnej nastawy pc .

Można się zgodzić z Twoją argumentacją, tylko moim celem nie jest dokładne opomiarowanie pompy ciepła. Moim celem jest dołożenie bufora i korzystanie z taniej taryfy. Owszem, ciepłomierz może być w tym pomocny, ale nie uważam, żeby był konieczny. Straty energii przez izolację rur i bufora będę się starał ograniczyć, ale istotne dla mnie jest nagrzanie określonej ilości wody w buforze. Czy z ciepłomierzem, czy bez niego, straty będą zbliżone, czas grzania się nie zmieni, ani ilość ciepła magazynowana w wodzie też się nie zmieni.

P.S. Pompa ma przyłącza 5/4 cala.

Można się zgodzić z Twoją argumentacją, tylko moim celem nie jest dokładne opomiarowanie pompy ciepła. Moim celem jest dołożenie bufora i korzystanie z taniej taryfy. Owszem, ciepłomierz może być w tym pomocny, ale nie uważam, żeby był konieczny. Straty energii przez izolację rur i bufora będę się starał ograniczyć, ale istotne dla mnie jest nagrzanie określonej ilości wody w buforze. Czy z ciepłomierzem, czy bez niego, straty będą zbliżone, czas grzania się nie zmieni, ani ilość ciepła magazynowana w wodzie też się nie zmieni.

P.S. Pompa ma przyłącza 5/4 cala.

Ciepłomierz to tylko pomysł- chodzi o to, żeby jak najprecyzyjniej określić ten bufor (tj pojemność). Przy nietrafionym rozmiarze, wydaje mi się że to nie będzie takie chop-siup

pzdr

Ja mysle ( i jak na razie na tym sie konczy ) o Landis Gyr T230.

Niestety nie pomyslalem o tym podczas instalacji PC... zarazem i tak nie bardzo wiem jak oddzielic CO od CWU.... podlicznik pradu tego nie rozdziela.

http://www.landisgyr.eu/webfoo/wp-content/uploads/2012/09/T230_BJ13_-front_Web-300x300.jpg

Dlaczego chcesz mieć oddzielnie co i cwu ? Masz dwie PC ?