miki121 02.03.2012 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 (edytowane) Szkoda że w Anglii sprzedają je taniej niż w Polsce Ale kupiony w UK nie ma gwarancji w Polsce .... Edytowane 2 Marca 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 02.03.2012 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 (edytowane) hehhe. na koniec lamiglowka. jaka cena ale NIE polska bedzie adekwatna ;] Alfea Excelia TRI S16 .. o ile dobrze pamietam. Te 'cacko' mam nacelowane .. no chyba ze Ann na priv mi z rana podesle oferte nie odrzucenia . w sensie za Zubadana Edytowane 2 Marca 2012 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 03.03.2012 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 A tak naprawdę każda pompa ciepła powietrzna ma niską wydajność poniżej - 20 i czesto wspomagają się grzałką. Ale ile dokładnie jest godzin w roku poniżej - 20 w roku? Wiesz może jak zmusić Excelie, żeby np. włączała grzałki poniżej -10, a powyżej musi sobie radzić bez?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 (edytowane) A wam startują przy - 10???Nie możliwe, przy dobrze dobranej pompie grzałki powinny odpalić po -20 Chociaż może tak być i jest parę powodów:1. Za mała pompa;2. Wygrzewanie domu;3.Sprawdź ciśnienie czynnika chłodniczego przy za niskim pompa może nie dochodzić do określonej temperatury i załącza grzałki - na pewno będzie większe zużycie prądu;4. Błędy w nastawach pracy pompy. Edytowane 3 Marca 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.03.2012 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 A wam startują przy - 10??? Nie możliwe, przy dobrze dobranej pompie grzałki powinny odpalić po -20 dobrze dobranej. w sensie > mozesz rozwinac pojecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 pompa która ma być jedynym źródłem ciepła nie można dobrać na styk troszkę przewymiarować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.03.2012 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 pompa która ma być jedynym źródłem ciepła nie można dobrać na styk troszkę przewymiarować wiem ze kolty na wungiel kazdy tfu prawie kazy instalator przewymiarowywuje ( trudne slowo ) ...ale PCi tez? nie dam sobie glowy uciac ze .. i tez za prawdziwosc tezy, to juz w ogole bo sie nie znam ale ... chyba gdzies TU czytalem, ze przewymiarowanie PCi tak jak kotla nie jest oplacalne, czy tez bezcelowe . jakos tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 powietrzną warto gruntówki nie ale warto DZ przewymiarować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.03.2012 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 (edytowane) grunt. to miec powietrzna. ogrod mam . jak zwal tak zwal. ale jest . nie dosc ze 'czynnik kobiecy' nie bardzo wierzy w "grzanie z zimna" to jeszcze mialbym 'czynnikowi' zrujnowac to COS wypielegnowane TYMI recami? ... --> jak bedzie CIEPLO ( czytaj min. 23 ) i rzodkiewka TAKA sama wyrosnie to mozesz wrocic ))) Jakby ciepla nie bylo a rzodkiewki kupic nie mozna wiem wiem, Mile Panie, Panowie i inni, ja z innej bajki takze darujcie kasliwe komentarze Edytowane 3 Marca 2012 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Ogród dla kobiety ważna rzecz Nie warto ryzykować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.03.2012 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 rzeklbym powiedzial .. zaryzykuj ja tego nie zrobie, poza rzodkiewko-cebulko-hugowieco-to_co_rosnie sa i choinki a tych mi szkoda . Szczegolnie ze maja lata swe a nie po 2m. Tak czy siak, grunt to miec powietrze ale dalej nie wiem ki diabel rozni on/off i inverter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.03.2012 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 tak dla gawiedzi wszelkiej. jak mozna stac sie .. hmm forumowa gora ? guru? / post nabijany, nawet nie OT ... jak mykne go w 30 tematach ? x 3 dziennie ? mam dalej liczyc ... tylko naswietlam problem gawedziarzy a nie znawcow . chcac sie czegos dowiedziec o PCi zaczalem studiowac grubo ponad 2 miesiace temu ( nie patrz na rejestracje to data postu 1 ) ... masa OT i 'pogawedek' .. ale to jak na kazdum forum, TYLKO ze cos czytam , zerkam oooo gosc ma 'milion' postow, sie zna .... taaaaaaaaaaaaaa tyle i az Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 03.03.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 a zubadan tak samo jak i inni a cena 16kW z montażem około 40k A Alfea Tri 14kW z montażem i zasobnikiem CWU 300l ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.03.2012 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 a alfea tri 14kw z montażem i zasobnikiem cwu 300l ? 30k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.03.2012 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 A wam startują przy - 10??? Nie możliwe, przy dobrze dobranej pompie grzałki powinny odpalić po -20 Chociaż może tak być i jest parę powodów: 1. Za mała pompa; 2. Wygrzewanie domu; 3.Sprawdź ciśnienie czynnika chłodniczego przy za niskim pompa może nie dochodzić do określonej temperatury i załącza grzałki - na pewno będzie większe zużycie prądu; 4. Błędy w nastawach pracy pompy. miki powiedz co da sprawdzenie ciśnienia i jak to zrobić ,jak ocenić.I nie pisz ,że ja się nie znam .Pytam poważnie bo nie rozumem co może dać taki pomiar. Ja uważam ,że dopóki jest ciekła faza to ciśnienie w czasie postoju jest odpowiednie do temperatury fazy ciekłej. Duży ubytek wykryję czujnik niskiego ciśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.03.2012 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 tak dla gawiedzi wszelkiej. Jak mozna stac sie .. Hmm forumowa gora ? Guru? / post nabijany, nawet nie ot ... Jak mykne go w 30 tematach ? X 3 dziennie ? Mam dalej liczyc ... Tylko naswietlam problem gawedziarzy a nie znawcow . Chcac sie czegos dowiedziec o pci zaczalem studiowac grubo ponad 2 miesiace temu ( nie patrz na rejestracje to data postu 1 ) ... Masa ot i 'pogawedek' .. Ale to jak na kazdum forum, tylko ze cos czytam , zerkam oooo gosc ma 'milion' postow, sie zna .... Taaaaaaaaaaaaaa tyle i az gawędziarz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.03.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 rzeklbym powiedzial .. zaryzykuj ja tego nie zrobie, poza rzodkiewko-cebulko-hugowieco-to_co_rosnie sa i choinki a tych mi szkoda . Szczegolnie ze maja lata swe a nie po 2m. Tak czy siak, grunt to miec powietrze ale dalej nie wiem ki diabel rozni on/off i inverter? nasi fachowcy chyba cię nie czytają do końca on/off działa zawsze na 100% mocy. działa na zasadzie jest zapotrzebowanie na ciepło "włącz" nie ma zapotrzebowania "wyłącz" inverter sam sobie dobiera moc sprężarki czyli wydajność, w zależności od zapotrzebowania na ciepło, czyli taka sprężarka nie będzie działać cyklicznie, tylko będzie się starała pracować jak najdłużej, dostosowując swoją moc do aktualnego zapotrzebowania na ciepło. ważne też jest to że on/off włącza się z pełną mocą i wtedy potrafią wszystkie światła w domu przygasnąć, inwerter startuje pomału i się rozkręca do 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 miki powiedz co da sprawdzenie ciśnienia i jak to zrobić ,jak ocenić.I nie pisz ,że ja się nie znam .Pytam poważnie bo nie rozumem co może dać taki pomiar. Ja uważam ,że dopóki jest ciekła faza to ciśnienie w czasie postoju jest odpowiednie do temperatury fazy ciekłej. Duży ubytek wykryję czujnik niskiego ciśnienia Ubytek na poziomie 35% jest niezauważalny dla zabezpieczeń a ma duży wpływ na wydatek i żywotność urządzenia. Jeżeli nie ma na to wpływu to powiedz mi dlaczego każdy producent podaje dokładną ilość w gramach którą trzeba uzupełnić robiąc instalację dłuższą niż podana w dtr-ce mimo tego że np 2mb więcej to powiedzmy 100g to też są ułamki procent ale jednak mają wpływ. Nie obraź się hydrauli bo nie znam ciebie i nie wiem jakie masz doświadczenie zawodowe. Ale niestety uważam że pompa ciepła i układ chłodniczy to wiedza i doświadczenie chłodnicze a dz i podłogówka to hydrauliczne. Bardzo często monter to hydraulik z zerową wiedzą na temat chłodnictwa. Jeżeli nieszczelność była mała na poziomie 35% to czujnik niskiego ciśnienia nie zadziała. Nie pamiętam dokładnie ile miał ale jutro zaczynam jeden montaż i sprawdzę a z tego co pamiętam to chyba 2 lub 4 bary biorąc pod uwagę że pompa może pracować w ciśnieniach dochodzących do 30 barów z małym haczykiem - układ chłodniczy to nieszczelność powinna być sporo aby pres niski zareagował. Istotne też jest sprawdzić instalację bo załamanie na rurach też może narobić sporo problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 03.03.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 a zubadan tak samo jak i inni a cena 16kW z montażem około 40k nie pleć głupot! bo tak jak wprowadzanie klienta w błąd (niezgodność towaru z umową) tak i pomówienia podlegają pod paragraf. Magnolia mrugaj:):) Mój syn wczoraj przyszedł z religi i opowiadał co mówiła siostra i lecialo to mniej więcej tak: 'szukajcie a znajdziecie, proście a będziecie wysłuchani, pukajcie a wam otworzą...' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 03.03.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 popytalam odnośnie tego ciśnienia o ktorym dyskutujecie i otrzymalam taką informację że każde sprawdzenie ciśnienia w invertarach powoduje minimalny ubytek czynnika chłodniczego, a każdy ubytek czynnika powoduje gorszą pracę, urzadzenie jest mniej wydajne. Zgodnie ze 'sztuką' jeśli ma się wątpliwości co do ciśnienia powinno się stłoczyć cały czynnik i załadować go tyle ile zaleca producent, innej opcji nie ma chyba że ktoś chce zrobić na oko. A wiadomo 'chłop na oko w szpitalu umarł' Cisnienie o którym mowa można bez problemu zmierzyć w on/ofach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts