Gość 11.05.2002 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2002 nie wiem, czy dobrze ją nazywam, ale chodzi mi o ścianę w wpokoju ew. kuchni z żywej cegly (lub klinkieru) co myslicie o tym? czy bardzo zobowiazuje i "wiąże" stylowo.czy jest jednak uniwersalna? jedna, a moze wiecej w jednym pomieszczeniu? jakie wrazenie powoduje? (przytulnosci, nastroju, zimna) jak to się technicznie robi? myśleliscie o takich ścianach? opal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 12.05.2002 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2002 Widziałem taką ścianę w Niemczech.Wyglada rewelacyjnie(coś a la pruski mur)Naprawdę ciekawe a robi się tak jak zwykłą ceglaną tylko fugi muszą być idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 13.05.2002 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2002 Byle nie czerwona, bo moze wywołać agresję. Ja u siebie robię elementy z żółtego klinkieru. Jak się znudzi, zawsze można otynkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2002 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2002 Jak to elementy? mozesz powiedziec jak to wygląda/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 13.05.2002 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2002 Przepatrzyłam większość dostępnych cegieł, bo mam zamiar zrobić sobie taką ścianę. I tak polska czerwona cegła za 60gr, bardzo często jest popękana, niejednolitego koloru i trzeba by ją było gruntować specjalnymi preparatami, żeby nie chłonęła brudu. Też mi się podobają jasne cegły. Ostatnio zainteresowałam się ofertą firmy Hansen, bo na te "stare" typy cegieł mają niższe ceny niż CRH. Natomiast wydaje mi się, że obecność takiej ściany w domu narzuca w pewnym sensie styl wnętrz - nie pasowała by do nowoczesnych, "sterylnych" pomieszczeń, ani też "kwiatowych" stylów angielskich na ten przykład. Pasuje natomiast do tego "śródziemnomorski" styl, czyli dużo naturalnych materiałów, ceramika, drewno, ciepłe kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 14.05.2002 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Wpadnę w ten wątek i powiem coś od siebie. Ściana z cegły najlepiej klinkierowej to jak dla mnie super pomysł. Minusów jest kilka - koszt wykonania, materiał i ten chyba najbardziej uciążliwy to utrzymanie w czystości. Co do kolorów to nie reagował bym tak gwałtownie jak Alanta. Jest to kwestia gustu. Osobiście mam kawałek takiej ścianki w mieszkaniu w bloku /jest ciemna czerwień/ i jest ok. Jestem uprzedzony do żółtej, ale to chyba z racji tego że po drugiej stronie ulicy developer postawił chyba już ze 20 budynków wielorodzinych i wszystki elewacje do wys. 1/2 budynku mają żółty klinkier. Co do klimatu. Tak jak mówiłem mam taką małą ściankę u siebie, jednocześnie preferując taką zimną, estetyczną, nowocvzesną formę meblowania. Według mnie to wcale się nie gryzie. Oczywiście trzeba uważać gdzie sią ją stawia, ale mając trochę wyobraźni można przewidzieć jaki będzie efekt końcowy. Jestem zwolennikiem tego rodzaju ścian w domu, choć optymalnie według mnie wygląda jakiś drobny element z klinkieru, niż duże m2 ścian. /Dla odważnych/ Co do ścian to można wzorem mojego kolegi zastosować tzw. tandetę. W łazience miał takie badziewie /różne kolory i wielkości kafli, wystające cegły, itp./ gorzej niż na wsi /nie ujmując wsi/, ale było coś w tym. Nie mój styl, ale może warto się zastanowić. Pozdrawiam [ Ta Wiadomość była edytowana przez: kodi_gdynia dnia 2002-05-14 07:31 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 14.05.2002 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Widziałem cegłę która naśladowała starą, czy też "tandetną" z firmy Patoka. Wstawiona umiejętnie w elewację wyglądała super. Do wewnątrz też można by ją wkomponować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 14.05.2002 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Elementy, tzn. chcę murować ścianki szafek w kuchni, mam zrobioną podmurówkę pod duże akwarium w pokoju dziennym i.t.d. Dużych ścian się trochę boję, mam mały domek i mogłyby zbyt dominować. Czerwonego koloru we wnętrzach generalnie nie lubię. Wydaje mi się, że ściany z klinkieru komponują się ze wszystkimi stylami, zarówno techno, jak i wiejskim, mamy jeszcze eklektyzm, czyli pomieszanie stylów byle z umiarem... Opal, zobacz na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 14.05.2002 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Ja będę (prawdopodobnie) mieła całą jedną ścianę na środku salonu ceglaną i dlatego, żeby nie zdominowała mi pomieszczenia, skłaniam się ku delikatnemu kolorowi (czyli bardziej istotna byłby tu sama faktura cegły). Chcę także, żeby elementy wykończenia kominka były zrobione z tej samej cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2002 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Alanto, nie bardzo wiem, gdzie mam zajrzec pomóż!! opal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 14.05.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Zobacz do "prywatne wiadomości" w górnym prawym rogu strony, pisałam do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2002 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 nic nie przyszlo ale sprawdze znowu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.08.2002 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2002 Podnoszę wątek, bo ściana wciąz chodzi mi po głowie. Nie chcę takich płytek jak do elewacji zewnętrznej-za ciezko jak dla mnie. A nie mogę znależć odp. cegiel. Czy ktoś wie, gdzie szukac? Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 18.08.2002 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2002 Widziałem taką ścianę z cegły rozbiórkowej,oczywiście wyczyszczonej-wyglądało to super.Cegła zostala wmurowana w belki drewniane(pruski mur)jasna cegla,jasne drewno wszysto wyglądało lekko i przyjemnie.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 19.08.2002 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 My planujemy ciąć cegłę rozbiórkową. Klinkier jest za ładny.A na targach widziałam firmę robiącą płytki z cegieł rozbiórkowych. Tylko nie pamiętam cen. Ale wyglądały fajnie.Mogę poszukać folderu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2002 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 ewa, jak to ciąć, możesz coś więcej powiedziec?u mnie jest taka kwestia, ze ta ściana jest kominowa.czyli będzie i tak z cegły, ale nie można tego tak zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 19.08.2002 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 Najlepiej tarcza diamentowa,moze byc zalożona na zwykłą"krajzegę"ale lepiej jezeli będzie chlodzona wodą(mniej pyłu)i lepsza jakość.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2002 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 Kochani, ale czy ja mam rozumieć, że z tego się tworzy po prostu płytki do obłozenia tego muru, ktory jest? Czy to się czesto stosuje? Jak z zaprawą? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 20.08.2002 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 Właśnie tak. Tylko trzeba znaleźć ładne cegły. A to już może być problem. My mamy ścianę (również kominkową) wymurowaną z bet. kom. Na salon pójdą płytki "zewnętrzne" - nie będą tynkowane ani malowane; a po drugiej stronie (czyli kuchnia) będą płytki "z wewnątrz" cegły - będą malowane więc mogą być troszkę brzydsze.Domyślam się, że piła musi być porządna, żeby nie zniszczyć cegły. Jeżeli się uda będziemy ciąć cegłę na 4 "plastry". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.08.2002 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 ewo, jakiej cegły będziesz uzywac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts