19501719500414 08.03.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 też jestem bardzo ciekwa bo nie przypominam sobie bym cos takiego napisała chyba druga strona dziennika "exspresem na wieś" dobrze by było małżonku Any, żebyś się zarejestrował na forum i występował pod własnym nickiem, było by to uczciwsze a nie ściemnianie w taki sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.03.2012 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 brawo Arturo a taka forma reklamy powinna być piętnowana - a prędzej czy później wychodzi na wierzch, o czym przekonało się ostatnio kilka osób... Wysoce prawdopodobne ,że ana ma męża który się zajmuję i ma pompę z której jest zadowolona. Ja też mam PC i piszę ,że są dobre.Bo są dobre . A może ann ma jakieś powody ,żeby tak sie zachować . Pozdro dla ana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.03.2012 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Proponuję przenieść dyskusję na wątek detektywistyczno-śledczy:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.03.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Albo porostu zamknąć tą dyskusje i temat z głowy a wróćmy do pomp powietrznych bez dyskusji typu g a to s tylko realnych zalet i wad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 08.03.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 a tak na marginesie jakie wiodącego producenta PCP-W masz na myśli? Bo chyba nie tego co w "bełkocie marketingowym" wg mikiego zapewnia że jego PC pracują bez spadku wydajności do -15 a ktoś znalazł na forum że z analiz zagranicznych spadek jest znaczny... Nikt Ci nie każe przepłacać, przecież od początku byłeś przekonany tylko do kabli to prawie kable będziesz miał. Widzę, że moja wypowiedź (bo ten ktoś to ja) pozostaje wciąż żywa. To prawda, na którejś ze stron w necie odnośnie pompy Atlantica znalazłem taką właście informację o pełnej mocy grzewczej przy -15. Po czym zerknąłem do wykresu, który ktoś zamieścił z instrukcji dla instalatorów i okazało się, że pompa 14 kW przy -15 nie ma 14 kW mocy grzewczej. Stąd wzięły się moje posty. Ale to nie koniec historii ponieważ jak mawiali antyczni Rzymianie "diabolus fabricator fragmentorum" przyglądnąłem się dokładniej stronie 9 z tej instrukcji: http://www.atlantic-comfort.com/documents/installation-manual-alfea-S-excellia.pdf I co się okazuje? O ile pompa 14 kW istotnie przy -15 nie ma już pełnej mocy, to pompa 11 kW zachowuje pełną moc grzewczą nawet przy -18! Co jeszcze ciekawsze i nasuwające za sobą konsekwencje zakupowe, przy -20 moc grzewcza pompy 11 kW jest bardzo zbliżona do mocy pomp 14 i 16 kW! Pytanie nasuwa się teraz takie, skoro dobieramy pompę np. na zapotrzebowanie cieplne budynku przy temp -20, to jaki ma sens kupować pompę przewymiarowaną?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.03.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Ale podaj dokładnie gdzie znalazłeś tą informację o tych - 15Przekopałem wszystkie polskie informacje i francuską stronę i nigdzie tego nie znalazłem może po prostu przeoczyłem.Podaj linka do tej informacji bo z tego co wiem pompy to firma ma upublicznione tabele wydajnościowe i raczej trudno przypuszczać że pisała by to w tym kontekście.Chyba że na jakieś stronie instalatora albo dystrybutora to wtedy może tak być.Dodatko pompa TRI 11 przy - 20 traci około 1kW mocy ale jeżeli weźniemy pod uwagę temperaturę zasilania np + 35 to wydajność nominalną utrzymuje ten model do - 15 potem spada przez następne 5 stopni o 1kW więc w wypadku akurat tego modelu ta informacja jest prawdziwa. Dodatkowo COP 2,35 więc porównanie z kablami nie jest akurat w tym przypadku trafione.Niestety taka interpretacja tabelki jest różna bo mamy ją w różnych temperaturach zasilania i różne moce wychodzą jak i różne cop i spadki a uzależnione jest to w wypadku tej pompy np. przy temp zasilania + 60 moc pompy przy -15 wynosi 7,6 a COP jest na poziomie 1,52.Więc w zależności przy której temperaturze zasilania prześledzimy tabelkę to przy niej będą inne moce i inne cop w danej temperaturze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 08.03.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Tego, że na własne oczy widziałem taki tekst jestem pewien jak tego, że teraz tu siedzę i piszę, ale nie pamiętam na jakiej to było stronie - nie była polska. To co pisałem o parametrach odnosi się do parametrów pracy jak dla ogrzewania podłogowego z temp zasilania +35 i z wykresu upublicznionego na cytowanej przeze mnie stronie Atlantica wynika, że heat output ma stały do -18. Przynajmniej tak widzę to na swoim monitorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.03.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Tego, że na własne oczy widziałem taki tekst jestem pewien jak tego, że teraz tu siedzę i piszę, ale nie pamiętam na jakiej to było stronie - nie była polska. To co pisałem o parametrach odnosi się do parametrów pracy jak dla ogrzewania podłogowego z temp zasilania +35 i z wykresu upublicznionego na cytowanej przeze mnie stronie Atlantica wynika, że heat output ma stały do -18. Przynajmniej tak widzę to na swoim monitorze ale to dobrze czy zle ? wg Ciebie PS. Ann dala troche po garach ale nie ma co bic juz piany, slusznie Miki zauwazyl. Dla potencjalnego uzytkownika jak np. ja wazne sa merytoryczne dyskusje i konkretne przyklady a nie puste dywagacje. Zatem upraszalbym o konkrety Niech produkt sie obroni sam a WY znawcy tematu nie kreccie nami jak baranami bo pozniej wielu z nas potencjalnych przyszlych uzytkownikow zaplacze byz moze jak PCi w nie zafunguje w jego konkretnym przypadku. Takie male zyczonko z okazji Dnia Kobiet ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 08.03.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 moii drodzy to czyją żoną jestem (bynajmniej nie kolegi heatera) nie ma nic wspólnego z tym że od dwóch lat posiadam pc Zubadan w domu jako jedyne źródło grzania w dość specyficznym regonie Polski gdzie temp spadała tej zimy do -36. Chwale ją bo bezapelacyjnie to najlepsza PC PW ,a to że nie jest najtańsza... pewnie coś za coś... Nie piszę, że każdy musi jeździć jak ja toyotą i nie każdy musi mieć Zubadana. Nie raz pisałam że nie robie tajemnicy i zapraszam do siebie do domu chociażby z drugiego końca polski z radością zrobię kawę. Jakiś czas temu był u nie w domu kolega z forum i widział jak to pracuje. Jeśli tak bardzo prześledziliście moje wypowiedzi to powinniście również zauważyć że pisałam: mój M ma bardzo dobrze opomiarowaną pompę bo na tym się zna, co więcej jak ktoś mnie spytal czy ją sprzedaje powiedziałam że tak i daje rabaty i kolejna sprawa to wszystkie moje (prywatne)zdjęcia są na serwerze firmowym i wystarczy zerknąć w ich adres, przeciez tego nie da się ukryć zapraszam prześledźcie mój dziennik... wystarczy wejść na pierwszą stronę. Dlaczego usunelam zdjęcia? Ponieważ tak jak wynika z opisów były na nich pokazane moje zamieszkałe pokoje i niekoniecznie chciałabym by w ferworze opluwania ktos to wykorzystał... Zakładając konto na muratorze miałam na celu poszukiwanie informacji co do wykańczania domu który kupiliśmy i dzieleniem się swoimi doświadczeniami z tym związanym. Udzielam się na kilkunastu różnych wątkach w różnych dzialach muratora, poczawszy od instalacji poprzez wyposazenie konczywszy na ogrodzie. Nie zamierzam również z forum znikać Wiem że niektórym byloby to na rękę, ale niestety... dzieki temu forum mam kilku znajomych z którymi na bierząco wymieniam różne doświadczenia 'domowe' Wracając do mojego M to nigdy nie zamierzal i napewno nie będzie tworzył żadnego swojego loginu chociażby dlatego, że w odróżnieniu od wielu instalatorów gawędziarzy teoretyków nie ma czasu by cały dzień siedzieć na forum on w tym czasie te pompy i nie tylko montuje i zna je od strony praktycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 08.03.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 ale to dobrze czy zle ? wg Ciebie PS. Ann dala troche po garach ale nie ma co bic juz piany, slusznie Miki zauwazyl. Dla potencjalnego uzytkownika jak np. ja wazne sa merytoryczne dyskusje i konkretne przyklady a nie puste dywagacje. Zatem upraszalbym o konkrety Niech produkt sie obroni sam a WY znawcy tematu nie kreccie nami jak baranami bo pozniej wielu z nas potencjalnych przyszlych uzytkownikow zaplacze byz moze jak PCi w nie zafunguje w jego konkretnym przypadku. Takie male zyczonko z okazji Dnia Kobiet ;] Moje opinie o Zubadanie to nie puste dywagacje. Z Gliwic na podlasie jest ok 350km więc jesli ktoś wybiera ogrzewanie "życia" i nie chce później płakać z powodu tego że ktoś zapewniał że będzie dzialać a nie działa to nie jest znowu wielka wyprawa. Nie piszę tylko na podstawie swojej pompy ale również biorę pod uwagę inne zamontowane nie tylko w domach prywatnych ale równieżw obiektach hotelowych a niedawno nawet w kościele W dalszym ciągu twierdze że fakt że m zna się na tym co robi nie zmienia tego że jestem użytkownikiem Zubadana JAKO JEDYNE ŹRÓDŁO CIEPŁA BEZ ŻADNYCH DODATKOWYCH GRZAŁEK i że będę go zachwalała po to by osoby które się zastanawiają miały możliwość pełnego obrazu PC PW by nie poszły owczym pędem w inne rozwiązania tylko i wyłącznie dlatego że inne sprzedaja się w większej ilośći(?) bo są tańsze ale w uzytkowaniu później wychodzi że nie koniecznie się sprawdzają... Co do wiarygodności .... to kto jest bardziej wiarygodny instalator który daną PC u siebie posiada bo wybral ją świadomie porównując różne parametry czy taki który widział ją na obrazku? Pisałam kiedyś również że zubadana wybraliśmy po tym jak mąż porównał jego pracę oraz serwis fujitsu który zna od podszewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 08.03.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 No i wyszło szydło z worka nie pierwsze zresztą na naszym Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.03.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Jakiś tam smrodek zawsze zostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.03.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Wszystkiego najlepszego dla Ann i innych kobiet na forum z okazji waszego swieta. I nie wazne czy ann sprzedaje czy nie wazne ze ma PC i jest zadowolona. I jak mowilem nie wazne czy audi czy vw wazne ze dziala i jest czlowiek zadowolony. Lepsze to niz smieciuch czy olej. I to się liczy. Pozdrawiam Ann i i tak ja lubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 08.03.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 ale to dobrze czy zle ? wg Ciebie Ale dobrze w jakim sensie? Jeśli chodzi Ci o to czy dobrze, że trzyma parametry do -18 to nawet bardzo dobrze. Przy -20 dalej jest do dyspozycji ok. 10 kW mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 08.03.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 nie wazne czy audi czy vw Jeszcze Seata i Skody brakuje do kompletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 08.03.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 kurcza to zostałem ja który chwali Fujitsu hm nie montuje PC i nie sprzedaje ale jak by ktos jakiś alarmik czy kamerki chciał to pomoge:) ps: i nie koniecznie SATEL..... tylko cosik milszego i fajniejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.03.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 kurcza to zostałem ja który chwali Fujitsu hm nie montuje PC i nie sprzedaje ale jak by ktos jakiś alarmik czy kamerki chciał to pomoge:) ps: i nie koniecznie SATEL..... tylko cosik milszego i fajniejszego Ale Fujitsu to to samo co Atlantic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.03.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 tradycyjniez tym mężem wyszło-mogłaś się wypowiadać o pompach ale szkoda że nie ujawniłaś czym się mąż zajmujęto jest najdelikatniejsz ymarketing niestety najbardziej śmierdzący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 08.03.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 (edytowane) Od długiego czasu powtarzam - WSZĘDZIE NAGANIACZE.99% POZYTYWNYCH OPINII NA TEMAT POMP CIEPŁA I REKUPERACJI TO OPINIE -NGANIACZY,INSTALATORÓW,SPRZEDAWCÓW LUB ZAKAMUFLOWANYCH NAGANIACZY.Udało się zidentyfikować następnego.I dobrzeTak mnie to wkur.,..wia ,że po porostu masakra.Tych zakamuflowanych naganiaczy wprost obsesyjnie nie znoszęJedyni od wentylacji i pomp ciepła z którymi można w miarę normalnie pogadać to miki121,hydrauli,indiana,HenoK (już go jakoś nie ma,też jakaś aferka mała była o coś)i Adam mk. Edytowane 8 Marca 2012 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.03.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Bo oni mają w tym interes żeby tu pisać i zachwalać, a użytkownicy co najwyżej mogą podyskutować nad np. ustawieniami. Cenię sobie też zdanie fachowców, którzy bezinteresownie pomagają w podjęciu mądrych decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts