Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

To jest właśnie to,że ludziska nie zdają sobie sprawy,że "kotłownia" przy pompie ciepła p-w to nie stacja kosmiczna MIR jak przy gruntowych czy jak przy węglu tylko są to dwie rurki podpiete pod rozdzielacz i tyle.

Zabudowa tego to żaden problem.

To jest właśnie to,że ludziska nie zdają sobie sprawy,że "kotłownia" przy pompie ciepła p-w to nie stacja kosmiczna MIR jak przy gruntowych czy jak przy węglu tylko są to dwie rurki podpiete pod rozdzielacz i tyle.

Zabudowa tego to żaden problem.

Arturku nie piernicz. Wiem że jest weekend i się rozpędzasz, jednak pomyśl trochę.

Masz w swojej pompie P-W tylko dwie rurki pod rozdzielacz podpięte?

A jednostka zewnętrzna śmiga na wifi czy na bluetooth?

W gruntowej masz dolne źródło, 2 rury. W twojej powietrznej też z zewnątrz masz dwie rury, nie ma różnic w ilości, ewentualnie w średnicy. Choć nie zawsze, jak zrobić rzetelnie a nie "masowo" instalację to rury od splita też powinny być solidnie zaizolowane. To jest o wiele ważniejsze niż przy gruntowej, jest większa delta T.

Co do zabudowy: moim zdaniem aż takie zabudowanie rur i armatury to fanaberia i w razie jakiejkolwiek pomyłki instalatora (za dużo pakuł czy "sznurka", słabszy zawór bądź z błędem fabrycznym), i już demolka roboty płytkarza... Czasami takie kwiatki wychodzą po kilku latach.

Owszem wygląda jak wygląda, ale czy jest to komu potrzebne do szczęścia?

Chyba że chcesz się sąsiadowi czy znajomym "pochwalić", albo znaleźć się w galerii Muratora ;)

Kotłownia (pompownia) to nie salon, widoczne rury nie powinny szokować nikogo. Chyba że tam przyjmujesz gości?

Gość Arturo72
Arturku nie piernicz. Wiem że jest weekend i się rozpędzasz, jednak pomyśl trochę.

Masz w swojej pompie P-W tylko dwie rurki pod rozdzielacz podpięte?

A jednostka zewnętrzna śmiga na wifi czy na bluetooth?

W gruntowej masz dolne źródło, 2 rury. W twojej powietrznej też z zewnątrz masz dwie rury, nie ma różnic w ilości, ewentualnie w średnicy. Choć nie zawsze, jak zrobić rzetelnie a nie "masowo" instalację to rury od splita też powinny być solidnie zaizolowane. To jest o wiele ważniejsze niż przy gruntowej, jest większa delta T.

Co do zabudowy: moim zdaniem aż takie zabudowanie rur i armatury to fanaberia i w razie jakiejkolwiek pomyłki instalatora (za dużo pakuł czy "sznurka", słabszy zawór bądź z błędem fabrycznym), i już demolka roboty płytkarza... Czasami takie kwiatki wychodzą po kilku latach.

Owszem wygląda jak wygląda, ale czy jest to komu potrzebne do szczęścia?

Chyba że chcesz się sąsiadowi czy znajomym "pochwalić", albo znaleźć się w galerii Muratora ;)

Kotłownia (pompownia) to nie salon, widoczne rury nie powinny szokować nikogo. Chyba że tam przyjmujesz gości?

wihajsterku ,jak widzisz kontaktu z jednostką zewnętrzną nie widać czyli musi być wifi i tak trzymaj :D

Od jedn.wewnetrznej wychodzą TYLKO 2 rurki i to bezpośrednio do rozdzielacza,bez żadnych dodatkowych pomp objegowych i dodatkowego rozdzielacza z kilku źródeł dolnego obiegu jak to ma miejsce w przypadku pomp gruntowych.

Proste jak budowa cepa.

Gość Arturo72
Arturku, nie irytuj się :)

Miałeś fantazję zapłytkować rury (chociażby dwie, a myślę że o ładowaniu zasobnika zapomniałeś) - to zapłytkowałeś. I już.

Według mnie to niepraktyczne i bezsensowne. I już. To tylko moje zdanie.

Nie bij piany, szkoda zdrowia ;)

wihajsterku,masz słabą wyobraźnię lub jesteś przyzwyczajony do instalacji właśnie takich "stacji Mir" przy gruntowych pompach :)

Zapewniam Cię,że pod zabudową nie ma żadnych laczen,żadnych pakulow,żadnych skrzyżowań czy żadnych tego typu newralgicznych punktów.

Gwoli nauki i wyjaśnienia jedna rurka z zasilania z jedn. wewnętrznej idzie bezpośrednio pod rozdzielacz bez pakul,łączenia itp i podobnie jest z rurka powrotu.

Do rozdzielacza mam oczywisty dostęp.

Wg mnie to bardzo praktyczne i z dużym sensem ale ja jestem użytkownikiem tegoż i wymagam a Ty zwykłym instalatorkiem i oczywiste jest że mamy inny punkt widzenia ;)

A przy pompach gruntowych to dopiero armagedon wynika przez DZ i osprzęt ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
ja też wolę jak 'rura' jest na wierzchu...

Są różne zboczenia ;)

Ja mam pomieszczenie użytkowe a Wy być może kotłownie ;)

W mieszkaniu w bloku byłem przyzwyczajony do cywilizowanego grzania :D

(...) ja jestem użytkownikiem tegoż i wymagam a Ty zwykłym instalatorkiem

Wiesz co?

Jak się ma twoja pogarda dla innych, w kontekście tego cytatu który masz w stopce?

"musicie być silni miłością,która jest potężniejsza niż śmierć..."

Skąd to cytat?

Religijny jesteś?

Na pewno jesteś hipokrytą...

wihajsterku owszem...

Wiem. To widać. Dajesz "świadectwo" aż boli.

Mnie twoja pogarda nie dotyka, mnie takie zachowanie tylko śmieszy. I przeraża że mamy taki przekrój społeczeństwa...

To świadczy tylko o tobie i tym bardziej uwypukla polską "patolicką" hipokryzję.

PS. Skąd ten cytat w stopce, powiesz mi???

Arturku, nie irytuj się :)

Miałeś fantazję zapłytkować rury (chociażby dwie, a myślę że o ładowaniu zasobnika zapomniałeś) - to zapłytkowałeś. I już.

Według mnie to niepraktyczne i bezsensowne. I już. To tylko moje zdanie.

Nie bij piany, szkoda zdrowia ;)

Nie rozumiem czemu uważasz ze to bezsensowne ja U siebie mam w tej kotłowni a raczej lazienko-kotłowni prysznic i umywalkę i do wszystkich rur mam dostęp ostatnio dokladalem elektrozawor i niebylo żadnego problemu

20180211_092831.jpg

Gość Arturo72
Z waszych informacji wynika, że miejsce przewidywane na instalacje pompy ciepła nie jest duże, zatem można umieścić je w pomieszczeniu nie będącym typową kotłownią.

No oczywiście,że tak. Ja kotłownię przerobilem od razu przy adaptacji na pralnio-suszarnie. Dla pompy wystarczy wneka gdziekowiek o wymiarach 1×1