map78 25.02.2019 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Ok ale... przez 5 lat bylo ok, nic nie grzebalem, nic nie ruszalem i nagle zawor przepuszcza? W moim drugim domu zakladalem sam centralne, ma wymuszony obieg wody przez pompe, uklad otwarty i pracuje prawidlowo tylko jak ma 2.o lub nieco ponad, ponizej nie dogrzewa wiec z tym 1.0 to chyba nie do konca tak... Witaj Santosz! Ja od 6 lat mam 1.0, a nawet mniej bo w spoczynku to jest 0.8, a podczas pracy około 1.1 i nigdy jeszcze nie dolewałem wody, więc chyba jednak czasem to działa... U nie przy +10 w ogóle nie ma defrostów - przynajmniej nigdy nie widziałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 25.02.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Serwis umowiony na kolejny poniedzialek na 10 wiec zobaczymy co powiedza, przez telefon mowia ze gdzies jest nieszczelnosc, sugeruja ze sie czesto zdarza ze puszczaja plastkowe uchwyty na rotametrach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 17.11.2019 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Witam po dłuuugiej przerwie.Pisałem tu z Wami na przełomie stycznie i lutego, przeszedłem z ogrzewania węglowego na pompę ciepła, w starym domu (160 lat).Od 3 dni mam LG Therma V na czynniku R32 do tego bufor 100 l i za około tydzień ma dojść wymiennik CWU z Termici ze stali nierdzewnej 250 l.Ale pompa już działa, instalator powiedział aby 2 razy spuścił całą wodę i na nowo napełnił układ, aby wypłukać syf ze kaloryferów, i po 3 latach jeszcze raz, czy faktycznie muszę to robić ?Grzejniki to panele stalowe, zobaczymy jak będę sprawne zimą w mrozy i czy nie trzeba będzie ich wymienić.- Czy to coś da, czy ten syf z grzejników zejdzie ?- Czy nie jest tak że jeśli coś się wypłucze to i tak osiądzie na dnie bufora i wystarczy tam spuścić ?- Czy raczej aby oczyścić układ trzeba by zdemontować grzejniki i wypłukać je na podwórku- ale to już raczej latem a nie teraz ?- Czy ten brud z grzejników w ogóle czemuś szkodzi, czy można to olać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.11.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) Zabrudzenia z układu mogą zabrudzić wymiennik w PC.System powinien być porządnie przepłukany i wg mnie powinien mieć filtr magnetyczny (jeśli stalowe grzejniki) na powrocie z systemu ( na alle są od lat za niecałe 300pln) Edytowane 17 Listopada 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 17.11.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) A czym grozi zabrudzenie wymiennika PC, da się go potem wyczyścić ? Mam jedynie filtr przy pompie obiegowej. A czy nie jest tak że cały syf osiada na dnie bufora i że mogę go tam spuścić co jakiś czas i dopuścić świeżej wody. Jest zbyt późna pora na demontaż 14 grzejników, wynoszenie ich płukanie i montowanie, chciałbym to zrobić latem, a puki co spuszczać z bufora o ile dobrze myślę że tam może się go najwięcej zbierać. Właśnie rozmawiałem z kolegą który ma pompę i mówi że skoro mam bufor to żaden syf nie ma prawa dostać się do wymiennika PC Jest tak ??? Edytowane 17 Listopada 2019 przez OTTO123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 17.11.2019 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Załóż tylko filtr przed pompą czyli i wymiennikiem i spij spokojnie. Po miesiącu odkręć filtr i zobacz co tam jest - okaże że jest czysto ewentualnie jakieś pozostałości po montażu i wsio. Nie przesadzajcie. Cały ewentualny syf zbierze się w buforku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.11.2019 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 A ten kolega płukał wymiennik -ba ja płukałem i było syfu sporo.Oczywiście nie twierdzę , że zawsze wymiennik się zabrudzi-ale jest to bardzo prawdopodobne przy starej i stalacji.Filtry oczywiście nie puszczą bardzo dużych zanieczyszczeń ,ale tzw ”muł” już tak.Kiedy to wszystko zacznie osiadać na wymienniku PC ,będzie pogarszać się sprawność i moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 17.11.2019 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) Bobrow a Ty masz bufor ? Może dlatego miałeś zabrudzenia. Więc macie na myśli ten filtr magnetyczny ? Tylko jak instalacja skręcona to gdzie go upchnąć jeszcze ? Edytowane 17 Listopada 2019 przez OTTO123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.11.2019 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Mam bufor ok 40 ltr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 17.11.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Taki filtr będzie ok ?https://allegro.pl/oferta/filtr-magnetyczny-fermag-360-ferdom-magnetyzer-1-7695609818 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adec 17.11.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Kolego OTTO123 mógłbyś mi dać namiary na firmę która Ci zakładała splita LG na R32? Może być na PM. Ja wydzwaniam po firmach i są niechętni na ten czynnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.11.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Taki filtr będzie ok ? https://allegro.pl/oferta/filtr-magnetyczny-fermag-360-ferdom-magnetyzer-1-7695609818 Właśnie taki ma moja kuzynka-świetnie wyłapuje najmniejsze drobiny metalu , można wlać tam dodatek do wody kotłowej ( chyba inhibitor się to nazywa). Do tego banalna obsługa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 17.11.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) Już napisałem wykonawcy że jak będzie mi montował bojler z Termici to ma mi domontować taki filtr, sprzeciwu nie przyjmuję A Ty jaki masz ? Adec wyślę Ci priv ale co mają nie chcieć skoro ten czynnik już jest w pompie, to co spuszczą i napełnią R410 ??!!! Edytowane 17 Listopada 2019 przez OTTO123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 17.11.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 można wlać tam dodatek do wody kotłowej ( chyba inhibitor się to nazywa). To już chyba próba naciąnięcia klienta, 1 l na 25 l wody !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 17.11.2019 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Kolego OTTO123 mógłbyś mi dać namiary na firmę która Ci zakładała splita LG na R32? Może być na PM. Ja wydzwaniam po firmach i są niechętni na ten czynnik. To chyba te firmy mają "leżaki magazynowe" i starają się je wypchnąć. W 2017 r. kupowałem Kaisaia z R410A, a w 2018 r. mój znajomy sprzedał mi klimy tej firmy z czynnikiem R32. Tłumaczył, że firma Kaisai już produkuje z R410A, tylko z R32. Już nie długo chyba nie będzie wolno z R410A sprzedawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.11.2019 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 To już chyba próba naciąnięcia klienta, 1 l na 25 l wody !!!! W tym filtrze jest ok 0,5ltr miejsca na dodatek-można dobrać odpowiedni typ. Jak nic nie dodasz-to i tak masz super filterek.Sam sprawdzałem -wyłapał dużo drobnego syfku po filtrach przed nim (grzejniki płytowe stalowe 20 letnie). Wszystkie były zdemontowane i wypłukane karcherem , a i tak muł płynie... Przy wymianie kilku moich grzejników założę taki wynalazek u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 18.11.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Filtr zamówiony.Gdzie najlepiej go zamontować tuż przed wejściem do pompy ciepła ?Czy kilka metrów wcześciej przed pompą obiegową ? Z tym że przed obiegówką mam już filtr taki siateczkowy.Wydaje mi się że najlepiej jeśli będzie tuż przed wlocie do pompy, bo wyeliminuje każde zabrudzenie, nawet te w przyszłości które może się wytrącić w buforze.I jak z czyszczeniem tego filtra, raz w miesiącu rozebrać i wypłukać pod wodą wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.11.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Filtr zamówiony. Gdzie najlepiej go zamontować tuż przed wejściem do pompy ciepła ? Czy kilka metrów wcześciej przed pompą obiegową ? Z tym że przed obiegówką mam już filtr taki siateczkowy. Wydaje mi się że najlepiej jeśli będzie tuż przed wlocie do pompy, bo wyeliminuje każde zabrudzenie, nawet te w przyszłości które może się wytrącić w buforze. I jak z czyszczeniem tego filtra, raz w miesiącu rozebrać i wypłukać pod wodą wystarczy ? Moim zdaniem najlepiej jest go zamontować na powrocie z systemu przed buforem. Ja dałem przed tym filtrem zawór ze zwykłym filtrem siatkowym , a za nim-zwykły zawór.Wstępny filtr wyłapuje grubsze cząstki -a ten magnetyczny drobny mułek. Zawory są do odcięcia filtra do czyszczenia. Odnośnie filtra na powrocie PC moim zdaniem wystarczy zwykły filtr (oczywiście także z zaworami odcinającymi). Jeśli jeszcze masz nie uruchomioną PC , to wszystkie nowe komponenty są po prostu czyste i mułku nie będzie w nich -mogą się pojawić tylko jakieś resztki od montażu. Dodatkowo-filtr magnetyczny może spowalniać przepływ i dlatego lepiej jest go nie montować na powrocie PC przed buforem. Poniżej fotka z instalacją naszej kuzynki (którą popełniłem z jej szwagrem...) , jak widać jest to układ z wymiennikiem płytowym (pod glikol propylenowy) i standardowym buforem panasa 50 ltr jako dodatkowy zład oraz ewentualnie odstojnik (zobacz na układ-prawa strona dół wchodzi powrót z systemu , górna strona góra wyjście do wymiennika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 18.11.2019 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 (edytowane) Bobrow napisałeś to tak zawile że nie kumam Piszesz że dał byś na powrocie przed buforem, a potem żeby nie montować go na powrocie PC przed buforem, nie rozumiem ??? We wcześniejszych postach pisałeś żeby chronić pompę ciepła przed syfem to zamontować filtr magnetyczny, a teraz że przed PC wystarczy zwykły filtr. Filtr zamówiony i zaraz będę miał niezły galimatias gdzie go dać, przejdzie monter PC i wyjdę na durnia, bo nie wiem gdzie go w końcu dać ??? Każdy filtr spowalnia, czy to powietrza czy wody, dlatego nie wiem dobrze jest dawać dwa filtry razem, np. na powrocie przed pompą obiegową. Najprościej jak zobaczysz filmik który nagrałem, zaczyna się od rozdzielacza pionów i jest to powrót wody z grzejników, poniżej jest pompa obiegowa a przed nią filtr siatkowy. Potem woda wraca przez bufor do PC i gdzie byś tam widział ten filtr magnetyczny ? Zaznaczę że gdzieś za tydzień będzie montowany wymiennik CWU, natomiast PC pracuje od 4 dni a wraz z nią krąży syf w układzie. https://youtu.be/IIRMbdobdJ0 Edytowane 18 Listopada 2019 przez OTTO123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.11.2019 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Otto, może wg rys zrozumiesz co napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts