wihajster 01.02.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Zaczęło się. Wrócił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Tak jak mówisz,w kuchni jest okno i jedynie jak w lato się otworzy to słychać jak pompa pracuje Taa?A podobno -jak pisałeś, nie raz jak się ma reku to okien nie otwierasz.Przynajmniej Ty Zepsuło ci się reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Zaczęło się. Wrócił. Kłaść kłam kiepskim doradcom i instalatorom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.02.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Nie ma uniwersalnej jedynie słusznej prawdy.Ty w każdym wątku twierdzisz że jest jedynie słuszne rozwiązanie, takie jak SAM używasz, więc sam jesteś kiepskim doradcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Pytanie do tych co mają pompy PW ... czy ktoś z Was używa pompy w pracy ciągłej ? To znaczy ma ustawioną krzywą grzewczą i pompa sama moduluje moc. ? Ja. Pytam bo przez 2 dni grzałem w ten sposób i zauważyłem że pompa często się wyłącza i włącza (sprężarka) . Zapewne nie potrafi zejść bardzo nisko z mocą i dlatego "taktuje". Szuka wskazanej przez Ciebie delty? Nie wiem jak często aby zauważyłem że dośc często , myślę że nawet kilka razy na godzinę ? może trochę rzadziej ale zapewne często .. Na tyle często jak sterujesz układem.a właściwie jak nim nie możesz sterować-to efekty samoregulacji układu,jak to hucznie nazywa forum.Takie zachowanie,przy niewłaściwym sterowaniu i ustawieniu krzywej+samoregulacja układu to raczej normalne zachowanie. Czy to bezpieczne dla pompy i jej żywotnosci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.02.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 A jak zużycie prądu ci wychodzi teraz? Komfort lepszy? Możę chodzi o to, że pompa ma zbyt dużą moc w stosunku do zapotrzebowania? Mój dom przy +5 ST. potrzebuje około 2 KW i pytanie jaka jest minimalna moc pompy? Kiedys ktos pisał, że TCAP 9 KW ma moc minimalną 3,5 KW, ale nie wiem jak inne i gdzie to sprawdzić Pierwszy dzień grzania (24h) - zużycie 15kWh Drugi dzień - 11kWh ... Lekko się zdziwiłem bo wygląda że mniej zużywa niż jak pracuje w tylko w II taryfie ... Komfort zdecydowanie lepszy bo cały dzień idealnie taka sama temperatura . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Nie ma uniwersalnej jedynie słusznej prawdy. Ty w każdym wątku twierdzisz że jest jedynie słuszne rozwiązanie, takie jak SAM używasz, więc sam jesteś kiepskim doradcą. Nigdy tak nigdzie nie napisałem,vulgo-nie zaklinałem sie.Mam jednak wrażenie,że Ty wiesz wszystko najlepiej-choć tylko Ty tak sądzisz.Ja mogę sie mylić i pewnie tak jest.Jednego jednak jestem pewien.W tych czasach-"dobry instalator" nie ma czasu na klikanie na forum bo jest :zarobiony na śmierć".wniosek dla spędząjacych tu 'fachowców" od świtu do nocy nasuwa się sam. Ale nie o tym jest wątek więc do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Pierwszy dzień grzania (24h) - zużycie 15kWh Drugi dzień - 11kWh ... Lekko się zdziwiłem bo wygląda że mniej zużywa niż jak pracuje w tylko w II taryfie ... Komfort zdecydowanie lepszy bo cały dzień idealnie taka sama temperatura . Możemy zacytować to co pisałeś w rozmowie ze mną jakiś miesiąc temu?Tak aby nieco "rozświetlić" moje oblicze innym?Kolega Marcin34 chyba był wtedy po mojej stronie? Napisałem Ci wtedy,że jak zrobi się chłodniej,zrozumiesz o czym ci napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.02.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Ja. Szuka wskazanej przez Ciebie delty? Na tyle często jak sterujesz układem.a właściwie jak nim nie możesz sterować-to efekty samoregulacji układu,jak to hucznie nazywa forum.Takie zachowanie,przy niewłaściwym sterowaniu i ustawieniu krzywej+samoregulacja układu to raczej normalne zachowanie. U mnie LG takie coś jak delta nie istnieje ... W menu serwisowym jest takie coś jak : "Zmiana w/wył termiki dla temperatury wody na wyjściu" I mam do wyboru 4 ustawienia: 0 (termika wł -2 stopnie C) (termika wył 2 stopnie C) 1 (termika wł -6 stopnie C) (termika wył 4 stopnie C) 2 (termika wł -2 stopnie C) (termika wył 4 stopnie C) 3 (termika wł -1 stopnie C) (termika wył 1 stopnie C) Domyślnie jest 0 , ale wtedy na tych ustawieniach pompa mi taktowała niesamowicie (kilka minut pracy sprężarki) , kilka minut przerwy i itd. Dopiero przestawienie na 2 spowodowało że pompa zaczęła działać nonstop. CNC powiedział że to właśnie delta , ale jak to odczytać nie wiem Wiem że delta się zmienia i dąży do zrównania. Instalacja prosta i poprawnie wykonana. raczej jest problem ze zbyt małym zapotrzebowaniem na ciepło i pompa nie potrafi tak nisko zejść i taktuje. Mogą podnieść krzywą i zwiekszyć temp w domu i wtedy zapewne zwiększy się moc i przestanie taktować , ale chyba nie o to chodzi ? Jak mi ma co chwilę taktować to szkoda mi pompy i zapewne wrócę do grzania czasowego. Ale na razie zadaje pytania , bo z tego co widzę większość jednak grzeje czasowo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Pierwszy dzień grzania (24h) - zużycie 15kWh Drugi dzień - 11kWh ... Lekko się zdziwiłem bo wygląda że mniej zużywa niż jak pracuje w tylko w II taryfie ... Komfort zdecydowanie lepszy bo cały dzień idealnie taka sama temperatura . To o co ci wreszcie chodzi kaszpir,co? Masz mniejsze zuzycie grzejąc tak jak Ci radziłem.Komfort,jak piszesz -zdecydowanie lepszy.A post poniżej,napisałeś że i tak wrócisz do grzania czasowego. Wybacz,ale przypominają mi się rady kolegów z wątków z ekogroszku. Każdy Ci radził byś nie palił byle czym,a Ty i tak narzekałeś na spieki,czyszczenie i ilość popiołu-a i tak kupowałeś byle co Ale na razie zadaje pytania , bo z tego co widzę większość jednak grzeje czasowo ... Bo tutaj niestety,prawdy szukać daleko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 U mnie LG takie coś jak delta nie istnieje ... . Myślę że w każdej PC PW taka delta 5deg jednak istnieje.I takie zjawisko jak opisałeś ma miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Myślę że w każdej PC PW taka delta 5deg jednak istnieje.I takie zjawisko jak opisałeś ma miejsce. Masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2018 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Taa?A podobno -jak pisałeś, nie raz jak się ma reku to okien nie otwierasz.Przynajmniej Ty Zepsuło ci się reku? Pokaż gdzie tak pisałem ? Bo ja sobie przypominam,że wręcz odwrotnie pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.02.2018 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 To o co ci wreszcie chodzi kaszpir,co? Masz mniejsze zuzycie grzejąc tak jak Ci radziłem.Komfort,jak piszesz -zdecydowanie lepszy.A post poniżej,napisałeś że i tak wrócisz do grzania czasowego. Wybacz,ale przypominają mi się rady kolegów z wątków z ekogroszku. Każdy Ci radził byś nie palił byle czym,a Ty i tak narzekałeś na spieki,czyszczenie i ilość popiołu-a i tak kupowałeś byle co Bo tutaj niestety,prawdy szukać daleko.... Przecież napisałem ??? Chodzi mi o to że przy grzaniu nonstop dużo częściej włącza/wyłącza mi się sprężarka , wiec raczej nie jest lepiej ... Choć raczej szansa aby sprężarka działała cały czas raczej jest bardzo mała bo nagrzanie takiej ilości wody to nie jest duży problem dla pompy , tym bardziej że różnica w temp pomiędzy wejsciem a wyjście jest minimalna , ale wszędzie piszą że częste wyłączanie / załaczanie sprężarki to zło i wogóle dramat , ale wygląda że tak działa w wielu pompach automatyka. Druga rzecz koszty. Koszt grzania w obu taryfach jest o 50% droższy niz tylko w II taryfie. U mnie zużycie ciepła jest codziennie inne , zależnie od temepratury na zewnatrz , więc cieżko oceniać po dwóch dniach ... Jak grzalem czasowo to miałem nawet i zużycie poniżej 10kWh ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Przecież napisałem ??? Chodzi mi o to że przy grzaniu nonstop dużo częściej włącza/wyłącza mi się sprężarka , wiec raczej nie jest lepiej ... Bo naczytałeś się bzdur i kupiłeś przewymiarowaną PC. Zrozum.Nie masz żadnego panowania nad temp wewnątrz pomieszczeń.No może za wyjątkiem tego gdzie masz termostat PC.Jak doprowadzisz niepoprawnymi ustawieniami do sytuacji,że nic nie odcina pętli to powrót wraca coraz cieplejszy i pompa mając zadaną temp z KG,a chcąc utrzymać 5 deg delty-zaczyna wyłączać sprężarkę,aby nie przekraczać zadanej minus delta.Im większa moc pompy,tym możliwość modulacji w takiej sytuacji jest mniejsza-i do taktowania dochodzi szybciej.Masz malutki dom,a PC jak na dwa razy na taki gabaryt.Nie masz jak sterować obiegami grzewczymi,bo nie masz termostatów w pomieszczeniach. Pomyśl teraz w taki sposób.Grzeję kiedy potrzeba,w każdym koniecznym pomieszczeniu.Termostat (taki jak masz teraz w jednym pomieszczeniu) odcina pętle,zmniejsza się przepływ,spada zapotrzebowanie na ciepło i moc-sprężarka moduluje,zmniejsza moc. I tak to powinno wyglądać. U Ciebie jest tak.Jedyne co możesz to namiastka sterowania temp.w pomieszczeniach-rotametrami.Ale nie nic nie zamyka pętli po przekroczeniu oczekiwanej temp.w pomieszczeniu.Woda dalej przepływa przez pętle,powrót jest coraz cieplejszy a temp. z KG już jest przekroczona.Aby utrzymać zadaną z KG i jej nie przekroczyć,Pc wyłącza sprężarkę.I tyle. Edytowane 1 Lutego 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2018 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 włącza/wyłącza mi się sprężarka , wiec raczej nie jest lepiej ... . I tutaj masz rację.Dbaj.Do Twego LG jak i do Panasa sprężarka to pewnie koszt 5-6k pln jak piszą koledzy z forum.Do mego Szajsunga jedynie 1,2k pln. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.02.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Witam przymierzam się do montażu pompy powietrznej która chce zamontować w piwnicy ze względu na hałas I wpadł mi do głowy pomysł aby podawać w zimie powietrze z gwc czyli rury drenażowe fi 160 100mb koszt ok.1000zl rury plus wykop ok 500zl co o tym myślicie czy długość wymiennika odpowiednia.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 04.02.2018 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Witam przymierzam się do montażu pompy powietrznej która chce zamontować w piwnicy ze względu na hałas I wpadł mi do głowy pomysł aby podawać w zimie powietrze z gwc czyli rury drenażowe fi 160 100mb koszt ok.1000zl rury plus wykop ok 500zl co o tym myślicie czy długość wymiennika odpowiednia.? No no..pionierska wizja. Zapewne nikt jeszcze nie próbował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.02.2018 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 No no..pionierska wizja. Zapewne nikt jeszcze nie próbował Podejrzewam ze pewnie ktoś próbował jak coś wiesz to pokieruj mnie w odpowiednie miejsce chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.02.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Witam przymierzam się do montażu pompy powietrznej która chce zamontować w piwnicy ze względu na hałas I wpadł mi do głowy pomysł aby podawać w zimie powietrze z gwc czyli rury drenażowe fi 160 100mb koszt ok.1000zl rury plus wykop ok 500zl co o tym myślicie czy długość wymiennika odpowiednia.? Jednostka zewnętrza PC/PW musi być na zewnątrz, ze względu na b.duże zapotrzebowanie na energię z powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts