Michalgosc 10.07.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Pozostanę przy panasonic wiele osób z forum je ma i w razie problemów napewno pomogą, druga sprawa ,jestem nowy na forum i nie bardzo orientuje sie kto jest instalatorem a kto użytkownikiem pomp (poza cnc ale to drugi koniec polski wiec narazie nie będę mu zawracać gitarrry) i jak by panowie instalatorzy wysłali mi info priv to bym wiedział komu wysyłać zapytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky007 11.07.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 czy jest ktoś z Radomia lub okolic kto użytkuje pc powietrzną w domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 11.07.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 czy jest ktoś z Radomia lub okolic kto użytkuje pc powietrzną w domku? Napisz do szymek 98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 11.07.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Witam forumowiczów, nie wiem czy było czy nie ale przypadkowo wpadło mi w ręce pompy ciepła feelco robione z frimą Carriers http://pro.feelco.pl/ cennik http://pro.feelco.pl/public/assets/Cennik_urz%C4%85dze%C5%84_FEELCO.pdf trochę mało danych, co o Tym sądzicie ? ktoś już to analizował ? jakie plusy i minusy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 11.07.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 To nie są pompy powietrze woda, tylko powietrze - powietrze.Znany system z USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 14.07.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 (edytowane) WitamCzy pomozecie w doborze skraplacza w pomopie powietrze woda. Moc 11 kw na grzaniu czynnik 410a. A może ktoś by podejrzał swoja pompę powietrze woda i jednostkę wewnetrzną i podał jaki tam ma wymiennik podajac moc pompy i symbol wymiennika. Bardzo by mi to pomogło porównać i własciwie dobrac wymiennik do samoróbki.Z góry dziekuje i pozdrawiam.Krzysztof Edytowane 17 Lipca 2017 przez kudlaty69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 02.08.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Czy jest sens wogóle myśleć o powietrznej pompie ciepła w najzimniejszej strefie klimatycznej (Suwalszczyzna)? Byłoby ogrzewanie podłogowe. Niestety ze względu na hałas i umiejscowienie domu też wychodzi tak, że najlepiej żeby była po stronie północnej domu. Rozpatrywania dla domu jak tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?338918-Prosz%C4%99-o-pomoc-w-wyborze-ogrzewania-pellet-kable-pompa&p=7493576#post7493576 Witam, Dokładnie. W V strefie klimatycznej, w której znajdują się Suwałki, instalacja CO projektowana jest na temperaturę zewnętrzną wynoszącą -24˚C. Powietrzna pompa ciepła pozwala na pobór powietrza zewnętrznego do temperatury -20˚C, więc przy niższych temperaturach w większym stopniu pracować będzie dogrzewacz elektryczny. W tym przypadku lepiej sprawdzać się będzie gruntowa pompa ciepła, gdyż temperatura gruntu poniżej warstwy przemarzania jest praktycznie stała przez cały rok i wynosi około 8˚C. Praca gruntowej pompy ciepła będzie bardziej stabilna oraz koszty eksploatacyjne będą na niższym poziomie. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.08.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Witam Czy pomozecie w doborze skraplacza w pomopie powietrze woda. Moc 11 kw na grzaniu czynnik 410a. A może ktoś by podejrzał swoja pompę powietrze woda i jednostkę wewnetrzną i podał jaki tam ma wymiennik podajac moc pompy i symbol wymiennika. Bardzo by mi to pomogło porównać i własciwie dobrac wymiennik do samoróbki. Z góry dziekuje i pozdrawiam. Krzysztof zadzwoń do afalaval lub np Valmarku dobiorą i sprzedadza . Do tego są programy doborowa .Niestety tylko u sprzedawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 11.08.2017 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Fajnie musi wiać w ucho przy otwieraniu drzwi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 12.08.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Fajnie musi wiać w ucho przy otwieraniu drzwi :)[ATTACH=CONFIG]394700[/ATTACH] Brawo jak CH. -jak dmucha to będzie trzaskać drzwiami, -skropliny pod nogi będą sie lały i zamarzały pod samymi drzwiami, co skończy się popękaną posadzką betonową. -krawężniki nie przytwierdzone więc jak ktoś po paru piwkach się oprze to poleci z pompą. słabo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 19.08.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Dzisiaj byłem na budowie znajomego. Nowy budynek dobrze docieplony okna trzyszybowe> Na zewnątrz stoi dumnie i grożnie spoziera pompa ciepla Buderusa Logatherm WPL AR. Wszystko ładnie piknie nowoczesnie. A w środku nie mogłem uwieżyć własnym oczom. W kotłowni piec na ekogroszek (tak na wszelki wypadek), na parterze w salonie i kuchni podłogowka ( co ile rurki nie wiadomo), i dalej najlepsze - w dwóch pokojach na parterze i cała góra w kaloryferach (co prawda niekóre po prawie 3 metry długosci ale kalafiory). :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 25.08.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 "pompa ciepła i kaloryfer??Ten Twój znajomy to chyba bogaty bo robi sobie tyle sposobów na grzanie. :)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.09.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Dzisiaj byłem na budowie znajomego. Nowy budynek dobrze docieplony okna trzyszybowe> Na zewnątrz stoi dumnie i grożnie spoziera pompa ciepla Buderusa Logatherm WPL AR. Wszystko ładnie piknie nowoczesnie. A w środku nie mogłem uwieżyć własnym oczom. W kotłowni piec na ekogroszek (tak na wszelki wypadek), na parterze w salonie i kuchni podłogowka ( co ile rurki nie wiadomo), i dalej najlepsze - w dwóch pokojach na parterze i cała góra w kaloryferach (co prawda niekóre po prawie 3 metry długosci ale kalafiory). :bash: Widocznie zabobony wzięły górę, doszedł dobry marketing i wydał 3 razy tyle niż musiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.09.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Witajcie! Ja w temacie powietrznych pomp ciepła chciałbym poinformować, że są już nowe jednostki zewnętrzne od Viessmann! Nowe, bardzo ciche, wydajne i bardzo atrakcyjnie wizualnie! Mowa o pompie Vitocal 200-S! Nowa pompa ciepła typu Split: Vitocal 200-S, jest bardzo cicha i bez trudu spełnia wymagania dotyczące głośności jej pracy. Jest praktycznie niesłyszalna dla domowników i dla sąsiadów.Vitocal 200-S może pracować z COP do 5,0 przy A7/W35 wg EN 14511 (A7 – temperatura powietrza +7°C, W35 – temperatura wody grzewczej 35°C). Dla temperatury powietrza A=+2°C COP osiąga 4,0 (A2/W35) Są to jedne z najwyższych efektywności pracy pomp ciepła tego rodzaju.Dzięki modulowanej mocy grzewczej, pompa ciepła Vitocal 200-S dostarcza tylko tyle ciepła ile potrzeba w danej chwili. Dopasowuje się do aktualnych temperatur zewnętrznych dodatkowo oszczędzając prąd.Oprócz ogrzewania, Vitocal 200-S może chłodzić budynek w letnie upalne dni.Vitocal 200-S wyposażona jest w niezawodną sprężarkę typu Scroll, o wysokiej efektywności pracy i trwałej konstrukcji. Tym samym, pompa ciepła będzie niezawodnie i przez wiele ogrzewać każdy dom.Szczegóły: TUTAJ Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.09.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Bardziej interesują ludzi parametry przy -7 i -15 niż te podane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 04.09.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Bardziej interesują ludzi parametry przy -7 i -15 niż te podane. Średnia temperatura zimy to około zera. +2 to dobra wartość aby mniej więcej oszacować COP. Te -7 i -15 potrzebne jest ew. dla oceny mocy. Lepiej tak podawać, niż jak meeting, który podaje moc PC do CO dla jakichś abstrakcyjnych wartości typu A20W35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 12.09.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Dzisiaj byłem na budowie znajomego. Nowy budynek dobrze docieplony okna trzyszybowe> Na zewnątrz stoi dumnie i grożnie spoziera pompa ciepla Buderusa Logatherm WPL AR. Wszystko ładnie piknie nowoczesnie. A w środku nie mogłem uwieżyć własnym oczom. W kotłowni piec na ekogroszek (tak na wszelki wypadek), na parterze w salonie i kuchni podłogowka ( co ile rurki nie wiadomo), i dalej najlepsze - w dwóch pokojach na parterze i cała góra w kaloryferach (co prawda niekóre po prawie 3 metry długosci ale kalafiory). :bash: Witam, Pompy ciepła dobrze współpracują nie tylko z ogrzewaniem podłogowym, ale również z ogrzewaniem grzejnikowym zaprojektowanym na pracę w parametrach niskotemperaturowych. Grzejniki pracujące przy niższych parametrach wymagają większej powierzchni wymiany ciepła, dlatego zastosowane zostały grzejniki o takiej długości. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 22.09.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 WitamPotrzebuję pomocy przy doborze beznapięciowego sterownika pokojowego do PC/PW, zrobiłem małą modernizację i zwykłym pokojowym nieda rady tego sterować na zasadzie odcinania obiegówki, muszę to wpiąć do PC, teraz chodzi na pogodówce, ale myślę, że pokojowy będzie bardziej precyzyjny.Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zisico 22.01.2018 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Witam Wszystkich SerdecznieProszę o pomoc w doborze pompy ciepła P-WDomek 100m2 (parter z poddaszem użytkowym)OZC ok 5kwW całym domu będzie podłogówkaJako drugie źródło ciepła będę montował kominek z DGPWoj. Mazowieckie, czyli II strefaPo przeczytaniu kilkudziesięciu stron, wybór skłania się do panasonica, tylko jaka moc?Panasonic Aquarea 7kW wystarczy czy jednak przewymiarować?Z góry dziekuje za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 23.01.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 7 KW wystarczy, nawet jeśli byłoby to jedyne źródło. Coś słabo masz dom ocieplony, że OZC 5KW przy 100 m2...???Po co inwestujesz w drugie źródło, które będzie kosztowało tyle samo co pompa ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts