Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Poproś instalatora niech ci policzy koszty ogrzewania - przybliżone i zobaczysz jak szybko taka inwestycja się zwróci.

Są domy co 7 lat a są domy co 10...

Kwestia technologi budowy domu i zapotrzebowania na energie do ogrzania...

Na pewno ogrzewanie pompą będzie tańsze niż eko-groszkiem, olejem czy gazem z butli ....

No to jasne, ale muszę zdecydować czy pompa gruntowa z pionowym dolnym źródłem czy pompa PW, a tutaj liczy się COP, ten rzeczywisty.

Gruntowa ma realny 3.9. Między wierszami wyczytałem że pompa PW wymaga więcej serwisowania niż gruntowa. Teraz pytanie o realny COP pompy PW... czyli czy warto.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to jasne, ale muszę zdecydować czy pompa gruntowa z pionowym dolnym źródłem czy pompa PW, a tutaj liczy się COP, ten rzeczywisty.

Gruntowa ma realny 3.9. Między wierszami wyczytałem że pompa PW wymaga więcej serwisowania niż gruntowa. Teraz pytanie o realny COP pompy PW... czyli czy warto.

pytasz o COP ... czy to jest tak istotne??

czy wazniejsze jest ile za instalacje Pc i jakie rachunki za prad ??

nie ma idealnych budynkow

No to jaki jest ten COP pomp ciepła PW w sezonie grzewczym?

Ale rzeczywisty COP a nie katalogowy.

Bo że pompa ciepła PW działa to wiem, ale chciałbym

wiedzieć kiedy te 20-25k zł się zwróci... jeżeli w ogóle.

A co to znaczy zwróci.

A w stosunku do czego .Jeśli masz swoje drewno ,to się nie zwróci ,ale na narty nie pojedziesz .Też będzie taniej.

Z moich informacji wychodzi 2 razy taniej niż na oleju .

W tym sezonie klient który zużywał 4000 l oleju zapłaci za prąd około 8000 zł.

Oczywiście jakby zużywał 1000 l to za prąd zapłaciłby 2000 zł

W oby przypadkach jest inny zysk ,a co za tym idzie inny czas zwrotu inwestycji

Oczywiście PC w obu przypadka mają różne ceny .30 k i 22 k

A z tym COP .Chcesz rzeczywisty to podaj temperaturę na zasilaniu i powrocie ,powiedzmy co godzinę i temperaturę zewnętrzną oraz zapotrzebowanie budynku na moc cieplną ,potrzebną do określenia % mocy emitowanej przez PC( cop będzie dotyczyło tylko co).

Edytowane przez hydraulik_

Mówisz hydrauli,że nie znajdę.Pewnie tak,bo kto by to i po co podawał.Jest minus 7 i temp wychodząca 35 i jest COP.W danej chwili.Kto by tam się pożerającym prąd odszranianiem chwalił.Stąd od dawna twierdzę,że praktyczny i rzeczywisty COP tych pomp to 2 podczas średniego sezonu grzewczego.

Do tego COP do grzania wody nawet latem to żadne 4 czy 5

Ciekaw jestem jaki COP mają chińczyki po parę złotych skoro te po 20tys mają 2.Gdyby miały 1 to przecież było by nie możliwe,bo sprowadzało by się do grzałki.Mają pewnie 2 bo tyle wynika z fizyki ,tylko nie mają marki i są bardziej awaryjne

Ja nigdy nie twierdziłem ,że bezmarkowe są złe.PC to PC.Nawet wole te "gorsze",Ja nawt zbudowałem taką z klimatyzatora .Opomierowałem i wyszło cop około 2,2 przy grzaniu wody do 50 C.Nawet zamontowałem regulator swobodnie programowany.Idealne do wegłowek i olejeków

A tak trochę obok tematu .

Podczas podgrzewania cwu w lecie kotłem olejowy i czasem węglowym,żeby podgrzać zbiornik cwu najpierw trzeba zagrzać cały kocioł .Czasem cięższy od zasobnika cwu.A to jest ciepło stracone.Bo do następnego grzania i tak wystygnie.Tu PC też zdaje egzamin doskonale .A takie pompki są taniutkie.A dają zwielokrotnioną korzyść

"Stąd od dawna twierdzę,że praktyczny i rzeczywisty COP tych pomp to 2 podczas średniego sezonu grzewczego."

Faktycznie skoro tak twierdzisz to widocznie musi tak być. Przecież byś się nie pomylił :)

Mój znajomy na przykład w ciągu ostatnich lat został specjalista w dziedzinie wypadków lotniczych, potem stadionów, a ostatnio dróg ze szczególnym uwzględnieniem pękającego asfaltu :)

Edytowane przez autorus

tak jak pisze Igor wszyscu 'USRYWAJĄ SIĘ" na copy, jak dla mnie ważniejszy jest rachunek za prąd a nie to czy w piątek w południe miałam 5a w sobote rano 2,4. Jeszcze niedawno za ogrzewanie 60m mieszkania w bloku płaciłam przeszło 3tyś rocznie bez ciepłej wody, a w ubiegłym sezonie za ogrzewanie niewygrzanego domu i cwu 155m zapłaciłam 4tyś. I teraz pytanie czy to duzo czy malo, cieszyć się czy smucić? Czy mi się zwróci?

A z tym COP .Chcesz rzeczywisty to podaj temperaturę na zasilaniu i powrocie ,powiedzmy co godzinę i temperaturę zewnętrzną oraz zapotrzebowanie budynku na moc cieplną ,potrzebną do określenia % mocy emitowanej przez PC( cop będzie dotyczyło tylko co).

Już kiedyś zwracałem Ci uwagę na ten temat - powtórzę

DO OBLICZENIA COP POTRZEBA JEDYNIE

- RÓŻNICĘ TEMPERATUR ZASILANIE/POWRÓT

- ILOŚĆ CZYNNIKA (WODA, GLIKOL, POWIETRZE)

- POBÓR PRĄDU

To wystarczy - więcej nie kombinuj i nie mieszaj (w stopce dodałem mały arkusz do klimatyzacji z cop)

Proszę odpowiedz czy włączając klimatyzator z autorestartem wyłącznikiem czasowym (zewnętrznym nie w oprogramowaniu sprzętu) narażam go na zniszczenie? Ostatnio go tak podłączyłem aby nie zużywał energii w czuwaniu (wyjaśniałeś (dzięki), że przy mrozach pobiera prąd na podgrzewanie oleju w jednostce zewnętrznej, czasem nawet ponad 110W).

Edytowane przez kbab

Już kiedyś zwracałem Ci uwagę na ten temat - powtórzę

DO OBLICZENIA COP POTRZEBA JEDYNIE

- RÓŻNICĘ TEMPERATUR ZASILANIE/POWRÓT

- ILOŚĆ CZYNNIKA (WODA, GLIKOL, POWIETRZE)

- POBÓR PRĄDU

To wystarczy - więcej nie kombinuj i nie mieszaj

Proszę odpowiedz czy włączając klimatyzator z autorestartem wyłącznikiem czasowym (zewnętrznym nie w oprogramowaniu sprzętu) narażam go na zniszczenie? Ostatnio go tak podłączyłem aby nie zużywał energii w czuwaniu (wyjaśniałeś (dzięki), że przy mrozach pobiera prąd na podgrzewanie oleju w jednostce zewnętrznej, czasem nawet ponad 110W).

Przecież to tosamo co ja piszę .Pytam o dt pytam o moc (można wyliczyć przepływ),A kolega chce wielkość teoretyczną .Bo prawdziwy otrzyma po zamontowaniu PC u niego.

A z tym załączaniem w czasie mrozu to jest tak .Możesz wyłączać .Ciekawe jaki program ma maszyna .Czy odczeka do zagrzania oleju,czy nie.

Olej podgrzewa się aby pozbyć się czynnika chłodniczego z oleju ,bo pogarsza własności smarne.Dodatkowo ciepły olej ułatwia start sprężarki .

Niektóre grzałki mają czujnik temperatury który blokuje start do czasu podgrzania.

A czy zarżnie się sprężarka ? Pewno krócej popracuje.Ale czy jeszcze będzie ci potrzebna wtedy czy kupisz już nową z innego powodu???

A z tym załączaniem w czasie mrozu to jest tak .Możesz wyłączać .Ciekawe jaki program ma maszyna .Czy odczeka do zagrzania oleju,czy nie.

Olej podgrzewa się aby pozbyć się czynnika chłodniczego z oleju ,bo pogarsza własności smarne.Dodatkowo ciepły olej ułatwia start sprężarki .

Niektóre grzałki mają czujnik temperatury który blokuje start do czasu podgrzania.

A czy zarżnie się sprężarka ? Pewno krócej popracuje.Ale czy jeszcze będzie ci potrzebna wtedy czy kupisz już nową z innego powodu???

Sprężarka czeka na podgrzanie oleju, po włączeniu zasilania pobiera najpierw (ok 20sek) do 25W, potem (do 1-1,5min) w zależności od temperatury na zewnątrz pobiera 80-120W, dopiero wtedy uruchamia sprężarkę i powoli zwiększa pobór prądu do ok 600W, przy mrozach po ok 2 min od włączenia uruchamia wentylator w jednostce wewnętrznej i ogrzewa powietrze zwiększając pobór prądu czasem do max 1,6kW, wtedy ogrzewa powietrze do ponad 50* (nadmuch 450m3/h), po podgrzaniu pomieszczenia do 23* (zależnie od nastawy) inwerter sukcesywnie zmniejsza pobór prądu nawet do 250W, po podgrzaniu pokoju do temp zadanej urządzenie wyłącza się i pozostaje w czuwaniu.

Mam jeszcze jedno pytanie, jak to jest z olejem, czy po stracie ciśnienia (nieszczelny układ) należy uzupełniać olej w układzie czy jest on w mieszance (tu R410A). Jeśli trzeba uzupełniać to jaki olej i ile?

Edytowane przez kbab

A co to znaczy zwróci.

A w stosunku do czego .Jeśli masz swoje drewno ,to się nie zwróci ,ale na narty nie pojedziesz .Też będzie taniej.

Z moich informacji wychodzi 2 razy taniej niż na oleju .

W tym sezonie klient który zużywał 4000 l oleju zapłaci za prąd około 8000 zł.

Oczywiście jakby zużywał 1000 l to za prąd zapłaciłby 2000 zł

W oby przypadkach jest inny zysk ,a co za tym idzie inny czas zwrotu inwestycji

Oczywiście PC w obu przypadka mają różne ceny .30 k i 22 k

Słuchaj, chcę ogrzewać dom prądem, ja muszę coś przyjąć przy wyborze typu ogrzewania, jakieś wstępne założenia. Grupa ludzi użytkujących gruntowe pompy zbiera rzeczywiste dane tutaj:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Aldetql4KVOQdFFqVXROUDBJZGtJNnF6OXRvMDVNNVE&hl=en#gid=0

I mogę sobie obejrzeć rzeczywiste rachunki (na co zwracasz uwagę), w 1 przypadku również COP gruntówek.

Nikt nie zrobił takich ogólnodostępnych podsumowań do pomp PW, ponadto jak zapytałem o COP to usłyszałem, że... w sumie nic nie usłyszałem, poza tym że różnie bywa i każdy inaczej kasę liczy i każdy ma inny dom... akademicka dyskusja.

Tylko Arturo72 (pozdrawiam Alfaholika ponownie :) ) napisał że przyjmuje COP 2.5 dla PW. Potem został trochę zbesztany, ale w sumie nikt nie podał innej wartości więc również żadnych konkretów.

Ogólnie z braku konkretów zniechęcam się do instalacji pompy PW. Bo z dyskusji rozumiem że nikt średniego rzeczywistego COP dla pompy PW nie liczy, tylko chwilowy, co jest dziwne. Ktoś może podać miesięczne rachunki za ogrzewanie domu pompą PW?. Z informacjami jaki to dom, jak ocieplony, w jakim rejonie Polski? To byłoby najcenniejsze. Dziękuję.

Ogólnie z braku konkretów zniechęcam się do instalacji pompy PW. Bo z dyskusji rozumiem że nikt średniego rzeczywistego COP dla pompy PW nie liczy, tylko chwilowy, co jest dziwne

Wstawiłem dane rzeczywiste odnotowane w tym sezonie grzewczym dla pp, średni cop=2,82 - klimatyzator nie pracował stale, był włączany próbnie aby odczytać dane dla różnych temperatur.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5244742&viewfull=1#post5244742

Wspaniale kbab, właśnie o to chodziło! Dziękuję.

Od tygodnia podłączyłem watomierz (teraz dokładnie 164 godz), przez 4 dni uruchamiał pc pp po godz/dobę (4x15min), przez ostatnie 3 dni po 30min, razem pracował 5 godz 30 min, w tym czasie pobrał 4,94kWh (w tym programator czasowy 0,65W). Urządzenie automatycznie włącza się nad ranem aby szybko podnieść temperaturę - sprawuje się bardzo dobrze.

Ktoś może podać miesięczne rachunki za ogrzewanie domu pompą PW?. Z informacjami jaki to dom, jak ocieplony, w jakim rejonie Polski? To byłoby najcenniejsze. Dziękuję.

proszę :

1 rachunek za prad w listopadzie byl wyzszy o 150zł od letniego (bez ogrzewania)

2 rachunek w styczniu o 650zł wyzszy od letniego

3 marcowego jeszcze nie mam dopisze jak dostane

na razie (od 23.09 do dzisiaj) zuzyłem 4531kWh

tak jak pisze Igor wszyscu 'USRYWAJĄ SIĘ" na copy, jak dla mnie ważniejszy jest rachunek za prąd a nie to czy w piątek w południe miałam 5a w sobote rano 2,4. Jeszcze niedawno za ogrzewanie 60m mieszkania w bloku płaciłam przeszło 3tyś rocznie bez ciepłej wody, a w ubiegłym sezonie za ogrzewanie niewygrzanego domu i cwu 155m zapłaciłam 4tyś. I teraz pytanie czy to duzo czy malo, cieszyć się czy smucić? Czy mi się zwróci?

z ust mi wyjelas :) ... piep***c COP liczy sie wynik koncowy = Faktura do zaplaty / dla niektorych z poprawka na poprzednie koszta. bezposrednie i posrednie

Mlodsi nie bedziemy. lata leca niestety a wygoda to cos nieocenionego. A rachunki... no coz :) obysmy mieli na nie pokrycie, czego sobie i Wam zycze. Jak beda niskie ( wg 'copow' fabrycznych czy tez instalatorow wersji ) poza wygoda usmiech wielki zagosci na facjacie mej.

Na pohybel 'eko' groszkowi . Howgh. Powiedzialem!