Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Pozostanę przy panasonic wiele osób z forum je ma i w razie problemów napewno pomogą, druga sprawa ,jestem nowy na forum i nie bardzo orientuje sie kto jest instalatorem a kto użytkownikiem pomp (poza cnc ale to drugi koniec polski wiec narazie nie będę mu zawracać gitarrry) i jak by panowie instalatorzy wysłali mi info priv to bym wiedział komu wysyłać zapytania.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam forumowiczów, nie wiem czy było czy nie ale przypadkowo wpadło mi w ręce pompy ciepła feelco robione z frimą Carriers

http://pro.feelco.pl/

cennik

http://pro.feelco.pl/public/assets/Cennik_urz%C4%85dze%C5%84_FEELCO.pdf

trochę mało danych, co o Tym sądzicie ? ktoś już to analizował ? jakie plusy i minusy ?

Witam

Czy pomozecie w doborze skraplacza w pomopie powietrze woda. Moc 11 kw na grzaniu czynnik 410a.

A może ktoś by podejrzał swoja pompę powietrze woda i jednostkę wewnetrzną i podał jaki tam ma wymiennik podajac moc pompy i symbol wymiennika. Bardzo by mi to pomogło porównać i własciwie dobrac wymiennik do samoróbki.

Z góry dziekuje i pozdrawiam.

Krzysztof

Edytowane przez kudlaty69

• 3 weeks później...
Czy jest sens wogóle myśleć o powietrznej pompie ciepła w najzimniejszej strefie klimatycznej (Suwalszczyzna)?

Byłoby ogrzewanie podłogowe. Niestety ze względu na hałas i umiejscowienie domu też wychodzi tak, że najlepiej żeby była po stronie północnej domu.

Rozpatrywania dla domu jak tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?338918-Prosz%C4%99-o-pomoc-w-wyborze-ogrzewania-pellet-kable-pompa&p=7493576#post7493576

Witam,

Dokładnie. W V strefie klimatycznej, w której znajdują się Suwałki, instalacja CO projektowana jest na temperaturę zewnętrzną wynoszącą -24˚C. Powietrzna pompa ciepła pozwala na pobór powietrza zewnętrznego do temperatury -20˚C, więc przy niższych temperaturach w większym stopniu pracować będzie dogrzewacz elektryczny. W tym przypadku lepiej sprawdzać się będzie gruntowa pompa ciepła, gdyż temperatura gruntu poniżej warstwy przemarzania jest praktycznie stała przez cały rok i wynosi około 8˚C. Praca gruntowej pompy ciepła będzie bardziej stabilna oraz koszty eksploatacyjne będą na niższym poziomie.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam

Czy pomozecie w doborze skraplacza w pomopie powietrze woda. Moc 11 kw na grzaniu czynnik 410a.

A może ktoś by podejrzał swoja pompę powietrze woda i jednostkę wewnetrzną i podał jaki tam ma wymiennik podajac moc pompy i symbol wymiennika. Bardzo by mi to pomogło porównać i własciwie dobrac wymiennik do samoróbki.

Z góry dziekuje i pozdrawiam.

Krzysztof

zadzwoń do afalaval lub np Valmarku dobiorą i sprzedadza . Do tego są programy doborowa .Niestety tylko u sprzedawców

Fajnie musi wiać w ucho przy otwieraniu drzwi :):):)[ATTACH=CONFIG]394700[/ATTACH]

Brawo jak CH.

-jak dmucha to będzie trzaskać drzwiami,

-skropliny pod nogi będą sie lały i zamarzały pod samymi drzwiami, co skończy się popękaną posadzką betonową.

-krawężniki nie przytwierdzone więc jak ktoś po paru piwkach się oprze to poleci z pompą.

słabo....

Dzisiaj byłem na budowie znajomego. Nowy budynek dobrze docieplony okna trzyszybowe> Na zewnątrz stoi dumnie i grożnie spoziera pompa ciepla Buderusa Logatherm WPL AR. Wszystko ładnie piknie nowoczesnie. A w środku nie mogłem uwieżyć własnym oczom. W kotłowni piec na ekogroszek (tak na wszelki wypadek), na parterze w salonie i kuchni podłogowka ( co ile rurki nie wiadomo), i dalej najlepsze - w dwóch pokojach na parterze i cała góra w kaloryferach (co prawda niekóre po prawie 3 metry długosci ale kalafiory). :bash::bash::bash:

Dzisiaj byłem na budowie znajomego. Nowy budynek dobrze docieplony okna trzyszybowe> Na zewnątrz stoi dumnie i grożnie spoziera pompa ciepla Buderusa Logatherm WPL AR. Wszystko ładnie piknie nowoczesnie. A w środku nie mogłem uwieżyć własnym oczom. W kotłowni piec na ekogroszek (tak na wszelki wypadek), na parterze w salonie i kuchni podłogowka ( co ile rurki nie wiadomo), i dalej najlepsze - w dwóch pokojach na parterze i cała góra w kaloryferach (co prawda niekóre po prawie 3 metry długosci ale kalafiory). :bash::bash::bash:

Widocznie zabobony wzięły górę, doszedł dobry marketing i wydał 3 razy tyle niż musiał.

Witajcie!

Ja w temacie powietrznych pomp ciepła chciałbym poinformować, że są już nowe jednostki zewnętrzne od Viessmann! Nowe, bardzo ciche, wydajne i bardzo atrakcyjnie wizualnie! Mowa o pompie Vitocal 200-S!

Nowa pompa ciepła typu Split: Vitocal 200-S, jest bardzo cicha i bez trudu spełnia wymagania dotyczące głośności jej pracy. Jest praktycznie niesłyszalna dla domowników i dla sąsiadów.

Vitocal 200-S może pracować z COP do 5,0 przy A7/W35 wg EN 14511 (A7 – temperatura powietrza +7°C, W35 – temperatura wody grzewczej 35°C). Dla temperatury powietrza A=+2°C COP osiąga 4,0 (A2/W35) Są to jedne z najwyższych efektywności pracy pomp ciepła tego rodzaju.

Dzięki modulowanej mocy grzewczej, pompa ciepła Vitocal 200-S dostarcza tylko tyle ciepła ile potrzeba w danej chwili. Dopasowuje się do aktualnych temperatur zewnętrznych dodatkowo oszczędzając prąd.

Oprócz ogrzewania, Vitocal 200-S może chłodzić budynek w letnie upalne dni.

Vitocal 200-S wyposażona jest w niezawodną sprężarkę typu Scroll, o wysokiej efektywności pracy i trwałej konstrukcji. Tym samym, pompa ciepła będzie niezawodnie i przez wiele ogrzewać każdy dom.

Szczegóły: TUTAJ

Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam!

Bardziej interesują ludzi parametry przy -7 i -15 niż te podane.

Średnia temperatura zimy to około zera. +2 to dobra wartość aby mniej więcej oszacować COP. Te -7 i -15 potrzebne jest ew. dla oceny mocy. Lepiej tak podawać, niż jak meeting, który podaje moc PC do CO dla jakichś abstrakcyjnych wartości typu A20W35.

Witam,

Pompy ciepła dobrze współpracują nie tylko z ogrzewaniem podłogowym, ale również z ogrzewaniem grzejnikowym zaprojektowanym na pracę w parametrach niskotemperaturowych. Grzejniki pracujące przy niższych parametrach wymagają większej powierzchni wymiany ciepła, dlatego zastosowane zostały grzejniki o takiej długości.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 2 weeks później...

Witam

Potrzebuję pomocy przy doborze beznapięciowego sterownika pokojowego do PC/PW, zrobiłem małą modernizację i zwykłym pokojowym nieda rady tego sterować na zasadzie odcinania obiegówki, muszę to wpiąć do PC, teraz chodzi na pogodówce, ale myślę, że pokojowy będzie bardziej precyzyjny.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

• 4 months później...

Witam Wszystkich Serdecznie

Proszę o pomoc w doborze pompy ciepła P-W

Domek 100m2 (parter z poddaszem użytkowym)

OZC ok 5kw

W całym domu będzie podłogówka

Jako drugie źródło ciepła będę montował kominek z DGP

Woj. Mazowieckie, czyli II strefa

Po przeczytaniu kilkudziesięciu stron, wybór skłania się do panasonica, tylko jaka moc?

Panasonic Aquarea 7kW wystarczy czy jednak przewymiarować?

Z góry dziekuje za sugestie