Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Parametry t-capów są takie same (copy)- w moim przypadku dla 9kW PC musiał być duży bezpiecznik , przy mniejszej PC +podłączenie do układu 3fazowego -pewnie będzie ok.

pzdr

PS

info o przyłączu masz w katalogu-możesz sobie ściągnąć od wielu firm

U mnie główne zabezpieczenie ma 25A więc nawet na jednofazowej nie powinno być problemu. Czyli mam rozumieć, że 1 fazowa od 3 fazowej rózni się tylko i wyłącznie sposobem podłączenia ?

U mnie główne zabezpieczenie ma 25A więc nawet na jednofazowej nie powinno być problemu. Czyli mam rozumieć, że 1 fazowa od 3 fazowej rózni się tylko i wyłącznie sposobem podłączenia ?

Ok-sprawdziłem w katalogu dla t-cap 9kW :

dla 1f zabezp 30A

dla 3f zabezp 16 A

Dodam coś z życia , kiedy uruchomiłem swoją PC-to kilka razy nastąpiło przeciążenie i zadziałały główne "esy".Okazało się ,że miałem 25A w rozdzielni - należało dać 32A.

A dlaczego ? A no dlatego ,że PC nie jest jedynym urządzeniem elektrycznym w domu -linie są niesymetrycznie obciążane.

Dlatego właśnie należy mieć wyraźną rezerwę na zabezpieczeniu głównym.

pzdr

Ok-sprawdziłem w katalogu dla t-cap 9kW :

dla 1f zabezp 30A

dla 3f zabezp 16 A

Dodam coś z życia , kiedy uruchomiłem swoją PC-to kilka razy nastąpiło przeciążenie i zadziałały główne "esy".Okazało się ,że miałem 25A w rozdzielni - należało dać 32A.

A dlaczego ? A no dlatego ,że PC nie jest jedynym urządzeniem elektrycznym w domu -linie są niesymetrycznie obciążane.

Dlatego właśnie należy mieć wyraźną rezerwę na zabezpieczeniu głównym.

pzdr

Niezły z Ciebie wyjadacz w kwestii Panasa :)

30 A dla jednofazowego - rozumiem, że chodzi o główny bezpiecznik w skrzynce elektrycznej z licznikiem głównym ? Jeśli tak jest to u mnie będzie problem i nalezałoby wtedy sprawdzić czy przypadkiem energetyka nie skasuje tyle samo za zmianę umowy co ewentualna dopłata do PC.

Dostałem kolejną wycenę. Panasa wkleiłem w temacie Panasa, tutaj jest samsung :

I MATERIAŁY

1. Jednostka AE090JXEDEH/AE090JNYDEH/EU 9,0/8,0kW 230V 22.690,-

2. Grzałka tacy ociekowej MHC-015EE 230,-

3. Podgrzewacz ciepłej wody użytkowej 300L 5.700,-

urządzenia razem netto 28.620,-

rabat 25% 7.155,-

po rabacie netto 21.465,-

4. Rury do 10mb,filtry,zawory 1.500,-

5. Mocowanie 1 szt x 350,- 350,-

6. Materiały elektroinstalacyjne,montażowe 450,-

7. Materiały pomocnicze 300,-

Materiały razem netto 24.065,-

II ROBOCIZNA

1. Montaż jednostki zewnętrznej

2. Montaż modułu hydraulicznego

3. Montaż instalacji wodnej

4. Prace elektroinstalacyjne

5. Rozruch i włączenie do eksploatacji

Robocizna razem netto: 1.900,-

Łączny koszt usługi netto: 25.965,-PLN+8%VAT.

Zaznaczam, że to sa jeszcze oferty bez zadnych negocjacji. Ciekaw jestem jak wyjdzie tamten panas jak dostanę kpl informacji. Wkurzające jest to, że każdy przysyła oferty niepełne, o wszytsko trzeba pytać. Jak ja bym w swojej branży tak robił to pewnie dawno bym klientów stracił...

Mam jeszcze jedna ofertę na P, ale jest zupełnie niekompletna - nie a nawet info czy jest to 3 fazowa czy 1 fazowa. Podobno jest na tyle nowa ze nie maja jezcze karty katalogowej :) :) :) cena za calosc tez ok 25k netto.

30 A dla jednofazowego - rozumiem, że chodzi o główny bezpiecznik w skrzynce elektrycznej z licznikiem głównym ? Jeśli tak jest to u mnie będzie problem i nalezałoby wtedy sprawdzić czy przypadkiem energetyka nie skasuje tyle samo za zmianę umowy co ewentualna dopłata do PC.

No nie do końca -te 30A to na zabezpieczeniu PC , a przed należy dać większy.

pzdr

PS

uproszczony rachunek : Pmax PC=5,2kW dla 55st/-15st out, U=230VAC , czyli P=UxI , czyli I=P/U , tj I=5200/230=22A .Do tego moc grzałki .

Nie wnikając w szczegóły są jeszcze piki-sriki itp , czyli w skrócie mniejszy 25A może nie startczyć

Panasonic T-CAP 9kW 1fazowy działa na bezpieczniku B20/3, nie trzeba mieć 30A.

Wystarczy bezpiecznik B20 3 fazowy i hula aż miło.

Gość Arturo72
Wkurzające jest to, że każdy przysyła oferty niepełne, o wszytsko trzeba pytać. Jak ja bym w swojej branży tak robił to pewnie dawno bym klientów stracił...
Nie raz pisałem,że większość firm bazuje i opiera swoje oferty na "ciemniakach" wchodzących do pierwszego z brzegu salonu z autami i krzyczącego od progu "toto chce na czterech kółkach" :DJak taki handlowiec widzi kogoś kto chce "toto" to mu wciska kity i nie potrzebne rzeczy bo z tego ma płacone przeciez...A taki "ciemniak" wychodzi zadowolony z salonu bo ma "toto" z czterema kólkami :DAle gdyby taki "nie ciemniak" wszedł do tegoż salonu i zażądał sobie konkretne auto z konkretnym silnikiem,z konkretnym wyposażeniem wiedzącym ile za taki konkret zapłaciłby w salonie obok to kupiłby nie "toto" a faktycznie auto które potrzebuje za kwotę o wiele niższą od w/w "ciemniaka" Edytowane przez Arturo72

Nie raz pisałem,że większość firm bazuje i opiera swoje oferty na "ciemniakach" wchodzących do pierwszego z brzegu salonu z autami i krzyczącego od progu "toto chce na czterech kółkach" :DJak taki handlowiec widzi kogoś kto chce "toto" to mu wciska kity i nie potrzebne rzeczy bo z tego ma płacone przeciez...A taki "ciemniak" wychodzi zadowolony z salonu bo ma "toto" z czterema kólkami :DAle gdyby taki "nie ciemniak" wszedł do tegoż salonu i zażądał sobie konkretne auto z konkretnym silnikiem,z konkretnym wyposażeniem wiedzącym ile za taki konkret zapłaciłby w salonie obok to kupiłby nie "toto" a faktycznie auto które potrzebuje za kwotę o wiele niższą od w/w "ciemniaka"

Cześć Arturo,

wnioskuję ,że "odsiedziałeś" swoje (na "karnym jeżyku" ?)- to sobie znowu będziemy dyskutować?

pzdr

PS

Podał byś koledze wszystkie swoje tajne/pufne Nicki -to by się lepiej gawędziło (znam z zapasowych tylko jeden...)

Pamiętaj- tylko grzecznie

Oferta na Panasa 9kw 1 faza T-CAP, KIT-WXC09F3E5

Bufor 50l, panasonic na powrocie

CWU 300 L elektromet

Pompa cyrkulacyjna WILO

Grupy bezpieczeństwa + naczynia wzbiorcze

Zawor 3-drogowy Honeywell V4044F1034

Rury, kształtki, zawory filtry itp.

Instalacja freonowa

Przewody elektryczne sterownicze

Uchwyt pod agregat

Wykonanie bruzd i otworów

Uruchomienie instalacji + rejestracja gwarancji u producenta.

CENA ; 26592 + 8% VAT = 28719,36

Dość długo już wałkuje tego instalatora i mam wrażenie, że jest dość dobrze zorientowany w temacie. Montują od 3 lat w granicach 5-12 PC rocznie.

Oczywiście pytałem o bufor itp stwierdził, że przy mojej instalacji można z niego zrezygnować (choć Panasonic niby zaleca). Będę chciał dołożyć termostat pokojowy używany do 2T w formie awaryjnego pomiaru temp w domu (termostat włączy PC przy odpowiedniej temp pomimo, że okienka zezwalają tylko na 2 T).

Co Panowie o tym myślą ? Jak z cena i komponenty ?

Oferta na Panasa 9kw 1 faza T-CAP, KIT-WXC09F3E5

Bufor 50l, panasonic na powrocie

CWU 300 L elektromet

Pompa cyrkulacyjna WILO

Grupy bezpieczeństwa + naczynia wzbiorcze

Zawor 3-drogowy Honeywell V4044F1034

Rury, kształtki, zawory filtry itp.

Instalacja freonowa

Przewody elektryczne sterownicze

Uchwyt pod agregat

Wykonanie bruzd i otworów

Uruchomienie instalacji + rejestracja gwarancji u producenta.

CENA ; 26592 + 8% VAT = 28719,36

Dość długo już wałkuje tego instalatora i mam wrażenie, że jest dość dobrze zorientowany w temacie. Montują od 3 lat w granicach 5-12 PC rocznie.

Oczywiście pytałem o bufor itp stwierdził, że przy mojej instalacji można z niego zrezygnować (choć Panasonic niby zaleca). Będę chciał dołożyć termostat pokojowy używany do 2T w formie awaryjnego pomiaru temp w domu (termostat włączy PC przy odpowiedniej temp pomimo, że okienka zezwalają tylko na 2 T).

Co Panowie o tym myślą ? Jak z cena i komponenty ?

Witaj ,

wiesz co , tak patrzę na oferty Panasa i Samsunga -są zbliżone .Porównywałeś parametry dla tych samych warunków ?

pzdr

PS

Chyba najsłabszym punktem oferty Samsunga jest brak większej "zbiorowej" wiedzy , nie wiem jaka jest sprzedaż-ale jest chyba mało opinii o tym sprzęcie (w przeciwieństwie do Panasa)

Witaj ,

wiesz co , tak patrzę na oferty Panasa i Samsunga -są zbliżone .Porównywałeś parametry dla tych samych warunków ?

pzdr

PS

Chyba najsłabszym punktem oferty Samsunga jest brak większej "zbiorowej" wiedzy , nie wiem jaka jest sprzedaż-ale jest chyba mało opinii o tym sprzęcie (w przeciwieństwie do Panasa)

Widzisz nad tym samym sie zastanawiam. Czytam o Panasie juz dlugo i w zasadzie wiekszosc postow jest o ustawieniach. Nikt nie mial jakichs powazniejszych awarii itp a uzytkownikow tu jest sporo i to przemawia za wybraniem P. Szukalem cos o samsungach ale generalnie nie ma nic. Nurtuje mnie tylko to czy nie ma bo to malo popularne PC w PL poki co czy nie ma bo sa na tyle proste w obsludze ze nikt nie ma z nimi problemow. Czekam caly czas na wycene od goscia u ktorego samsunga ogladalem. Sterownik jest duzo przyjemniejszy niz w panasie, ale ja wychodze z zalozenia zeby zalozyc i zapomniec a nie grzebac bez celu :)

A napisze ktoś może coś ciekawego na PCpw LG therma V wpadła mi w oko i nie wiem czy warto się zastanawiać. Ktoś ma?

Ten u ktorego ogladalem Samsunga montuje teoretycznie tez LG - sa to podobno tez niezle PC ale on osobiscie stawia samsunga na pierwszym miejscu, delikatnie oczerniajac Panasa ze wzgledu ze gdzies tam cos serwisowal i byl problem z defrostami - sadze ze jeszcze jest za cienki i po prostu nie byl w stanie dobrac na szybko ustawien. LG z tego zestawienia jest najtansze.

Ja w tym roku zamontowałem u siebie pompę Toshiba Estia Powerful + zbiornik ACV 210L. Opinii o niej bardzo mało, ale wychodzą one spod rąk Carriera czyli potentata produkującego Air coolery. Zachęciło mnie też do tego wsparcie serwisowe, przy Panasie nie miałbym takiej pewności.

Ja w tym roku zamontowałem u siebie pompę Toshiba Estia Powerful + zbiornik ACV 210L. Opinii o niej bardzo mało, ale wychodzą one spod rąk Carriera czyli potentata produkującego Air coolery. Zachęciło mnie też do tego wsparcie serwisowe, przy Panasie nie miałbym takiej pewności.

Coś takiego?

http://www.toshiba-estia.com.pl/katalog/zestawy-pomp-ciepla/zestawy-pomp-ciepla-11,2-kw/97-estia-11,2-kw-z-nagrzewnic%C4%85-3-kw-acv-210l.html

Napisz coś więcej jak możesz?

Jakieś dane moc/COP przy +7, +2, -7, -15 C.

Cenę, o ile możesz, widziałeś gdzieś w akcji, rozmawiałeś z kimś kto ma i eksploatuje?

Z góry dzięki, pzdr