Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a ?ciana ceglana?

Gość

Recommended Posts

Jeszcze nia mam pojęcia. Zwykłe cegły budowlane się nie nadają bo są za kruche i niezbyt ładne. Chcemy uzyskać efekt starości więc najlepsze byłyby cegły rozbiórkowe. Tak szczerze to jeszcze się tym nie martwimy bo oklejanie planujemy na przyszły rok. Postaram się nie zapomnieć o namiarach na firmę od "ciętych" cegieł. Wybór mieli spory. Co prawda napewno wyszłoby drożej niż cięcie we własnym zakresie. Ale może warto?

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Opal od wczoraj przekopuję stosy folderów w mieszkaniu w poszukiwaniu TEGO jednego.

Mario właśnie dlatego, że środek jest gorszy to części zewnętrzne pójdą na ścianę nietynkowaną a wewnętrzne tam gdzie chcę mieć tylko fakturę cegły. W ten sposób z jednej cegły powinny wyjść 2 płytki do salonu i 2 do kuchni. Według mnie spora oszczędność. A cegły klinkierowe są jak na mój gust "za ładne". Chyba, że właśnie robione ze starych cegieł.

• 2 weeks później...
Przepraszam, że długo nie odpowiadałam ale dopiero dzisiaj dorwałam się do komputera. Od strony kuchni płytki planuję malować. Tu pójdą te z wewnątrz cegły więc nie będą miały już oryginalnego wyglądu. Ale po pomalowaniu zostanie faktura cegły co też dobrze wygląda. Poza tym cegły w kuchni i tak trzebaby czymś zaimpregnowć żeby nie łapały różności z powietrza.

Jest podobno jakiś specjalny środek który zatyka pory cegieł. Przydatny zwłaszcza w kuchni gdzie unosi się więcej różności.

Gdzieś o nim czytałam. Niestety w tej chwili jesteśmy w fazie wykończeniowo-przygotowawczej do przeprowadzki więc w domu delikatnie mówiąc Sajgon i nic nie mogę znaleźć :smile:

słuchajcie ludziska a przede wszystkim ludziska z Wrocławia, za tydzień przy ul. Piłsudskiego otwarty zostanie nowy salon meblowy w miejsce benettona. W salonie tym została wybudowana ściana z cegieł wg. proj. mojej połowicy (samochwała, samochwała :smile:) dla mnie bomba ale ja raczej nie jestem obiektywny, myslę jednak że warto tam będzie zajrzeć, moze podsunie Wam jakieś nowe pomysły ?

Wtrącam się. Mam w mieszkaniu! a ściślej w kuchni w bloku ścianę z połówek zwykłych cegieł już od 10 lat. Nic im nie potrzeba. Zrobiłem tak, że wymurowałem ściankę z cegieł zwykłych poprzecinanych w połowie z długiego boku ale murowałem na płask ( brak miejsca - mieszkanie a nie dom ), zrobiłem grube fugi - palcami wygładziłem zaprawę, po wyschnięciu pomalowałem zaprawę pędzlem na odpowiedni kolor, potem wszystko dwa rady lakierem bezbarwnym (półmat) i uzyskałem efekt oczekiwany zarówno przez siebie jak i ze strony totalnie zaskoczonych gości - aplauz (szczery).

I nie wyszukuwałem dla efektu (zamierzonego) żadnych "dziwnych" cegieł tylko zwykłe.

rysio

Były to jak najbardziej zwykłe cegły czerwone ( no może ceglane), jak to mężczyzna o kolorach, tak trochę ale naprawdę niedużo przebrane.

Chodziło mi o jak najnaturalniejszy efekt , ale wymyśliłem słowo!

I trochę były i są siermiężne.W tym sprawa.

CIĘCIE - cieły się naprawdę kiepsko ale miałem tą przewagę nad Wami, że nie budowałem ściany tylko licowałem więc pod spodem jest "masakra" ale co mi tam. W każdym razie nie dawałem ( jednak) żadnych utłuczonych typu 1/3 itp.

Acha w swym lenistwie jeszcze ich ponownie nie malowałem i ...nic. Myję, przecieram i stją:smile:.

Rysio