Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

popełniłem błąd w wyprowadzeniu przewodu elektrycznego na klimatyzator w pokoju na poddaszu.

Kabel jest wyprowadzony na ścianie ze skosem. Realna wysokość instalacji klimatyzatora

to 90cm.

Moim zdaniem są 2 wady takiej instalacji:

-Klimatyzatory dmuchają w dół, więc pewnie czas schłodzenia pokoju byłby dłuższy, bo powietrze byłoby dmuchane i pobierane na niższej wysokości

-Temperatura mierzona byłaby na wys. 90cm, więc klimatyzator mierzyłby ją niższej, niż opymalna

Ale z drugiej strony to w końcu jedno pomieszczenie o wymiarach zbliżonym do kwadratu, nie ma przepierzeń ani innych barier - powietrze się miesza.

Czy ktoś ma doświadczenia z klimatyzacją zamontowaną na podobnej wysokości?

Jak się sprawuje?

Czy muszę jednak szukać innego sposobu zasilenia i montażu? Musiałbym przenieść zasilanie z drugiego klimatyzatora na tej samej ścianie budynku

i ciągnąć przewody do skraplacza po ścianie.

Dzięki!

https://forum.murator.pl/topic/152400-klima-zamontowana-na-wys-90cm-czy-obs%C5%82u%C5%BCy-pok%C3%B3j-na-poddaszu/

jeśli kwadrat i klima mocą dobrana to da radę

Dzięki za odpowiedź. Na pewno urządzenie będzie miało wystarczającą moc - około 2.5kW.

Ktoś może spotkał się z podobnym przypadkiem - czyli urządzenie w połowie wysokości pomieszczenia?

Trzeba zmontować urzàdzenie, które sà dedykowane do montażu na tej wysokości tzw. Przypodłogowe.

Wszyscy japońscy producenci majà w ofercie takie urzàdzenia.

Dodatkowà zaletà tych urzàdzeń jest możliwość nadmuchu górà i dołem.

Trzeba zmontować urzàdzenie, które sà dedykowane do montażu na tej wysokości tzw. Przypodłogowe.

Wszyscy japońscy producenci majà w ofercie takie urzàdzenia.

Dodatkowà zaletà tych urzàdzeń jest możliwość nadmuchu górà i dołem.

Nikt mi takich nie zaproponował.

Czy one są znacząco droższe od podsufitowaych/RAC?

Dzięki.

To zależy do czego porównujesz. Małe najtańsze sà w fuji electric. Do wyboru masz : daikin, panasonic, mitsubishi electric, sanyo hitachi, a więc do wyboru i koloru nic tylko zamawiać.