Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To świadczy tylko o tobie i tym bardziej uwypukla polską "patolicką" hipokryzję.

Jak czytam Kolege Arturo72 to raczej bym stawial na ta druga .Nowoczesną opcję wiec nie sądź byś nie był sądzony :)

Co do rur : jakbym miał instalacje w salonie to rur nie chciałbym widzieć, w pomieszczeniu technicznym im lepszy dostęp tym lepiej, wiem bo w bloku miałem płytki w łazience i dostęp 20x10 i jak zawór puścił to było jak wymiana pierścieni na tłoku w silniku przez rurę wydechową :)

Witam.

Którą pompę wybralibyście do mojego domu?

AQUAREA WH- SDC09H3E8 9 kw 3fazy jednostka wewnętrzna AQUAREA WH- UD09HE8 9 kw 3fazy jednostka zewnętrzna

AQUAREA WH- SDC09H3E5 9 kw 1faza jednostka wewnętrzna AQUAREA WH- UD09HE5 9 kw 1faza jednostka zewnętrzna

AQUAREA WH- SDC07H3E5-1 7 kw 1faza jednostka wewnętrzna AQUAREA WH- UD07HE5-1 7 kw 1faza jednostka zewnętrzna

czy może Tcap?

Gość Arturo72
Witam.

Którą pompę wybralibyście do mojego domu?

AQUAREA WH- SDC09H3E8 9 kw 3fazy jednostka wewnętrzna AQUAREA WH- UD09HE8 9 kw 3fazy jednostka zewnętrzna

AQUAREA WH- SDC09H3E5 9 kw 1faza jednostka wewnętrzna AQUAREA WH- UD09HE5 9 kw 1faza jednostka zewnętrzna

AQUAREA WH- SDC07H3E5-1 7 kw 1faza jednostka wewnętrzna AQUAREA WH- UD07HE5-1 7 kw 1faza jednostka zewnętrzna

czy może Tcap?

9kW 3 fazy jeśli za droga to 9kW 1 faza też ok.

A do węgla nie rób nawet przymiarki...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Na razie mam ekogroszek. W tym roku nie miałem możliwości kupić w lecie no i teraz się męcze paląc mokrym. 40 kg wór starcza mi na 1,5 dnia. Wcześniejsze sezony to spalanie w okolicach 2,5 ton-3 ton.

Czy aby wyliczyć przyblizone koszty ogrzewania pompą ciepła powietrze woda moge to obliczyć w ten sposób?

- ekogroszek 3000 kg x 7,2 kw/kg = 21 600 kwh sezon x sprawność kotła 70 % = 15120 kwh

- pompa ciepła 15120 kwh / średni COP 2,6 = 5815,39 kwh x 0,64 PLN prąd = 3721,85 PLN sezon

Czy można się opierać na takich wyliczeniach?

Może ktoś z Was ma pompę a miał wcześniej ekogroszek.

Dzięki

O k... jednak prawda,że mądry "Polak" po szkodzie :)

Mamy podobne domy,roczne zużycie energii na c.o+cwu to ok.3500kWh czyli ok.1000zl...

Drogba

Na razie mam eko-groszek, zużycie ok. =

3000 kg/rok * 1000 zł/1t = 3000 zł /rok

Przejście z eko-groszku na pompę ciepła to ok.50 % oszczędności .

Poczytaj ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?340850-Pomoc-w-wyborze-powietrznej-pompy-ciep%C5%82a-Buderus-WPL-11AR-czy-Kita-L32-Split

Gość Arturo72
Grzeje ciągle, przez większość czasu spręzarka chodzi na 20 HZ i nigdy nie było MNiej niż 2,2 KW (jak na zdjeciu - o to chodzi). Dotyczy temp. zasilania 30 St

Zajebiste są te nowe sterowniki.

Gość Arturo72
Arturo jeżeli możesz tak na szybko.

9kw 3 fazy a 1 faza różnice, wady?

1 fazowa tańsza 4tys

Wad nie ma,chodzi o różnicę w mocy obu pomp przy niskich temperaturach.

Biorąc pod uwagę mój dom jako podobnie budowany 3 fazy mogą Ci gwarantować pracę tylko w II taryfie a z jedną fazą będziesz grzal cały dzień. Oczywiście przy mocnych mrozach.

Wad nie ma,chodzi o różnicę w mocy obu pomp przy niskich temperaturach.

Biorąc pod uwagę mój dom jako podobnie budowany 3 fazy mogą Ci gwarantować pracę tylko w II taryfie a z jedną fazą będziesz grzal cały dzień. Oczywiście przy mocnych mrozach.

Sam nie wiem. Zamierzenie jest takie aby grzać w II taryfie....a jeżeli nie to..

czy ktoś testował lub jest w temacie, jak by wyglądały koszty grzania pompą PW w moim przypadku Panasonic 9 kw 1 faza całodobowo w taryfie G11 do grzania całodobowo w taryfie G12? teoretycznie to co chodzi całodobowo jest tańsze w G12

Edytowane przez Drogba

Czy przy pompach powietrznych jest w ogóle sens grzania w nocy kiedy np. temp powietrza jest niższa o 10 C niż w dzień - czy spadek sprawności pompy nie zniweluje wszelkich oszczędności wynikających z tańszego prądu ?

Co innego II taryfa popołudniowa - wtedy powietrze już ogrzane tylko może to być zbyt wąskie okienko żeby nagrzać dom