bobrow 25.11.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Żartowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.11.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Ups- z P/P , to lipton.Chyba tylko stoisko badawcze...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 25.11.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Można się zgodzić z Twoją argumentacją, tylko moim celem nie jest dokładne opomiarowanie pompy ciepła. Moim celem jest dołożenie bufora i korzystanie z taniej taryfy. Owszem, ciepłomierz może być w tym pomocny, ale nie uważam, żeby był konieczny. Straty energii przez izolację rur i bufora będę się starał ograniczyć, ale istotne dla mnie jest nagrzanie określonej ilości wody w buforze. Czy z ciepłomierzem, czy bez niego, straty będą zbliżone, czas grzania się nie zmieni, ani ilość ciepła magazynowana w wodzie też się nie zmieni. P.S. Pompa ma przyłącza 5/4 cala. Nie życzę Tobie źle , ale ten ciepłomierz może Tobie pokazać ,jak już się narobisz z tymi buforami , że o kant deee można to rozbić , raz że w nocy zwłaszcza w Twoim regionie zimniej jest ( mniejszy COP , zwłaszcza przy chince) dwa grzanie bufora do50*C też dużo mniejszy cop ( zwłaszcza przy chince) Wstaw sobie na tę zimę jakiś ciepłomierz , pomierz co i jak i wtedy łatwiej będzie można stwierdzić zasadność bufora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.11.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Nie życzę Tobie źle , ale ten ciepłomierz może Tobie pokazać ,jak już się narobisz z tymi buforami , że o kant deee można to rozbić , raz że w nocy zwłaszcza w Twoim regionie zimniej jest ( mniejszy COP , zwłaszcza przy chince) dwa grzanie bufora do50*C też dużo mniejszy cop ( zwłaszcza przy chince) Wstaw sobie na tę zimę jakiś ciepłomierz , pomierz co i jak i wtedy łatwiej będzie można stwierdzić zasadność bufora . Też koledze dobrze życzę- wydaje mi się , że inwestycja w używkę ciepłomierz jest najtańszym sposobem na otrzymanie potrzebnych danych ( widziałem za 200 pln- mandaty większe nieraz płacimy za głupotę na drodze..,) Może ktoś zna inny , tańszy sposób ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.11.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 VarmeJak chcesz mieć tylko zużycie to najprościej to zrobić na dwóch najtańszych licznikach :jeden pod zasilanie PC , drugi tylko pod zaw 3D od CWUWynik różnicowoChyba ,że tańszy będzie jakiś licznik z drugim wej liczącymPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 28.11.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Rozesłałem wici po wykonawcach i czekam na oferty PC PW. Jak tylko dostanę wkleję tutaj abyście ocenili czy ma to ręce i nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tozarek 30.11.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Witam mam pompę ciepła powietrze - woda 9kW , zamierzam do niej zastosować zasobnik buforowy z przepływowym przygotowaniem ciepłej wody , znalazłem taki : http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/137/wgj-b-inox-z-wezownica-ze-stali-nierdzewnej czy ktoś z osób znających temat jest w stanie mi doradzić będzie dobry i da odpowiednią ilość c.w.u. , rodzina czteroosobowa . zasobnik 500 L Pozdrawiam Sami fachowcy na forum a może jakaś drobna podpowiedź , może ktoś takie rozwiązanie ma u siebie i podzieli się opinią czy się sprawdza ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.11.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Witam mam pompę ciepła powietrze - woda 9kW , zamierzam do niej zastosować zasobnik buforowy z przepływowym przygotowaniem ciepłej wody , znalazłem taki : http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/137/wgj-b-inox-z-wezownica-ze-stali-nierdzewnej czy ktoś z osób znających temat jest w stanie mi doradzić będzie dobry i da odpowiednią ilość c.w.u. , rodzina czteroosobowa . zasobnik 500 L Pozdrawiam Sami fachowcy na forum a może jakaś drobna podpowiedź , może ktoś takie rozwiązanie ma u siebie i podzieli się opinią czy się sprawdza ??? Podpytaj się kolegi mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 30.11.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Tozarek Nie będzie to rozwiązanie efektywne. Żeby grzać przepływowo CWU poprzez bufor musiałbyś utrzymywać w nim temperaturę o co najmniej kilka stopni wyższą niż oczekiwana temp. CW.Załóżmy że ok. 50*.Sprawność energetyczna PC spada dość drastycznie wraz ze wzrostem temp. górnego źródła - tu wody w buforze. O innych implikacjach nie wspomnę.Nie bez powodu PC przeznaczona jest głównie do ogrzewania niskotemperaturowego.Temat był wielokrotnie na forum wałkowany. Nic nowego nie wymyślę. Rozwiązanie; Klasyczny zbiornik CW, może a nawet powinien być w całości nierdzewny. Z odpowiedniej długości i powierzchni wymiany wężownicą, jedną lub dwiema.Odpowiednia izolacja rur CW i ew.cyrkulacji. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.11.2016 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Klasyczny zbiornik CW, może a nawet powinien być w całości nierdzewny. tak, tylko że te z nierdzewki, to już chyba inna półka cenowa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.11.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Raczej na pewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 04.12.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Panowie, OZC już jest, wychodzi z niego, że do samego CO pompa 7kw ( o ile dobrze wyczytałem ). Doliczając CWU 250-300 L, uważam, że PC 9kw wystarczy. Pewnie padnie na samsunga lub panasonica. Co myślicie ? Teraz jeszcze pytanie - warto pchać się w 3 fazową T-CAP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 04.12.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Nie warto. Dobry instalator podłączy 1 fazowego jak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 04.12.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Nie warto. Dobry instalator podłączy 1 fazowego jak 3 Rozwin prosze mysl bo nie bardzo umiem sobie to wyobrazic. Cienki jestem w te klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.12.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Z tym podłączeniem to pewnie chodzi , że pod różne fazy podłączy się poszczególne sekcje zasilania PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 04.12.2016 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Np grzałkę osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.12.2016 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Raczej na pewno... specjalnie poruszyłem ten temat, bo we wszelkiej maści wycenach, mających pokazać jak to jest tanio, liczy się te najtańsze zasobniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 05.12.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Np grzałkę osobno Teraz kumam. Musze jeszcze porownac specyfikacje 1 fazowej z 3 fazowa czy one sie wydajnoscia roznia. Bo jesli sie nie roznia to jaki jest sens ladowac sie w 3 fazowa ? U mnie jakis tam plan podlaczenia PC byl z tylu glowy i zalozylem bezpiecznik 25A. Z tego co wyczytalem to wystarczy nawet do jednofazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.12.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Teraz kumam. Musze jeszcze porownac specyfikacje 1 fazowej z 3 fazowa czy one sie wydajnoscia roznia. Bo jesli sie nie roznia to jaki jest sens ladowac sie w 3 fazowa ? U mnie jakis tam plan podlaczenia PC byl z tylu glowy i zalozylem bezpiecznik 25A. Z tego co wyczytalem to wystarczy nawet do jednofazowej. Parametry t-capów są takie same (copy)- w moim przypadku dla 9kW PC musiał być duży bezpiecznik , przy mniejszej PC +podłączenie do układu 3fazowego -pewnie będzie ok. pzdr PS info o przyłączu masz w katalogu-możesz sobie ściągnąć od wielu firm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.12.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Witam, pisałeś może o wycene do ? Montowali mi PC w 2015, jestem zadowolony, a sam dość długo szukałem wykonawcy Dwa posty i .... Śmierdzi na kilometr... Edytowane 5 Grudnia 2016 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts