Buti 09.02.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Dziękuje za informacje. Miałem okazje dwa dni temu zobaczyć w praktyce jak wygląda i jak działa zainstalowana pompa ciepła Panasonic Aquarea. Niestety nie zwróciłem uwagi na wymiar pomieszczenia gospodarczego. Szczególnie interesowało mnie sprawdzenie jak głośno chodzi jednostka zewnętrzna. W danym momencie działała na 40% możliwości i było naprawdę dobrze, tzn subiektywnie cicho. Podchodząc z boku do agregatu nie byłem wstanie z kilku metrów rozpoznać czy w ogóle chodzi. To był jeden z mroźnych dni tej zimy. W kotłowni słychać jak działa jednostka wewnętrzna. Po wyjściu z kotłowni nie było nic słychać ale nie mogę tego sprawdzić przy zupełnej ciszy w nocy. Wg właściciela coś słychać ale zupełnie nie stanowi to problemu. Moje wnioski na dziś są takie, że ustawię agregat za ścianą bez okien ze względów również estetycznych i warunków na działce. W planach jest garaż, który powstanie w przyszłości i tu jest pewna sprawa nie do ogarnięcia na dziś.Biorąc pod uwagę np. taki projekt:http://www.archand.pl/pesto/projekt.htm,w którym od kotłowni do ściany bez okien jest jakieś 10m a w przypadku budowy garażu 14m wzrasta odległość między jednostką wewnętrzna a zewnętrzną. Czy to w praktyce ma duże znaczenie jeśli chodzi o spadek sprawności pompy ciepła? Jeśli tak to drastycznie muszę zmienić poszukiwany rodzaj projektu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.02.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Jeśli tak to drastycznie muszę zmienić poszukiwany rodzaj projektu domu. Jesteś jednym z niewielu budujących którzy chcą wybrać projekt domu jaki podoba się pompie ciepła a nie TOBIE... Dziwne to. A dużą doległość między jednostkami mocno odradzam, nie tylko straty wydajności samego urządzenia, również straty ciepła po drodze jeśli nie przyłożysz się do izolacji BARDZO MOCNO i to w dodatku z dużym zaangażowaniem OSOBISTYM. Bo na firmy montazowe NIE LICZ! Zwłaszcza takie co robią "kilkaset instalacji rocznie" - na pewno nie licz na dokładność i inne tego typu niuanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buti 09.02.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Dobry wieczór wihajster.Jeśli mam rozwinąć Twój skrót myślowy i odnieść się do cytatu to najbardziej będzie podobać mi się projekt, który będzie przemyślany by u podstaw nie było błędów. Drastycznie zmieniony projekt wynika z faktu, że przeniesienie kotłowni w inne miejsce zmienia układ pomieszczeń. Podobać się będzie, jeśli będzie spełniał moje założenia i zapewne pojawi się jeszcze wiele projektów, które poważnie przeanalizuję zanim dokonam ostatecznego wyboru. Potwierdzasz moje obawy, że jednak warto mieć jednostkę zewnętrzną bardzo blisko jednostki wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.02.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Dobry wieczór wihajster. Jeśli mam rozwinąć Twój skrót myślowy i odnieść się do cytatu to najbardziej będzie podobać mi się projekt, który będzie przemyślany by u podstaw nie było błędów. Drastycznie zmieniony projekt wynika z faktu, że przeniesienie kotłowni w inne miejsce zmienia układ pomieszczeń. Podobać się będzie, jeśli będzie spełniał moje założenia i zapewne pojawi się jeszcze wiele projektów, które poważnie przeanalizuję zanim dokonam ostatecznego wyboru. Potwierdzasz moje obawy, że jednak warto mieć jednostkę zewnętrzną bardzo blisko jednostki wewnętrznej. Masz fajny układ pomieszczeń do zmiany. W łazience masz wneke na pralkę A od strony wiatrołapu na szafę. Wyrzuć pralkę do kotłowni i tam zrób żonie pralnio-suszarnie z prawdziwego zdarzenia i podziel kotłownię na pralnie i garderobę. Zlikwiduj wneke w łazience i tam daj pompę z zasobnikiem i już masz sporo metrów bliżej do jedn.zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.02.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 2×1 starczy [ATTACH=CONFIG]406849[/ATTACH] Jak ładnie instalator zadbał o pochowanie rur. Chyba, że to jakaś pokazówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.02.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Jak ładnie instalator zadbał o pochowanie rur. Chyba, że to jakaś pokazówka. Nie,coś Ty. To mój dom i to ja zadbalem o to żeby ładnie wyglądało dla mnie . To chyba normalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.02.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Nie,coś Ty. To mój dom i to ja zadbalem o to żeby ładnie wyglądało dla mnie . To chyba normalne ? Taaa normalne przejrzałem co najmniej sto realizacji, to pierwsze zdjęcie które przyciągneło uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.02.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Jak ładnie instalator zadbał o pochowanie rur. Chyba, że to jakaś pokazówka. Wkładasz kij w mrowisko wspominając o instalatorze Arturka Nie idź tą drogą, tym bardziej że Twój nick graficznie bez okularów można pomylić z tym o którym się nie mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.02.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Taaa normalne przejrzałem co najmniej sto realizacji, to pierwsze zdjęcie które przyciągneło uwagę. Bo to nie jest "kotłownia" tylko pomieszczenie użytkowe łącznie z pralnio-suszarnia i musiało jakoś wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.02.2018 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Wkładasz kij w mrowisko wspominając o instalatorze Arturka Nie idź tą drogą, tym bardziej że Twój nick graficznie bez okularów można pomylić z tym o którym się nie mówi Nie znam historii, chętnie poznam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.02.2018 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Nie nie nie, na mnie nie licz, kop a się dokopiesz, być może, nie wiem czy "Redakcja" nie skasowała niewygodnych tematów do końca, a najlepiej olej. Jak blondynka u mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.02.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Kopanie pewnie nie będzie trudne, zakładam ze Arturo w swoim dzienniku coś o tym wspomina. Ale to już ma jutro sobie zostawię. Niemniej podobieństwo nickow zaintrygowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.02.2018 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Nie znam historii, chętnie poznam Sorki, że pytam kolega wybudował już dom? Na jakim etapie jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.02.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Nie nie nie, na mnie nie licz, kop a się dokopiesz, być może, nie wiem czy "Redakcja" nie skasowała niewygodnych tematów do końca, a najlepiej olej. Jak blondynka u mechanika. A już myślałem,że forum zmadrzalo wihajster,wszystko mam w DB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.02.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Sorki, że pytam kolega wybudował już dom? Na jakim etapie jesteś? Strop lejemy w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.02.2018 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Strop lejemy w przyszłym tygodniu. Możesz się pochwalić sesją zdjęciową czy dziennik budowy załóż ? Bo też mam już uczulenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.02.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?340851-Dom-w-malinówkach-6-dolnośląskie/page9 Pisząc z kom nie wyświetla sygnatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.02.2018 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Możesz się pochwalić sesją zdjęciową czy dziennik budowy załóż ? Bo też mam już uczulenie Nie wiem po co byłemu forumowiczowi miki121 było potrzebne kilkadziesiąt różnych adresów IP, analogicznie jest u kolegi mku71. Wiek również by się zgadzał, nam moderatorom pozostaje śledzić poczynania mku71 na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.02.2018 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Matko i córko Rozwiązaniem zagadki może być fakt korzystania z LTE i wifi sąsiada naprzemiennie. O mikim nie słyszałem, jutro poczytam, bo zdaje się ze niezłe nawiwijal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.02.2018 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Of course... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts