Aaricia23 28.04.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Ponoć robia je na tych samych częśćiach. Nie jest to prawda? Zreszta parametry hałasu porównywaliśmy w kalalogach przed zakupem i wszystkie te pompy Atlantic, Samsung, Panasonic mają na bardzo podobnym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.04.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Ponoć robia je na tych samych częśćiach. Nie jest to prawda? Zreszta parametry hałasu porównywaliśmy w kalalogach przed zakupem i wszystkie te pompy Atlantic, Samsung, Panasonic mają na bardzo podobnym poziomie. Wróci instalator to niech zmierzy poziom hałasu - będzie wszystko jasne. Co do obecnego zużycia - jak widzę ile innym idzie na to, to zużycie 5-10 kWh/m2 na wygrzewanie jest normą, także jak już się temperatura unormuje i PC zostanie normalnie ustawiona wszystko będzie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 28.04.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 ad3. Nie wiem. Bez cwu wydaje sie sporo. To 35zł za 3 dni czyli miesiecznie 350zł, z cwu będzie 450... w domu jest na razie 17C. Sąsiad grzeje gazem prawie identyczny domek i w mrozną zimę płacił za gaz 300zł miesiecznie. Ale może to kwestia wilgoci w budynku i nie kompletnego ocieplenia. nie ma to jak zadać pytanie i od razu sobie odpowiedzieć. Najważniejsze, że dobrze niejednoktotnie były tutaj opisywane przypadki, że np. PC nie potrafiła dobić w domu powyżej 20C....potem się okazało, że jakichś tam drzwi nie było do garażu, brak izolacji poddasza itp, itd..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.04.2017 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 (...) parametry hałasu porównywaliśmy w kalalogach przed zakupem i wszystkie te pompy Atlantic, Samsung, Panasonic mają na bardzo podobnym poziomie. O kant .upy możesz potłuc te parametry "katalogowe". Jeden znany i ceniony producent podaje dla większości swoich modeli gruntówek identyczne dB a subiektywnie od razu można wyczuć czy pracuje pompa 8kW czy 12kW. Chociaż w katalogu mają "NAPISANE" że hałasują tak samo... Jak tu można porównywać pompy na podstawie kawałka zadrukowanego papieru? Dla mnie (JUŻ) deklaracje producentów w tym zakresie nie mają żadnej wartości, no chociaż ognisko można tymi papierami sobie łatwiej rozpalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.04.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 ....Samsunga EHS i jakoś tak ciszej sie wydawało a ponoć te pompy to jedno to samo jest.. Mam Samsunga EHS TDM 8kW-niesłyszalny wewnątrz (4m od okien),na zewnątrz było go mocno słychać w trakcie rozgrzewania budynku od 0deg.Teraz jest tylko pomruk Jak dobrze pamiętam,nawet w specyfikacji na papierze jest cichszy od Panasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 29.04.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) Też mam Samunga EHS, z tym że 9KW. Głośne to jest. Nie ma co ukrywać że przy otwartych oknach od strony ogrodu gdzie stoi pompa hałas jest niekomfortowy, zarówno na dole jak i na piętrze. Też nie spodziewałem się że jest to urządzenie aż tak głośne. Może głośne to nie jest właściwe słowo, to buczenie jest po prostu męczące irytujące, sam hałas nie jest jakoś specjalnie duży. Po wciśnieciu przycisku silent na panelu jakoś nie widzę różnicy w poziomie hałasu...Generalnie to z bliska bardziej przeszkadza halas wentylatora a z daleka buczenie sprężarki... przy okazji pytanie o sezon letni, gdy nie chodzi podłogówka. Ile dziennie chodzi pompa do grzania tylko cwu? - zbiornik mam 250l. Edytowane 29 Kwietnia 2017 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.04.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Też mam Samunga EHS, z tym że 9KW. Głośne to jest. Nie ma co ukrywać że przy otwartych oknach od strony ogrodu gdzie stoi pompa hałas jest niekomfortowy, zarówno na dole jak i na piętrze. Też nie spodziewałem się że jest to urządzenie aż tak głośne. Może głośne to nie jest właściwe słowo, to buczenie jest po prostu męczące irytujące, sam hałas nie jest jakoś specjalnie duży. Po wciśnieciu przycisku silent na panelu jakoś nie widzę różnicy w poziomie hałasu... To nie te same jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 29.04.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Też mam Samunga EHS, z tym że 9KW. Głośne to jest. Nie ma co ukrywać że przy otwartych oknach od strony ogrodu gdzie stoi pompa hałas jest niekomfortowy, zarówno na dole jak i na piętrze. Też nie spodziewałem się że jest to urządzenie aż tak głośne. Może głośne to nie jest właściwe słowo, to buczenie jest po prostu męczące irytujące, sam hałas nie jest jakoś specjalnie duży. Po wciśnieciu przycisku silent na panelu jakoś nie widzę różnicy w poziomie hałasu... Generalnie to z bliska bardziej przeszkadza halas wentylatora a z daleka buczenie sprężarki... przy okazji pytanie o sezon letni, gdy nie chodzi podłogówka. Ile dziennie chodzi pompa do grzania tylko cwu? - zbiornik mam 250l. Masz 1 wentylator czy 2? Jak długo użytkujesz pompę? Bo wydaje mi się po twoich postach że od paru dni i wygrzewasz posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 29.04.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Pompa chodzi 2 tygodnie. Stała temperatura podłogowki 30st. Wygrzewanie zaczne od poniedziałku. Musze skleić pękniętą wylewkę w jednym pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 07.05.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 (edytowane) Witam - czy ktoś się orientuje jaka powinna być powierzchnia skraplacza pompy ciepła powietrznej w stosunku do jej mocy. Skraplacz w formie rurki miedzianej. Mam pompę ciepła 11 kw i skraplacz o powierzchni około 1m2. Czy jest wystarczający. Jakie sa ogólne zasady doboru skraplaczy? Pozdrawiam Krzysztof To może inaczej bo brak odzewu.Mam takie coś Pompa Powietrze Woda o mocy 6,9 kw. Zbiornik 200l w nim skraplacz z rurki miedzianej 10mm o długosci 30m (powierchnia skraplacza to 0,94 m2 Chcę zwiekszyć moc pompy do 11 kw (wymiana jednostki zewnetrznej). W związku z tym powinieniem powiekszyc skraplacz proporcjonalnie tj wydłuzyć o około 17m? czy takie moje wyliczenia są ok? Czy są generalne zasady doboru wielkości skraplacza? Chcę mieć odbiór ciepłej wody o temp ok 40-45 na potrzeby co. Edytowane 9 Maja 2017 przez kudlaty69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 07.05.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Kudłaty69W jednym temacie wystarczy napisac posta ( i czekac cierpliwie) nie trzeba go powielac w drugim temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 18.05.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Jeśli chodzi o moją przyszłą instalację to dla panasonica wystarcza podobno 0,5m z każdej strony aby działała poprawnie. Także ja odsunę ją pół metra od muru i rury dam prosto "w mur" a potem po scianie i do kotłowni. Przejść za PC się nie da, ale po co ktoś ma tam chodzić ? I tak pewnie będę musiał postawić jakiś plotek ochronny aby przypadkiem dzieciaki nie próbowały kijem wentylatora zatrzymać Witam, Przy montażu parownika pompy ciepła należy pamiętać o poniższych zasadach. Usytuowanie parownika pompy ciepła na zewnątrz budynku nie powinno być w odległości większej niż 30 metrów od skraplacza. Ponadto należy zachować ok. 6 metrów wolnego miejsca przed parownikiem, ponieważ wszelkiego rodzaju przeszkody mogą powodować zwiększenie poziomu hałasu. Ze względu na szum wydzielany przez urządzenie dobrze jest również pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od okien. Natomiast usytuowanie parownika według kierunku światła nie jest istotne dla pracy pompy ciepła. Podsumowując, zalecany jest montaż parownika przy budynku w odległości 40 cm od ściany i jak najdalej od okien. Dodatkowo jeżeli parownik nie posiada wbudowanego zabezpieczenie przenoszenia drgań na konstrukcję budynku, wymagane będzie stosowanie dodatkowej warstwy wibroizolacyjnej w fundamencie. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrR86 29.06.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Witam! Czy dany zestaw:THERMA V Spilit jednostka zewnętrzna. HU091.U42THERMA V Spilit moduł HN0914.NK2THERMA V zbiornik CWU LGRTV300EByłby odpowiedni jako jedyne źródło CO i CWU dla domu parterowego z użytkowym poddaszem. powierzchnia użytkowa 100m²Powierzchnia podłogi około 130m²Zapotrzebowanie około 5kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 29.06.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Witam! Czy dany zestaw: THERMA V Spilit jednostka zewnętrzna. HU091.U42 THERMA V Spilit moduł HN0914.NK2 THERMA V zbiornik CWU LGRTV300E Byłby odpowiedni jako jedyne źródło CO i CWU dla domu parterowego z użytkowym poddaszem. powierzchnia użytkowa 100m² Powierzchnia podłogi około 130m² Zapotrzebowanie około 5kW. W Twojej strefie klimatycznej tak, nadaje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrR86 29.06.2017 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 W Twojej strefie klimatycznej tak, nadaje się. A jak wypada ta pompa na tle konkurencji Panasonic, Mitsubishi albo Samsung. Chodzi między innymi o koszt pompy i eksploatację.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 02.07.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Panowie pompy ciepła staje się coraz bardziej popularne ale niestety nie w moich okolicach jak to jest z czasem oczekiwania na montaż? Dużo wcześniej trzeba się umawiać, wystarczą 2/3tyg czy raczej liczyć w miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.07.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Wątpię by jakakolwiek renomowana firma była w stanie podjąć się montażu pompy z parotygodniowym wyprzedzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrDOM 03.07.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Czy jest sens wogóle myśleć o powietrznej pompie ciepła w najzimniejszej strefie klimatycznej (Suwalszczyzna)?Byłoby ogrzewanie podłogowe. Niestety ze względu na hałas i umiejscowienie domu też wychodzi tak, że najlepiej żeby była po stronie północnej domu.Rozpatrywania dla domu jak tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?338918-Prosz%C4%99-o-pomoc-w-wyborze-ogrzewania-pellet-kable-pompa&p=7493576#post7493576 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 03.07.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Czy jest sens wogóle myśleć o powietrznej pompie ciepła w najzimniejszej strefie klimatycznej (Suwalszczyzna)? Byłoby ogrzewanie podłogowe. Niestety ze względu na hałas i umiejscowienie domu też wychodzi tak, że najlepiej żeby była po stronie północnej domu. Rozpatrywania dla domu jak tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?338918-Prosz%C4%99-o-pomoc-w-wyborze-ogrzewania-pellet-kable-pompa&p=7493576#post7493576 Tak, tylko odpada Ci większość standardowych modeli pomp ciepła. Najlepiej w tej strefie klimatycznej sprawują się Panasonic T-CAP oraz Mitsubishi Zubadan, Ci dwaj producenci gwarantują pracę swoich urządzeń do -28st.C, a działają nawet do niższych temperatur. Oraz w średnich zimowych temperaturach sprawują się bardzo dobrze. Twój budynek to Mitsubishi Zubadan 8kW albo Panasonic T-CAP 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.07.2017 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Panowie pompy ciepła staje się coraz bardziej popularne ale niestety nie w moich okolicach jak to jest z czasem oczekiwania na montaż? Dużo wcześniej trzeba się umawiać, wystarczą 2/3tyg czy raczej liczyć w miesiącach. Witaj, zobacz ile firm partnerskich w Twojej okolicy posiada firma Viessmann - TUTAJ Masz dane kontaktowe - wystarczy zadzwonić i dowiedzieć się z pierwszej ręki! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts