Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Witam. Czy ma ktos u siebie zainstalowana powietrzna pompe ciepla LG Therma ? Chcialbym zasiegnac opini na temat tej pompy.

Ja mam :)

Pierwszą rzecz o jakiej pomyśl to wymiana grzejników na duuuuuużo większe tak aby ogrzały ci dom przy max 40 stopniach. Myślę że musza być 2x wieksze niż obecnie albo czeka Cię wymiana na klimakonwektory .

Dodatkowo w Twoim przypadku raczej skłaniałbym się kup Panasonic T-CAP 9KW ...

Edytowane przez kaszpir007

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam :)

Pierwszą rzecz o jakiej pomyśl to wymiana grzejników na duuuuuużo większe tak aby ogrzały ci dom przy max 40 stopniach. Myślę że musza być 2x wieksze niż obecnie albo czeka Cię wymiana na klimakonwektory .

Nie zawsze jest konieczna wymiana grzejników. Ja również od paru lat czaję się na powietrzną pompę ciepła i nie wymieniałbym obecnych grzejników (chyba, że na klimakonwektory ale to już jest spory koszt). Mam piec na ekogroszek i przez 95% czasu temp. wody z kotła to 40 stopni Celsjusza (obecnie od kilku dni zwiększyłem na 42 stopnie) a dom chyba nie jest specjalnie dobrze ocieplony. Oczywiście oznacza to pogodzenie się z tym, że w domu nie będzie sauny...

Druga spawa

Proszę o porade przy doborze powietrznej pompy ciepla.

3 lata temu wybudowałem dom z poddaszem uzytkowym.

Powierzchnia użytkowa ok. 150m2.

Mam zamontowany piec na ekogroszek ale planuje założyć powietrzną pompę ciepła.

parametry domu:

Mury z kratówki 30cm + styropian 20cm

Poddasze-skosy ocieplone wełną 30 cm

Posadzka ocieplona styropianem 10cm + wylewka 8cm.

Posadzka na parterze ok.80m2 , ogrzewanie podłogowe , temp parteru ok. 23 stopnie

Posadzka na poddaszu ok. 90m2, ogrzewanie - grzejniki , temp poddasza ok. 24 stopnie

Piec na ekogroszek; temp. ustawiona na 58 stopnie

Dwa obiegi do każdego zawór mieszający + siłownik elektryczny + regulator pokojowy + stacja pogodowa

Obieg od podlogówki : temp. wody za zaworem mieszającym ok. 27-28 stopni przy temp na dworze - 5 do +6

Obieg grzejniki : temp. wody za zaworem mieszającym ok. 32-35 stopni przy temp na dworze - 5 do +6

Zastanawialem sie nad LG lub Panasoniciem.

Witam ,

możesz porównać cenowo LG i Panasa zwykły model ale 3f (ma parametry praktycznie jak T-cap , a powinien być tańszy) ,ze względu na potwierdzone parametry polecam Panasa

pzdr

Dobry,

A taki temat:

Mam duży kocioł na pellet, w kotłowni jest bardzo ciepło. Czy pompa powietrze- woda gdzie "powietrze" byłoby powietrzem z kotłowni a "woda" zasobnikiem cwu z dwoma wężownicami miałaby sens?

Sprawdź zapotrzebowanie na powietrze takiej pompy ciepła. Ale jeśli Twoją kotłownią jest zadaszona Maracana...

Mam duży kocioł na pellet, w kotłowni jest bardzo ciepło. Czy pompa powietrze- woda gdzie "powietrze" byłoby powietrzem z kotłowni a "woda" zasobnikiem cwu z dwoma wężownicami miałaby sens?

Sprawdź zapotrzebowanie na powietrze takiej pompy ciepła. Ale jeśli Twoją kotłownią jest zadaszona Maracana...

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Nie jest. Ale 100m^3 o temperaturze >= 28 stopni żal odpuścić. Tym bardziej, że czerpnie mam od strony południowej.

Edytowane przez Tomaszs131
Korekta cytowanego linku.

A pobieranie powietrza ze strychu w lecie dla pompy ma sens, na dachu jest czarna blacha czy bardziej ekonomicznie będzie zamontować ze trzy solary.

Było już wielokrotnie na forum że takie kombinacje są bez sensu. Raz że jak masz ciepło w lecie to i tak pompa osiąga max moc powyżej określonych wartości COP nie wyjdzie. A dwa to rozważ że zapotrzebowanie na powietrze sięga np. 8000 m3/h - ogromny strych nad halą produkcyjną coś by tu może dał radę ale w stadardowym domu to obawiam się że strych "wciągałby" powietrze każdą możliwą przestrzenią w zasadzie tylko przez wentylację dachu a to za mało. No i jak to sobie wyobrażasz - rura fi 500 albo więcej od pompy na strych, bo przecież nie postawisz pompy na strychu bo będzie mielić to samo powietrze w koło a w zimie to już byłaby masakra. Zdecydowanie uważam to za kiepski pomysł. A co do solarów to jeżeli juz masz pompę ciepła to przy letnich parametrach masz COP zapewne powyżej 4 więc koszt ogrzewania CWU jest tak niski że dodatkowa inwestycja w solary jakoś nie ma sansu. Albo to albo to.

Edytowane przez artek

Było już wielokrotnie na forum że takie kombinacje są bez sensu. Raz że jak masz ciepło w lecie to i tak pompa osiąga max moc powyżej określonych wartości COP nie wyjdzie. A dwa to rozważ że zapotrzebowanie na powietrze sięga np. 8000 m3/h - ogromny strych nad halą produkcyjną coś by tu może dał radę ale w stadardowym domu to obawiam się że strych "wciągałby" powietrze każdą możliwą przestrzenią w zasadzie tylko przez wentylację dachu a to za mało. No i jak to sobie wyobrażasz - rura fi 500 albo więcej od pompy na strych, bo przecież nie postawisz pompy na strychu bo będzie mielić to samo powietrze w koło a w zimie to już byłaby masakra. Zdecydowanie uważam to za kiepski pomysł. A co do solarów to jeżeli juz masz pompę ciepła to przy letnich parametrach masz COP zapewne powyżej 4 więc koszt ogrzewania CWU jest tak niski że dodatkowa inwestycja w solary jakoś nie ma sansu. Albo to albo to.

Czyli dla wielkosci Cop nie ma wielkiego znaczenia czy pompa będzie dostawa 20stopni czy np 50stopni pompa ma być w piwnicy, w ścianie mają być wywiercone otwory a powietrze bylo by podawane ze strychu do pomieszczenia w piwnicy gdzie bedzie pompa i zbiornik bufor ok.600l

Czyli dla wielkosci Cop nie ma wielkiego znaczenia czy pompa będzie dostawa 20stopni czy np 50stopni pompa ma być w piwnicy, w ścianie mają być wywiercone otwory a powietrze bylo by podawane ze strychu do pomieszczenia w piwnicy gdzie bedzie pompa i zbiornik bufor ok.600l

Oczywiście że temp. powietrza ma znaczenie dla COP. Tyle że jeżeli przykładowo przy 20oC pompa osiągnie np. COP w granicach 4-4,5 to raczej nie nie należy sie spodziewać że że przy 50oC dostaniesz COP rzędu chociażby 6. Już pomijam koszt takiego rozwiązania gdzie rura musiałaby być pokaźna aby zapewnić odpowiedni przepływ powietrza przy okazji zabierając powierzchnię budynku a po drugie to ile masz tego powietrza na strychu. Przyjmując stranardowy dom 10x10m i niech nawet strych będzie miał średnio na całej powierzchni 2 m wysokości to masz 200 m3 powietrza - a to na ile starczy to do pracy pompy - na 2 minuty a potem co - zaciągnie powietrze z zewnątrz i gdzie tu zysk. Jeżeli już będzie jakikolwiek to w zasadzie pomijalny a juz na pewno nieadekwatny do poniesionych kosztów. No i oczywiście trzebaby uwzględnić zapewne opory powietrza i odpowiednia izolację tej rury aby nie grzała wnętrza w lecie i nie dawała hałasu. Tak jak sa granice minimalnej teperatury tak i w górę są ograniczenia temp. maksymalnej.

Edytowane przez artek

Przy 50*C pc pw w ogóle raczej nie będzie działać ..

Oczywiście że temp. powietrza ma znaczenie dla COP. Tyle że jeżeli przykładowo przy 20oC pompa osiągnie np. COP w granicach 4-4,5 to raczej nie nie należy sie spodziewać że że przy 50oC dostaniesz COP rzędu chociażby 6. Już pomijam koszt takiego rozwiązania gdzie rura musiałaby być pokaźna aby zapewnić odpowiedni przepływ powietrza przy okazji zabierając powierzchnię budynku a po drugie to ile masz tego powietrza na strychu. Przyjmując stranardowy dom 10x10m i niech nawet strych będzie miał średnio na całej powierzchni 2 m wysokości to masz 200 m3 powietrza - a to na ile starczy to do pracy pompy - na 2 minuty a potem co - zaciągnie powietrze z zewnątrz i gdzie tu zysk. Jeżeli już będzie jakikolwiek to w zasadzie pomijalny a juz na pewno nieadekwatny do poniesionych kosztów. No i oczywiście trzebaby uwzględnić zapewne opory powietrza i odpowiednia izolację tej rury aby nie grzała wnętrza w lecie i nie dawała hałasu. Tak jak sa granice minimalnej teperatury tak i w górę są ograniczenia temp. maksymalnej.

Tak mi się wydawalo ze wiele zysku z tego rozwiązania nie będzie to pewnie montaz kolektorow 3szt.też pewnie nie ma sensu bo jeśli inwestować w pompę to grzać już tylko nią wtedy mamy wcześniejszy zwrot inwestycji.

• 2 months później...
Dobry,

A taki temat:

Jestem laikiem, takie rozwiązanie przyszło mi do głowy.

Witam,

Proponowana przez Pana instalacja będzie dobrym rozwiązaniem. Przy wyższej temperaturze otoczenia, powietrzna pompa ciepła do CWU zużyje mniejszą ilość energii do podgrzania ciepłej wody. W sezonie letnim będzie mógł Pan całkowicie odłączyć kocioł i wykorzystywać jedynie pompę ciepła.

Jeżeli wybierze Pan takie rozwiązanie, to polecam pompę Logatherm WPT marki Buderus. Pompa może współpracować z innymi źródłami ciepła np. kotłem lub instalacją solarną poprzez wężownicę o dużej powierzchni wymiany ciepła znajdującej się w urządzeniu. Urządzenie cechuje się ciekawym wyglądem. Dzięki wykorzystaniu energii powietrza otoczenia urządzenie osiąga sprawność nawet do 430%. Do wyboru są cztery modele, z których trzy o pojemnościach 200 i 250 litrów pracują do temperatury powietrza 5°C, a czwarty model 270 nawet do -10°C. Więcej szczegółowych informacji znajduje się na stronie internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/do-cieplej-wody/logatherm-wpt.html

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus