bobrow 25.11.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Czy mocy starczy do naładowania bufora? Tu jest haczyk. Do grzejników potrzebuję 30-50 stopni, zależnie od aury. Gdy bufor będzie za duży pompa może nie dać rady nagrzać odpowiedniej temperatury. Trzeba mądrze dobrać pojemność, albo postawić mniejszy, a w razie potrzeby dołożyć drugi. Wpisz proszę w Google : kalkulator energii do podgrzania wody , wpisałem tam 5000 ltr/20kWPC/dt=25 st. Wyszło ok 8h-więc na styk.Ja na Twoim miejscu kupił bym używkę ciepłomierz i pomierzył energię cieplną w różnych warunkach, szczególnie kiedy będzie większy mróz (ale nie największy, będzie tu najważniejszy ). Po takich pomiarach - w przyszłym sezonie miał byś dużą pewność co do wielkości bufora. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.11.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 No i zima bedzie ... ale tylko u tych bez buforow Wezmę kolegę CNC w obronę. Skrót myślowy "przychodzi Zima" tyczy się instalacji poskładanych bez pomyślunku. W ciemno mogę powiedzieć, że jeśli "na start" Pompa Ciepła nie zgłasza problemów z przepływem Po podłączeniu do NIEZNANEJ instalatorowi instalacji podłogowej, taka instalacja będzie działać. Problemy mogą pojawić się, gdy temperatura spadnie w pobliże tych obliczeniowych. W tym momencie MOŻE braknąć biegów, przepływu, wyskoczy błąd i temperatura w domu zacznie spadać. Jednocześnie w warunkach temperatur przejściowych wszystko będzie działać prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tozarek 25.11.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Witam mam pompę ciepła powietrze - woda 9kW , zamierzam do niej zastosować zasobnik buforowy z przepływowym przygotowaniem ciepłej wody , znalazłem taki : http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/137/wgj-b-inox-z-wezownica-ze-stali-nierdzewnej czy ktoś z osób znających temat jest w stanie mi doradzić będzie dobry i da odpowiednią ilość c.w.u. , rodzina czteroosobowa . zasobnik 500 L Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 25.11.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Wpisz proszę w Google : kalkulator energii do podgrzania wody , wpisałem tam 5000 ltr/20kWPC/dt=25 st. Wyszło ok 8h-więc na styk.Ja na Twoim miejscu kupił bym używkę ciepłomierz i pomierzył energię cieplną w różnych warunkach, szczególnie kiedy będzie większy mróz (ale nie największy, będzie tu najważniejszy ). Po takich pomiarach - w przyszłym sezonie miał byś dużą pewność co do wielkości bufora. pzdr Moje szacunki okazują się trafne. Dobra rada z ciepłomierzem, ale to najprędzej na wiosnę mógłbym zrobić. Dużo zabawy z wpinaniem w instalację, a jest sezon i trzeba grzać. Do bufora mam wyprowadzone miejsca na przyłączenie i mogę to zrobić prawie bezinwazyjnie. Poza tym, po podłączeniu bufora o znanej pojemności nie będę już potrzebował ciepłomierza. Czas grzania i różnica temperatur pozwoli policzyć ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.11.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Moje szacunki okazują się trafne. Dobra rada z ciepłomierzem, ale to najprędzej na wiosnę mógłbym zrobić. Dużo zabawy z wpinaniem w instalację, a jest sezon i trzeba grzać. Do bufora mam wyprowadzone miejsca na przyłączenie i mogę to zrobić prawie bezinwazyjnie. Poza tym, po podłączeniu bufora o znanej pojemności nie będę już potrzebował ciepłomierza. Czas grzania i różnica temperatur pozwoli policzyć ciepło. Chyba nie o to mi chodziło , widzisz-na razie wiemy ,że np od 30 do 55 st w 8h naładujesz bufor (zakładając ,że stale będzie te 20kW mocy-a jak wiemy właśnie w nocy i nad ranem są najniższe temp, pytanie do jakich temp i z jaką mocą pociśnie chinka ? ). Pytanie brzmi : czy ta ilość ciepła wystarczy do grzania od godz 6 do 24 w średnio niskiej temp ? Dlaczego 24 , a no dlatego że jak PC w tanim prądzie ruszy o 22 -to nie zagrzejesz bufora (grzanie z bufora może być też w godz 10-22 , ale generalnie dom sobie "weźmie" tyle ciepła ile mu potrzeba ). Jest jeszcze jeden problemik-kiedy będziesz ładował bufor , to chałupa będzie się nadal wychładzać. Więc za dnia trzeba będzie uzupełnić straty za noc.Trzeba jeszcze uwzględnić straty postojowe , z izolacji. Ciepłomierz używka , to koszt ok 100-200 zł- i na wiosnę to będzie za późno na pomiary Tak sobie myślę , tylko pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 25.11.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 -Ciepłomierz używka , to koszt ok 100-200 zł-- Akurat , kupisz ale taki 1/2" ,z marnym przepływem wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 25.11.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Poza tym, po podłączeniu bufora o znanej pojemności nie będę już potrzebował ciepłomierza. Czas grzania i różnica temperatur pozwoli policzyć ciepło. Błądzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 25.11.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Re _John Dokładnie w ten sposób jaki wskazałeś, w obszernej, nie waham się użyć słowa - instrukcji dobierałem u siebie pompę obiegową.Punkt 1 postu proponuję wytłuścić i przenieść jak startowy do nowego wątku. "Jak dobrać pompę obiegową".Pozwoli to uniknąć młócenia plew w sprawach oczywistych. Moja fabryczna obiegówka- to konwencjonalny Grundfoss 25-80 - takie wtedy instalowano.Na III biegu, a na takim u mnie musiała chodzić pobierała 180 W.Na etapie instalacji PC wymieniłem na nową, z płynną regulacją mocy. która obecnie, przy przepływach nominalnych pracuje na ok. 75 % mocy pobierając 63 W.Mam przy tym dość duże opory, dodatkowy ciepłomierz i zawór T sterujący klimakonwektorem.W sytuacji, gdy PC pracuje u mnie w systemie ciągłym w ciągu doby zużyłaby ponad 4 kWh. Podstawowa rzecz, co do której nie można gdybać to poprawnie policzone całkowite opory instalacji.Mając tę wiedzę dobór pompy obiegowej w konwencjonalnych instalacjach jest zadaniem dziecinnie łatwym. Co do konieczności / potrzeby instalacji bufora, bez szerszego wchodzenia w problematykę można moim zdaniem wyodrębnić co najmniej trzy grupy sytuacji, w której może/ powinien/musi być stosowany: 1. Budynek z instalacją mieszaną - podłogówka / kaloryfery.2 Modernizacja istniejącej instalacji - przy istnieniu bufora można pójść na pewne "skróty" ergo - wykonać modernizację mniejszym nakładem pracy i materiałów.3. Niekonwencjonalne instalacje ze zróżnicowanymi oporami i zapotrzebowaniem cieplnym. Wskazanych przypadków nie powinno się wykonywać "na oko', powinny wynikać z precyzyjnych obliczeń i projektu. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.11.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 -Ciepłomierz używka , to koszt ok 100-200 zł-- Akurat , kupisz ale taki 1/2" ,z marnym przepływem wody To zależy jak trafisz- ja kupiłem na alllegro nie montowany kamstrup (ultradźwiękowy) za 400pln z przyłączem 1", widziałem mechaniczne w tej kasie-jest ryzyko ,że są rozkalibrowane (przy używkach tak jest...) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.11.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Poza tym, po podłączeniu bufora o znanej pojemności nie będę już potrzebował ciepłomierza. Czas grzania i różnica temperatur pozwoli policzyć ciepło. Błądzisz Być może błądzę od czasu do czasu , ale zazwyczaj trafiam na właściwą ścieżkę I masz rację , po zamontowaniu bufora ciepłomierz jest nie potrzebny -bo albo bufor jest wystarczający , albo za mały ... To kto teraz zabłądził ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 25.11.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Te błądzisz to było raczej do mnie, ale kolega Garażowiec nie sprecyzował, co konkretnie ma na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.11.2016 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Co do konieczności / potrzeby instalacji bufora, bez szerszego wchodzenia w problematykę można moim zdaniem wyodrębnić co najmniej trzy grupy sytuacji, w której może/ powinien/musi być stosowany: 1. Budynek z instalacją mieszaną - podłogówka / kaloryfery. 2 Modernizacja istniejącej instalacji - przy istnieniu bufora można pójść na pewne "skróty" ergo - wykonać modernizację mniejszym nakładem pracy i materiałów. 3. Niekonwencjonalne instalacje ze zróżnicowanymi oporami i zapotrzebowaniem cieplnym. Moja instalacja wypełnia chyba wszystkie te punkty i obyło się bez bufora, także to w dalszym ciągu pewne uogólnienie. IMHO, jeśli instalacji nie da się policzyć to trzeba ją pomierzyć. Bufor to droga na skróty, jak piszesz w punkcie drugim, ale moim zdaniem większym nakładem materiałów, a przede wszystkim większym kosztem, bo chyba za darmo nikt Ci nie da zbiornika i obiegówki (co najmniej). U mnie wycięto całą instalację w kotłowni i poprowadzono nową, po to żeby nie było protezowania ekogroszkowych rozwiązań i koszt tego był znacznie niższy niż bufora - to w końcu tylko kilka rurek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 25.11.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Poza tym, po podłączeniu bufora o znanej pojemności nie będę już potrzebował ciepłomierza. Czas grzania i różnica temperatur pozwoli policzyć ciepło. to twierdzenie gondoljerzyA moja odpowiedź - błądzisz . Właściwym rozwiązaniem zawsze jest montować ciepłomierz . Takie liczenie jak proponuje gondoljerzy to tak pi razy oko , nic tutaj dokładnie nie policzy , tutaj trochę zmiennych jest , nie tylko ilość energii potrzebna do podgrzania wody , jeszcze jest np masa samego bufora (stali) straty bufora do otoczenia , trochę ciepła pewnie też rozejdzie się wod w rurach itp najlepszym rozwiązaniem jest jednak najlepiej nowy ciepłomierz , 1" w cenie ok 500 pln , on dużo tez informacji daje przy próbach właściwej, optymalnej nastawy pc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 25.11.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Być może błądzę od czasu do czasu , ale zazwyczaj trafiam na właściwą ścieżkę I masz rację , po zamontowaniu bufora ciepłomierz jest nie potrzebny -bo albo bufor jest wystarczający , albo za mały ... To kto teraz zabłądził ? Moje zdanie jest w temacie takie- ciepłomierz jest zawsze potrzebny , bufor tylko w wypadkach zła potrzebnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.11.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 jeśli ciepłomierz to jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.11.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Moje zdanie jest w temacie takie- ciepłomierz jest zawsze potrzebny , bufor tylko w wypadkach zła potrzebnego . Ok- kol Gondoljerzy ma niezłą zagwózdkę , moim zdaniem lepiej jest dokładnie przeanalizować temat przy takich buforzyskach Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.11.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 jeśli ciepłomierz to jaki? Hej Szefie, moim zdaniem ultradźwiękowy , ponieważ nie ma części ruchomych ( najlepiej z funkcjami pomiaru przepływu i mocy) Z braku laku , mogą być zwykłe mechaniczne , w obu przypadkach ( jeśli grosza szkoda) mogą być używki. Wpięcie w system na zasadzie bypassu- tak , aby można było okresowo kontrolować COP ( no i oczywiście przy rozruchu) Pzdr PS Miałem w zeszłym sezonie na stałe wpięty ciepłomierz , latem zrobiłem bypass i teraz jest ominięty ( zawsze to jakieś zawirowanie i opór) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 25.11.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Poza tym, po podłączeniu bufora o znanej pojemności nie będę już potrzebował ciepłomierza. Czas grzania i różnica temperatur pozwoli policzyć ciepło. to twierdzenie gondoljerzy A moja odpowiedź - błądzisz . Właściwym rozwiązaniem zawsze jest montować ciepłomierz . Takie liczenie jak proponuje gondoljerzy to tak pi razy oko , nic tutaj dokładnie nie policzy , tutaj trochę zmiennych jest , nie tylko ilość energii potrzebna do podgrzania wody , jeszcze jest np masa samego bufora (stali) straty bufora do otoczenia , trochę ciepła pewnie też rozejdzie się wod w rurach itp najlepszym rozwiązaniem jest jednak najlepiej nowy ciepłomierz , 1" w cenie ok 500 pln , on dużo tez informacji daje przy próbach właściwej, optymalnej nastawy pc . Można się zgodzić z Twoją argumentacją, tylko moim celem nie jest dokładne opomiarowanie pompy ciepła. Moim celem jest dołożenie bufora i korzystanie z taniej taryfy. Owszem, ciepłomierz może być w tym pomocny, ale nie uważam, żeby był konieczny. Straty energii przez izolację rur i bufora będę się starał ograniczyć, ale istotne dla mnie jest nagrzanie określonej ilości wody w buforze. Czy z ciepłomierzem, czy bez niego, straty będą zbliżone, czas grzania się nie zmieni, ani ilość ciepła magazynowana w wodzie też się nie zmieni. P.S. Pompa ma przyłącza 5/4 cala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.11.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Można się zgodzić z Twoją argumentacją, tylko moim celem nie jest dokładne opomiarowanie pompy ciepła. Moim celem jest dołożenie bufora i korzystanie z taniej taryfy. Owszem, ciepłomierz może być w tym pomocny, ale nie uważam, żeby był konieczny. Straty energii przez izolację rur i bufora będę się starał ograniczyć, ale istotne dla mnie jest nagrzanie określonej ilości wody w buforze. Czy z ciepłomierzem, czy bez niego, straty będą zbliżone, czas grzania się nie zmieni, ani ilość ciepła magazynowana w wodzie też się nie zmieni. P.S. Pompa ma przyłącza 5/4 cala. Ciepłomierz to tylko pomysł- chodzi o to, żeby jak najprecyzyjniej określić ten bufor (tj pojemność). Przy nietrafionym rozmiarze, wydaje mi się że to nie będzie takie chop-siup pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.11.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Ja mysle ( i jak na razie na tym sie konczy ) o Landis Gyr T230. Niestety nie pomyslalem o tym podczas instalacji PC... zarazem i tak nie bardzo wiem jak oddzielic CO od CWU.... podlicznik pradu tego nie rozdziela. http://www.landisgyr.eu/webfoo/wp-content/uploads/2012/09/T230_BJ13_-front_Web-300x300.jpg Dlaczego chcesz mieć oddzielnie co i cwu ? Masz dwie PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts