OTTO123 29.12.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) No to właśnie serwis mówił tak jak to tłumaczysz, że odszrania się i pompa wspomaga się grzałką. Tylko że było dużo informacji na raz i troszkę pozapominałem Po zmienionej temp. na CWU temp spadła o 5 st. czyli do 35 a nawet po chwili do 32 bo ktoś akurat się kąpał i z temp. 32 do 40 stopni w 18 min zużyła dokładnie 9 kw, dioda od grzałek się nie włączyła. Więc musiałem źle popatrzeć poprzednim razem, no chyba że grzanie z 40 do 45 jest bardziej prądożerne niż z 32 na 40 ? Natomiast temp. wody na wylocie znów poszła ostro w górę bo na 53 st. Nic nie strzelało ani nie odszraniało się. Muszę podnieść trochę temp. na CWU albo raczej ustawić wcześniejszą reakcję na spadki bo 35 to za chłodna nie mówiąc o 32. No właśnie, a co jest korzystniejsze , aby temp. spadała o 5 st. i rzadziej dogrzewało czy żeby spadał np. o 2 st i ale częściej była praca PC ? Edytowane 29 Grudnia 2019 przez OTTO123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.12.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Zawsze jesli pompa musi osiagnac wyzsza temperature na zasilaniu jest to bardziej pradozerne bo pompa pracuje z nizszym copem dostarczasz do zbiornika cwu tyle samo kwh energii tylko z roznym kosztem jej wytworzenia. Ja grzeje raz dziennie o godz 13tej bo wtedy jest najcieplej i jest najlepszy cop do godziny 21ej spada mi tylko o 1st bo praktycznie mam zero poboru i u nas jest tak ze przewaznie o 21 wszyscy biora prysznic i potem sie juz nie grzeje rano jest taka ze jakby ktos chcial wziasc prysznic to wezmie na spokojnie(oprócz mojej żony ) i do 13 na jakies pierdoly mycie naczyn itp jest ok . Dzieki temu potem o 13 ma co grzac i na poczatku jak grzeje chlodna ma cop ponad 3 potem 2,5 konczy grzac z copem 2 a nawet 1,7 ale srednia wychodzi ok.2,5 U ciebie jak podgrzewa tylko o 5st w tych wysokich dla pompy temperaturach to robi to pewnie z copem 1,5 oczywiscie w takich warunkach pogodowych latem to inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.12.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Chyba 0,9kwh a nie 9?Jak 0,9 to teraz Ci to zrobilo prawidlowo wyszedl Ci cop ok.2.5 a tamtym razem miales cop 1,1 czyli musialo grzac fatalnie albo grzalkami Edytowane 29 Grudnia 2019 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 30.12.2019 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Oczywiście 0,9 kwW tej dobie pochłonęła 31 kw przy -2 nocą i lekkim plusie w ciągu dnia.Mam teryfę G12W i już kombinowałem aby grzać CWU tylko w tanich godzinach. Ale nie wiem czy to taniej wyjdzie jak temp w zbiorniku będzie niż spadać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 30.12.2019 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Sprawdziłem i po 25 przybyło 25 godzin pracy jednostki zewnętrznej i 26 godzin jednostki wewnętrznej.Nie wiem skąd ta różnica ale ogółem jednostka zewnętrzna pracuje od 995 h a wewnętrzna od 1081 h.Jest do tego podpis INlCJALlZACJA a więc start od montarzu pompy, a nie jej praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 31.12.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 No to mamy, chyba, naprawdę coś nowego na rynku. I to made in Poland. Powietrzna PC on/off - już to samo w sobie jest ciekawe - a do tego, ktoś posłuchał hasła jednego z naszych userów i R290 trafił pod strzechy. Tak, tak pompa chodzi na propanie. Nie wiem, jaka cena, to nowość. Tabelę sprawności wyglądają ciekawie, nie wiem jakie tam są sprężarki niestety. Warto poczytać, warto też poszukać na YT jest fajny filmik z fabryki oraz z miejsca użytkowania (zamontował sobie pracownik firmy i jednocześnie chyba dowódca projektu....) https://www.hkslazar.pl/pompa-ciepla-ht-10 Niemcy jak zwykle o krok przed... Ci opracowali pompę (woda/solanka) na propan z ładunkiem 150 gram i mocy 8 kW https://www.ise.fraunhofer.de/en/press-media/press-releases/2019/heat-pumps-with-climate-friendly-refrigerant-developed-for-indoor-installation.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 31.12.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Niemcy jak zwykle o krok przed... Ci opracowali pompę (woda/solanka) na propan z ładunkiem 150 gram i mocy 8 kW https://www.ise.fraunhofer.de/en/press-media/press-releases/2019/heat-pumps-with-climate-friendly-refrigerant-developed-for-indoor-installation.html Z tego co wiem, to szukają partnerów branżowych do szerokiego wdrożenia technologii nie tylko na rynku niemieckim, ale w ogóle europejskim, więc może i do nas dojdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 03.01.2020 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 @codix Ustawiłem tak Ty grzanie CWU raz na dobę i jest to ekonomiczne bo zagrzanie z 23 st do 42 pochłonęło 2,2 kw ale mam problem:Bo mam tak że 45 min grzeje CWU i potem przechodzi na grzanie grzejników, i brakuje mi kilka stopni do zadanej temp. na CWU.Wyjaśnię że grzeję CWU raz na dobę o 13 d 14 (harmobogram) i chcę zagrzać do 50 st. aby wystarczyło na całą dobę a dogrzewa mi tylko do 42, bo mija 45 min i przechodzi na grzanie grzejników.Monter podczas montarzu PC mówił jest tak zaprogramowana aby grzała 45/45 - CWU/grzejniki.Czy każda pompa tak ma czy tylko LG ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.01.2020 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 w panasonicu sobie ustawiasz czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 03.01.2020 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Masz na myśli ustawienia "logiki" PC a nie harmonogram ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 03.01.2020 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 W menu serwisowym masz ustawienie max czasu grzania cwu. Te strzały to przełączanie się pompy w tryb defrostu i z powrotem. U mnie ( lg 12) tez to występuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.01.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 @codix Ustawiłem tak Ty grzanie CWU raz na dobę i jest to ekonomiczne bo zagrzanie z 23 st do 42 pochłonęło 2,2 kw ale mam problem: Bo mam tak że 45 min grzeje CWU i potem przechodzi na grzanie grzejników, i brakuje mi kilka stopni do zadanej temp. na CWU. Wyjaśnię że grzeję CWU raz na dobę o 13 d 14 (harmobogram) i chcę zagrzać do 50 st. aby wystarczyło na całą dobę a dogrzewa mi tylko do 42, bo mija 45 min i przechodzi na grzanie grzejników. Monter podczas montarzu PC mówił jest tak zaprogramowana aby grzała 45/45 - CWU/grzejniki. Czy każda pompa tak ma czy tylko LG ? Ja mam panasa i tam w menu sie ustawia max czas pracy na cwu i max czas pracy na c.o w lg niewiem ale tez powinno gdzies byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 03.01.2020 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Czyżby to ? Widziałem to wcześniej ale nie miałem odwagi grzebać No i to 30 STOP to oznacza ? I opóźnienie włączenie grzałki 1440 ? W jakich jednostkach to jest ? Edytowane 3 Stycznia 2020 przez OTTO123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.01.2020 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Po zmienionej temp. na CWU temp spadła o 5 st. czyli do 35 a nawet po chwili do 32 bo ktoś akurat się kąpał i z temp. 32 do 40 stopni w 18 min zużyła dokładnie 9 kw, dioda od grzałek się nie włączyła. Zużyła 9kw, czego? Gruszek? Oczechów? Ziemniaków? 9 kwików? Kwintali? Nie możesz zużyć 9kw. Moc w jednostce czasu, to kWh. 9kw, nawet to nie napisałeś poprawnie. Czepiam się. Ale ktoś musi Edytowane 4 Stycznia 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 04.01.2020 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Dzięki za zwrócenie uwagi, będę się starał pisać poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Zużyła 9kw, czego? Gruszek? Oczechów? Ziemniaków? 9 kwików? Kwintali? Nie możesz zużyć 9kw. Moc w jednostce czasu, to kWh. 9kw, nawet to nie napisałeś poprawnie. Czepiam się. Ale ktoś musi Chyba powinno byc "nawet tego" a nie "nawet to" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.01.2020 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Chyba powinno byc "nawet tego" a nie "nawet to" Może być "to", wskazanie odnosi się do konkretnego rzeczownika - to 9 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 04.01.2020 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Ojczyzna polszczyzna Odpowiedzcie na moje pytania z postu nr. 18138 a potem możecie się tu dochodzić kto jest lepszy z gramatyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasny3_5 05.01.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Proszę o poradę dotyczącą pompy ciepła powietrze woda. Czy współczesne pompy nadal mają problem z zmniejszaniem mocy, tzn częstsze włącznie sprężarki zmniejsza jej żywotność? Pytam się bo jeśli np. moje zapotrzebowanie na energię i wybór 12kw pompy jest odpowiedni dla temperatury -20 stopni, to czy nie lepiej wybrać mniejszą jeśli takie temperatury są rzadko spotykane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 05.01.2020 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Ja mam 9 kw LG i poniżej +4 pompa praktycznie cały czas chodzi.Nie wiem dlaczego, mam krzywą ustawioną w domu ciepło a nawet musiałem w krzywej dać na -1.Więc wyrabia, nie wiem czemu cały czas pracuje choć na niskich obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts