Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Grzeje bez przerwy;

... - to znaczy od kiedy?

....- ile godzin?

....- budynek jest pewnie nowy lub bardzo wyziębiony,

Po około 4 godzinach grzania CO pompa przełączyła się na grzanie CWU , następnie po zagrzaniu wody znowu zaczęła grzać CO ale co drugi obieg sie wyłączała tak jakby dogrzewała troche i wyłączała się jak osiągneła określoną temperature. Jakby tak miała chodzic cały czas to chyba nie dobrze dla sprężarki ?

Budynek jest nowy ale nie jest wyziębiony - średnio od 20 do 23 stopni w ciągu doby - grzeje też kominkiem

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1/ Po około 4 godzinach grzania CO pompa przełączyła się na grzanie CWU ,

....... następnie po zagrzaniu wody znowu zaczęła grzać CO ,

........ ale co drugi obieg sie wyłączała tak jakby dogrzewała troche i wyłączała się jak osiągneła określoną temperature.

2/ Jakby tak miała chodzic cały czas to chyba nie dobrze dla sprężarki ?

......Budynek jest nowy ale nie jest wyziębiony - średnio od 20 do 23 stopni w ciągu doby - grzeje też kominkiem

1/Kolego, z tego co piszesz obecnie - to same nieścisłości, zastanów się ;

--....A/ wcześniej napisałeś, że pompa grzeje bez przerwy,

......B/ obecnie, że przełącza się na CWU, a co drugi obieg się wyłączała,

2/ PC sama z siebie nie przełączy się na grzanie CWU - trzeba

.... ją zaprogramować,

3/ Jeżeli budynek jest nowy - to wymaga ciągłego grzania,

...... bo ma w sobie Tony Wody,

4/ Jeżeli chcesz aby Tobie pomóc to skoncentruj się i nie pisz banialuk,

5/ Ogrzewanie masz podłogowe czy grzejnikowe?

6/ Jakie masz nastawy grzania ?

1/Kolego, z tego co piszesz obecnie - to same nieścisłości, zastanów się ;

--....A/ wcześniej napisałeś, że pompa grzeje bez przerwy,

......B/ obecnie, że przełącza się na CWU, a co drugi obieg się wyłączała,

2/ PC sama z siebie nie przełączy się na grzanie CWU - trzeba

.... ją zaprogramować,

3/ Jeżeli budynek jest nowy - to wymaga ciągłego grzania,

...... bo ma w sobie Tony Wody,

4/ Jeżeli chcesz aby Tobie pomóc to skoncentruj się i nie pisz banialuk,

5/ Ogrzewanie masz podłogowe czy grzejnikowe?

6/ Jakie masz nastawy grzania ?

Przepraszam za enigmatyczny opis ale dopiero zaczynam przygode z tym urządzeniem, otóż

1. Pompa grzała bez przerwy przez 4 godziny, następnie przełączyła sie na CWU - zagrzała wodę i ponownie przełączyła się na CO

Następnie sprężarka wyłączała i załączała grzanie CO co kilka minut.

Odnosze wrażenie że załączała się w momencie gdy temperatura wody spadała po jednym obiegu bez grzania.

Całkowicie wyłączyłem urządzenie bo moim zdaniem sprężarka powinna dogrzać wode do takiej temperatury aby zostawić sobie te kilka stopni tolerancji i dopiero właczyć grzanie kiedy spadnie o kilka stopni w dół

2.Dokładnie - jest zapropgramowana aby CWU grzało jak temp. spadnie do 41 stopni

3. Budynek jest nowy ale było już w nim grzane w zeszłym roku i to dosyć konkretnie

5. Ogrzewanie po całości podłogowe

6. Nastawy? Napisz konkretniej to wtedy poszukam i podam.

Edytowane przez Elizakoc

5. Ogrzewanie po całości podłogowe

6. Nastawy? Napisz konkretniej to wtedy poszukam i podam.

PC/PW - najczęściej grzeje wg;tzw; krzywej grzewczej,

Ponieważ - '' sprężarka wyłączała i załączała grzanie CO co kilka minut '' - napisałeś,

Świadczy to o tym, że ma ustawione niskie parametry grzewcze,

Proponuje wstępnie ustawić ;

..... -15 C/ 40 C ; +15 C/ 30 C i obserwować.

PC/PW - najczęściej grzeje wg;tzw; krzywej grzewczej,

Ponieważ - '' sprężarka wyłączała i załączała grzanie CO co kilka minut '' - napisałeś,

Świadczy to o tym, że ma ustawione niskie parametry grzewcze,

Proponuje wstępnie ustawić ;

..... -15 C/ 40 C ; +15 C/ 30 C i obserwować.

ok, zobacze dzisiaj chodź nie mam pojęcia jak to ustawic w urządzeniu...

a mógłbyś rozwinąć bardziej ten parametr?

Edytowane przez Elizakoc

Czy może ktoś w Was wie jak na konkretnym przykłądzie ustawić krzywą grzewczą w pompie LG Therma V 3gen? Nie wiem które funkcje w menu instalatora pozmieniać. Pompa przy takich temperaturach jak dzisiaj ( +9stopni) w trybie Auto załącza grzanie i po 5 minutach wyłącza. Bardzo proszę o pomoc.

A ja zadam inne pytanie niż wszyscy.

Które ustawienia dla PC są najgorsze ?

Bo mi się wydaje że na czujnik tep w pokoju.

Instalator dokończył robotę i podłączył owy czujnik, temp zadana to 21 stopni i pompa nagrzewa się do 55 stopni, a gdy osiągnie na czujniku 21 to wyłącza się i grzejniki stygną, robią się totalnie zimne, by za godzinę znów ruszyć i nagrzać się tak że nie można ich dotknąć.

Instalator mówi że algorytm musi się nauczyć mojego domu i że to się ustabilizuje.

Ale moim zdaniem to ogromne straty, gdy PC idzie na maksa a potem się wychładza, ogromna ilość wody nagrzewa się i stygnie, a wiadomo że najkorzystniej jest gdy pracuje na stałej jak najniższej temperaturze.

I tak miałem przed podłączeniem czujnika, temperatura wody ustawiona na 37 stopni, grzejniki cały czas letnie a w mieszkaniu stała temperatura, a nie jak teraz raz ukrop raz wychłodzenie.

A ja zadam inne pytanie niż wszyscy.

Które ustawienia dla PC są najgorsze ?

Bo mi się wydaje że na czujnik tep w pokoju.

Instalator dokończył robotę i podłączył owy czujnik, temp zadana to 21 stopni i pompa nagrzewa się do 55 stopni, a gdy osiągnie na czujniku 21 to wyłącza się i grzejniki stygną, robią się totalnie zimne, by za godzinę znów ruszyć i nagrzać się tak że nie można ich dotknąć.

Instalator mówi że algorytm musi się nauczyć mojego domu i że to się ustabilizuje.

Ale moim zdaniem to ogromne straty, gdy PC idzie na maksa a potem się wychładza, ogromna ilość wody nagrzewa się i stygnie, a wiadomo że najkorzystniej jest gdy pracuje na stałej jak najniższej temperaturze.

I tak miałem przed podłączeniem czujnika, temperatura wody ustawiona na 37 stopni, grzejniki cały czas letnie a w mieszkaniu stała temperatura, a nie jak teraz raz ukrop raz wychłodzenie.

A o jakiej pompie mówisz?

Wczoraj caly dzień i to do północy walczyłem z krzywą, porażka.

LG coś zdupczyło w ustawieniach startowych, dałem na AUTO za oknem 7 stopni w mieszkaniu 19 a PC grzeje wodę tylko do 33 stopni, podnosiłem krzywą co 30 min o jeden stopień i przy krzywej +5 najwyższa temp wody to 37 stopni i marzniemy kuźwa.

A co będzie przy mrozach ?

Musiałem ręcznie na tym słoneczku ustawić temp. wody 45 stopni i teraz jest ciepło.

Dzwoniłem do instalatora, ale przez tel. to co on zrobi ? Do tygodnia maja przejechać z LG na odbiór pompy i mają mi to ustawić.

• 4 weeks później...

No to mamy, chyba, naprawdę coś nowego na rynku.

I to made in Poland.

Powietrzna PC on/off - już to samo w sobie jest ciekawe - a do tego, ktoś posłuchał hasła jednego z naszych userów i R290 trafił pod strzechy.

Tak, tak pompa chodzi na propanie.

Nie wiem, jaka cena, to nowość.

Tabelę sprawności wyglądają ciekawie, nie wiem jakie tam są sprężarki niestety.

Warto poczytać, warto też poszukać na YT jest fajny filmik z fabryki oraz z miejsca użytkowania (zamontował sobie pracownik firmy i jednocześnie chyba dowódca projektu....:rolleyes:)

https://www.hkslazar.pl/pompa-ciepla-ht-10

47 kPLN to jakaś abstrakcja, no chyba że za 22 kW...:sick:

Wrzucam, bo temat ciekawy, ale z takim poziomem cen, to marketing via R290 nie wystarczy....:no:

W komentarzach ktoś napisał, że i do propanu będzie potrzebny papier.

Ponadto brak w tym filmiku jakichkolwiek danych.

No i polecam oglądać z prędkością x1,75.

Edytowane przez klaudiusz_x

No to mamy, chyba, naprawdę coś nowego na rynku.

I to made in Poland.

Powietrzna PC on/off - już to samo w sobie jest ciekawe - a do tego, ktoś posłuchał hasła jednego z naszych userów i R290 trafił pod strzechy.

Tak, tak pompa chodzi na propanie.

Nie wiem, jaka cena, to nowość.

Tabelę sprawności wyglądają ciekawie, nie wiem jakie tam są sprężarki niestety.

Warto poczytać, warto też poszukać na YT jest fajny filmik z fabryki oraz z miejsca użytkowania (zamontował sobie pracownik firmy i jednocześnie chyba dowódca projektu....:rolleyes:)

https://www.hkslazar.pl/pompa-ciepla-ht-10

Według ich strony "Tylko najlepsze podzespoły: wentylator Ziehl-Abegg, sterowanie Plum, sprężarka Copeland"

Według ich strony "Tylko najlepsze podzespoły: wentylator Ziehl-Abegg, sterowanie Plum, sprężarka Copeland"

Co do sterowania Plum to mialem palnik na pellet ze sterownikiem wlasnie tej firmy .Nowy przyszedl i juz nie dzialala pewna opcja poszedl na gwarancję niby do wgrania nowego oprogramowania a przyszla nówka bo sobie tamten poznaczylem tu i uwdzie.

Przy kazdym zaniku napiecia gubi co smieszne tylko polowe ustawien.Także nie chcialbym miec ich sterowania w pompie.

Opanowałem krzywą i w domu jest ciepło i przyjemnie.

Dobowo zużywa mi przy +5, 10 st na dworze 11-15 kw a przy 0 -3 na dworze 25-30 kw. 120m2 dom ma 150 lat i same grzejniki montowane pod CO.

Jedno co mnie nurtuje i nie mogę tego zmienić w ustawieniach, a próbowałem już chyba wszystkiego to że przy grzaniu CWU temp. wody na wylocie wzrasta do 58 stopni, potem następuje zmrożenie czynnika i włączają sie grzałki, nie wydaje mi się to ekonomicznie.

Chciałem aby ta temp. nie przekraczała 50 stopnie, ale nie umiem tego zmienić.

CWU mam ustawioną na 45 stopni, doradzicie coś, czy tak musi zostać ?