link2jack 23.03.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 jesli chodzi o mnie... Wystarczyłaby gdybym rozważał grzanie w drogiej taryfie. Z racji paru mostków/niedoróbek pewnie u mnie ozc wychodzi lekko powyżej 7kw, doliczając cwu zbliżam się do 8. Kupiłem 9kw. T cap droższy był w 2015r o 2 tysiące. Może dzięki temu w tym sezonie nie przekrocze zużycia w drogiej taryfie 5%, ale nie o tym mowa. jesli chodzi o pytanie sztolu nie wiem czemu ale wydawało mi się ze w poscie były podawane wartości pomp 16kw. Mój błąd. Chyba zakodowałem pytanie z innego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 23.03.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Sądze że Kaizen pytał poważnie... Ile wynosi u Ciebie całoroczne zapotrzebowanie na ciepło? Bo że w największe mrozy będziesz potrzebował poniżej 6-7kw to pewne. według moich wyliczeń maksymalna moc grzewcza na CO to 4,7 Kw, ale grzanie prądem nie wchodzi w grę, gdyż mam już rozłożoną wodną podłogówkę, a dwa, to chcę mieć jak najtańsze koszty miesięczne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.03.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 To dobre pytanie. Może normy zużycia CWU powstały za czasów ręcznego mycia garów i pralek Frania? I nie zostały zmniejszone, jak całe pranie i zmywanie przestało korzystać z CWU? A może faktycznie średnia jest taka, bo w wielu domach ciągle rządzą Franie i ręczne zmywanie? Moze jedni sie myja dokladniej i czesciej. To w sumie proste zalozenie swietnie tlumaczy rozbieznosci w ilosci zuzywanej CWU, wiec po co komlplikowac wprowadzajac dodatkowe byty? Trzymajmy sie zasad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.03.2017 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 nacisnąłbyś gdybym uwierzyła w to co piszesz ale powodzenia w przyszłości :* Skoro masz inna metodę liczenia to pokaż . Piszesz ,że moja jest niewłaściwa . Ja znam wzór który mówi ,że ilość ciepłą uciekająca przez przegrodę zalezy od jej powierzchni, wsp przenikania ciepła i różnicy temperatur . Jeżeli uważasz ,że jest inaczej to pokaż. To nie jest kwestia wiary tylko wiedzy( wykształcenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 27.03.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 muszę się powoli decydować na pompę powietrze-woda, mam do wyboru kilka opcji. skłaniam się ku dwóm: - BUDERUS WPL 8AR - INWERTER SPLIT AE090JXEDEH/EU Samsung EHS 9kW Co możecie powiedzieć o tych pompach? Sama różnica w kosztach to 6 tys zł na korzyść SAMSUNGA - więc bardziej skłaniam się ku tej opcji, ponieważ różnica z COP nigdy się nie zwróci... czy coś podpowiecie? może jednak warto dopłacić? dom parterowy 119m2 po podłoddze, całość podłogówka zatopiona w PF 23cm ocieplonej 16cm XPS - rurki zatopione ok. 5cm pod powierzchnią płyty. Budynek z silikatów N24 ocieplony 22cm 033 AUSTROTHERM w stropie ok 40cm wełny. pozdrawiam ktoś coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 27.03.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 ktoś coś podpowie? a czemu nie LG? Z tego co kojarzę dostałeś chyba dobrą ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 27.03.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 a czemu nie LG? Z tego co kojarzę dostałeś chyba dobrą ofertę. na samsunga mam lepszą ofertę cenową, z gwarancją 5 letnią i wyższym COP... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 27.03.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 na samsunga mam lepszą ofertę cenową, z gwarancją 5 letnią i wyższym COP... zależy na który parametr patrzysz: LG ma lepsze parametry COP przy A-15, A-7, A2, samsung ma tylko lepszy COP przy +7st.C i jak miałbyś taki sam osprzęt dodatkowy to LG wyjdzie znacznie taniej, niż Samsung. Prawdopodobnie masz inny (słabszy) osprzęt przy samsungu dlatego jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tegax 06.04.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Witam wszystkich. Zastanawiam się nad montażem pompy ciepła pw. W większości wszyscy piszą o zaletach pomp przy tańszej eksploatacji,oszczędnościach itp. Ja natomiast chciałbym dowiedzieć się jakie są wady korzystania z pomp ciepła? Jaka jest przewidywana żywotność pomp pw. Nie wiele droższa wychodzi eksploatacja kotłowni na ekogroszek a koszt instalacji kotłowni na ekogroszek sporo niższy od pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.04.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 A jak to wyliczyłeś, i ile to jest sporo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.04.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Witam wszystkich. Zastanawiam się nad montażem pompy ciepła pw. W większości wszyscy piszą o zaletach pomp przy tańszej eksploatacji,oszczędnościach itp. Ja natomiast chciałbym dowiedzieć się jakie są wady korzystania z pomp ciepła? Jaka jest przewidywana żywotność pomp pw. Nie wiele droższa wychodzi eksploatacja kotłowni na ekogroszek a koszt instalacji kotłowni na ekogroszek sporo niższy od pompy ciepła. Proszę brać pod uwagę, jaka jest żywotność kotła na groszek, a także fakt, iż przy ewentualnej wymianie będzie to kocioł nie tani - najwyższej możliwej klasy eko, co cenowo może być na tej samym poziomie co powietrzna PC. Poza tym, stawiacie domy za pół miliona albo więcej, i wybieracie wersję ogrzewania, którą jak w średniowieczu trzeba "obsługiwać" i kopci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tegax 06.04.2017 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 A jak to wyliczyłeś, i ile to jest sporo? Rożnica ok +/- 10 tys zł na kotłowni. W zależności od tego jaki kocioł i jaka pompa różnica może być jeszcze większa. Proszę brać pod uwagę, jaka jest żywotność kotła na groszek, a także fakt, iż przy ewentualnej wymianie będzie to kocioł nie tani - najwyższej możliwej klasy eko, co cenowo może być na tej samym poziomie co powietrzna PC. Poza tym, stawiacie domy za pół miliona albo więcej, i wybieracie wersję ogrzewania, którą jak w średniowieczu trzeba "obsługiwać" i kopci No właśnie o to chodzi, żywotność kotła na ekogroszek można oszacować na 8-10 lat natomiast nigdzie nie mogę znaleźć informacji ile lat wytrzyma pompa. Nie zakładam wersji najtańszego kotła ale różnica w cenie i tak jest na jego korzyść . W średniowieczu ludzie też liczyli się z wydatkami, zalety pomp znam. nie trzeba mi tego tłumaczyć, szukam ich wad. A rachunek ekonomiczny też odgrywa ogromną rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 06.04.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 +/- 10 tys - fajny rozrzut... W/g mnie nie ma wielkiej różnicy w cenie. U mnie cena pompy plus cwu i robocizna to 25tys(bez dofinansowania). Można było taniej ale instalatora miałbym około 300km odemnie. Kocioł plus zbiornik, robocizna, miejsce na składowanie opalu, komin... To wszystko kosztuje. Dziś byłem u klienta który w w dwu stanowiskiem garażu może parkować tylko jednym mniejszym samochodem bo woli mieć opał bliżej kotłowni niż samochód w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 06.04.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Zastanawia mnie czemu nikt nie bierze pod uwagę oprócz rachunku ekonomicznego, rachunku środowiskowego czyli smogu. Miloszenko dobrze napisał dom za 500 tyś. ale kotłownia jak najtaniej bo zawsze to 8tyś zostanie (albo i nie) w kieszeni, śmieszne. Tu się nie ma co zastanawiać i szukać wad na siłę bo takie zawsze i przy wszystkim się znajdą. Pc to są tylko plusy (dodatnie i ujemne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tegax 06.04.2017 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 +/- 10 tys - fajny rozrzut... W/g mnie nie ma wielkiej różnicy w cenie. U mnie cena pompy plus cwu i robocizna to 25tys(bez dofinansowania). Można było taniej ale instalatora miałbym około 300km odemnie. Kocioł plus zbiornik, robocizna, miejsce na składowanie opalu, komin... To wszystko kosztuje. Dziś byłem u klienta który w w dwu stanowiskiem garażu może parkować tylko jednym mniejszym samochodem bo woli mieć opał bliżej kotłowni niż samochód w garażu Rozrzut? Każdy wybiera pod siebie, jak pisałem zalety pomp znam. Chcę poznać wady użytkowania takiego systemu i ryzyko jakie ponosi użytkownik pomp. Zastanawia mnie czemu nikt nie bierze pod uwagę oprócz rachunku ekonomicznego, rachunku środowiskowego czyli smogu. Miloszenko dobrze napisał dom za 500 tyś. ale kotłownia jak najtaniej bo zawsze to 8tyś zostanie (albo i nie) w kieszeni, śmieszne. Tu się nie ma co zastanawiać i szukać wad na siłę bo takie zawsze i przy wszystkim się znajdą. Pc to są tylko plusy (dodatnie i ujemne). A skąd wiesz że nie bierze, niczego takiego nie napisałem. Zresztą to nie temat o smogu tylko o pompach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 06.04.2017 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Nie wiem jakie mogą być wady użytkowania. Mam pompę pierwszy sezon. Sezon dosyć chłodny. Z rachunku jestem zadowolony bardziej niż zakładałem.Z wygody naturalnie też. Wad na tą chwilę nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tegax 06.04.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Nie wiem jakie mogą być wady użytkowania. Mam pompę pierwszy sezon. Sezon dosyć chłodny. Z rachunku jestem zadowolony bardziej niż zakładałem. Z wygody naturalnie też. Wad na tą chwilę nie widzę. A czy mógłbyś napisać ile wyniosło Cię ogrzewanie w tym sezonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.04.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Masz cały wątek o kosztach i zużyciu prądu przez PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.04.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Nie wiem jakie mogą być wady użytkowania. Mam pompę pierwszy sezon. Sezon dosyć chłodny. Z rachunku jestem zadowolony bardziej niż zakładałem. Z wygody naturalnie też. Wad na tą chwilę nie widzę. pierwszy sezon jest zawsze droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.04.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 W zasadzie jedyna wada moze byc (przynajmniej w niektorych przypadkach) cena samego systemu. Rozstrzal tutaj jest spory, a im mniej masz wiedzy o systemie, tym cena jest wyzsza.Ja innych wad nie widze po 6tym sezonie rzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts