kbab 04.03.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 A rachunki... no coz obysmy mieli na nie pokrycie, czego sobie i Wam zycze. Jak beda niskie ( wg 'copow' fabrycznych czy tez instalatorow wersji ) poza wygoda usmiech wielki zagosci na facjacie mej. Na pohybel 'eko' groszkowi . Howgh. Powiedzialem! Groszek również ma swoją cenę, jak również koszt inwestycyjny, czy dzisiaj sprawność pc upoważnia ich użytkowników do wyśmiewania się z tego systemu, czy tak będzie zawsze?????? Płacone rachunki rzeczywiście to zweryfikują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.03.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) jestem przekonany ze producent Dystrybutorem i gwarantem urządzeń klimatyzacyjnych, pomp ciepła i rekuperatorów jest firma Zymetric Sp. z o.o. W Polsce Mitsubishi Electric jest tylko bezpośrednim gwarantem w zakresie automatyki. Wszystkie urządzenie w teorii powinny przejść przez magazyn lub papierowo przez firmę Zymetric. Dalej to ląduje do dystrybutorów i monterów którzy za otrzymanie rabatu są zobowiązani do napraw gwarancyjnych na częściach dostarczonych przez dystrybutora na terenie polski firmę Zymetric w okresie gwarancyjnym. Kilka miesięcy temu firma Zymetric wydzieliła ze swoich struktur dział pomp ciepła i powstała nowa firma Nobilation - chyba dobrze zapamiętałem nazwę. Chodzi rumor po rynku że może pojawi się w tym roku w Polsce ME i wtedy przez ich będzie szło to dalej do Nas instalatorów. Jest dużo firm które ciągną Mitsubishi skądś tam i wprowadzają na rynek ale nie wiem jak to by było jakby tak firma się zwineła i klient udał się np. do Zymetrica? Co do pomp ciepła Zubadan sprzęt jest bardzo dobry aczkolwiek moim zdaniem cena skalkulowana w cennikach na polski rynnek jest trochę za duża. Ciekawy jest fakt dlaczego np. w Anglii sprzęt jest sporo tańszy niż u Nas. Gdyby ceny były takie jak w Anglii i upusty byłby zachowane dla Nas na tym samym poziomie to ME byłoby numerem jeden wśród sprzedających się pomp powietrznych w kraju. Niestety cena jest ustalana przez dystrybutorów a nie klientów i instalatorów i szczerze mówiąc w wypadku Atlantica i ME po odliczeniu maksymlanego rabatu związanego z upustem handlowym, serwisowym i za płatności gotówkową przy urządzeniu 14kW ( za komplet j.w + j.z ) różnica dla mnie w zakupie to 10k netto. Edytowane 4 Marca 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 04.03.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) miki pożaliłeś się i co lżej Ci na sercu? W stopce masz że montujesz Mitsubischi to powinieneś takie rzeczy znać z autopsji... no chyba że chciałbyś montować tylko nie montujesz... Jutro sprawdzę w książce gwarancyjnej i napiszę... a tak na marginesie to gdzie? w jakiej branży? cena ustalana jest przez klienta? Ty poważny jesteś? Ja jako klient chciałabym by mi pomp ęzalożyli i jeszcze doplacili do prądu... mogłabym tu wymienić ile rzeczy bym potrzebowała za złotówkę. Proszę podaj mi produkt którego cenę ustalają klienci. PLISSSS Edytowane 4 Marca 2012 przez ana-76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.03.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) Może faktycznie źle się wyraziłem albo za krótko napisałem.Może nie klienci a warunki rynkowe w kraju takim jak anglia gdzie zarobki są większe pompy są tańsze a w naszym kraju gdzie zarobki są dużo mniejsze pompy są dużo droższe.Poniekąd klient dyktuje cenę na rynku bo jeżeli jest coś za drogie to nie kupuję a jak ma cenę rozsądną to kupuje i to jest wpływ na cenę. O to mi chodziło Tak montuje ich klimy i rekuperatory kilka razy pompę ale w połączeniu z kurtyną powietrzną albo nagrzewnicą w centrali wentylacyjnej. Edytowane 4 Marca 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 04.03.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) Groszek również ma swoją cenę, jak również koszt inwestycyjny, czy dzisiaj sprawność pc upoważnia ich użytkowników do wyśmiewania się z tego systemu, czy tak będzie zawsze?????? Płacone rachunki rzeczywiście to zweryfikują. bez urazy. czytasz ze zrozumieniem? rachunki beda jakie beda, wazne zeby miec za co je zaplacic ... JA, osobiscie JA mowie na pohybel 'eko' bo : mam go serdecznie dosc bo, wcale MNIE tanio nie wychodzi bo, syf, brod, robota, awarie nocne i czad bo pseudo popiol ( tez kosztuje jak sie nie wyrzuca na ulice badz w lesie ) bo wreszcie, chce miec wygode i czysto tyle i az tyle. NIE wysmiewam sie groszkowcow, mialowcow, flotowcow po prostu znam ten rodzaj 'palenia', nie podoba MI sie, mam go dosc, stad txt jak wyzej to wolny, jeszcze, kraj. kazdy moze robic na co ma ochote a zakresie obowiazujacego prawa. Gazu nie mam ( i nie wiem czy chcialbym ). olej nie jest tani. z wegla sie wyleczylem, kociol elekryczny wodny przerabialem ... czas na PCi Jak to ktos powiedzial ... anonimowi nie jestesmy masz chec odezwij sie za rok... albo bede mial usmiecj pelna geba, badz na pol pyska .. ale jak bede plakal tez nie ukryje tego Mam jedynie nadzieje, ze magik dostarczajacy mi pompe i ja montujacy wie CO MOWI ...natenczas mu wierze. Bedzie inaczej ? No coz bede plakal :| Magik tez ( taki drobny zarcik ). Na razie to co wyczytalem nie przekonuje mnie ze PCi nie dziala i jest droga ( dla mnie, w sensie MOICH rachunkow ). Do rachunkow bezposrednich - tez doliczam te posrednie jak to co ww. + czas poswiecony na obsluge 'bez obslugowego' kotla, pranie odziezy w ktorej tam chadzam, zuzycia wody na pranie kazdorazowa kapiel po dluzszej wizycie ( wiem wiem mam okazje na kapiel nie tylko w sobote ) etc etc. Ale to wylacznie moja subiektywna opinia ... [edit] literowki ino Edytowane 4 Marca 2012 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 05.03.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Dystrybutorem i gwarantem urządzeń klimatyzacyjnych, pomp ciepła i rekuperatorów jest firma Zymetric Sp. z o.o. W Polsce Mitsubishi Electric jest tylko bezpośrednim gwarantem w zakresie automatyki. Wszystkie urządzenie w teorii powinny przejść przez magazyn lub papierowo przez firmę Zymetric. Dalej to ląduje do dystrybutorów i monterów którzy za otrzymanie rabatu są zobowiązani do napraw gwarancyjnych na częściach dostarczonych przez dystrybutora na terenie polski firmę Zymetric w okresie gwarancyjnym. Kilka miesięcy temu firma Zymetric wydzieliła ze swoich struktur dział pomp ciepła i powstała nowa firma Nobilation - chyba dobrze zapamiętałem nazwę. Chodzi rumor po rynku że może pojawi się w tym roku w Polsce ME i wtedy przez ich będzie szło to dalej do Nas instalatorów. Jest dużo firm które ciągną Mitsubishi skądś tam i wprowadzają na rynek ale nie wiem jak to by było jakby tak firma się zwineła i klient udał się np. do Zymetrica? Co do pomp ciepła Zubadan sprzęt jest bardzo dobry aczkolwiek moim zdaniem cena skalkulowana w cennikach na polski rynnek jest trochę za duża. Ciekawy jest fakt dlaczego np. w Anglii sprzęt jest sporo tańszy niż u Nas. Gdyby ceny były takie jak w Anglii i upusty byłby zachowane dla Nas na tym samym poziomie to ME byłoby numerem jeden wśród sprzedających się pomp powietrznych w kraju. Niestety cena jest ustalana przez dystrybutorów a nie klientów i instalatorów i szczerze mówiąc w wypadku Atlantica i ME po odliczeniu maksymlanego rabatu związanego z upustem handlowym, serwisowym i za płatności gotówkową przy urządzeniu 14kW ( za komplet j.w + j.z ) różnica dla mnie w zakupie to 10k netto. Ale ja nie mam Zubadana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 05.03.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) miki121 napisał:Ciekawy jest fakt dlaczego np. w Anglii sprzęt jest sporo tańszy niż u Nas. Bo drogi miki ,my to jeszcze trochę trzeci świat -jak Ukraina itp.Tak jest z perfumami -gdzie indziej kosztują 50% tego co u nas, bo gdzie indziej są to normalne rzeczy a u nas luksus i biedny nie kupi ,a bogaty kupi bez względu czy będzie kosztować 300zł czy 500zł.Podobnie było z zegarkami Swatch -już kiedyś pisałem-u nas to był ekslusiv ,leżał w szklanych gablotach ,a we Włoszech w każdym byle jakim kiosku ruchu takie Swatch walały się po szufladach i kosztowały 50% tego co u nas.WIem bo sam tam kupowałem.I tak jest z pompami.Na razie.Pomału się to zmieniaEDIT: Piszemy z Miki o Mitsubishi Zubadan Edytowane 5 Marca 2012 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 05.03.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 a ja tutaj na forum jakis czas temu czytałam że gość będzie sobie sprowadzał 'naszą polską' pompę z chin za połowe ceny albo i taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.03.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 kurde z chin trochę daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 05.03.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 a co za różnica załatwiać transport z Anglii czy Chin, żadna... a jaka cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.03.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 a co za różnica załatwiać transport z Anglii czy Chin, żadna... a jaka cena... Kiedyś w firmie której pracowałem ściągaliśmy klimy z chin... Split on/off z grzaniem 3,5kW kosztował nas około 54 dolarów a w cennikach szefowa wrzuciła go po 650 dolarów netto - upust dla instalatora 35% Całkiem przyzwoity zarobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 05.03.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) z ust mi wyjelas ... piep***c COP liczy sie wynik koncowy = Faktura do zaplaty / dla niektorych z poprawka na poprzednie koszta. bezposrednie i posrednie Mlodsi nie bedziemy. lata leca niestety a wygoda to cos nieocenionego. A rachunki... no coz obysmy mieli na nie pokrycie, czego sobie i Wam zycze. Jak beda niskie ( wg 'copow' fabrycznych czy tez instalatorow wersji ) poza wygoda usmiech wielki zagosci na facjacie mej. Na pohybel 'eko' groszkowi . Howgh. Powiedzialem! Dopisuję się do usrywających się nad (średniorocznym) COP, ponieważ lubię podejmować decyzje mając jako takie pojęcie o ich konsekwencjach. Magnolia18: piszesz o zaletach pompy, ale niektórzy szukają optymalnego rozwiązania dla siebie. Poszczególne pompy między sobą różnią się i to znacznie, nie tylko ceną i sprawnością. Nawet wybór dolnego źródła naprawdę nie jest taki oczywisty w każdym przypadku. Stąd dociekliwość niektórych użytkowników tego forum, by uzyskać sprawdzone(?) informacje, przybliżające ich do podjęcia decyzji. Oczywiście, że można sobie zadać pytanie, czy forum jest najlepszym źródłem informacji, ale - moim skromnym zdaniem - jest ono lepsze, niż linki z opomiarowanych urządzeń działających w innych strefach klimatycznych, chociaż oczywiście dają one ogólne pojęcie o pracy tych układów. Proszę, pozwólcie niektórym szukać każdej informacji i... piszcie . Edytowane 5 Marca 2012 przez Tom OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 05.03.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 .....i. Oczywiście, że można sobie zadać pytanie, czy forum jest najlepszym źródłem informacji, ale - moim skromnym zdaniem - jest ono lepsze, niż linki z opomiarowanych urządzeń działających w innych strefach klimatycznych, chociaż oczywiście dają one ogólne pojęcie o pracy tych układów. Proszę, pozwólcie niektórym szukać każdej informacji i... piszcie . Mogę podac adres firmy która robi dobrą reklemę na forach i wypisuje pozytywne opinie o produkcie Dlatego obserwacja opomomiarowanego domu jest bardziej przydatna niż subiektywne użytkownikówopinie wg. mnie, oczywiście mam na myśli domy żyjące, nie jakieś "wzorcowe". Moje opomiarowania służą obserwacjom w stosunkowo bliskim otoczeniu - regionalnym, oczywiście użytkownik z drugiego końca Polski może obserwować jednak powinien dopasować obserwację do własnych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Eeee, elektronikę zawsze można tak zaprogramować, by wskazania były milsze dla oka. Na forum firmy muszą być bardziej ostrożne w zachwalaniu swoich produktów, bo łatwo mogą się tutaj wyłożyć pisząc głupoty;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 05.03.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 zależy jakie się ma założenia wstępne.ja nie jestem importerem i nie zależy mi na setkach sprzedanych urządzeń.założenie 1 to zobaczyć jak to działazalożenie 2 poprzez obserwację wykresów doregulować i dopasować urządzenie do budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Ale widzę, że masz większe zużycie w taryfie dziennej niż nocnej. Dlaczego tak jedziesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 05.03.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Jutro sprawdzę w książce gwarancyjnej i napiszę... zgodnie z obietnicą zrobilam fotkę, pieczatkę z nazwa firmy zamazałam żeby nie było... zdjęcie wsawiam nie dla mikiego bo jako instalator ME powinien taką gwarancje znać na pamięć :) ale dla innych żeby nie było niejasności http://images46.fotosik.pl/1368/03c76b6956bfdc9fm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 05.03.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 ponieważ licznik nie jest jeszcze dwu taryfowy, dopiero będzie i timer nie jest ustawiony na max druga taryfa min pierwsza.to są narazie zgrubne ustawienia, obserwacja tempa ogrzewania, tempa stygnięcia, czasu ładowania cwu, trochę miesza antylegionella, w ten weekend była zmiana ustawień ładowania cwu z high demand na standard i częściej ładuje cwu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.03.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 zgodnie z obietnicą zrobilam fotkę, pieczatkę z nazwa firmy zamazałam żeby nie było... zdjęcie wsawiam nie dla mikiego bo jako instalator ME powinien taką gwarancje znać na pamięć :) ale dla innych żeby nie było niejasności http://images46.fotosik.pl/1368/03c76b6956bfdc9fm.jpg To tak jak powiedziałem że instalator przejmuje czynności gwarancyjne a części zamienne przejmuje dostarcza przedstawiciel firmy Mitsubishi Electric na terenie Polski firma Zymetric Sp. z o.o. A co do znania gwarancji na pamięć to po to klient ma ją i ja też aby ją przeczytać a nie uczyć się na pamięć. Jeżeli chcesz pisać że nie mam racji to w poprzednich postach masz szereg informacji dotyczących gwarancji i informacji że gwarantem w zakresie części zamiennych jest Zymetric. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.03.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) To tak jak powiedziałem że instalator przejmuje czynności gwarancyjne a części zamienne przejmuje dostarcza przedstawiciel firmy Mitsubishi Electric na terenie Polski firma Zymetric Sp. z o.o. A co do znania gwarancji na pamięć to po to klient ma ją i ja też aby ją przeczytać a nie uczyć się na pamięć. Jeżeli chcesz pisać że nie mam racji to w poprzednich postach masz szereg informacji dotyczących gwarancji i informacji że gwarantem w zakresie części zamiennych jest Zymetric. A pytanie zadane o gwaranta czy jest nim Zymetric też jest zasadne bo zanim powstała na terenie Polski firma Zymetric przedstawicielem była firma AIRENNGINIERING z Krakowa. Dodatkowo niezależnie od firmy Zymetric na teren Polski sprowadza pompy ciepła Zubadan wraz z jednostkami wewnętrznymi swoje produkcji firma Abatronic Polska. Więc Ann pomijając te wytykanie że powinienem znać kartę na pamięć a nie znając źródła pochodzenia urządzenia to chyba słuszne było pytanie czy jest nim Zymetric Edytowane 5 Marca 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts