Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

tylko że jest coś takiego jak softstart, a on/offy coraz częściej mają coraz mniejszą moc, że nie jest to żadnym problemem

Oczywiście jest coś takiego jak łagodny rozruch - nie wszyscy produceńci to stosują ale to i tak nie jest tak miłe jak dla invertera.

Ja odpsiałem wczoraj Magnoli18 na priva zamiast na forum - bo mi się pokićkało :)

ON/OFF - sprężarka o wysokim prądzie rozruchu, pracująca na pełnej wydajności na której się włącza i wyłącza po uzyskaniu zadanie temperatury - stosowana przede wszystkim w rozwiązaniach gruntowych i tanich chińskich powietrznych.

INVERTER - sprężarka z płynna modulacją startująca od na niskiej wydajności i stopniowo wchodząca na obroty. Moc pracy sprężarki jest dopasowany do zapotrzebowania. Sprężarka jest cichsza i mniej prądu zajada :)

Inverter stosowany w pompach powietrznych tzn. powietrze - woda, powietrze - powietrze przede wszystkim

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie pleć głupot! bo tak jak wprowadzanie klienta w błąd (niezgodność towaru z umową) tak i pomówienia podlegają pod paragraf.

Magnolia mrugaj:):):)

Mój syn wczoraj przyszedł z religi i opowiadał co mówiła siostra i lecialo to mniej więcej tak: 'szukajcie a znajdziecie, proście a będziecie wysłuchani, pukajcie a wam otworzą...'

Nie plece głupot bo wiem jaki u magnoli jest montaż i wiem ile jest instalacji i wiem że jest sporo hydrauliki do przerobienia a jeżeli koleżanka nie wie to niech nie pisze głupot.

Ceny podane przez dystrybutora Mitsubishi Electric Polska:

1. MONO-HRP ZUBADAN 9,2kW - 10145 euro netto

2. MONO-HRP ZUBADAN 12,9kW - 10600 euro netto

3. MONO-HRP ZUBADAN 14,00kW - 11610 euro netto

Dalej mam pisać??

Jeżeli jesteś osobą która sprzedaje te pompy to znasz upust dla firm??

Jak nie znasz to powiedz napiszę Tobie to

A tak szczerze to z tego co pamiętam Zubadan w polskiej ofercie nie ma - przynajmniej w cennich pompy 16kW jest w ofercie pomp 16 ale z serii POWER INVERTER

w komplecie z jednostką bez zasobnika ciepłej wody katalogowo kosztuje 10206 euro netto.

Ale jeżeli powiesz że power inverter to to samo co zubadan :)

Edytowane przez miki121

A wam startują przy - 10???

Nie możliwe, przy dobrze dobranej pompie grzałki powinny odpalić po -20

Chociaż może tak być i jest parę powodów:

1. Za mała pompa;

2. Wygrzewanie domu;

3.Sprawdź ciśnienie czynnika chłodniczego przy za niskim pompa może nie dochodzić do określonej temperatury i załącza grzałki - na pewno będzie większe zużycie prądu;

4. Błędy w nastawach pracy pompy.

Ad1. Pompa nie może być za mała, zapotrzebowanie wyliczone 8,5 kW pompa 14.

Ad2. Pompa zainstalowana w grudniu więc to może być wygrzewanie budynku.

Ad3. Nie wiem jak sprawdzić ciśnienie faktycznie pompa na moje oko nie dochodziła do zadanych temperatur (ale ja tam jeszcze nie mieszkam więc nie jestem w 100% w stanie sprawdzić czy osiągała czy nie, inna sprawa że instalator twierdzi, że grzałki są w zbiorniku CWU a w pompie nie ma, no i na przewodzie łączącym jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną z czynnikiem chłodniczym wyczułem przy połączeniu olej, znaczy wyciek był, tylko nie wiem czy przy napełnianiu czy później, na moją uwagę na ten temat instalator dokręcił chyba zawór, więc nie wiem co zrobić)

Ad4. Jak sprawdzić błędy w nastawieniu.

popytalam odnośnie tego ciśnienia o ktorym dyskutujecie i otrzymalam taką informację że każde sprawdzenie ciśnienia w invertarach powoduje minimalny ubytek czynnika chłodniczego, a każdy ubytek czynnika powoduje gorszą pracę, urzadzenie jest mniej wydajne. Zgodnie ze 'sztuką' jeśli ma się wątpliwości co do ciśnienia powinno się stłoczyć cały czynnik i załadować go tyle ile zaleca producent, innej opcji nie ma chyba że ktoś chce zrobić na oko. A wiadomo 'chłop na oko w szpitalu umarł' :)

Cisnienie o którym mowa można bez problemu zmierzyć w on/ofach

A powiedz dokładnie jaki??

Jeżeli jest prawdopodobne to jak radzisz odciągnąć całość i naładować z tabliczką producenta czy sprawdzić ciśnienie pracy???

Ad1. Pompa nie może być za mała, zapotrzebowanie wyliczone 8,5 kW pompa 14.

Ad2. Pompa zainstalowana w grudniu więc to może być wygrzewanie budynku.

Ad3. Nie wiem jak sprawdzić ciśnienie faktycznie pompa na moje oko nie dochodziła do zadanych temperatur (ale ja tam jeszcze nie mieszkam więc nie jestem w 100% w stanie sprawdzić czy osiągała czy nie, inna sprawa że instalator twierdzi, że grzałki są w zbiorniku CWU a w pompie nie ma, no i na przewodzie łączącym jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną z czynnikiem chłodniczym wyczułem przy połączeniu olej, znaczy wyciek był, tylko nie wiem czy przy napełnianiu czy później, na moją uwagę na ten temat instalator dokręcił chyba zawór, więc nie wiem co zrobić)

Ad4. Jak sprawdzić błędy w nastawieniu.

Co do wygrzewania domu to byłoby najbardziej prawdopodobne zmierz temperaturę na zasilaniu i na powrocie.

Co do nieszczelności jeżeli instalator zrobił próbę szczelności azotem na około 20 barów to po uruchomieniu pompy nie mógł być żaden inny wyciek co innego jeżeli wykonał tylko próżnie na zegarach z 20 minut to mogło mu gdzieś mu tam powolutku ulatywać.

Ale tak na poważnie ilu instalatorów robi próbę próżniową i ciśnieniową i ilu używa elektroniczne manometry??

Oczywiście jest coś takiego jak łagodny rozruch - nie wszyscy produceńci to stosują ale to i tak nie jest tak miłe jak dla invertera.

Ja odpsiałem wczoraj Magnoli18 na priva zamiast na forum - bo mi się pokićkało :)

ON/OFF - sprężarka o wysokim prądzie rozruchu, pracująca na pełnej wydajności na której się włącza i wyłącza po uzyskaniu zadanie temperatury - stosowana przede wszystkim w rozwiązaniach gruntowych i tanich chińskich powietrznych.

INVERTER - sprężarka z płynna modulacją startująca od na niskiej wydajności i stopniowo wchodząca na obroty. Moc pracy sprężarki jest dopasowany do zapotrzebowania. Sprężarka jest cichsza i mniej prądu zajada :)

Inverter stosowany w pompach powietrznych tzn. powietrze - woda, powietrze - powietrze przede wszystkim

w kontekście do zażutów 'bełkotu marketingowego' do pomp które polecasz napisałeś

"a zubadan tak samo jak i inni a cena

16kW z montażem około 40k"

i dlatego napisałam nie pleć głupot, że Mitsubischi o Zubadanie piszą brednie. Nie jesteś tutaj anonimowy i pomówienie tego typu moze różnie się skończyć. Mam w domu zamontowane rejestratory i widzę że to co zostalo napisane tak tez jest. Zero upiększania! Nie mam pojęcia jaki montaż i ile instalacji ma magnolia zreszto moja wypowiedx nie dotyczyła żadnej instalacji a tego co piszesz. Jeśli podpierasz się jakąś marką to wiedz ze klient końcowy pod ta marką widzi Ciebie z imienia i nazwiska , a nie firmę X która znajduje się w Warszawie czy innym wielkim mieście i to Ty w efekcie koncowym za to odpowiadasz. Niestety to Ty proponując daną rzecz zgadzasz się pośrednio z tym co mówią marketingowcy firmy X, to swego rodzaju podpis (według mego mniemania) No bo jesli jest inaczej to dziwie sie klientowi ktory z Tobą rozmawia jaką dostawcą i Ty mu mówisz że bełkot marketingowy a produkt to dwie różne sprawy to ja jako klient pytam. O CO KAMAN? Przecież firma X mówi tak , a pan Kowalski mówi inaczej o tej firmie. SOOORY dla mnie taka firma x i Pan Kowalski stracili w takiej sytuacji na wartości. Druga sprawa jeśli klient uwierzy w ów bełkot marketingowy firmy X kupi, zamontujesz i okazuje się ze moc zamala to co powiesz sory ale to wina marketingowców?

w kontekście do zażutów 'bełkotu marketingowego' do pomp które polecasz napisałeś

"a zubadan tak samo jak i inni a cena

16kW z montażem około 40k"

i dlatego napisałam nie pleć głupot, że Mitsubischi o Zubadanie piszą brednie. Nie jesteś tutaj anonimowy i pomówienie tego typu moze różnie się skończyć. Mam w domu zamontowane rejestratory i widzę że to co zostalo napisane tak tez jest. Zero upiększania! Nie mam pojęcia jaki montaż i ile instalacji ma magnolia zreszto moja wypowiedx nie dotyczyła żadnej instalacji a tego co piszesz. Jeśli podpierasz się jakąś marką to wiedz ze klient końcowy pod ta marką widzi Ciebie z imienia i nazwiska , a nie firmę X która znajduje się w Warszawie czy innym wielkim mieście i to Ty w efekcie koncowym za to odpowiadasz. Niestety to Ty proponując daną rzecz zgadzasz się pośrednio z tym co mówią marketingowcy firmy X, to swego rodzaju podpis (według mego mniemania) No bo jesli jest inaczej to dziwie sie klientowi ktory z Tobą rozmawia jaką dostawcą i Ty mu mówisz że bełkot marketingowy a produkt to dwie różne sprawy to ja jako klient pytam. O CO KAMAN? Przecież firma X mówi tak , a pan Kowalski mówi inaczej o tej firmie. SOOORY dla mnie taka firma x i Pan Kowalski stracili w takiej sytuacji na wartości. Druga sprawa jeśli klient uwierzy w ów bełkot marketingowy firmy X kupi, zamontujesz i okazuje się ze moc zamala to co powiesz sory ale to wina marketingowców?

Nie jest tak.

Po pierwsze dobieram moc pomp sam i nie czytam ulotek reklamowych dla klienta tylko dtr-ki w których są podane dokładne dane do dokładnych urządzeń i na tym się opieram a nie na reklamie.

Nie mam wpływu a ni żaden instalator w Polsce na to co piszą w ulotkach firmy produkujące pompy ciepła.

Ja ma zasadę że robię dobór pompy i podpisuję z klientem umowę na to co sprzedaje i mówię mu o realnych rzeczach a nie marketingu.

Nie mam złego zdania o ME - nawet sprzedaje ich produkty jak zauważyłaś np w mojej stopce pod postami.

To 16kW rzeczywiście zamiast napisać 14 napisałem 16.

A jeżeli chodzi o moc to firma chyba ponosi odpowiedzialność za swoje czyny??

Ja robię dobór i każdą pompę powietrzną przewymiarowuję.

Co do anonimowości to jak widzisz mam płatne konto a nie jak większość prywatne bo chcę to robić oficjalnie.

A każdy producent pisze na ulotce albo katalogu

Producent zastrzega sobie możliwość zmian w dowolnym czasie i bez zawiadomienia :)

Edytowane przez miki121

tylko że jest coś takiego jak softstart, a on/offy coraz częściej mają coraz mniejszą moc, że nie jest to żadnym problemem

moc raczej będzie zależeć od wielkości pompy, dla domów mało litrowych i małych ok, ale dla dużych domów, kościołów, i innych dużych powierzchni to zawsze będzie większa moc. i tu inwerter przebija on/off-y

Wszedłem sobie na tę stronkę, przyglądnąłem wykresowi i wychodzi mi, że Excelia Tri 14 ma pełną moc do -7. Jak to jest, skoro w opisie jest, że gwarantuje do -15 kiedy to wg wykresu ma 12.4 kW mocy cieplnej?

Przerzuciłem wszystkie polskie materiały marketingowe dostępne na Naszym rynku.

Na żadnym nie ma określenie takiego jak piszesz.

Ubytek na poziomie 35% jest niezauważalny dla zabezpieczeń a ma duży wpływ na wydatek i żywotność urządzenia.

Jeżeli nie ma na to wpływu to powiedz mi dlaczego każdy producent podaje dokładną ilość w gramach którą trzeba uzupełnić robiąc instalację dłuższą niż podana w dtr-ce mimo tego że np 2mb więcej to powiedzmy 100g to też są ułamki procent ale jednak mają wpływ.

Nie obraź się hydrauli bo nie znam ciebie i nie wiem jakie masz doświadczenie zawodowe.

Ale niestety uważam że pompa ciepła i układ chłodniczy to wiedza i doświadczenie chłodnicze a dz i podłogówka to hydrauliczne.

Bardzo często monter to hydraulik z zerową wiedzą na temat chłodnictwa.

Jeżeli nieszczelność była mała na poziomie 35% to czujnik niskiego ciśnienia nie zadziała.

Nie pamiętam dokładnie ile miał ale jutro zaczynam jeden montaż i sprawdzę a z tego co pamiętam to chyba 2 lub 4 bary biorąc pod uwagę że pompa może pracować w ciśnieniach dochodzących do 30 barów z małym haczykiem - układ chłodniczy to nieszczelność powinna być sporo aby pres niski zareagował.

Istotne też jest sprawdzić instalację bo załamanie na rurach też może narobić sporo problemów.

Jak zauważyłeś producent podaje wagę czynnika ,a nie ciśnienie.

A z ubytkiem to jest jeszcze jeden problem .R 410 a to dwa składniki o różnej temperaturze wrzenia.WIęc ubytek może być nierównomierny dla każdego czynnika.

A skład też jest istotny ..Czy masz jeszcze jakieś wątpliwosci

Z tego co piszesz wynika ,że nie jesteś chłodnikiem (nie w sensie zupy).

Właściwie to sama fizyka

Edytowane przez hydraulik_

Tak ale zanim zaczniesz zabierać się u klienta za wymianę czynnika bo stwierdzasz że jest jakiś ubytek to lepiej najpierw sprawdzić ciśnienia pracy i temperatury niż narażać klienta na wymianę czynnika co w przypadku cen czynnika r410 kosztuje parę stówek :)

Więc albo nie rozumiemy się albo kolega źle odczytał mojego posta

I producent też podaje ciśnienie pracy.

Jak byś miała napełnić układ kiedy producent podałby tylko ciśnienie a nie wagę???

Propozycja prosto weź do układu w który producent mówi że powinno być 4kg R410 wrzuć 2kg i sprawdź parametry pracy pompy ciśnienie i temperatury i pobór prądu :)

Edytowane przez miki121

Co do wygrzewania domu to byłoby najbardziej prawdopodobne zmierz temperaturę na zasilaniu i na powrocie.

Co do nieszczelności jeżeli instalator zrobił próbę szczelności azotem na około 20 barów to po uruchomieniu pompy nie mógł być żaden inny wyciek co innego jeżeli wykonał tylko próżnie na zegarach z 20 minut to mogło mu gdzieś mu tam powolutku ulatywać.

Ale tak na poważnie ilu instalatorów robi próbę próżniową i ciśnieniową i ilu używa elektroniczne manometry??

miki ,czy jesteś pewien ,że zawory serwisowe nie wpuszczą azotu do jednostki zewnętrznej przy próbie 20 bar???

One są przystosowane do ciśnienia z drugiej strony i to do innych ciśnień na czas transportu .A wtedy panuje tam ciśnienie około 10 bar.

Oczywiście fajnie jest zrobić próbę nawet na 40 bar i poczekać 2 h.

Ale ja robię na ciśnienie nie większe niż jest w jednostce w danej temperaturze zazwyczaj 6 bar.Pomaga to określić TESTO

Tak ale zanim zaczniesz zabierać się u klienta za wymianę czynnika bo stwierdzasz że jest jakiś ubytek to lepiej najpierw sprawdzić ciśnienia pracy i temperatury niż narażać klienta na wymianę czynnika co w przypadku cen czynnika r410 kosztuje parę stówek :)

Więc albo nie rozumiemy się albo kolega źle odczytał mojego posta

I producent też podaje ciśnienie pracy.

Jak byś miała napełnić układ kiedy producent podałby tylko ciśnienie a nie wagę???

Propozycja prosto weź do układu w który producent mówi że powinno być 4kg R410 wrzuć 2kg i sprawdź parametry pracy pompy ciśnienie i temperatury i pobór prądu :)

Ale ty chcesz sprawdzać tylko ciśnienie .

A mam pytanie jakie masz ciśnienie w butli jak masz 2 kg i 4 kg czynnika w butli .Bo ja uważam ,ze takie samo

Ale ty chcesz sprawdzać tylko ciśnienie .

A mam pytanie jakie masz ciśnienie w butli jak masz 2 kg i 4 kg czynnika w butli .Bo ja uważam ,ze takie samo

A ty sprawdzasz ciśnienie w czasie pracy pompy czy przy wyłączonej ???

Myślę że butla nie jest adekwatny odzwierciedleniem pracującej pompy ciepła.

A ty sprawdzasz ciśnienie w czasie pracy pompy czy przy wyłączonej ???

Myślę że butla nie jest adekwatny odzwierciedleniem pracującej pompy ciepła.

Ja nie mierzę ciśnienia.Ale jak masz metodę to napisz dokładnie .

Jak mam wątpliwości ściągam czynnik do butli i ważę.

Proste i tanie jak jest za mało to ładuję nowy ,bo ten odessany jest niepełnowartościowy.proste