Gość Arturo72 30.01.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Kaszpir jak wymusic grzanie CWU tylko w taniej? Jak zrezygnujesz z grzania tylko w taniej to zwykła taryfa nie wypadnie w finalnym rozrachunku taniej niż g12w? Timer służy do tego gdzie grzanie cwu można ustawić na "tani" prąd. A odpowiedź na drugie pytanie da kalkulator i on odpowie NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buti 31.01.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Pytanie mam do Was. Chcę na etapie wyboru projektu tak przewidzieć optymalne ustawienie agregatu pompy ciepła PW by nie słyszeć jego pracy. Czy jeśli agregat stoi na swoim fundamencie za ścianą murowaną i ocieploną bez okien są słyszalne odgłosy jego pracy z wewnątrz? Jak to jest w przypadku Waszych lokalizacji agregatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 31.01.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Pytanie mam do Was. Chcę na etapie wyboru projektu tak przewidzieć optymalne ustawienie agregatu pompy ciepła PW by nie słyszeć jego pracy. Czy jeśli agregat stoi na swoim fundamencie za ścianą murowaną i ocieploną bez okien są słyszalne odgłosy jego pracy z wewnątrz? Jak to jest w przypadku Waszych lokalizacji agregatu? Gdy w domu jest idealna cisza to na parterze słychać minimalnie odgłosy wiatraka. Na poddaszu w pokoju od strony agregatu - podobnie. Agregat stoi bezpośrednio przy ścianie zewnętrznej kotłowni, na własnym fundamencie. Wtedy wydawalo mi się to ok. Teraz przesunąłbym go bardziej w stronę garażu. Natomiast nie jest to uciążliwy hałas. W takie pogody jak teraz pompa u mnie pracuje dopiero od 24:00 do rana wiec o tej porze już śpię. Przy dużych mrozach znowu zwykle jest wiatr wiec także tego nie slychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 31.01.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Pytanie mam do Was. Chcę na etapie wyboru projektu tak przewidzieć optymalne ustawienie agregatu pompy ciepła PW by nie słyszeć jego pracy. Czy jeśli agregat stoi na swoim fundamencie za ścianą murowaną i ocieploną bez okien są słyszalne odgłosy jego pracy z wewnątrz? Jak to jest w przypadku Waszych lokalizacji agregatu? Jak zaczynasz to zerknij na ten wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?340244-Jakich-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-unik%C4%85%C4%87-przed-monta%C5%BCem-pompy-ciep%C5%82a-jak-przygotowa%C4%87-budynek&p=7515256&viewfull=1#post7515256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.01.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Pytanie mam do Was. Chcę na etapie wyboru projektu tak przewidzieć optymalne ustawienie agregatu pompy ciepła PW by nie słyszeć jego pracy. Czy jeśli agregat stoi na swoim fundamencie za ścianą murowaną i ocieploną bez okien są słyszalne odgłosy jego pracy z wewnątrz? Jak to jest w przypadku Waszych lokalizacji agregatu? Przy takim ustawieniu w domu jest kompletna cisza,na pierwszej stronie w moim dzienniku masz układ pomieszczeń. Akurat wiatraki nie są tak głośne jak sprężarka. W lato sąsiad ją słyszy jak ma otwarte w nocy okna a my nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 31.01.2018 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 [ATTACH=CONFIG]406231[/ATTACH] ta wiata taka krzywa czy zdjecie nie wyszło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.01.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 ta wiata taka krzywa czy zdjecie nie wyszło ? Krzywa jak cholera Ale robiłem ją po flaszcze Ważne,że działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.02.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Arturo, ale to się do błędów budowlanych przecież nie zalicza. Podobnie rury PEX25 jako główne do rozdzielacza podłogówki. Dalej masz statystykę 0% błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 01.02.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Arturo, ale to się do błędów budowlanych przecież nie zalicza. Podobnie rury PEX25 jako główne do rozdzielacza podłogówki. Dalej masz statystykę 0% błędów PEX 32x3 chyba może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 01.02.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 . Czy jeśli agregat stoi na swoim fundamencie za ścianą murowaną i ocieploną bez okien są słyszalne odgłosy jego pracy z wewnątrz? Jak to jest w przypadku Waszych lokalizacji agregatu? Słychać słychac, moja pompa stoi pol metra od elewacji gdzies na granicy garazu i domu. Jest na tej scianie okno ale wedlug mnie okno nie ma żadnego wpływu na to że dzwiek sie przedostaje do domu. Jak sie wsłucham to sprężarkę słyszę nawet w dzień, także w sypialniach ktore nie są po tej stronie domu (ale wtedy musi być cisza w domu i na zewnątrz). Także dla mnie glośna praca pompy PW to jej najwieksza wada i chyba jedyna. Może kiedyś spróbuje zaamotyzować inaczej jednostkę zewnątrzną i wewnątrzną bo te drgania też cos mogą przenosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.02.2018 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Ja jedyne co słyszę to pompę wodną jak się wkręci na wysokie obroty ale to przez własne zaniedbanie bo powiesiłem jednostkę wewnętrzną w garażu na ścianie od sypialni. Zewnętrznej wogóle ale stoi 3 metry od budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buti 01.02.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedzi. Arturo72, jak widzę w układzie masz agregat za ścianą kuchni, na której nie ma okna. W kuchni też nic nie słychać? Dwiecegły, jaka to pompa? Sadziłem, że z drugiego końca domu nie można tego usłyszeć. Zatem dwie przeciwstawne opinie;) Nie słychać i słychać. Rozumiem, że:- słychać sprężarkę,- najbardziej słychać w momencie gdy nie ma wysokiego poziomu szumu tła,- najlepiej gdyby agregat oddalić. Musiałbym to usłyszeć na własne uszy. Bezpieczniej było by ustawić zatem gdzieś za garażem. Tylko teraz trzeba wyjść z połączeniem od pomieszczenia gospodarczego na zewnątrz i przedostać się za garaż. Robi się kilkanaście metrów a to nie jest optymalne z punktu widzenia sprawności pompy. Bazuję na razie na tym co wyczytam. Z punktu widzenia planowanego przeze mnie wstępnie projektu domu agregat byłby za ścianą dwóch sypialni bez okien. Teraz poważnie rozważam by za tymi sypialniami był garaż a agregat dopiero za garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 01.02.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Dalej masz statystykę 0% błędów wihajster wyczuł pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.02.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Pytanie do tych co mają pompy PW ... czy ktoś z Was używa pompy w pracy ciągłej ? To znaczy ma ustawioną krzywą grzewczą i pompa sama moduluje moc. ? Pytam bo przez 2 dni grzałem w ten sposób i zauważyłem że pompa często się wyłącza i włącza (sprężarka) . Zapewne nie potrafi zejść bardzo nisko z mocą i dlatego "taktuje".Nie wiem jak często aby zauważyłem że dośc często , myślę że nawet kilka razy na godzinę ? może trochę rzadziej ale zapewne często .. Czy to bezpieczne dla pompy i jej żywotnosci ? Jak grzałem "czasowo" to tego problemu nie było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedzi. Arturo72, jak widzę w układzie masz agregat za ścianą kuchni, na której nie ma okna. W kuchni też nic nie słychać? Dwiecegły, jaka to pompa? Sadziłem, że z drugiego końca domu nie można tego usłyszeć. Zatem dwie przeciwstawne opinie;) Nie słychać i słychać. Rozumiem, że: - słychać sprężarkę, - najbardziej słychać w momencie gdy nie ma wysokiego poziomu szumu tła, - najlepiej gdyby agregat oddalić. Musiałbym to usłyszeć na własne uszy. Bezpieczniej było by ustawić zatem gdzieś za garażem. Tylko teraz trzeba wyjść z połączeniem od pomieszczenia gospodarczego na zewnątrz i przedostać się za garaż. Robi się kilkanaście metrów a to nie jest optymalne z punktu widzenia sprawności pompy. Bazuję na razie na tym co wyczytam. Z punktu widzenia planowanego przeze mnie wstępnie projektu domu agregat byłby za ścianą dwóch sypialni bez okien. Teraz poważnie rozważam by za tymi sypialniami był garaż a agregat dopiero za garażem. Tak jak mówisz,w kuchni jest okno i jedynie jak w lato się otworzy to słychać jak pompa pracuje ale w lato grzeje się tylko cwu czyli spoko. Przy zamkniętych oknach nic kompletnie nigdzie nie słychać. W nocy jedynie słychać "pik" jak pompa się załącza ale to w jednostce wewnętrznej,zewnętrznej wogole nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) dwiecegly ma Samsunga i z tego co widzę na kilkunastu posiadaczy pomp p-w tylko on słyszy jednostkę zewnętrzną w domu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341599-Pompy-ciepła-wady!!!&p=7544848&viewfull=1#post7544848 I chyba mamy odpowiedź a słowo klucz to "wisi" : Nie wiem gdzie ty podłożyles te gumy ale u mnie to za bardzo niemozliwe, jednostka wisi na śrubach które są na przelot ściany nośnej a od drugiej strony nakrętka jest pod tynkiem Edytowane 1 Lutego 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 01.02.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Pytanie do tych co mają pompy PW ... czy ktoś z Was używa pompy w pracy ciągłej ? To znaczy ma ustawioną krzywą grzewczą i pompa sama moduluje moc. ? Pytam bo przez 2 dni grzałem w ten sposób i zauważyłem że pompa często się wyłącza i włącza (sprężarka) . Zapewne nie potrafi zejść bardzo nisko z mocą i dlatego "taktuje". Nie wiem jak często aby zauważyłem że dośc często , myślę że nawet kilka razy na godzinę ? może trochę rzadziej ale zapewne często .. Czy to bezpieczne dla pompy i jej żywotnosci ? Jak grzałem "czasowo" to tego problemu nie było . A jak zużycie prądu ci wychodzi teraz? Komfort lepszy? Możę chodzi o to, że pompa ma zbyt dużą moc w stosunku do zapotrzebowania? Mój dom przy +5 ST. potrzebuje około 2 KW i pytanie jaka jest minimalna moc pompy? Kiedys ktos pisał, że TCAP 9 KW ma moc minimalną 3,5 KW, ale nie wiem jak inne i gdzie to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Przy takim ustawieniu w domu jest kompletna cisza,na pierwszej stronie w moim dzienniku masz układ pomieszczeń. Akurat wiatraki nie są tak głośne jak sprężarka. W lato sąsiad ją słyszy jak ma otwarte w nocy okna a my nic. [ATTACH=CONFIG]406231[/ATTACH] Wreszcie widać jak mieszkasz. Gratulacje.Fajny design.Projekt chyba "indywidualny" ..i nie powtarzalny.Jak sobie przypomnę jak kwitowałeś fajne domki innych z forum. No nic,jak zawsze.Ten co ma barak,ma lepiej od tego co ma dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 dwiecegly ma Samsunga i z tego co widzę na kilkunastu posiadaczy pomp p-w tylko on słyszy jednostkę zewnętrzną w domu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341599-Pompy-ciepła-wady!!!&p=7544848&viewfull=1#post7544848 I chyba mamy odpowiedź a słowo klucz to "wisi" : Nie prawda. Mam Zubadana i Panasonica H w 'sąsiedztwie".Nie wiem co ma dwiecegły,ale mój EHS TDM jest cichszy,nie tylko na papierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Kiedys ktos pisał, że TCAP 9 KW ma moc minimalną 3,5 KW, ale nie wiem jak inne i gdzie to sprawdzić Ciekawe.i gdzie te peany dla Panasa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts